Korzár logo Korzár
Utorok, 25. september, 2018 | Meniny má Vladislav
Nájdete nás na webe

Geneticky modifikované potraviny nie. Radšej čerešne s červíkom

Leto Zuzany Sabolovej je o grilovačke.

(Zdroj: FB)

KOŠICE. Bez byliniek sa nedá navariť. Voňavé a čerstvé sú práve teraz.

O Zuzane Sabolovej sa Slovensko síce dozvedelo až po tom, keď sa začala objavovať ako špecialistka v relácii Moja mama varí lepšie ako tvoja, no ona sa gastronómii venuje už celé roky.

Prešla kus sveta a spoznala aj cudzokrajné kuchyne, no čestné miesto v jej gastronómii majú aj slovenské kulinárske poklady z Liptova, kde vyrastala.

Aj preto na bryndzu a ovčie produkty nedá dopustiť. A prezradila nám aj zopár receptov na letné dobroty z jej kuchyne.

Článok pokračuje pod video reklamou

Máme tu leto, čas, keď sú záhrady plné ovocia, zeleniny, grilujeme, robíme si pikniky... Ktorá z týchto letných radostí je vám najbližšia?

– Ten, kto vymyslel letné grilovačky, bol génius. Je to pre mňa maximálna forma relaxu. Grilujeme vždy u mojich rodičov na Liptove, celé leto. Máme tam veľkú záhradu s množstvom ovocných stromov a slnko zapadá presne za naším plotom. V Bratislave nebývame v rodinnom dome, ale vždy sa veľmi rada nechám pozvať k niekomu na záhradu... Moje leto je vlastne o grilovačke. Ovocie jem veľmi málo. Zo zeleniny mám rada voňavé paradajky, chrumkavú zelenú papriku, baklažán aj cuketu z grilu. Ale z trojboja ovocie – zelenina – mäso mi najviac pasuje mäso. Jednoduchá marináda, hocaký druh mäsa a parádna letná večera je na svete.

Na ktoré letné jedlo sa dáte vždy nahovoriť a naozaj si na ňom pochutíte? A na čo by sme vás nezlomili, ani keby ste boli polomŕtva od hladu?

– Z letných jedál milujem lečo. S výbornou domácou klobáskou a bielym rožkom. Mám rada aj polievku z mladých luskov s čerstvým kôprom. Ľúbim posolené klobúčiky plávok pripravené na grile. Pustia veľa šťavy a je to dobrotka. V lete mám rada aj krevety či slávky na suchom bielom víne s množstvom vňaťky. Neľúbim sviečkovú na smotane, plnenú papriku (zato ju viem perfektne pripraviť, plním ju mletým morčacím) a veľmi nejem ani sladké.

Prešli ste kus sveta, pobudli ste v krajinách, kde majú leto celý rok, alebo aspoň väčšinu roka. Čo ste sa od nich naučili a využívate to aj doma pri príprave jedál?

– Žila som istú dobu v trópoch, kde je naozaj leto po celý rok, delí sa len na sezónu sucha a sezónu dažďov. Napriek tomu, že mesto malo vlastný prístav a prísun čerstvých rýb, dodávali ich do reštaurácií a obchodov vždy zmrazené. Vysoké denné teploty a množstvo parazitov v rybách vyžadovali tento postup. Preto sa ja osobne nikdy nedožadujem čerstvej chladenej ryby a som úplne spokojná aj s mrazeným tovarom. V čase, keď som žila mimo Slovenska, som sa prvýkrát stretla aj s GM – geneticky modifikovanými potravinami, ovocím či zeleninou. Ich dokonalé tvary a dlhé doby trvanlivosti ma utvrdili v tom, že budem jesť radšej čerešne z nášho stromu s červíkom ako dokonalé GM potraviny.

A čím by sme sa my, Slováci, mohli inou gastronómiou vo všeobecnosti inšpirovať? Čo robíme zle a ani si to asi neuvedomujeme?

– Stravujeme sa tak, že jeme lacné štvoreurové meníčka. Toto robíme úplne zle. Toto snáď ani nikde na svete neexistuje. Inšpiráciou by nám mali byť krajiny, kde je jedlo postavené na piedestáli a ľudia si ho vedia poriadne užiť a vychutnať. Hovorím o Talianoch, Španieloch, Francúzoch... To nie je 20 minút jedenia nekvalitnej stravy opreteky. Mali by sme možno viac dbať na sezónne veci. Lebo vtedy je to aj o kvalite a aj o cene.

Odomknite si článok - prihláste sa alebo si predplaťte Sme.sk
Vyskúšajte predplatné za 1€ týždenne. Staňte sa predplatiteľom už za pár sekúnd. Pošlite SMS s textom C5EEN na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti predplatného Sme.sk:
Odomknite si článok - prihláste sa alebo si predplaťte Sme.sk
Vyskúšajte predplatné za 1€ týždenne. Staňte sa predplatiteľom už za pár sekúnd. Pošlite SMS s textom C5EEN na číslo 8787, alebo kliknite na tlačidlo s textom SMS a odošlite predvyplnenú SMS. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti predplatného Sme.sk:

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Dúbravské Čerešne dozreli: Začína sa kolaudovať!
  2. Luxus a starnúca populácia. Toto sú aktuálne biznisové trendy
  3. Rezidenčná štvrť bez betónových plotov
  4. Dobro, kľúč ku šťastnému osudu
  5. Chcete investovať a zároveň sporiť s 3% úrokom?
  6. Pracujú vo svojich komunitách. Má Slovensko lokálnych lídrov?
  7. Nášmu telu stačí iba málo vitamínov
  8. Hlasujte za Cenu verejnosti v súťaži Učiteľ Slovenska!
  9. Podnikajte múdro, skúste služby profesionálneho call centra
  10. Mesto necháva Košičanov platiť za parkovanie aj ďalej
  1. Škola fantázie v Tatralandii. Keď učenie dokáže baviť
  2. Brieždenie pod lomenicou
  3. Dobro, kľúč ku šťastnému osudu
  4. Chcete investovať a zároveň sporiť s 3% úrokom?
  5. Luxus a starnúca populácia. Toto sú aktuálne biznisové trendy
  6. Pracujú vo svojich komunitách. Má Slovensko lokálnych lídrov?
  7. Zlatý mok čapujú najlepšie v Prešove. Šarišským Majstrom výčapu
  8. Rezidenčná štvrť bez betónových plotov
  9. Equal treatment is a must for successful companies of the future
  10. Aj v Poluse chránime vaše srdcia
  1. Vianoce a Silvester v teple: Pätnásť tipov, kam sa vybrať 17 888
  2. Arabská exotika: Top hotely v Ománe 13 211
  3. Nášmu telu stačí iba málo vitamínov 9 948
  4. Najužitočnejšia appka 8 223
  5. Pracujú vo svojich komunitách. Má Slovensko lokálnych lídrov? 5 944
  6. Javorina otvorila svoj tretí showroom na Slovensku 5 517
  7. Hlasujte za Cenu verejnosti v súťaži Učiteľ Slovenska! 4 847
  8. Zistili sme, ako sa vyrába najčistejší slnečnicový olej 4 372
  9. Alena Bašistová: Nikomu nejdem brať hlasy a ani s nimi kšeftovať 4 292
  10. Boj o vedenie radnice v známom kúpeľnom meste 3 865

Téma: Recepty z Korzára


Článok je zaradený aj do ďalších tém Bylinky, Domáce a tradičné lieky

Neprehliadnite tiež

Vodička pri Jablonove prišla o život, keď sa vyhýbala zveri

Vošla do protismeru, kde išiel v tom čase kamión.

Nová mestská karta začína v Košiciach pomaly pripomínať kauzu EEI

Veľmi chcú informovať o novej neziskovke, ale tvrdia, že nemôžu.

Poslanec: Radnica povolila biznis manželiek smerákov na úkor seniorov

Michalovská radnica sa obhajuje tým, že seniorom ponúkla lepšie podmienky.

Hlavné správy zo Sme.sk

PÍŠE IVAN MIKLOŠ

Nepobúrila vás Serenina karikatúra? Asi ste normálni

Politická korektnosť je ohrozením slobody.

Dnes Píše Matúš Ritomský

Keď Ivan Mikloš stráca cit pre mieru

Naozaj nás Čaputová a Štefunko ohrozujú rovnako ako Kotleba?

PRIMÁR

Ochrnutí pacienti kráčajú, pomohla im stimulácia elektrinou

Terapia mala pôvodne brániť bolesti.

KOŠICE KORZÁR

Rómky zlákali do Británie. Nútili ich k prostitúcii a predávali Pakistancom

Kšefty s nevestami vynášali aj 3000 eur.

Už ste čítali?

Domov Najnovšie Najčítanejšie Desktop