Karfiolová polievka so zázvorom
Potrebujeme: jeden menší karfiol, 1 PL polohrubej múky, 1 smotanový tavený syr, zázvor, 1 l vody, muškátový oriešok, soľ, petržlenovú vňať, 1 PL oleja, 1 žemľa na krutóny
Postup: Múku zľahka osmažíme bez tuku, po vychladnutí zalejeme studenou vodou, pridáme syr a povaríme.
Do hrnca vložíme menšie karfiolové ružičky, osolíme, pridáme nastrúhaný zázvor a varíme, kým karfiol nezmäkne.
Ochutíme muškátovým orieškom a pred podávaním posypeme vňaťou a osmaženými kockami pečiva.
Domáci Caesar šalát s kuracím mäsom
Potrebujeme: 4 kuracie prsia, 3 strúčiky cesnaku, 6 lyžíc olivového oleja, čerstvý tymian, šťavu z 1/2 citróna, 2 malé bagety, 3 lyžice strúhaného parmezánu, 2 rímske šaláty, 1 malú červenú cibuľu. Na zálievku – 2 lyžice majonézy, 1 kávovú lyžičku tabaska, šťavu z 1/2 citróna, čerstvo namleté korenie
Postup: Kuracie prsia jemne naklepeme, dáme do misy a polejeme marinádou, ktorú si pripravíme zmiešaním cesnaku pokrájaného na plátky, tymianu, polovice oleja a trochy citrónovej šťavy.
Mäso necháme v chlade asi pol hodiny a upečieme v rúre, alebo ugrilujeme.
Bagetu nakrájame na kocky a opražíme na panvici s trochou oleja. Ešte kým sú kúsky, premiešame ich s parmezánom.
Do veľkej misy natrháme umyté a osušené listy šalátu, pridáme na tenké plátky nakrájanú cibuľu.
Pridáme zálievku – poriadne vyšľaháme majonézu s citrónovou šťavou a tabaskom. Navrch položíme kuracie prsia nakrájané na tenké plátky a posypeme čerstvo namletým korením.
Letné mafiny
Potrebujeme: 1 hrnček masla, 1 kypriaci prášok, 1/2 hrnčeka javorového sirupu, 1 ČL citrónového oleja, 2 vajcia, 1 a pol hrnčeka hladkej múky, pol hrnčeka kakaa, 1 hrnček bobuľovitého ovocia – farebné ríbezle, 3 PL citrónovej šťavy, 1/4 ČL mletého anízu.
Postup: Šťavu zmiešame s citrónovým olejom a anízom. Pridáme múku s kypriacim práškom, kakao a premiešame s umytým odkvapkaným ovocím. Roztopené maslo vyšľaháme s vajciami a vmiešame citrónovú zmes. Všetko jemne premiešame, aby sme nepopučili ovocie. Vmiešame javorový sirup. Necháme postáť pol hodiny, plníme do papierových košíčkov do dvoch tretín a vo vopred vyhriatej rúre na 190 stupňov C pečieme asi 30 minút.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.