Korzár logo Korzár

Čo nesmie chýbať vo veľkonočnom menu známych osobností

Takmer všetci šteklia svoje chuťové poháriky chrenom a cviklou.

Ilustračné foto.Ilustračné foto. (Zdroj: FOTOLIA)

Raz darmo, Veľká noc sa nám viac ako iné sviatky spája s dobrým jedlom. Niekto poruší všetky zásady zdravej výživy a dožičí si údenej šunky, ďalší smaží rezne a takmer všetci šteklia svoje chuťové poháriky chrenom a cviklou.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Kristína

„Ja som veriaci človek, tieto sviatky vnímam aj po tej duchovnej stránke. Snažím sa dodržiavať aj pôst, nie som nejako striktná, ale snažím sa byť na seba prísnejšia a aspoň v piatky nejem mäso,“ hovorí Svidníčanka.

Počas sviatkov je už samozrejmosťou varená, šunka alebo klobáska, no úplne naj jedlom každej Veľkej noci je pre Kristínu praženica so žihľavou.

SkryťVypnúť reklamu

„Mám ju rada od detstva. Keď som bola školáčka, tak sme k babke prišli ráno, išli sme na omšu a hneď prvé jedlo bola tá praženica.“

Dana Košická

Herečka Štátneho divadla Košice síce sladké nejedáva, no tradičné veľkonočné pochúťky si nenechá ujsť.

„Keďže som zo Spiša, z Tatier, šunka, klobáska, vajíčko a chren nesmú chýbať. To mi symbolizuje Veľkú noc. Bez toho to nejde, aj keď sa tvárim, že som trošku vegetarián, ale počas sviatkov sa to nepočíta. Pre mňa práve tieto jedlá patria k celému rituálu.“

Adam Ďurica

Pre speváka sú sviatky najmä o oddychu, no pokiaľ ide o jedlo, ani u Ďuricovcov nesmie chýbať šunka a vajíčka.

No vraj oveľa viac ako na sviatočné veľkonočné menu sa Adam s manželkou Kikou tešia na štvrtkový predveľkonočný špenát.

„Vždy na Zelený štvrtok si robíme tradičný špenátový prívarok s vajíčkom a varenými zemiakmi. Je to veľmi jednoduché a máme to radi. Už sa naň teším.“

SkryťVypnúť reklamu

Katka Koščová

V Katkinej rodine si zakladajú na tradíciách, vianočných aj veľkonočných.

„Syrek, cvikla či šunka sú u nás vždy. No pre mňa je ešte dôležitejšie ako výber to, že sú posvätené. Objavili sme nádherný kostolík v Cemjate. Nechodí tam veľa ľudí a je tam veľmi príjemné prostredie. Stále sa tam stretneme s kamarátmi a je to veľmi milé,“ objasňuje Prešovčanka, pre ktorú bude tohtoročná Veľká noc výnimočná aj kvôli dcére Aničke.

Pre trojmesačné bábätko to budú vôbec prvé sviatky jari v živote.

Andrea Belányiová

Hoci je Veľká noc pre mnohých predovšetkým o údeninách, známa moderátorka má iné preferencie.

„Pre mňa je Veľká noc spojená s cviklou. Úplne vážne, na maminu sterilizovanú strúhanú cviklu s chrenom si spomeniem ako na tú najlepšiu a najhlavnejšiu dobrotu zo všetkého, čo sa na stole ocitne. Pritom ju jem priebežne po celý rok, ale tá asociácia s veľkonočnými sviatkami je najsilnejšia.“

SkryťVypnúť reklamu

Dominika Žiaranová

Väčšina rodín si na veľkonočnom jedle začína pochutnávať až v nedeľu ráno.

A túto tradíciu zachovávajú aj v rodine Dominiky Žiaranovej. „Zbožňujem naše veľkonočné raňajky. Maminka vždy uvarí údené mäsko, ktoré si potom natierame čo najštipľavejším chrenom. Je to zvyk, ktorý sa u nás neporušuje,“ hovorí herečka, ktorá momentálne hrá v seriálovej novinke Semafor.

Alena Pajtinková

„Bez vône šunky si, samozrejme, Veľkú noc neviem predstaviť. U nás doma to bola vždy klasika: šunka, varené vajíčka a podobne...“ hovorí herečka, ktorá hrá v seriáli Semafor manželku Martina Nahálku.

No aj napriek tomu, že Alena pochádza z Komárna, mimoriadne jej chutí veľkonočné jedlo z nášho regiónu.

„V posledných rokoch mi fakt učarovala vaječná hrudka s chrenom – špecialita z východného Slovenska. Jedla by som ju aj každý deň.“

Kristína Greppelová

„Keďže dobroty papať nemôžem, musím si predstavovať Veľkú noc bez nich... Bohužiaľ, kamera je svinka, ako hovoria všetky moje kolegyne,“ konštatuje jedna z mamičiek zo seriálu Prázdniny.

„Faktom však je, že u nás nemôže chýbať bábovka, na ktorú nakúpim suroviny, aj ju upečiem a ostáva sa mi len pozerať na to, ako z nej ubúda. Robievam väčšinou hrnčekovú, na ktorú treba 2 vajcia, 2 hrnčeky polohrubej múky, hrnček mlieka, hrnček cukru, pol hrnčeka oleja, vanilkový cukor, polovica vrecúška kypriaceho prášku, trochu soli. Stačí zmiešať, dať na 40 minút do rúry a hotovo!“

Osobnosti

Súvisiace témy: Veľká noc 2025

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  2. Chcete dokonalé zuby? Čo vám reklamy nepovedia
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  6. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  7. Štartuje prvý ročník Fjällräven Campfire Česko a Slovensko
  8. Katarína Brychtová: Každý nový začiatok je dobrý
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 86 975
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 20 617
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 10 340
  4. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 8 448
  5. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme 6 265
  6. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 5 418
  7. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 5 225
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 4 471
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Miklušova väznica.

Projekt prepája Slovensko a Maďarsko.


SITA

Vydali aj výstrahu druhého stupňa.


Boris Voroňák.

Posledná rozlúčka so zosnulým sa uskutoční 11. apríla.


TASR
Ilustračný záber.

Obchádzková trasa povedie cez mesto Prešov.


TASR
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu