Korzár logo Korzár

Varíme s Korzárom: Je čas lekvárov. Skúste malinový s rumom alebo levanduľový

Inšpirujte sa dobrotami našich čitateľov.

(Zdroj: fotolia)
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Levanduľový džem

Potrebujeme: 3 a 1/2 šálky vody (1 šálka cca 230 ml), 2 šálky čerstvých kvetov levandule, 1/2 šálky citrónovej šťavy, 50 g pektínu v prášku, 4 šálky cukru

Postup: V hrnci dáme zovrieť vodu, zložíme ju z tepla, pridáme levanduľové kvety a necháme 20 minút postáť. Potom tekutinu scedíme, pridáme citrónovú šťavu, pektín a miešame, kým sa pektín nerozpustí. Preložíme na sporák, necháme zovrieť na silnom plameni a pridáme cukor. Varíme asi 2 minúty a nalejeme do horúcich pohárov. Neplníme celkom dovrchu, necháme asi centimeter od vrchu. Zavrieme a sterilizujeme asi 10-15 minút.

SkryťVypnúť reklamu

Mätový džem

Potrebujeme: 350 g mäty, 2 citróny, 1 kg kryštálového cukru, 500 ml vody

Postup: Mätu umyjeme, necháme odkvapkať a nakrájame ju nadrobno. Citrón umyjeme a nakrájame aj s kôrou. Do hrnca dáme vodu, mätu aj citróny a necháme vrieť asi 10 minút. Potom zložíme z plameňa, necháme vychladnúť a scedíme. Vmiešame cukor a varíme asi dve hodiny na slabom plameni.

Melónová marmeláda

Potrebujeme: 2 kg melónovej dužiny, 1,5 želírovacieho cukru, 2 citróny

Postup: Z melóna vyberieme dužinu, odstránime kôstky a nakrájame asi na dvojcentimetrové kocky. Tie dáme do misy, posypeme cukrom a zalejeme šťavou z dvoch citrónov. Prikryjeme fóliou a necháme 4-5 hodín odležať v chlade.
Osladený melón dáme asi na 5 minút variť a priebežne miešame. Popri tom musíme zbierať penu z povrchu. Po piatich minútach na tanieriku zistíme, či nám zmes začala tuhnúť.

SkryťVypnúť reklamu

Poháre naplníme, uzavrieme, necháme ich chvíľu postáť hore dnom a melónová marmeláda je hotová.

Mirabelková marmeláda

Potrebujeme: 1 kg žltých sliviek – mirabeliek, 1 celá škorica, 1 vanilkový cukor, 500 g želírovacieho cukru

Postup: Slivky umyjeme, zbavíme stopiek a kôstok. Pokrájame ich na menšie kúsky a rozmixujeme. Pridáme škoricu, vanilku a želírovací cukor a dáme variť, kým nezačne hustnúť. Nezabúdame miešať a zbierať penu.
Keď je zmes dostatočne hustá, vyberieme škoricu a marmeládu prelejeme do horúcich pohárov.

Malinový džem s rumom

Potrebujeme: 1 kg malín, 500 g želírovacieho cukru, 2 cl bieleho rumu, kyselinu citrónovú

Postup: Umyté maliny dáme do hrnca spolu so želírovacím cukrom a necháme postáť asi pol hodiny. Pridáme rum a malú lyžičku kyseliny citrónovej. Zmes potom krátko a zľahka povaríme. Džem dáme do pohárov, otočíme hore dnom a necháme vychladiť.

SkryťVypnúť reklamu

Recepty

Špargľová kúra aktivuje metabolizmus.


Eva Ivanišová a 1 ďalší

Kráľ krásnych kríkov má liečivú silu.


