Studená uhorková polievka s čili
Potrebujeme: 2-3 šalátové uhorky, olivový olej, 1 strúčik cesnaku, červená čili paprička, 500 ml cmaru, alebo kefírového mlieka, citrón, bazalku, soľ, čierne mleté korenie
Postup: Na olivovom oleji osmažíme pretlačený cesnak a čili papričku, dávame pozor, aby cesnak nezhorkol. Odstavíme z ohňa a ochutený olej necháme vychladiť.
Uhorky umyjeme, ošúpeme a rozrežeme po dĺžke. Lyžicou odstránime semienka a nakrájame si z nich niekoľko plátkov na ozdobu. Uhorky potom nastrúhame ich na jemnom strúhadle.
K nastrúhaným uhorkám prilejeme cmar, pridáme nasekanú bazalku, ochutíme citrónom a dobre premiešame.
Polievku prikryjeme a dáme vychladiť. Pred podávaním ju pokvapkáme olejom z cesnaku a čili.
Na záver ozdobíme lístkami bazalky a plátkami uhorky. Hladošom k nim môžeme podávať opečenú bagetu.
Nové zemiaky pečené so slaninou
Potrebujeme: zemiaky, olej na vymazanie plechu, plátky oravskej slaniny, plátkový syr, kyslú smotanu, pažítku, rozmarín, alebo tymián, soľ, korenie
Postup: Zemiaky dobre umyjeme, väčšie prekrojíme na polovice, menšie môžeme nechať celé. Plech potrieme olejom a poukladáme naň zemiaky, posypeme ich korením, obložíme bylinkami a upečieme.
Keď už sú takmer hotové na každý zemiak dáme plátok slaniny a pečieme, kým slanina nebude chrumkavá. Nakoniec cez slaninu položíme kúsok syra a dopečieme.
K zemiakom si pripravíme dip z kyslej smotany, soli a nasekanej pažítky.
Plnené marhule
Potrebujeme: 200 g tvarohu, 1 PL čerstvej mäty, 100 g javorového sirupu, 200 g jogurtu, 4 PL strúhaného kokosu, 1 ČL citrónového oleja, 1 kg veľkých marhúľ.
Postup: Marhule prekrojíme, ponoríme do vriacej vody a necháme odkvapkať. 200 g nasekáme a rozmixujeme s ostatnými surovinami a ozdobne nastriekame do zvyšných polovíc marhúľ. Na vrch položíme napríklad ríbezľu, alebo čučoriedku.
PRIDAJTE SA AJ VY
Sú dobroty z vašej kuchyne preslávené?
Máte zaujímavé recepty na slané, sladké, mäsové aj bezmäsité recepty, polievky, prívarky, či chutné nápoje a nemáte problém podeliť sa o ne s ostatnými?
Tak neváhajte a prispejte do nášho a vášho spoločného korzárskeho receptára.
Recepty, rady a tipy do kuchyne nám posielajte na mailovú adresu: recepty@korzar.sk
Varte, pečte a ochutnávajte s nami!
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.