Korzár logo Korzár
Streda, 21. október, 2020 | Meniny má UršuľaKrížovkyKrížovky
INZERCIA

Slovenské víno ponúkajú v michelinovských reštauráciách

Ochutnali sme hviezdne menu od francúzskeho šéfkuchára.

Produkty našich vinárstiev obstoja v ponuke vínnych kariet v krajine galského kohúta.

Ak niekedy budete prechádzať malebnými uličkami francúzskeho Štrasburgu, nahliadnite do najstaršej európskej vinotéky Au Millésime.

Príjemne vás môže prekvapiť, že medzi úhľadne uloženými fľašami toho najkvalitnejšieho nápoja kráľov vycibrených značiek z Francúzska i ďalších vinárskych veľmocí nájdete aj víno zo slovenskej produkcie pod značkou Slovenské Vinice.

Viete tiež, čo spája Slovenské Vinice a prestížne francúzske reštaurácie? Ich klienti majú možnosť vychutnať si vína od tejto značky.

Skryť Vypnúť reklamu

Červené suché víno Dunaj, neskorý zber 2016, sa tak stalo súčasťou vínnej karty vychýrených marseillských reštaurácií L´ Epuisette a Alcyone ocenených jednou michelinovskou hviezdou.

Záujem neutícha

Keďže Dunaj Francúzom zachutil, reštaurácia Alcyone, ktorá je súčasťou luxusného päťhviezdičkového hotela, zaradila do menu Pinot Noir, výber z hrozna 2013.

Víno Dunaj sa o čosi neskôr stalo súčasťou ponuky ďalšej uznávanej reštaurácie JY´S v alsaskom Colmare s dvomi „michelinkami“.

A vyzerá to tak, že tým záujem popredných reštaurácií v krajine galského kohúta o naše kvalitné vína nekončí. Interes o produkty Slovenských Viníc prejavila ďalšia kvalitná francúzska reštaurácia.

Výsadu degustovať kvalitné vína Slovenských Viníc nemajú len Francúzi. Na svoje si prišli aj chuťové poháriky Slovákov a to v Bratislave, Nitre a naposledy na Zemplínskej šírave pri Michalovciach a v kaštieli v Čereňanoch.

Skryť Vypnúť reklamu

Prostredie štvorhviezdičkového hotela Glamour s unikátnou polohou na samom brehu „slovenského mora“ dávalo od začiatku tušiť, že je tým pravým miestom na vychutnanie si kvalitného slovenského vína.

V snúbení s francúzskou kuchyňou tak návštevníci tohto štvorhviezdičkového hotela zažili gastronomické hody. Degustáciu si nenechal ujsť ani jeden z významných hostí večera konzul z Honorárneho konzulátu Francúzska v Košiciach David Mortreux.

Francúzske menu, slovenské vína

Michelinský kuchár Lionel Levy prijal pozvanie od Slovenských Viníc, aby symbolicky prostredníctvom kulinárskeho zážitku aspoň na jeden večer prepojil dve krajiny v jednu.

Menu vyskladal Levy v spolupráci so šéfkuchárom hotela Glamour Erikom Šoltésom. Podávalo sa Fois gras „Hôtel Dieu“ Lionel Levy, farmárske kuracie prsia na víne so smrčkami a špargľou, slovenské a francúzske syry a dezert.

Skryť Vypnúť reklamu

Kvalitnú ponuku jedla obohatili a popretkávali vyberané chute slovenských vín. Ku každému chodu sa podával iný druh.

Pre Levyho nebola príprava menu novinkou, keďže chuť slovenských vín dobre pozná, vedel, čo k nim bude pasovať. Prezradil, že rád kombinuje vína a špeciality z rôznych krajín. Dve slovenské vína – Slovenské Vinice Dunaj a Pinot Noir, ktoré v jeho domovskej reštaurácii ponúkajú, si pochvaľuje. V dobrom slova zmysle ho prekvapili.

Víno Dunaj odporúča podávať k mäsám s výraznou chuťou, akou je divina. Jemnejšie teľacie mäso a dezerty sa zase lepšie hodia k Pinot Noir.

Po víne tanec a milovanie

Šéfkuchár Levy opisuje, že jeho francúzski klienti zvyčajne na slovenské vína reagujú udivene, pretože ich nepoznajú a odrazu zisťujú, že majú veľmi príjemnú chuť. „Francúzi sú lokálpatrioti, preferujú francúzske víno a kuchyňu. O to pozitívnejšia je ich reakcia pri ochutnaní slovenských vín.“

Šéfkuchár-nešéfkuchár, Levy sa spolu s ostatnými usilovne zvŕtal v hotelovej kuchyni. Pod jeho rukami prešiel každý jeden tanier servírovaný hosťom.

Až potom sa zamiešal pomedzi nich a vyzvedal, ako súzvuk dvoch krajín zafungoval. „Francúzi si po dobrom a jedle ešte zvyknú zatancovať a potom sa pomilovať. Ale to už nechám na vás,“ podelil sa s hosťami hotela Glamour o poslednú cennú radu.

Slovensko - rodisko kvality

Koncept značky Slovenské Vinice je na naše pomery unikátny, ktorý však majú roky rozbehnutý v známej vinohradníckej francúzskej oblasti Bordeaux. Systém je v podstate jednoduchý, ale efektívny.

Spoločnosť pod jednou značkou prináša odborníkmi vybrané vína od rôznych rodinných slovenských vinárov z viacerých vinohradníckych oblastí Slovenska.

„Pri zrode tejto značky sme si dali za cieľ objaviť skvelé slovenské vína, pretože sme presvedčení, že na Slovensku sú úžasní a talentovaní rodinní vinári a my na nich môžeme byť právom hrdí. Chceme takto slovenským i zahraničným spotrebiteľom povedať, že na Slovensku sa rodia úžasné vína,“ vysvetľuje Peter Havrilák, manažér značky.

Celý koncept je tak vybudovaný na malých rodinných vinárstvach, ktoré Slovenské Vinice neustále objavujú. Keďže produkujú vína v menších množstvách, sú o to vzácnejšie.

Rukopis tohto konceptu možno pripísať uznávanému someliérovi, francúzskemu rodákovi z Bordeaux Jean Danielovi Angibaudovi, ktorý predsedá degustačnej komisii Slovenských Viníc, zloženej zo špičkových odborníkov.

„Ukazuje sa, že aj toto je cesta. Mnohí vinári vyvíjajú obrovské kvantum energie na prácu s viničom, pôdou a vypracovaním vín. Neostáva im tak energia ani potrebný čas venovať sa prezentácii vín napriek tomu, že ich kvalita je často výnimočná. V tom nás predbehli tradičné vinárske krajiny. Preto sme radi, že pomáhame slovenským vinohradníkom a vinárom, aby sa čo najviac spotrebiteľov doma i v zahraničí mohlo dozvedieť, že naša krajina má vína, na ktoré môžeme byť hrdí,“ dopĺňa Havrilák.

V krajine galského kohúta ročne vyprodukujú približne 40 miliónov hektolitrov vína. Na Slovensku je to neporovnateľne menej – približne 350-tisíc hektolitrov. Preto jedinou cestou úspechu našich vín je prinášať vysokokvalitné vína.

Vďaka Slovákom objavujú zabudnutú odrodu

Angibaud konštatuje, že na svetovom trhu je obrovská konkurencia medzi vinárskymi veľmocami ako Čile, Španielsko, Argentína, Taliansko a samozrejme, Francúzsko. Preto má malá krajina ako Slovensko problém dostať sa na medzinárodný trh.

„Slovenské vína sú však veľmi dobré, na medzinárodných súťažiach sa často umiestňujú po francúzskych vínach na druhom mieste. Slováci vyrábajú výborné novošľachtence (napr Devín, Dunaj, Hron) a Francúzi sú zvedaví, ak ho môžu ochutnať,“ hovorí J. D. Angibaud.

A aké sú ich reakcie? „Často ani nevedia, kde je Slovensko. Takže potom sú prekvapení a hovoria ´vau´, pretože odrazu ochutnali niečo iné.“

Angibaud podotýka, že pri výbere degustačnej komisie sa dôraz kladie na kvalitu a nie kvantitu. Vína ako Dunaj či Devín prirovnáva someliér k vínam populárnym v 50. či 60. rokoch, ktoré už teraz ľahko na trhu nezoženiete. „Najbližšie majú k odrode tannat, čo je veľmi tmavé víno s príchuťou čokolády, kakaa, kofeínu. Vo Francúzsku je to viac-menej zabudnutá šľachtená odroda.“

V aktuálnom výbere máte možnosť vychutnať si vína zo štyroch vinohradníckych oblastí – z malokarpatskej, južnoslovenskej, stredoslovenskej a nitrianskej. Rodinu Slovenských Viníc onedlho rozšíria ďalší známi slovenskí vinári.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Vitajte v postapokalyptickom svete
  2. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  3. Downtown Bratislavy sa rozrastie o nový rezidenčný projekt
  4. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  5. Zamestnanec chcel príspevok na stravu, no šéf mal iný názor.
  6. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  7. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  8. Kupujte originálne tonerové kazety HP
  9. Investície s fixným ročným výnosom od 6 % do 8 %
  10. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  1. Úprava osobného motorového vozidla
  2. Important information for Brazilians living in Slovakia
  3. Prečo sú dnes ryby také dôležité?
  4. Vitajte v postapokalyptickom svete
  5. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  6. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  7. Päť chýb pri zateplení strechy
  8. Kupujte originálne tonerové kazety HP
  9. Investície s fixným ročným výnosom od 6 % do 8 %
  10. Prebudili ste sa už v sude, sene alebo teepee? Je to zážitok!
  1. Rysy navštívi päťtisíc ľudí denne. Ako vyzerá denný chod chaty 30 265
  2. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 16 228
  3. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 13 989
  4. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 13 296
  5. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 11 756
  6. Čo bude s gastráčmi a miliardy z EÚ ako prekliatie? 9 852
  7. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 9 631
  8. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 617
  9. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 359
  10. Hodnotenie profesionála: Ako obstáli obľúbené hotely v Tatrách? 9 148
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Advokátku vyviedli z košického súdu. Napriek výzvam si odmietla dať rúško

Hrozia jej sankcie od advokátskej komory i úradu verejného zdravotníctva.

Pri vstupe do budovy košických súdov musí každý prejsť dôkladnou kontrolou.

Štátnych úradníkov na košický magistrát nepustili

Proti zvýhodnenému nájmu bol šéf majetkovej komisie.

Na magistráte nebudú sídliť pracovníci ÚVO.
Poslanec Rudolf Dupkala počas online rokovania PSK.
Vstup do železničného podchodu v Krompachoch.
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Jaroslav Naď
Dôchodca s ochranným rúškom na tvári v centre Bratislavy.
Testovanie na nový koronavírus.

Koronavírus na Slovensku: V hre je aj lockdown, opäť máme rekord (minúta po minúte)

Celkový počet nakazených na Slovensku dosiahol číslo 33 602. Pandémia Covid-19 si doteraz vyžiadala 98 obetí.

Premiér Igor Matovič po stredajšom rokovaní vlády.

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop