Nátierka z čerstvého hrášku
Potrebujeme: zelený hrášok, 1 lučinu - prípadne iný podobný syr, nasekanú mätu, soľ, čierne korenie.
Príprava: Hrášok sparíme horúcou vodou, môžeme ho aj povariť, ale celkom krátko, laby si zachoval živiny a zostal zelený. Potom ho zalejte studenou vodou a sceďte.
Dajte hrášok do misky, pridajte syr aj mätu a dobre vymiešajte, prípadne môžete rozmixovať.
Na záver stačí pridať soľ a korenie podľa chuti.
Osviežujúce španielske Gaspacho
Potrebujeme: pol šalátovej uhorky, 450 g rajčín, strúčik cesnaku, 400 g paradajkového pretlaku, zelená paprika, cibuľa, 15 ml citrónovej šťavy, 15 ml olivového oleja, soľ, mleté čierne korenie
Postup: Rajčiny umyjeme, sparíme vo vriacej vode a ošúpeme. Odstránime jadierka z dužiny. Ošúpeme cesnak a cibuľu. Cibuľu pokrájame nadrobno, cesnak prelisujeme.
Uhorku a papriku očistíme a pokrájame na kúsky. Do mixéra vložíme cibuľu, rajčiny, rajčinový pretlak, cesnak, olej, trochu vínneho octu a korenia. Rozmixujeme dohladka.
Potom pridáme citrónovú šťavu, osolíme a znovu rozmixujeme. Polievku necháme vychladnúť. Podávame s kúskami uhorky a papriky.
Baklažán s kuracím mäsom
Potrebujeme: 2 baklažány, cca 400 g kuracích pŕs, cesnak podľa chuti, 4 paradajky, strúhaný parmezán, olivový olej, bazalku, oregano, soľ, korenie
Postup: Z paradajok, cesnaku, oregana a soli si urobíme paradajkovú omáčku salsu. Paradajky obaríme horúcou vodou, potom studenou a ošúpeme. Nakrájame ich nadrobno, avšak dužinu nepoužívame. Zmiešame s koreninami a cesnakom a krátko povaríme na panvici.
Baklažány si prekrojíme na polovicu a odstránime zelenú stonku. Stred vydlabeme malou lyžičkou a vnútro odložíme do misky. Uložíme ich do zapekacej misky, alebo na plech, potrieme olejom a naplníme ich mäsovou plnkou.
Tú si pripravíme tak, že mäso nakrájame na malé kúsky, pridáme vydlabané vnútro baklažánov, soľ, korenie a bazalku. Trochu ju osmažíme na panvici a naplníme baklažány.
Prelejeme ich salsou, posypeme parmezánom a upečieme. Plech spočiatku ich prikryjeme, kým baklažány nezmäknú, asi po 40 minútach ich odkryjeme a zapečieme.
PRIDAJTE SA AJ VY
Sú dobroty z vašej kuchyne preslávené?
Máte zaujímavé recepty na slané, sladké, mäsové aj bezmäsité recepty, polievky, prívarky, či chutné nápoje a nemáte problém podeliť sa o ne s ostatnými?
Tak neváhajte a prispejte do nášho a vášho spoločného korzárskeho receptára.
Recepty, rady a tipy do kuchyne nám posielajte na mailovú adresu: recepty@korzar.sk
Varte, pečte a ochutnávajte s nami!
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.