Korzár logo Korzár
Pondelok, 23. apríl, 2018 | Meniny má Vojtech
Pridajte si svoje mesto

Fašiangy sú tu: Je čas dobrého jedla a sladkých dobrôt

Vyskúšajte fánky, šišky aj šťavnaté mäská.

(Zdroj: FOTOLIA)
Článok pokračuje pod video reklamou

FÁNKY

Tvarohové fánky

Suroviny na 20 – 40 kusov: 250 g hladkej múky, 250 g tvarohu, 70 g masla, 2 vajíčka, 2 PL rumu, 1/2 ČL jedlej sódy, balíček vanilínového cukru, práškový cukor, olej

Postup: Vidličkou zmiešajte tvaroh s vajíčkami, rumom a maslom. Prisypte múku zmiešanú s jedlou sódou a vypracujte rukami hladké cesto. Cesto nechajte v chladničke odpočinúť približne jednu hodinu. Na pomúčenej doske vyvaľkajte cesto na štvorec približne 4 mm hrubý a radielkom rozkrájajte na požadované tvary. Rozohrejte olej a fánky vysmažte na miernom ohni jemne z obidvoch strán do zlatista, kým sa nenafúknu. Hotové nechajte odkvapkať na papierových utierkach a obaľte v zmesi práškového a vanilínového cukru.

Fašiangové fánky

Suroviny na 30 – 40 kusov: 350 g polohrubej múky, 200 g práškového cukru, 120 g masla, 4 PL kyslej smotany, 4 žĺtky, 2 PL rumu, štipka soli, práškový cukor, olej

Postup: Do múky postupne primiešajte zmäknuté maslo, žĺtky, kyslú smotanu, práškový cukor, štipku soli a rum. Cesto dobre premieste a potom ho na pomúčenej doske na tenko vyvaľkajte. Rozkrájajte na obdĺžniky a radielkom narežte stred jednou alebo dvoma čiarami. Rozohrejte olej a opražte z obidvoch strán. Vysmažené fánky zbavte prebytočného tuku a posypte ich práškovým cukrom.

Pečené fánky

Suroviny na 20 – 40 kusov: 400 g hladkej múky, 250 g tuku na pečenie, 230 ml šľahačkovej, smotany, žĺtok, štipka soli, práškový cukor

Postup: Smotanu zmiešajte so žĺtkom, štipkou soli a zmäknutým tukom na pečenie. Pridajte múku a vypracujte cesto. Vyvaľkajte ho na hrúbku približne 5 mm a rozkrájajte na požadované tvary. Dajte upiecť na plech vystlaný papierom na pečenie do rúry pri 180 stupňoch. Dozlatista upečené fánky poriadne obaľte v práškovom cukre.
Tip: Keďže pri tomto recepte sme sa vyhli tuku pri smažení, neskúšajte nahradiť tučnú šľahačkovú smotanu odtučneným mliekom, inak budú fánky po upečení suché a tvrdé.

Vínové fánky

Suroviny na 40-50 kusov: 500 g polohrubej múky, 80 g práškového cukru, 20 g tuku na pečenie, 3 žĺtky, 8 PL kyslej smotany, 6 PL sladkého bieleho vína, 1 ČL prášku do pečiva, štipka soli, práškový cukor, olej

Postup: Zmiešajte žĺtky, zmäknuté maslo, cukor, škoricový cukor, rum, kyslú smotanu, pridajte múku zmiešanú s práškom do pečiva a vypracujte cesto. Nechajte odstáť približne pol hodiny na chladnom mieste. Cesto vyvaľkajte na obdĺžnik s hrúbkou približne 4 mm a narežte na požadované tvary. V rozpálenom oleji smažte fánky do zlatista z obidvoch strán, nechajte do papierových utierok vsiaknuť prebytočný olej a obaľujte v zmesi práškového cukru s mletou škoricou.

Bezlepkové fánky

Suroviny na 30-40 kusov: 1/2 kg bezlepkovej múky, 1/4 KL sódy bikarbóny, 2 žĺtky, 1 pochúťková smotana (14 %), štipka soli, olej na vyprážanie

Postup: Všetky prísady zmiešame a vypracované cesto odložíme do chladničky približne na pol hodiny. Potom ho na pomúčenej doske rozvaľkáme, vykrojíme fánky a vyprážame v oleji. Obalíme v zmesi práškového a škoricového cukru.

ŠIŠKY

Zemiakové šišky

Suroviny na 40 – 60 kusov: 400 g polohrubej múky, 4 stredne veľké zemiaky, 200 ml mlieka, 30 g droždia, vajíčko, 2 PL kryštálového cukru, olej

Postup: Zemiaky uvarte v šupke, nechajte vychladnúť a ošúpte. Z trochy teplého mlieka, droždia a cukru urobte kvások. Kým vykysne, postrúhajte na jemnom strúhadle zemiaky a pridajte ich do múky, zalejte kváskom a začnite miesiť. Pridajte vajíčko a postupne dolievajte mlieko, kým sa vám nepodarí vymiesiť cesto. Zemiaky spôsobia, že sa vám môže zdať lepkavejšie. Cesto nechajte hodinu kysnúť na teplom mieste pod utierkou. Vyvaľkajte hrubší plát a vykrajujte šišky.

Tip: Z cesta môžete vykrajovať a tvarovať menšie guľky, ktoré servírujte ako sladké zemiakové krokety s ovocnými alebo čokoládovými omáčkami.

Fašiangové šišky

Suroviny na 20 – 30 kusov: 500 g polohrubej múky, 200 ml mlieka, 50 g masla, 40 g práškového cukru, 20 g droždia, 2 žĺtky, 2 PL rumu, 1 PL kryštálového cukru, štipka soli, nastrúhaná citrónová kôra, džem, bravčová masť na vyprážanie

Postup: Do vlažného mlieka namrvte droždie, kryštálový cukor, štipku soli a nechajte nakysnúť kvások na teplom mieste aspoň pol hodiny. Do múky nastrúhajte kôru z citróna, vlejte kvások, rozpustené maslo, rum a práškový cukor. Vypracujte cesto a nechajte na teplom mieste kysnúť minimálne 1 hodinu. Vykysnuté cesto zľahka vyvaľkajte na pomúčenej doske a vykrajujte kruhy podľa formičky alebo pohára. Nechajte ich na doske podkysnúť, prstom spravte v strede šišky dierku a vypražte v horúcej masti z obidvoch strán. Servírujte s marhuľovým alebo jahodovým džemom uprostred.

Tip: To, že sa šišky pražili v bravčovej masti, nebolo v minulosti ničím výnimočné. Bravčový tuk im dodával červenkastú kôrku, akú slnečnicový olej nevyčarí.

Nekysnuté šišky s tvarohom

Suroviny na 20 – 30 kusov: 500 g tvarohu, 400 g hladkej múky, 3 vajíčka, 3 PL kryštálového cukru, 2 PL rumu, 1 ČL jedlej sódy, 1/2 balíčka prášku do pečiva, olej

Postup: Celé vajíčka s cukrom vyšľahajte do peny. Do misky nasypte múku, primiešajte jedlú sódu a prášok do pečiva. Na vrch namrvte tvaroh a premiešajte. Vlejte vyšľahané vajíčka, rum a rukami vypracujte cesto. Na pomúčenej doske vyvaľkajte obdĺžnik hrubý približne 4 mm a vykrajujte kolieska. Vyprážajte v rozpálenom oleji z obidvoch strán do zlatista. Servírujte s ríbezľovým alebo čučoriedkovým džemom.

Nesmažené šišky

Suroviny na 30 – 50 kusov: 350 ml mlieka, 300 g polohrubej múky, 300 g hladkej múky, 60 g masla, 50 g kryštálového cukru, 42 g droždia, 2 žĺtky, 2 PL rumu, nastrúhaná citrónová kôra

Postup: Z trochy vlažného mlieka, cukru a celého droždia urobte kvások. Po chvíľke ho zmiešajte z ostatnými surovinami a vypracujte tuhšie cesto. Nechajte ho poriadne vykysnúť na teplom mieste. Hotové cesto vyvaľkajte na jemne pomúčenej doske na hrúbku približne 1 cm a vykrojte väčšie kolieska. Na každom koliesku vykrojte v strede maličkou formičkou alebo štamprlíkom dieru. Hotové šišky naukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie a pečte v rúre pri teplote 170 stupňov približne 20 minút. Hotové šišky namáčajte v cukrovom sirupe alebo polejte farebnými polevami, aby nevyschli.