Eva Ivanišová a 1 ďalší

Nové číslo magazínu SME ženy je v predaji aj s kozmetickým darčekom.


redakcia SME ženy
Súvisiace témy: recepty, Bylinky, Recepty z Korzára

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  8. Vitamín Cg: Kľúč k žiarivejšej a zjednotenej pleti
  1. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  6. Kam smerujú peniaze bohatých?
  7. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 12 822
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 6 587
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 093
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 224
  5. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas? 2 600
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 535
  7. NESTO ponúka nadštandardné bývanie na hranici mesta a prírody 2 250
  8. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry 2 222
  1. Radko Mačuha: Rež a rúbaj do krve po Šimečkovej kotrbe, dokial Fico na Slovensku, pánom nebude.
  2. Vladimír Bojničan: Z výkalov bič neupletieš – ani keby opozícia zrovna začala znášať zlaté vajíčka
  3. Martin Fronk: OPERÁNA POŽIČOVŇA S HMOTNOU ZODPOVEDNOSŤOU (pre chudobu dole)
  4. Tomas Hlavaty: Prezident Erik Kaliňák, premiér Kaliňák st., predseda parlamentu Bombic.
  5. Vladimír Krátky: Budem ( asi ) kandidovať za Primátora Bratislavy !
  6. Natália Milanová: Nové záchody na ministerstve kultúry smrdia. Poriadne smrdia.
  7. Vladimír Hatara: Fico ako Mečiar...
  8. Ján Valchár: Štvrtý Aljoša. Ambasáda.
  1. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 27 993
  2. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 10 026
  3. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 9 070
  4. Vlado Jakubkovič: Ukážte rozstrieľané brucho. 8 702
  5. Radko Mačuha: Štyri otázky pre súťažiaceho poslanca Glücka. 7 697
  6. Věra Tepličková: Keď sa bojíš valašky 6 736
  7. Michael Achberger: Lepšie ako diéta? O tomto trende hovoria aj lekári aj tréneri! 6 539
  8. Matúš Paculík: Podvodníci na Bazoši majú nový trik, zneužívajú pri tom Alzu 5 163
  1. Radko Mačuha: Rež a rúbaj do krve po Šimečkovej kotrbe, dokial Fico na Slovensku, pánom nebude.
  2. Věra Tepličková: Keď sa Lojza Hlinu bojí už aj generál
  3. Marcel Rebro: Aká krajina, taký hokej
  4. Tupou Ceruzou: Krížovka
  5. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť?
  6. Roman Kebísek: Láska mladej Timravy k dvom bratom
  7. Radko Mačuha: Cintula chcel Fica zavraždiť, pretože chce Mier.
  8. Tupou Ceruzou: Za čiarou
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Radko Mačuha: Rež a rúbaj do krve po Šimečkovej kotrbe, dokial Fico na Slovensku, pánom nebude.
  2. Vladimír Bojničan: Z výkalov bič neupletieš – ani keby opozícia zrovna začala znášať zlaté vajíčka
  3. Martin Fronk: OPERÁNA POŽIČOVŇA S HMOTNOU ZODPOVEDNOSŤOU (pre chudobu dole)
  4. Tomas Hlavaty: Prezident Erik Kaliňák, premiér Kaliňák st., predseda parlamentu Bombic.
  5. Vladimír Krátky: Budem ( asi ) kandidovať za Primátora Bratislavy !
  6. Natália Milanová: Nové záchody na ministerstve kultúry smrdia. Poriadne smrdia.
  7. Vladimír Hatara: Fico ako Mečiar...
  8. Ján Valchár: Štvrtý Aljoša. Ambasáda.
  1. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 27 993
  2. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 10 026
  3. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 9 070
  4. Vlado Jakubkovič: Ukážte rozstrieľané brucho. 8 702
  5. Radko Mačuha: Štyri otázky pre súťažiaceho poslanca Glücka. 7 697
  6. Věra Tepličková: Keď sa bojíš valašky 6 736
  7. Michael Achberger: Lepšie ako diéta? O tomto trende hovoria aj lekári aj tréneri! 6 539
  8. Matúš Paculík: Podvodníci na Bazoši majú nový trik, zneužívajú pri tom Alzu 5 163
  1. Radko Mačuha: Rež a rúbaj do krve po Šimečkovej kotrbe, dokial Fico na Slovensku, pánom nebude.
  2. Věra Tepličková: Keď sa Lojza Hlinu bojí už aj generál
  3. Marcel Rebro: Aká krajina, taký hokej
  4. Tupou Ceruzou: Krížovka
  5. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť?
  6. Roman Kebísek: Láska mladej Timravy k dvom bratom
  7. Radko Mačuha: Cintula chcel Fica zavraždiť, pretože chce Mier.
  8. Tupou Ceruzou: Za čiarou

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu