Korzár logo Korzár
Sobota, 15. december, 2018 | Meniny má Ivica
Nájdete nás na webe

Geneticky modifikované potraviny nie. Radšej čerešne s červíkom

Leto Zuzany Sabolovej je o grilovačke.

(Zdroj: FB)

KOŠICE. Bez byliniek sa nedá navariť. Voňavé a čerstvé sú práve teraz.

O Zuzane Sabolovej sa Slovensko síce dozvedelo až po tom, keď sa začala objavovať ako špecialistka v relácii Moja mama varí lepšie ako tvoja, no ona sa gastronómii venuje už celé roky.

Prešla kus sveta a spoznala aj cudzokrajné kuchyne, no čestné miesto v jej gastronómii majú aj slovenské kulinárske poklady z Liptova, kde vyrastala.

Aj preto na bryndzu a ovčie produkty nedá dopustiť. A prezradila nám aj zopár receptov na letné dobroty z jej kuchyne.

Článok pokračuje pod video reklamou

Máme tu leto, čas, keď sú záhrady plné ovocia, zeleniny, grilujeme, robíme si pikniky... Ktorá z týchto letných radostí je vám najbližšia?

– Ten, kto vymyslel letné grilovačky, bol génius. Je to pre mňa maximálna forma relaxu. Grilujeme vždy u mojich rodičov na Liptove, celé leto. Máme tam veľkú záhradu s množstvom ovocných stromov a slnko zapadá presne za naším plotom. V Bratislave nebývame v rodinnom dome, ale vždy sa veľmi rada nechám pozvať k niekomu na záhradu... Moje leto je vlastne o grilovačke. Ovocie jem veľmi málo. Zo zeleniny mám rada voňavé paradajky, chrumkavú zelenú papriku, baklažán aj cuketu z grilu. Ale z trojboja ovocie – zelenina – mäso mi najviac pasuje mäso. Jednoduchá marináda, hocaký druh mäsa a parádna letná večera je na svete.

Na ktoré letné jedlo sa dáte vždy nahovoriť a naozaj si na ňom pochutíte? A na čo by sme vás nezlomili, ani keby ste boli polomŕtva od hladu?

– Z letných jedál milujem lečo. S výbornou domácou klobáskou a bielym rožkom. Mám rada aj polievku z mladých luskov s čerstvým kôprom. Ľúbim posolené klobúčiky plávok pripravené na grile. Pustia veľa šťavy a je to dobrotka. V lete mám rada aj krevety či slávky na suchom bielom víne s množstvom vňaťky. Neľúbim sviečkovú na smotane, plnenú papriku (zato ju viem perfektne pripraviť, plním ju mletým morčacím) a veľmi nejem ani sladké.

Prešli ste kus sveta, pobudli ste v krajinách, kde majú leto celý rok, alebo aspoň väčšinu roka. Čo ste sa od nich naučili a využívate to aj doma pri príprave jedál?

– Žila som istú dobu v trópoch, kde je naozaj leto po celý rok, delí sa len na sezónu sucha a sezónu dažďov. Napriek tomu, že mesto malo vlastný prístav a prísun čerstvých rýb, dodávali ich do reštaurácií a obchodov vždy zmrazené. Vysoké denné teploty a množstvo parazitov v rybách vyžadovali tento postup. Preto sa ja osobne nikdy nedožadujem čerstvej chladenej ryby a som úplne spokojná aj s mrazeným tovarom. V čase, keď som žila mimo Slovenska, som sa prvýkrát stretla aj s GM – geneticky modifikovanými potravinami, ovocím či zeleninou. Ich dokonalé tvary a dlhé doby trvanlivosti ma utvrdili v tom, že budem jesť radšej čerešne z nášho stromu s červíkom ako dokonalé GM potraviny.

A čím by sme sa my, Slováci, mohli inou gastronómiou vo všeobecnosti inšpirovať? Čo robíme zle a ani si to asi neuvedomujeme?

– Stravujeme sa tak, že jeme lacné štvoreurové meníčka. Toto robíme úplne zle. Toto snáď ani nikde na svete neexistuje. Inšpiráciou by nám mali byť krajiny, kde je jedlo postavené na piedestáli a ľudia si ho vedia poriadne užiť a vychutnať. Hovorím o Talianoch, Španieloch, Francúzoch... To nie je 20 minút jedenia nekvalitnej stravy opreteky. Mali by sme možno viac dbať na sezónne veci. Lebo vtedy je to aj o kvalite a aj o cene.

Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C5EEN na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:
Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C5EEN na číslo 8787, alebo kliknite na „Objednať cez SMS“ a odošlite predvyplnenú správu. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Venujte na Vianoce darček plný informácií!
  2. Vzťah k seniorom chce zmeniť výzvou
  3. Bangkok, Phuket, pláže, chrámy: Za 13 dní to naj z Thajska
  4. Brzdia vás technické výpadky vo výrobe?
  5. Pracoval som v mekáči a vydržal tri dni. Hranolky sú prekliatie
  6. Objavte novinku s duálnym účinkom proti starnutiu pleti
  7. Tip na výlet: Prechádzka tokajskými vinicami a biele tigre
  8. Na čo dbať pri výbere nehnuteľnosti? Tu je niekoľko rád
  9. Mobil banking VÚB opäť bližšie k najlepšej bankovej aplikácii
  10. First moment za skvelú cenu: Neapol, Capri, Pompeje, Ischia
  1. Venujte na Vianoce darček plný informácií!
  2. Problém s darčekom? 10 perfektných tipov na Vianočné darčeky!
  3. Slovensko bude vo svete reprezentovať projekt Zachráň včely
  4. Vzťah k seniorom chce zmeniť výzvou
  5. Bangkok, Phuket, pláže, chrámy: Za 13 dní to naj z Thajska
  6. Moderný hotel, kde sa cítite ako doma
  7. Vedecká rada k 80. výročiu SvF STU v Bratislave
  8. Stavebná fakulta STU má učebňu na 3D tlač a virtuálnu realitu
  9. Brzdia vás technické výpadky vo výrobe?
  10. Hovoriaci systém priblíži zrakovo znevýhodneným expozíciu múzea
  1. Pracoval som v mekáči a vydržal tri dni. Hranolky sú prekliatie 61 773
  2. Stíhame napredovať s technológiami? Môže už byť neskoro 17 682
  3. Takto vyzerá miesto, odkiaľ k nám putuje slovenské hovädzie 9 908
  4. First moment za skvelú cenu: Neapol, Capri, Pompeje, Ischia 9 699
  5. Tip na výlet: Prechádzka tokajskými vinicami a biele tigre 9 316
  6. Slováci sa pripravujú o stovky až tisícky eur 5 795
  7. Bangkok, Phuket, pláže, chrámy: Za 13 dní to naj z Thajska 5 590
  8. Kartou míňame viac. Čo by obchodníci mali vedieť o zákazníkoch 3 899
  9. Geológ: recykláciu umelého kopca v Slnečniciach sledujeme denne 3 713
  10. Nový cestovný poriadok ŽSR z vášho regiónu v denníku SME 3 346

Téma: Recepty z Korzára


Článok je zaradený aj do ďalších tém Bylinky, Domáce a tradičné lieky

Neprehliadnite tiež

Chatári po voľbách postupne ovládajú obce pri Domaši

Model volieb z obce Kvakovce sa osvedčil aj v Bžanoch.

Umiestnenie unimobuniek v Hrabušiciach rozdelilo rómsku komunitu

Chudobných nechcú tí majetnejší do susedstva.

Huby stále rastú. Košičan nazbieral plný batoh hlív

Ako bývalý lesník má Štefan Varga zmapované všetky lesy v okolí Košíc.

Pozrite si vianočné trendy aktuálnej sezóny

Tohtoročnými hitmi je folklór, extravagancia, purizmus aj okázalý lesk.

Hlavné správy zo Sme.sk

KOMENTÁR PETRA TKAČENKA

Zlepenec potrebuje lídra

Nevidno nikoho, kto by to vedel zlepiť.

SVET

Ruská agentka sa na súde priznala. Ako funguje ruská špionáž v USA?

Na jedného špióna je viac ako desať ľudí.

Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop