Korzár logo Korzár
Piatok, 4. december, 2020 | Meniny má Barbora, BarbaraKrížovkyKrížovky

Varíme s Korzárom: Bryndzový koláč, Minestrone, špízy Čo záhradka dala

Inšpirujte sa dobrotami našich čitateľov.

Bryndzový koláč

Potrebujeme: 1vajce, 1/2 balíčka kypriaceho prášku, soľ, 180 ml kyslej smotany, 250g polohrubej múky. Na plnku: 250g bryndze, údenú slaninu, rascu, kôpor, alebo pažítku

Postup: Zo surovín zamiesime vláčne cesto. Cesto rozvaľkáme (ja som si pomohla papierom na pečenie, kde som si podľa formy, obkreslila kruh a pomocou papiera som cesto preložila do formy)

Cestom vyložíme vymastenú a múkou vysypanú formu a aj bočné steny okrúhlej formy. Použila som s priemerom 27 x 27 x 3.6 cm. Na cesto si rovnomerne rozmrvíme bryndzu.

Skryť Vypnúť reklamu

A dáme pokrájanú slaninu alebo kto nechce slaninu, tak si môže podľa chuti dať mladú cibuľku.

Dáme upiecť v rozohriatej rúre, až kým koláč nechytí ružovkastý nádych

Polievka Minestrone

Potrebujeme: 1 l zeleninového vývaru, maslo, olivový olej, 3 veľké mrkvy, 100 g zelených fazuliek, 3 stredne veľké zemiaky, 1 menšiu cuketu, 2-3 strúčiky cesnaku, 2 cibule, stopkový zeler, cca 100 g sekaných paradajok (môžu byť aj z konzervy), bazalku, soľ a čierne mleté korenie

Postup: Na úvod prípravy tejto talianskej osviežujúcej polievky nás čaká veľké čistenie a krájanie. Všetku zeleninu si očistíme a nakrájame na trochu väčšie kúsky, aby zostala chrumkavá a nerozvarila sa.

V hrnci rozpustíme maslo a pridáme trochu oleja, aby sa nám nepripálilo. Najskôr dáme nadrobno nakrájaný cesnak, pridáme cibuľu, potom nasleduje stopkový zeler, mrkva a zemiaky.

Skryť Vypnúť reklamu

Všetko spolu osmažíme, potom pridáme zelenú fazuľku a cuketu. Opäť dobre premiešame a osmažíme.

Priebežne už môžeme po troche prilievať zeleninový vývar, či bujón.

Napokon prichádzajú do polievky paradajky a všetko zalejeme vývarom.

Osolíme, okorením a polievku stačí povariť už len asi 10 minút, aby boli zemiaky mäkké.

Pred servírovaním posypeme bazalkou a strúhaným syrom ako je džiugas, alebo pecorino.

Špízy „čo záhradka dala“

Potrebujeme: šalátovú uhorku, papriky, paradajky, soľ, oregano, olej

Postup: Uhorku, paradajky a papriky nakrájame na hrubšie plátky a striedavo ich napichujeme na ihlu. Osolíme, posypeme oreganom, potrieme olejom a opekáme zo všetkých strán asi 10 minút.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Na výpadok elektriny vás môže upozorniť aj SMS
  2. Čo musíte vedieť, ak chcete prežiť Vianoce v zdraví a so svojimi
  3. Ako inovácie menia naše návyky? Čo už dnes môžete robiť inak
  4. Nová škôlka 21. storočia na Kramároch
  5. Štedré dni s Niké: Vyhraj lyže s podpisom Petry Vlhovej!
  6. Do Turecka sa dostanete bezpečne z Bratislavy bez potreby testu
  7. Tip na vianočný darček? Kvalitný zrak so zľavou 1 000 €
  8. Budeme môcť v budúcnosti pracovať len z domu?
  9. 8 inšpirácií, ako využiť zvyšky jedla a nič nevyhodiť
  10. Vianočné vydanie magazínu SME Ženy
  1. Podcast: Jeden lístok, veľa tratí
  2. Čo musíte vedieť, ak chcete prežiť Vianoce v zdraví a so svojimi
  3. Nová škôlka 21. storočia na Kramároch
  4. Do Turecka sa dostanete bezpečne z Bratislavy bez potreby testu
  5. Štedré dni s Niké: Vyhraj lyže s podpisom Petry Vlhovej!
  6. Tento výťah si poradí aj s tým najužším schodiskom
  7. Prvá 2-stupňová akumulátorová snehová fréza na trhu
  8. COOP Jednota je najdôveryhodnejším slovenským predajcom potravín
  9. Tip na vianočný darček? Kvalitný zrak so zľavou 1 000 €
  10. Budeme môcť v budúcnosti pracovať len z domu?
  1. Budíte sa počas spánku? Toto sú hlavné príčiny 15 916
  2. Slnko a teplo aj cez sviatky: Do Egypta sa vracajú dovolenkári 14 608
  3. Slovenská firma reformuje tradičné multimiliardové odvetvie 9 918
  4. Kaufland na Slovensku testoval novinku, ktorú zavádza v Európe 9 822
  5. Aká je chémia vôní 9 808
  6. Viete, aká je skutočná cena smartfónu? Číslo vás prekvapí 9 403
  7. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 8 785
  8. ARÓNIA najsilnejšia prírodná prevencia proti respiračným vírusom 8 593
  9. Bezpečná dovolenka v exotike: Maldivy sú prešpikované zážitkami 8 177
  10. Vianočné vydanie magazínu SME Ženy 7 336
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Recepty z Korzára

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Článok je zaradený aj do ďalších tém
Jedlo

Neprehliadnite tiež

Nová riaditeľka košickej detskej nemocnice: Teším sa na návrat

Chystá stretnutia so zamestnancami, primármi a vytvorí svoj tím.

Jaroslava Feketeová. Snímka je z čias, keď pôsobila ako lekárka na Oddelení detskej onkológie a hematológie košickej DFN.
Výročie výbuchu bytovky Mukačevská 7 v Prešove

Rok po výbuchu. Majorošovci veria, že sa na Mukačevskú 7 ešte vrátia

Tragédia odhalila aj silu priateľstva.

Marek Majoroš na mieste, kde stála bytovka.
Viki Olejárová by rada zbierala zážitky z celého sveta, chcela by prespať v baobabe aj si zaspievať so Stingom.
Ľudmila Kolesárová.
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Minister zdravotníctva Marek Krajčí.
Alena Zsuzsová opúšťa súd v Banskej Bystrici.

Jankovská by chcela Vianoce na slobode. Vylúčené to nie je

Rozhodnúť môže sama prokurátorka alebo na žiadosť aj súd.

Monika Jankovská.
Rozprávky SME

Či za dobré sa treba dobrým odmeniť (číta Robert Roth)

Klasické rozprávky (nielen) pre vaše deti.

Rozprávky
ŠPORT

Mal mať rozprávkovú kariéru. Hlúpa mladá hlava všetko zničila, spomína

Strelil najrýchlejší gól v najvyššej súťaži?

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop