Bylinkový pstruh
Potrebujeme: na 4 pstruhy 4 PL nasekaných byliniek – majorán, petržlen, koriander, 2 PL olivového oleja, 2 strúčiky cesnaku, limetku, citrón, soľ, mleté čierne korenie.
Postup: Pstruhy dôkladne umyjeme a uistíme sa, že už nemajú šupiny. Ostrým nožom urobíme na koži na oboch stranách zopár zárezov. Budeme do nich dávať bylinkovú marinádu.
Tú si pripravíme tak, že si zmiešame olej, kôru a šťavu z jednej limetky, pretlačený cesnak, soľ, korenie a nasekané bylinky podľa vlastného výberu.
Marinádou natrieme celé ryby, dbáme, aby vošla aj do zárezov. Necháme ich postáť asi pol hodiny. Pred grilovaním vložíme do pstruhov plátky citrónu a zvyšné bylinky. Grilujeme z každej strany asi päť minút.
Svieži zemiakový šalát
Potrebujeme: zemiaky, petržlenovú vňať, cibuľu, vodu, čierne mleté korenie, ocot, olej, soľ
Postup: Zemiaky uvaríme v šupke, pričom dávame pozor, aby sa nerozvarili, inak by vám zo šalátu vznikla zemiaková kaša.
Ošúpané zemiaky nakrájame na plátky, osolíme ich, okoreníme a pridáme cibuľu nakrájanú na polovičné kolieska.
Lepší efekt získame, ak použijeme červenú cibuľu. A nemusíme ňou šetriť, pokojne použite na kilo zemiakov aj dve cibule.
Šalát zalejeme olejom zmiešaným s octom a štedro posypeme nasekanou petržlenovou vňaťou.
Ideálne je, ak ho pred podávaním necháme v chladničke trochu odležať
Egrešová marmeláda s vanilkou
Potrebujeme: 1 kg zelených, ešte nezrelých egrešov, 600 g želírovacieho cukru, vanilkový lusk
Postup: Umyté egreše zbavíme stopiek a rozmixujeme. Zmes nalejeme do hrnca a povaríme so želírovacím cukrom. Rozrežeme lusk a vnútro zmiešame s ovocím. Povaríme, naplníme poháre a otočíme ich hore dnom kým nevychladnú.
PRIDAJTE SA AJ VY
Sú dobroty z vašej kuchyne preslávené?
Máte zaujímavé recepty na slané, sladké, mäsové aj bezmäsité recepty, polievky, prívarky, či chutné nápoje a nemáte problém podeliť sa o ne s ostatnými?
Tak neváhajte a prispejte do nášho a vášho spoločného korzárskeho receptára.
Recepty, rady a tipy do kuchyne nám posielajte na mailovú adresu: recepty@korzar.sk
Varte, pečte a ochutnávajte s nami!
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.