Levanduľový džem
Potrebujeme: 3 a 1/2 šálky vody (1 šálka cca 230 ml), 2 šálky čerstvých kvetov levandule, 1/2 šálky citrónovej šťavy, 50 g pektínu v prášku, 4 šálky cukru
Postup: V hrnci dáme zovrieť vodu, zložíme ju z tepla, pridáme levanduľové kvety a necháme 20 minút postáť. Potom tekutinu scedíme, pridáme citrónovú šťavu, pektín a miešame, kým sa pektín nerozpustí. Preložíme na sporák, necháme zovrieť na silnom plameni a pridáme cukor. Varíme asi 2 minúty a nalejeme do horúcich pohárov. Neplníme celkom dovrchu, necháme asi centimeter od vrchu. Zavrieme a sterilizujeme asi 10-15 minút.
Mätový džem
Potrebujeme: 350 g mäty, 2 citróny, 1 kg kryštálového cukru, 500 ml vody
Postup: Mätu umyjeme, necháme odkvapkať a nakrájame ju nadrobno. Citrón umyjeme a nakrájame aj s kôrou. Do hrnca dáme vodu, mätu aj citróny a necháme vrieť asi 10 minút. Potom zložíme z plameňa, necháme vychladnúť a scedíme. Vmiešame cukor a varíme asi dve hodiny na slabom plameni.
Melónová marmeláda
Potrebujeme: 2 kg melónovej dužiny, 1,5 želírovacieho cukru, 2 citróny
Postup: Z melóna vyberieme dužinu, odstránime kôstky a nakrájame asi na dvojcentimetrové kocky. Tie dáme do misy, posypeme cukrom a zalejeme šťavou z dvoch citrónov. Prikryjeme fóliou a necháme 4-5 hodín odležať v chlade.
Osladený melón dáme asi na 5 minút variť a priebežne miešame. Popri tom musíme zbierať penu z povrchu. Po piatich minútach na tanieriku zistíme, či nám zmes začala tuhnúť.
Poháre naplníme, uzavrieme, necháme ich chvíľu postáť hore dnom a melónová marmeláda je hotová.
Mirabelková marmeláda
Potrebujeme: 1 kg žltých sliviek – mirabeliek, 1 celá škorica, 1 vanilkový cukor, 500 g želírovacieho cukru
Postup: Slivky umyjeme, zbavíme stopiek a kôstok. Pokrájame ich na menšie kúsky a rozmixujeme. Pridáme škoricu, vanilku a želírovací cukor a dáme variť, kým nezačne hustnúť. Nezabúdame miešať a zbierať penu.
Keď je zmes dostatočne hustá, vyberieme škoricu a marmeládu prelejeme do horúcich pohárov.
Malinový džem s rumom
Potrebujeme: 1 kg malín, 500 g želírovacieho cukru, 2 cl bieleho rumu, kyselinu citrónovú
Postup: Umyté maliny dáme do hrnca spolu so želírovacím cukrom a necháme postáť asi pol hodiny. Pridáme rum a malú lyžičku kyseliny citrónovej. Zmes potom krátko a zľahka povaríme. Džem dáme do pohárov, otočíme hore dnom a necháme vychladiť.
PRIDAJTE SA AJ VY
Sú dobroty z vašej kuchyne preslávené?
Máte zaujímavé recepty na slané, sladké, mäsové aj bezmäsité recepty, polievky, prívarky, či chutné nápoje a nemáte problém podeliť sa o ne s ostatnými?
Tak neváhajte a prispejte do nášho a vášho spoločného korzárskeho receptára.
Recepty, rady a tipy do kuchyne nám posielajte na mailovú adresu: recepty@korzar.sk
Varte, pečte a ochutnávajte s nami!
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.