Korzár logo Korzár

Varíme s Korzárom: Je čas lekvárov. Skúste malinový s rumom alebo levanduľový

Inšpirujte sa dobrotami našich čitateľov.

(Zdroj: fotolia)
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Levanduľový džem

Potrebujeme: 3 a 1/2 šálky vody (1 šálka cca 230 ml), 2 šálky čerstvých kvetov levandule, 1/2 šálky citrónovej šťavy, 50 g pektínu v prášku, 4 šálky cukru

Postup: V hrnci dáme zovrieť vodu, zložíme ju z tepla, pridáme levanduľové kvety a necháme 20 minút postáť. Potom tekutinu scedíme, pridáme citrónovú šťavu, pektín a miešame, kým sa pektín nerozpustí. Preložíme na sporák, necháme zovrieť na silnom plameni a pridáme cukor. Varíme asi 2 minúty a nalejeme do horúcich pohárov. Neplníme celkom dovrchu, necháme asi centimeter od vrchu. Zavrieme a sterilizujeme asi 10-15 minút.

SkryťVypnúť reklamu

Mätový džem

Potrebujeme: 350 g mäty, 2 citróny, 1 kg kryštálového cukru, 500 ml vody

Postup: Mätu umyjeme, necháme odkvapkať a nakrájame ju nadrobno. Citrón umyjeme a nakrájame aj s kôrou. Do hrnca dáme vodu, mätu aj citróny a necháme vrieť asi 10 minút. Potom zložíme z plameňa, necháme vychladnúť a scedíme. Vmiešame cukor a varíme asi dve hodiny na slabom plameni.

Melónová marmeláda

Potrebujeme: 2 kg melónovej dužiny, 1,5 želírovacieho cukru, 2 citróny

Postup: Z melóna vyberieme dužinu, odstránime kôstky a nakrájame asi na dvojcentimetrové kocky. Tie dáme do misy, posypeme cukrom a zalejeme šťavou z dvoch citrónov. Prikryjeme fóliou a necháme 4-5 hodín odležať v chlade.
Osladený melón dáme asi na 5 minút variť a priebežne miešame. Popri tom musíme zbierať penu z povrchu. Po piatich minútach na tanieriku zistíme, či nám zmes začala tuhnúť.

SkryťVypnúť reklamu

Poháre naplníme, uzavrieme, necháme ich chvíľu postáť hore dnom a melónová marmeláda je hotová.

Mirabelková marmeláda

Potrebujeme: 1 kg žltých sliviek – mirabeliek, 1 celá škorica, 1 vanilkový cukor, 500 g želírovacieho cukru

Postup: Slivky umyjeme, zbavíme stopiek a kôstok. Pokrájame ich na menšie kúsky a rozmixujeme. Pridáme škoricu, vanilku a želírovací cukor a dáme variť, kým nezačne hustnúť. Nezabúdame miešať a zbierať penu.
Keď je zmes dostatočne hustá, vyberieme škoricu a marmeládu prelejeme do horúcich pohárov.

Malinový džem s rumom

Potrebujeme: 1 kg malín, 500 g želírovacieho cukru, 2 cl bieleho rumu, kyselinu citrónovú

Postup: Umyté maliny dáme do hrnca spolu so želírovacím cukrom a necháme postáť asi pol hodiny. Pridáme rum a malú lyžičku kyseliny citrónovej. Zmes potom krátko a zľahka povaríme. Džem dáme do pohárov, otočíme hore dnom a necháme vychladiť.

SkryťVypnúť reklamu

Recepty

Jarabina je prispôsobivá, žije až sto rokov.


Eva Ivanišová a 1 ďalší
Čo si uvariť na štedrý večer? Pozrite si naše tipy na jedno predjedlo, polievku, hlavný chod, koláčiky a nápoj.

Pripravte si štedrú večeru podľa receptov na polievku, hlavný chod a koláčiky.


redakcia SME ženy 5
Hloh obyčajný

Boľavé srdce tíši hloh.


Eva Ivanišová a 1 ďalší
Súvisiace témy: recepty, Bylinky, Recepty z Korzára

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. Kliešť môže prekvapiť kedykoľvek, ochorenie hrozí celoročne
  2. Ikonické hororové postavy, ktoré ťa budú strašiť tento Halloween
  3. Bratislava sa rozlietala. Karibik aj Ázia sú ešte dostupnejšie
  4. Je rozhodnuté. Ceny FéliX brali džemy, hoteliéri aj technológie
  5. Rekreačným poukazom viete zaplatiť aj kúpele pre starých rodičov
  6. Elektrifikujte svoj biznis! Ukážeme vám, ako na to
  7. Sladké bez kompromisov: Ako Schär mení svet bezlepkových dobrôt
  8. Zážitkový víkend. Biela noc priniesla aj prémiovú pivnú zónu
  1. Kliešť môže prekvapiť kedykoľvek, ochorenie hrozí celoročne
  2. Ikonické hororové postavy, ktoré ťa budú strašiť tento Halloween
  3. Bratislava sa rozlietala. Karibik aj Ázia sú ešte dostupnejšie
  4. Je rozhodnuté. Ceny FéliX brali džemy, hoteliéri aj technológie
  5. Elektrifikujte svoj biznis! Ukážeme vám, ako na to
  6. Na ako dlho majú mladí Slováci nasporené peniaze?
  7. Ako zistíte, že máte v tele zápal
  8. Rekreačným poukazom viete zaplatiť aj kúpele pre starých rodičov
  1. Je rozhodnuté. Ceny FéliX brali džemy, hoteliéri aj technológie 8 154
  2. Bratislava sa rozlietala. Karibik aj Ázia sú ešte dostupnejšie 6 485
  3. Kto nás naozaj zadlžil a prečo Slovákom siahajú na výplaty? 6 043
  4. V ich džemoch je viac vitamínov ako v domácich 4 592
  5. Odchod detí je veľký zlom, sloboda je často len ilúzia 3 390
  6. Projekt, ktorý mení životy tisícke slovenských pacientov 3 369
  7. Nivy Tower je medzi top 10 kancelárskymi budovami sveta 3 302
  8. Cédečka sa predávali ako teplé rožky. Prežili, lebo predvídajú. 2 720
  1. Rastislav Puchala: Konečne dobrá správa o slovenskej ekonomike a spoločnosti vôbec
  2. Soňa Fröhlichová: Čokoláda – jeden zo symbolov Švajčiarska
  3. Štefan Šturdzík: Takto vidím svet ja.
  4. Dušan Piršel: Nikto nedokáže premôcť, oklamať ani podplatiť starobu
  5. Daniel Jankech: Lesy Slovenskej republiky,... a ich „rozvoj vidieka“ .
  6. Peter Salczer: Včera zatkli istého E. G
  7. Jakub Cipko: Ako podpriemernosť nového albumu Taylor Swift oslabila jej nedotknuteľnosť
  8. Miroslav Daniš: Dymová clona Oskar Rósza
  1. Radoslav Záhumenský: Tento hrad je len hodinu od Bratislavy a patrí medzi najkrajšie zrúcaniny Slovenska! 🏰 17 592
  2. Anna Brawne: Martinka Vzácna, vašim jediným úspechom je, že tá kultúra napriek vám stále žije! 11 680
  3. Ján Valchár: Fantastické správy z Ukrajiny (a Ruska, hahaha!) 9 889
  4. Elena Antalová: Do Šaštína kolenačky, ale pohár vody Mikloškovi..? 8 721
  5. Ján Valchár: Ukrajinská vojna sa presunula na Sibír 8 011
  6. Ján Valchár: Nestačilo Stačilo a Konečná Konečnej (Grad pošól na***!) 4 160
  7. Radko Mačuha: Robert Fico sa stáva premiérom záhrobia. 3 978
  8. Ján Valchár: Čo chce ruské velenie dnes? Nevieme! 3 811
  1. Věra Tepličková: Náhoda je blbec alebo Z čista jasna, nikde nič, a tu zrazu... Hajnovič
  2. Roman Kebísek: Básnik Baudelaire Sabatierovej: Chcem sa vkradnúť k tvojim pokladom
  3. Dušan Koniar: Fico je hrdý ako sa hrbí
  4. Věra Tepličková: Spevy s/piatočné alebo Krásna, krásna, kde si sa ty pásla?
  5. Věra Tepličková: Kde zarába vlastná hlava, tam sa v teple dobre spáva
  6. Věra Tepličková: O ne/spravodlivosti alebo Keď Cintulovia rastú ako huby po daždi
  7. Marcel Rebro: Volám sa Marcel, dnes mám 57 rokov a k narodeninám si želám mier!
  8. Radko Mačuha: Robert Fico sa stáva premiérom záhrobia.
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu