Špenátový šalát s bryndzou
Potrebujeme: 500 g čerstvého špenátu, olivový olej, citrónovú šťavu, uhorku, 2 paradajky, bryndzu, červenú cibuľu, mleté čierne korenie, soľ, krutóny, vlašské orechy
Postup: Špenát umyjeme a väčšie lístky natrháme na kúsky. Menšie môžu zostať celé. Pridáme na kolieska pokrájanú uhorku, pokrájané paradajky a cibuľu.
Na panvici orestujeme krutóny a vlašské orechy. Pripravíme si zálievku z olivového oleja a citrónovej šťavy, okoreníme, osolíme.
Šalát prelejeme zálievkou, pridáme orechy s krutónmi a posypeme rozmrvenou bryndzou.
Čučoriedkový cheesecake
Potrebujeme: Na korpus – 200 g sušienok alebo piškót, 100 g masla, 3 PL kryštálového cukru. Na plnku – 500 g jemného tvarohu alebo mascarpone, 1/2 šálky práškového cukru, 250 ml kyslej smotany, 1 citrón, 4 vajíčka, 1 PL kukuričného škrobu, 250 g čučoriedok. Na zdobenie – šľahačkovú smotanu, práškový cukor, čučoriedky
Postup: Sušienky pomrvíme, pridáme roztopené maslo a cukor. Hmotu roztlačíme do okrúhlej formy a pečieme pri teplote cca 170 °C – 180 °C cca 10 minút.
Tvaroh vyšľaháme s cukrom, pridáme citrónovú kôru, šťavu z citróna. Po jednom zašľaháme vajíčka. Na záver zľahka primiešame kyslú smotanu a kukuričný škrob.
Náplň rozotrieme na predpečený korpus a spolu ešte pečieme cca 60 až 75 minút.
Koláč necháme vychladnúť a potom ho ešte dáme asi na 4 hodiny do chladničky. Na záver ozdobíme vyšľahanou šľahačkou a ovocím.
Domáca tvarohovo-ovocná zmrzlina
Potrebujeme: 150 g tučného hrudkovitého tvarohu, 150 ml kefíru, 130 g jahôd alebo iného ovocia, 15 g hrozienok, 40-50 ml vody, 2 lyžičky práškového cukru (alebo medu).
Postup: Príprava je mimoriadne jednoduchá. Všetky prísady vložíme do mixéra a dobre rozmixujeme. Krém navrstvíme do uzatvárateľnej plastovej nádoby a dáme do mrazničky aspoň na 3 hodiny.
Počas mrazenia sem-tam premiešame a keď je celkom zamrznutý, môžeme podávať.
PRIDAJTE SA AJ VY
Sú dobroty z vašej kuchyne preslávené?
Máte zaujímavé recepty na slané, sladké, mäsové aj bezmäsité recepty, polievky, prívarky, či chutné nápoje a nemáte problém podeliť sa o ne s ostatnými?
Tak neváhajte a prispejte do nášho a vášho spoločného korzárskeho receptára.
Recepty, rady a tipy do kuchyne nám posielajte na mailovú adresu: recepty@korzar.sk
Varte, pečte a ochutnávajte s nami!
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.