Raz darmo, Veľká noc sa nám viac ako iné sviatky spája s dobrým jedlom. Niekto poruší všetky zásady zdravej výživy a dožičí si údenej šunky, ďalší smaží rezne a takmer všetci šteklia svoje chuťové poháriky chrenom a cviklou.

Kristína
„Ja som veriaci človek, tieto sviatky vnímam aj po tej duchovnej stránke. Snažím sa dodržiavať aj pôst, nie som nejako striktná, ale snažím sa byť na seba prísnejšia a aspoň v piatky nejem mäso,“ hovorí Svidníčanka.
Počas sviatkov je už samozrejmosťou varená, šunka alebo klobáska, no úplne naj jedlom každej Veľkej noci je pre Kristínu praženica so žihľavou.
„Mám ju rada od detstva. Keď som bola školáčka, tak sme k babke prišli ráno, išli sme na omšu a hneď prvé jedlo bola tá praženica.“

Dana Košická
Herečka Štátneho divadla Košice síce sladké nejedáva, no tradičné veľkonočné pochúťky si nenechá ujsť.
„Keďže som zo Spiša, z Tatier, šunka, klobáska, vajíčko a chren nesmú chýbať. To mi symbolizuje Veľkú noc. Bez toho to nejde, aj keď sa tvárim, že som trošku vegetarián, ale počas sviatkov sa to nepočíta. Pre mňa práve tieto jedlá patria k celému rituálu.“

Adam Ďurica
Pre speváka sú sviatky najmä o oddychu, no pokiaľ ide o jedlo, ani u Ďuricovcov nesmie chýbať šunka a vajíčka.
No vraj oveľa viac ako na sviatočné veľkonočné menu sa Adam s manželkou Kikou tešia na štvrtkový predveľkonočný špenát.
„Vždy na Zelený štvrtok si robíme tradičný špenátový prívarok s vajíčkom a varenými zemiakmi. Je to veľmi jednoduché a máme to radi. Už sa naň teším.“

Katka Koščová
V Katkinej rodine si zakladajú na tradíciách, vianočných aj veľkonočných.
„Syrek, cvikla či šunka sú u nás vždy. No pre mňa je ešte dôležitejšie ako výber to, že sú posvätené. Objavili sme nádherný kostolík v Cemjate. Nechodí tam veľa ľudí a je tam veľmi príjemné prostredie. Stále sa tam stretneme s kamarátmi a je to veľmi milé,“ objasňuje Prešovčanka, pre ktorú bude tohtoročná Veľká noc výnimočná aj kvôli dcére Aničke.
Pre trojmesačné bábätko to budú vôbec prvé sviatky jari v živote.

Andrea Belányiová
Hoci je Veľká noc pre mnohých predovšetkým o údeninách, známa moderátorka má iné preferencie.
„Pre mňa je Veľká noc spojená s cviklou. Úplne vážne, na maminu sterilizovanú strúhanú cviklu s chrenom si spomeniem ako na tú najlepšiu a najhlavnejšiu dobrotu zo všetkého, čo sa na stole ocitne. Pritom ju jem priebežne po celý rok, ale tá asociácia s veľkonočnými sviatkami je najsilnejšia.“

Dominika Žiaranová
Väčšina rodín si na veľkonočnom jedle začína pochutnávať až v nedeľu ráno.
A túto tradíciu zachovávajú aj v rodine Dominiky Žiaranovej. „Zbožňujem naše veľkonočné raňajky. Maminka vždy uvarí údené mäsko, ktoré si potom natierame čo najštipľavejším chrenom. Je to zvyk, ktorý sa u nás neporušuje,“ hovorí herečka, ktorá momentálne hrá v seriálovej novinke Semafor.

Alena Pajtinková
„Bez vône šunky si, samozrejme, Veľkú noc neviem predstaviť. U nás doma to bola vždy klasika: šunka, varené vajíčka a podobne...“ hovorí herečka, ktorá hrá v seriáli Semafor manželku Martina Nahálku.
No aj napriek tomu, že Alena pochádza z Komárna, mimoriadne jej chutí veľkonočné jedlo z nášho regiónu.
„V posledných rokoch mi fakt učarovala vaječná hrudka s chrenom – špecialita z východného Slovenska. Jedla by som ju aj každý deň.“

Kristína Greppelová
„Keďže dobroty papať nemôžem, musím si predstavovať Veľkú noc bez nich... Bohužiaľ, kamera je svinka, ako hovoria všetky moje kolegyne,“ konštatuje jedna z mamičiek zo seriálu Prázdniny.
„Faktom však je, že u nás nemôže chýbať bábovka, na ktorú nakúpim suroviny, aj ju upečiem a ostáva sa mi len pozerať na to, ako z nej ubúda. Robievam väčšinou hrnčekovú, na ktorú treba 2 vajcia, 2 hrnčeky polohrubej múky, hrnček mlieka, hrnček cukru, pol hrnčeka oleja, vanilkový cukor, polovica vrecúška kypriaceho prášku, trochu soli. Stačí zmiešať, dať na 40 minút do rúry a hotovo!“
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.