Tip: Cukrový sirup pripravíte tak, že na najmenšom plameni zahrejete 200 ml mlieka, hrubší plátok masla, 100 g kryštálového cukru a 100 g práškového cukru. Dochutiť môžete citrónovou šťavou, alebo obľúbenou arómou.

Jogurtové šišky

Suroviny na 30 – 50 kusov: 2 biele malé jogurty alebo 1 veľký, 1 pochúťková smotana, 300 g hladkej preosiatej múky, 2 vanilkové cukry, 1 PL kryštálového cukru, 2 vajíčka, prášok do pečiva, 1 KL sódy bikarbóny, olej, práškový cukor, škoricový cukor, džem

Postup: Všetky suroviny premiešame a necháme hodinu odstáť. Potom cesto veľkou lyžicou vyklápame po kúskoch do rozpáleného oleja a tvarujeme tak šišky, ktoré smažíme z oboch strán doružova. Pred servírovaním ich posypeme práškovým a škoricovým cukrom. Ozdobíme džemom.

Konfitovaný bôčik s karamelizovanými jablkami

Suroviny: 500 g bôčika, 200 g červenej kapusty, 1 pomaranč, 2 jablká, olivový olej, soľ, korenie

Postup: Umytý, očistený bôčik nasolíme a nakoreníme. Vložíme do pekáča. Pridáme bobkový list, celé čierne korenie, zakryjeme alobalom a pečieme v rúre na 80 stupňov 8 hodín. Na panvičku nalejeme med a necháme skaramelizovať, pridáme jablká, podlejeme kvapkou vody a dusíme domäkka. Na cibuľovom základe orestujeme červenú kapustu a zasypeme cukrom. Skaramelizujeme a vytlačíme pomarančovú šťavu, nastrúhame kôru, podlejeme kvapkou vody a dusíme domäkka.


Pečené koleno so štuchanými zemiakmi

Suroviny: 1 bravčové koleno, 150 g zemiakov, 50 g slaniny, cibuľa, celé čierne korenie, bobkový list, olivový olej

Postup: Umytý, očistený bôčik nasolíme a nakoreníme. Vložíme do pekáča. Pridáme bobkový list, celé čierne korenie, zakryjeme alobalom a pečieme v rúre na 80 stupňov 8 hodín. Uvarené zemiaky nahrubo nastrúhame a pridáme ich k cibuľovo–slaninovému základu, ktorý sme si pripravili v hrnci. Restujeme ich do zlata, dochutíme soľou a korením.

Jaternice s červenou šošovicou a feniklom

Suroviny: jaternice, 100 g červenej šošovice, 50 g fenikla, cibuľa, olivový olej, soľ, korenie

Postup: Jaternice pečieme cca 20 minút na 200 stupňov. Olivový olej rozpálime na panvičke, pridáme natenko nakrájaný fenikel, dochutíme soľou a korením, pridáme predvarenú šošovicu, premiešame. Podlejeme vývarom, vyredukujeme a zjemníme maslom.

Hrachová polievka s údeným kolenom

Suroviny: 1 údené bravčové koleno, 250 g lúpaného hrachu, 120 g koreňovej zeleniny, 1 cibuľa, 3 strúčiky cesnaku, 2 bobkové listy, soľ, mleté čierne korenie, mletá rasca, petržlenová vňať

Príprava: Koleno umyjeme a dáme variť do studenej vody. Po uvarení ho vyberieme, vykostíme, nakrájame na menšie kúsky a odložíme na teplé miesto. Do vody, v ktorej sa varilo koleno, pridáme opláchnutý hrach, nakrájanú koreňovú zeleninu, cibuľu, cesnak a bobkový list. Varíme, kým sa hrach nerozvarí. Podľa chuti okoreníme mletým čiernym korením, mletou rascou a dosolíme. Uvarenú polievku dáme na tanier, pridáme kúsky kolienka a ozdobíme nasekanou petržlenovou vňaťou. Na varenie hrachu je ideálny tlakový hrniec, hrach v ňom bude uvarený raz-dva.

Pečené rebrá

Suroviny: 2 kg bravčových mäsitých rebier na pečenie, 4 väčšie cibule, 1 hlávka cesnaku, soľ, čierne korenie, mletá červená paprika.

Postup: Rebrá nakrájame pozdĺž kostí, pripravíme si nahrubo nakrájanú cibuľu a cesnak. Na dno hlbokého pekáča rozložíme cibuľu tak, aby pekne pokryla celé dno, pridáme cesnak a navrch poukladáme rebrá tesne vedľa seba. Posolíme, okoreníme, posypeme červenou paprikou, zalejeme studenou vodou (len toľko, aby boli rebrá zaliate) a dáme piecť do rúry cca 1 – 1,5 hodiny na 220 °C. Doba pečenia závisí od množstva mäsa na kosti. Určite poznáte, keď budú hotové. Podávame ich teplé aj na studeno s chlebom, kyslou uhorkou, čalamádou, uvarenou kyslou kapustou, feferónmi.

Tip: Dusenú cibuľu, ktorá ostala na dne pekáča, určite nevyhadzujte. Pokiaľ výpek zlejete do misky a dáte na chladné miesto, na povrchu sa oddelí tuk a ten je vynikajúci na chlebe (čerstvom či opečenom).

Pohárik na zdravie

Slaninovo-cesnakové hriatô

Suroviny: slanina, cesnak, 3 PL kryštálového cukru, voda, slivovica alebo jablkovica.

Postup: Slaninu nadrobno nakrájame a v kastróliku spečieme na oškvarky. Pred dopečením pridáme cesnak a tiež ho opečieme. Oškvarky s cesnakom vyberieme a vo výpeku skaramelizujeme cukor. Pridáme pohár vody a necháme karamel rozpustiť. Nakoniec pridáme slivovicu a už nevaríme. Horúci nápoj nalejeme do pohárikov a posypeme trochou oškvarkov a cesnaku.

Fašiangový punč

Suroviny: 1 l čierneho čaju, šťava z jedného citróna a jedného pomaranča, 1/8 l rumu, 16 kociek cukru, 1 umytý citrón a 1 pomaranč, 10 klinčekov

Postup: Uvaríme čaj, pridáme doň kockový cukor, postrúhanú citrónovú a pomarančovú kôru. Prilejeme rum, pridáme klinčeky a ešte raz dobre prevaríme. Precedíme do pohárov.

Čerešňový punč

Suroviny: 4 žĺtky, balíček vanilkového cukru, škorica, 1 šľahačková smotana, 100 g cukor, 0,5 l mlieka, 1/3 l čerešňového likéru, nastrúhaná kôra z polky citróna

Postup: Žĺtky s cukrom, vanilkovým cukrom a kúskom škorice rozhabarkujeme v hrnci a pri miernej teplote vymiešame do krémova Pridáme smotanu, mlieko a likér a vyšľaháme, kým sa zmes pekne nepení. Nesmieme ju variť! Zmes naplníme do pohárov, posypeme citrónovou kôrou a ihneď podávame.

Medové hriatô

Suroviny: 500 g medu, 600 ml alkoholu, 100 ml vody, 100 g kryštálového cukru, 1 balíček vanilkového cukru, 5 ks nového korenia, celá škorica, 5 ks klinčekov

Postup: Kryštálový cukor dáme na oheň a miešame, kým neskaramelizuje. Potom ho zalejeme 100 ml vody. Pridáme klinčeky, škoricu, nové korenie a vanilínový cukor. Varíme 15 minút. Pridáme med, necháme zovrieť a potom vypneme. Keď tekutina vychladne, vylejeme do nej alkohol, premiešame a lyžicou zoberieme penu. Podávame v štamperlíkoch buď nezohriate, alebo v nahriatych pohároch ako teplý nápoj.

Téma: Recepty


Článok je zaradený aj do ďalších tém recepty, Fašiangy

Neprehliadnite tiež

Kauza nebankovky Sporoinvest: Súdy zastavili trestné stíhanie

Po 15 rokoch nejde za mreže nik. Ani muzikant z Elánu.

Konkurz Sporoinvestu: Vyplatili tri štvrtiny vkladov. Ale len osmine veriteľov

Pohľadávku si správne uplatnilo iba 1 183 z takmer osemtisíc klientov.

Sedmák verí, že Djordjevič protihráča neopľul

Košických basketbalistov čaká v utorok domáci finálový mečbal.

Poprad hyzdia hrdzavé lampy

Niektoré lampy sú už za hranicou životnosti. V Kvetnici je tma.

Hlavné správy zo Sme.sk

KULTÚRA

Whisky: Najväčšie peklo bola Severná Kórea. Takú izoláciu si nevieme predstaviť

Spevák Slobodnej Európy precestoval svet. Cez to hodnotí aj Slovensko.

DOMOV

Pri Badíne sa zrazil autobus s nákladiakom, neprežili dvaja ľudia

Na mieste zasahovalo takmer 20 hasičov.

ŠPORT

Hokejová eufória. V Trenčíne čakali na lístky už od polnoci

O rozhodujúci zápas finále hokejovej ligy je enormný záujem.

Najčítanejšie na Korzár


Inzercia - Tlačové správy


  1. Tri pravidlá, na ktoré inovatívne firmy nikdy nezabúdajú
  2. Vieme, čo môže spôsobovať neplodnosť u mužov a žien
  3. Najkrajšie cyklotrasy na Slovensku nie sú iba v Bratislave
  4. Bývanie v Jarabinkách teraz s kuchynskou linkou v cene bytu
  5. Zákazníkom sme vďaka našim službám ušetrili viac ako milión eur
  6. Plánujete zmeniť lekára? Na toto sa potrebujete pripraviť
  7. Zelené Grunty pripravujú nové byty do predaja
  8. Košická Klinika detí a dorastu je opäť krajšia
  9. Aká je skutočná pravda o Partners Group Sk?
  10. Desať obľúbených multistop zájazdov do celého sveta
  1. O2 a Matej Tóth otvárajú druhý ročník O2 Športovej akadémie
  2. METRO ukáže zákazníkom najnovšie trendy v gastronómii
  3. Joint International Week 2018 na EU v Bratislave
  4. Podpredseda vlády Vietnamu podporuje spoluprácu s EU v BA
  5. Zákazníkom sme vďaka našim službám ušetrili viac ako milión eur
  6. Tri pravidlá, na ktoré inovatívne firmy nikdy nezabúdajú
  7. Bývanie v Jarabinkách teraz s kuchynskou linkou v cene bytu
  8. Plánujete zmeniť lekára? Na toto sa potrebujete pripraviť
  9. Zelené Grunty pripravujú nové byty do predaja
  10. Poľovníkom sa nestaneš, musíš sa ním narodiť!
  1. Tieto dizajnové hrnčeky a poháre na kávu ocení každý 15 945
  2. Firmy, pri ktorých sa nemusíte obávať dvojakej kvality potravín 15 905
  3. Desať obľúbených multistop zájazdov do celého sveta 13 926
  4. Plánujete zmeniť lekára? Na toto sa potrebujete pripraviť 13 872
  5. Toto sú zdravotné problémy, o ktorých muži nehovoria 12 746
  6. Aká je skutočná pravda o Partners Group Sk? 10 782
  7. V Trenčíne vzniká nová komunita, susedia tu budú priateľmi 6 017
  8. Nenechajte svojich zamestnancov „vyhorieť“! 4 307
  9. Klima efekt bez klimatizácie 2 966
  10. Najkrajšie cyklotrasy na Slovensku nie sú iba v Bratislave 2 784

Už ste čítali?

Domov Najnovšie Najčítanejšie Desktop