Korzár logo Korzár
Utorok, 18. september, 2018 | Meniny má Eugénia
Nájdete nás na webe

Varíme s Korzárom: Je čas lekvárov. Skúste malinový s rumom alebo levanduľový

Inšpirujte sa dobrotami našich čitateľov.

(Zdroj: fotolia)
Článok pokračuje pod video reklamou

Levanduľový džem

Potrebujeme: 3 a 1/2 šálky vody (1 šálka cca 230 ml), 2 šálky čerstvých kvetov levandule, 1/2 šálky citrónovej šťavy, 50 g pektínu v prášku, 4 šálky cukru

Postup: V hrnci dáme zovrieť vodu, zložíme ju z tepla, pridáme levanduľové kvety a necháme 20 minút postáť. Potom tekutinu scedíme, pridáme citrónovú šťavu, pektín a miešame, kým sa pektín nerozpustí. Preložíme na sporák, necháme zovrieť na silnom plameni a pridáme cukor. Varíme asi 2 minúty a nalejeme do horúcich pohárov. Neplníme celkom dovrchu, necháme asi centimeter od vrchu. Zavrieme a sterilizujeme asi 10-15 minút.

Mätový džem

Potrebujeme: 350 g mäty, 2 citróny, 1 kg kryštálového cukru, 500 ml vody

Postup: Mätu umyjeme, necháme odkvapkať a nakrájame ju nadrobno. Citrón umyjeme a nakrájame aj s kôrou. Do hrnca dáme vodu, mätu aj citróny a necháme vrieť asi 10 minút. Potom zložíme z plameňa, necháme vychladnúť a scedíme. Vmiešame cukor a varíme asi dve hodiny na slabom plameni.

Melónová marmeláda

Potrebujeme: 2 kg melónovej dužiny, 1,5 želírovacieho cukru, 2 citróny

Postup: Z melóna vyberieme dužinu, odstránime kôstky a nakrájame asi na dvojcentimetrové kocky. Tie dáme do misy, posypeme cukrom a zalejeme šťavou z dvoch citrónov. Prikryjeme fóliou a necháme 4-5 hodín odležať v chlade.
Osladený melón dáme asi na 5 minút variť a priebežne miešame. Popri tom musíme zbierať penu z povrchu. Po piatich minútach na tanieriku zistíme, či nám zmes začala tuhnúť.

Poháre naplníme, uzavrieme, necháme ich chvíľu postáť hore dnom a melónová marmeláda je hotová.

Mirabelková marmeláda

Potrebujeme: 1 kg žltých sliviek – mirabeliek, 1 celá škorica, 1 vanilkový cukor, 500 g želírovacieho cukru

Postup: Slivky umyjeme, zbavíme stopiek a kôstok. Pokrájame ich na menšie kúsky a rozmixujeme. Pridáme škoricu, vanilku a želírovací cukor a dáme variť, kým nezačne hustnúť. Nezabúdame miešať a zbierať penu.
Keď je zmes dostatočne hustá, vyberieme škoricu a marmeládu prelejeme do horúcich pohárov.

Malinový džem s rumom

Potrebujeme: 1 kg malín, 500 g želírovacieho cukru, 2 cl bieleho rumu, kyselinu citrónovú

Postup: Umyté maliny dáme do hrnca spolu so želírovacím cukrom a necháme postáť asi pol hodiny. Pridáme rum a malú lyžičku kyseliny citrónovej. Zmes potom krátko a zľahka povaríme. Džem dáme do pohárov, otočíme hore dnom a necháme vychladiť.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Hovoriaci prekladač reči do vrecka Langie - až 52 jazykov!
  2. Najužitočnejšia appka
  3. IKEA je postavená na tých správnych hodnotách
  4. Zistili sme, ako sa vyrába najčistejší slnečnicový olej
  5. V O2 to s dátami poriadne prehnali
  6. Zužitkovaním biologického odpadu šetríme prírodu aj náklady
  7. Vozidlá Kia ekologickej budúcnosti
  8. Dobro, kľúč ku šťastnému osudu
  9. Nasledujúci týždeň budeme cestovať za polovicu
  10. Účet za liečbu chlapca? Šesť miliónov eur
  1. Stavebná fakulta hostila medzinárodnú konferenciu CSASC
  2. Cestárske kariérne dni 2018 na SvF
  3. Najužitočnejšia appka
  4. IKEA je postavená na tých správnych hodnotách
  5. Zistili sme, ako sa vyrába najčistejší slnečnicový olej
  6. Otvorenie akademického roka 2018/2019 na EU v Bratislave
  7. V O2 to s dátami poriadne prehnali
  8. Zužitkovaním biologického odpadu šetríme prírodu aj náklady
  9. Vozidlá Kia ekologickej budúcnosti
  10. Dobro, kľúč ku šťastnému osudu
  1. Do boja s plastovým odpadom na Slovensku vstúpil prvý reťazec 28 762
  2. Účet za liečbu chlapca? Šesť miliónov eur 12 313
  3. Čerstvosť je o správnom skladovaní. Reportáž zo skladu Kauflandu 11 097
  4. Najužitočnejšia appka 9 246
  5. V O2 to s dátami poriadne prehnali 8 512
  6. Nasledujúci týždeň budeme cestovať za polovicu 6 223
  7. Zistili sme, ako sa vyrába najčistejší slnečnicový olej 5 178
  8. Osem dovolenkových destinácii, kde leto ešte nekončí 3 886
  9. IKEA je postavená na tých správnych hodnotách 3 407
  10. Platí najviac a míňa na seba najmenej 2 687

Téma: Recepty z Korzára


Článok je zaradený aj do ďalších tém Bylinky

Neprehliadnite tiež

Pred Immaculatou sa bojovalo za práva detí a znevýhodnených rodičov

Občianska iniciatíva upozorňuje na celospoločenský problém.

Ženu z okresu Trebišov odsúdili za podplácanie

Posudkovej lekárke dala sladkosti a obálku so sumou 50 eur.

Poľský paraglidista spadol na Hrebienku

Spolu s lekárkou bol pomocou palubného žeriava evakuovaný z terénu.

Pre obedy zadarmo čakajú jedálne v Košiciach a Prešove problémy

Čo na novinku hovoria zriaďovatelia škôl v krajských mestách na východe?

Hlavné správy zo Sme.sk

SVET

Za zostrelenie lietadla viní Rusko Izrael. Čo bude ďalej

Prinášame scenáre vývoja v Sýrii.

SVET

Sýria zostrelila ruské lietadlo, Moskva obviňuje Izrael

Moskva si vyhradzuje právo na odvetu.

ŠPORT

Sagan a boj o celkové poradie? V rozhovore to jasne vysvetlil

Peter Sagan poskytol zaujímavý rozhovor.

Už ste čítali?

Domov Najnovšie Najčítanejšie Desktop