Polievka z čerstvých paradajok
Potrebujeme: 6 veľkých zrelých paradajok, 2 PL masla, menšia cibuľa, čerstvá bazalka, nové korenie, soľ, čierne korenie, klinček, bobkový list, cukor, mozzarella
Postup: Paradajkám trochu nakrojíme šupku, zalejeme ich horúcou vodou a krátko nato prudko schladíme studenou. Takto ich ľahko zbavíme šupky a nakrájame na kocky.
Na masle opražíme cibuľku do sklovita a pridáme k nej paradajky. Spolu ich osmažíme a pridáme korenie – bobkový list, 2 guličky nového korenia, klinček, soľ, čierne korenie. Ak máte radšej hustú polievku, môžete pridať trochu solamylu.
Zalejeme vodou a varíme, kým paradajky celkom nezmäknú. Na záver polievku rozmixujeme. Kto nemá rád príliš kyslú chuť paradajkovej polievky, môže si pridať cukor. Podávame s nakrájanou, alebo nastrúhanou mozzarellou.
Polievku môžete podávať nielen teplú, ale aj ako osviežujúce chladené občerstvenie.
Kukurica v kabátiku
Potrebujeme: uvarené klasy sladkej kukurice, plátky slaniny, asi dva na každú kukuricu, čierne mleté korenie, alobal
Postup: Každý kúsok kukurice pevne obalíme dvoma plátkami slaninky (ideálne tak, aby sa plátky prekrývali) a posypeme korením. Každý kúsok obalenej kukurice zabalíme do alobalu a konce zatočíme. Vložíme na gril na 20 minút a každých 5 minút balíky otočíme.
Balíky zložíme z grilu a otvoríme. Slanina by v tejto fáze mala pevne priliehať ku kukurici. Kukuricu obalenú v slaninke dáme ešte na niekoľko minút priamo na gril, aby sa slaninka zapiekla do chrumkava.
Egrešové mojito
Potrebujeme: 350 g egrešov, 1/2 citrónu, 1 šálku cukru, 20 gramov mäty, môžete pridať aj pár zdravých listov egrešu.
Postup: Egreše umyjeme a odstrihneme im “chvosty”. Dáme ich do čistej 3-litrovej nádoby, zalejeme vriacou vodou a prikryjeme. Necháme postáť asi 20 minút, potom vodu scedíme a dáme ju do hrnca. Pridáme cukor a keď zovrie, nalejeme ju späť k egrešom. Poháre pevne zatvoríme a obrátime. Zabalíme do deky a necháme takto 48 hodín stáť. Pred podávaním vychladíme.
PRIDAJTE SA AJ VY
Sú dobroty z vašej kuchyne preslávené?
Máte zaujímavé recepty na slané, sladké, mäsové aj bezmäsité recepty, polievky, prívarky, či chutné nápoje a nemáte problém podeliť sa o ne s ostatnými?
Tak neváhajte a prispejte do nášho a vášho spoločného korzárskeho receptára.
Recepty, rady a tipy do kuchyne nám posielajte na mailovú adresu: recepty@korzar.sk
Varte, pečte a ochutnávajte s nami!
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.