Korzár logo Korzár
Piatok, 22. február, 2019 | Meniny má Etela
Nájdete nás na webe

Geneticky modifikované potraviny nie. Radšej čerešne s červíkom

Leto Zuzany Sabolovej je o grilovačke.

(Zdroj: FB)

KOŠICE. Bez byliniek sa nedá navariť. Voňavé a čerstvé sú práve teraz.

O Zuzane Sabolovej sa Slovensko síce dozvedelo až po tom, keď sa začala objavovať ako špecialistka v relácii Moja mama varí lepšie ako tvoja, no ona sa gastronómii venuje už celé roky.

Prešla kus sveta a spoznala aj cudzokrajné kuchyne, no čestné miesto v jej gastronómii majú aj slovenské kulinárske poklady z Liptova, kde vyrastala.

Aj preto na bryndzu a ovčie produkty nedá dopustiť. A prezradila nám aj zopár receptov na letné dobroty z jej kuchyne.

Článok pokračuje pod video reklamou

Máme tu leto, čas, keď sú záhrady plné ovocia, zeleniny, grilujeme, robíme si pikniky... Ktorá z týchto letných radostí je vám najbližšia?

– Ten, kto vymyslel letné grilovačky, bol génius. Je to pre mňa maximálna forma relaxu. Grilujeme vždy u mojich rodičov na Liptove, celé leto. Máme tam veľkú záhradu s množstvom ovocných stromov a slnko zapadá presne za naším plotom. V Bratislave nebývame v rodinnom dome, ale vždy sa veľmi rada nechám pozvať k niekomu na záhradu... Moje leto je vlastne o grilovačke. Ovocie jem veľmi málo. Zo zeleniny mám rada voňavé paradajky, chrumkavú zelenú papriku, baklažán aj cuketu z grilu. Ale z trojboja ovocie – zelenina – mäso mi najviac pasuje mäso. Jednoduchá marináda, hocaký druh mäsa a parádna letná večera je na svete.

Na ktoré letné jedlo sa dáte vždy nahovoriť a naozaj si na ňom pochutíte? A na čo by sme vás nezlomili, ani keby ste boli polomŕtva od hladu?

– Z letných jedál milujem lečo. S výbornou domácou klobáskou a bielym rožkom. Mám rada aj polievku z mladých luskov s čerstvým kôprom. Ľúbim posolené klobúčiky plávok pripravené na grile. Pustia veľa šťavy a je to dobrotka. V lete mám rada aj krevety či slávky na suchom bielom víne s množstvom vňaťky. Neľúbim sviečkovú na smotane, plnenú papriku (zato ju viem perfektne pripraviť, plním ju mletým morčacím) a veľmi nejem ani sladké.

Prešli ste kus sveta, pobudli ste v krajinách, kde majú leto celý rok, alebo aspoň väčšinu roka. Čo ste sa od nich naučili a využívate to aj doma pri príprave jedál?

– Žila som istú dobu v trópoch, kde je naozaj leto po celý rok, delí sa len na sezónu sucha a sezónu dažďov. Napriek tomu, že mesto malo vlastný prístav a prísun čerstvých rýb, dodávali ich do reštaurácií a obchodov vždy zmrazené. Vysoké denné teploty a množstvo parazitov v rybách vyžadovali tento postup. Preto sa ja osobne nikdy nedožadujem čerstvej chladenej ryby a som úplne spokojná aj s mrazeným tovarom. V čase, keď som žila mimo Slovenska, som sa prvýkrát stretla aj s GM – geneticky modifikovanými potravinami, ovocím či zeleninou. Ich dokonalé tvary a dlhé doby trvanlivosti ma utvrdili v tom, že budem jesť radšej čerešne z nášho stromu s červíkom ako dokonalé GM potraviny.

A čím by sme sa my, Slováci, mohli inou gastronómiou vo všeobecnosti inšpirovať? Čo robíme zle a ani si to asi neuvedomujeme?

– Stravujeme sa tak, že jeme lacné štvoreurové meníčka. Toto robíme úplne zle. Toto snáď ani nikde na svete neexistuje. Inšpiráciou by nám mali byť krajiny, kde je jedlo postavené na piedestáli a ľudia si ho vedia poriadne užiť a vychutnať. Hovorím o Talianoch, Španieloch, Francúzoch... To nie je 20 minút jedenia nekvalitnej stravy opreteky. Mali by sme možno viac dbať na sezónne veci. Lebo vtedy je to aj o kvalite a aj o cene.

Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C5EEN na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:
Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C5EEN na číslo 8787, alebo kliknite na „Objednať cez SMS“ a odošlite predvyplnenú správu. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Premýšľate o aute do 10 000 eur? Poradíme vám, ako nenaletieť
  2. Šesťročné dlhopisy teraz s výnosom až 7 % p.a.
  3. Štefánka by Pulitzer
  4. Trápi vás chrípka alebo prechladnutie? Vieme, ako s nimi zatočiť
  5. Reportáž: Takto sa na Slovensku vyrábajú cestoviny
  6. Zážitky z Pobaltia: Objavte Tallinn a Rigu
  7. Darček, s ktorým si na vás spomenie 365 dní v roku
  8. Šanca pre mladé talenty z oblasti umenia, vedy či športu
  9. Predpremiéra vynoveného VW Passat: Viac IQ, viac online
  10. Top destinácie a hotely na exotickú dovolenku v zime
  1. Na Slovensku sa vydáva najviac učiteľských preukazov
  2. Prihlásili ste sa ako dobrovoľník na Olympiádu v Tokiu?
  3. Šesťročné dlhopisy teraz s výnosom až 7 % p.a.
  4. Štefánka by Pulitzer
  5. Počuli ste už o integrovane pestovanej zelenine?
  6. Konferencia - EU support for research
  7. Slovensko má zasiahnuť robotizácia
  8. Viete, aké sú najlepšie možnosti sporenia pre mladých?
  9. Trápi vás chrípka alebo prechladnutie? Vieme, ako s nimi zatočiť
  10. Hitem jsou cyklopočítače Mio - pro zábavu i výkon
  1. Premýšľate o aute do 10 000 eur? Poradíme vám, ako nenaletieť 23 628
  2. Reportáž: Takto sa na Slovensku vyrábajú cestoviny 15 863
  3. Zážitky z Pobaltia: Objavte Tallinn a Rigu 11 889
  4. Darček, s ktorým si na vás spomenie 365 dní v roku 6 952
  5. Trápi vás chrípka alebo prechladnutie? Vieme, ako s nimi zatočiť 5 815
  6. Je lepšie menučko, alebo domáca strava? Týždeň sme varili doma 5 575
  7. Čo sa stalo s mojimi úsporami v druhom pilieri? 5 062
  8. Štefánka by Pulitzer 4 857
  9. Predpremiéra vynoveného VW Passat: Viac IQ, viac online 3 649
  10. Top destinácie a hotely na exotickú dovolenku v zime 2 877

Téma: Recepty z Korzára


Článok je zaradený aj do ďalších tém Bylinky, Domáce a tradičné lieky

Neprehliadnite tiež

Prezident Kiska: Ficom sa nenechám vydierať

Nonstop čítanie Kuciakových článkov v Košiciach pokračuje až do večera.

Prezident Andrej Kiska v objatí so Zlaticou Kušnírovou v Tabačke.

Východoslovenská distribučná musí vrátiť stotisíc eur

V kauze G-komponent rozhodoval Krajský súd v Košiciach.

Ilustračné foto.

Na Spiši sa cestári pripravujú na snehové jazyky a záveje

Situácia sa môže zhoršiť vo večerných hodinách.

V okrese Poprad je v teréne dvanásť sypačov.
Pri rannej dopravnej nehode sa zranila chodkyňa.

V okrese Bardejov hrozí povodeň z topiaceho sa snehu a dažďa

Výstrahu vydal Slovenský hydrometeorologický ústav.

V okrese Bardejov hrozí povodeň z topiaceho sa snehu a dažďa.

Hlavné správy zo Sme.sk

Autorská strana Michala Havrana

Rok po vražde je Slovensko ešte surovejšie (píše Michal Havran)

Pretože smrť dvoch mladých ľudí zničila jeho svet balíčkov a večierkov.

EKONOMIKA

Farmár: Eurodotácie nepotrebujem. Keď sa darí, zarobím si sám

Farmári protestujú v Bratislave od utorka.

Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop