Korzár logo Korzár
Streda, 12. december, 2018 | Meniny má Otília
Nájdete nás na webe

Fašiangy sú tu: Je čas dobrého jedla a sladkých dobrôt

Vyskúšajte fánky, šišky aj šťavnaté mäská.

(Zdroj: FOTOLIA)

FÁNKY

Tvarohové fánky

Suroviny na 20 – 40 kusov: 250 g hladkej múky, 250 g tvarohu, 70 g masla, 2 vajíčka, 2 PL rumu, 1/2 ČL jedlej sódy, balíček vanilínového cukru, práškový cukor, olej

Postup: Vidličkou zmiešajte tvaroh s vajíčkami, rumom a maslom. Prisypte múku zmiešanú s jedlou sódou a vypracujte rukami hladké cesto. Cesto nechajte v chladničke odpočinúť približne jednu hodinu. Na pomúčenej doske vyvaľkajte cesto na štvorec približne 4 mm hrubý a radielkom rozkrájajte na požadované tvary. Rozohrejte olej a fánky vysmažte na miernom ohni jemne z obidvoch strán do zlatista, kým sa nenafúknu. Hotové nechajte odkvapkať na papierových utierkach a obaľte v zmesi práškového a vanilínového cukru.

Fašiangové fánky

Suroviny na 30 – 40 kusov: 350 g polohrubej múky, 200 g práškového cukru, 120 g masla, 4 PL kyslej smotany, 4 žĺtky, 2 PL rumu, štipka soli, práškový cukor, olej

Postup: Do múky postupne primiešajte zmäknuté maslo, žĺtky, kyslú smotanu, práškový cukor, štipku soli a rum. Cesto dobre premieste a potom ho na pomúčenej doske na tenko vyvaľkajte. Rozkrájajte na obdĺžniky a radielkom narežte stred jednou alebo dvoma čiarami. Rozohrejte olej a opražte z obidvoch strán. Vysmažené fánky zbavte prebytočného tuku a posypte ich práškovým cukrom.

Pečené fánky

Suroviny na 20 – 40 kusov: 400 g hladkej múky, 250 g tuku na pečenie, 230 ml šľahačkovej, smotany, žĺtok, štipka soli, práškový cukor

Postup: Smotanu zmiešajte so žĺtkom, štipkou soli a zmäknutým tukom na pečenie. Pridajte múku a vypracujte cesto. Vyvaľkajte ho na hrúbku približne 5 mm a rozkrájajte na požadované tvary. Dajte upiecť na plech vystlaný papierom na pečenie do rúry pri 180 stupňoch. Dozlatista upečené fánky poriadne obaľte v práškovom cukre.
Tip: Keďže pri tomto recepte sme sa vyhli tuku pri smažení, neskúšajte nahradiť tučnú šľahačkovú smotanu odtučneným mliekom, inak budú fánky po upečení suché a tvrdé.

Vínové fánky

Suroviny na 40-50 kusov: 500 g polohrubej múky, 80 g práškového cukru, 20 g tuku na pečenie, 3 žĺtky, 8 PL kyslej smotany, 6 PL sladkého bieleho vína, 1 ČL prášku do pečiva, štipka soli, práškový cukor, olej

Postup: Zmiešajte žĺtky, zmäknuté maslo, cukor, škoricový cukor, rum, kyslú smotanu, pridajte múku zmiešanú s práškom do pečiva a vypracujte cesto. Nechajte odstáť približne pol hodiny na chladnom mieste. Cesto vyvaľkajte na obdĺžnik s hrúbkou približne 4 mm a narežte na požadované tvary. V rozpálenom oleji smažte fánky do zlatista z obidvoch strán, nechajte do papierových utierok vsiaknuť prebytočný olej a obaľujte v zmesi práškového cukru s mletou škoricou.

Bezlepkové fánky

Suroviny na 30-40 kusov: 1/2 kg bezlepkovej múky, 1/4 KL sódy bikarbóny, 2 žĺtky, 1 pochúťková smotana (14 %), štipka soli, olej na vyprážanie

Postup: Všetky prísady zmiešame a vypracované cesto odložíme do chladničky približne na pol hodiny. Potom ho na pomúčenej doske rozvaľkáme, vykrojíme fánky a vyprážame v oleji. Obalíme v zmesi práškového a škoricového cukru.

ŠIŠKY

Zemiakové šišky

Suroviny na 40 – 60 kusov: 400 g polohrubej múky, 4 stredne veľké zemiaky, 200 ml mlieka, 30 g droždia, vajíčko, 2 PL kryštálového cukru, olej

Postup: Zemiaky uvarte v šupke, nechajte vychladnúť a ošúpte. Z trochy teplého mlieka, droždia a cukru urobte kvások. Kým vykysne, postrúhajte na jemnom strúhadle zemiaky a pridajte ich do múky, zalejte kváskom a začnite miesiť. Pridajte vajíčko a postupne dolievajte mlieko, kým sa vám nepodarí vymiesiť cesto. Zemiaky spôsobia, že sa vám môže zdať lepkavejšie. Cesto nechajte hodinu kysnúť na teplom mieste pod utierkou. Vyvaľkajte hrubší plát a vykrajujte šišky.

Tip: Z cesta môžete vykrajovať a tvarovať menšie guľky, ktoré servírujte ako sladké zemiakové krokety s ovocnými alebo čokoládovými omáčkami.

Fašiangové šišky

Suroviny na 20 – 30 kusov: 500 g polohrubej múky, 200 ml mlieka, 50 g masla, 40 g práškového cukru, 20 g droždia, 2 žĺtky, 2 PL rumu, 1 PL kryštálového cukru, štipka soli, nastrúhaná citrónová kôra, džem, bravčová masť na vyprážanie

Postup: Do vlažného mlieka namrvte droždie, kryštálový cukor, štipku soli a nechajte nakysnúť kvások na teplom mieste aspoň pol hodiny. Do múky nastrúhajte kôru z citróna, vlejte kvások, rozpustené maslo, rum a práškový cukor. Vypracujte cesto a nechajte na teplom mieste kysnúť minimálne 1 hodinu. Vykysnuté cesto zľahka vyvaľkajte na pomúčenej doske a vykrajujte kruhy podľa formičky alebo pohára. Nechajte ich na doske podkysnúť, prstom spravte v strede šišky dierku a vypražte v horúcej masti z obidvoch strán. Servírujte s marhuľovým alebo jahodovým džemom uprostred.

Tip: To, že sa šišky pražili v bravčovej masti, nebolo v minulosti ničím výnimočné. Bravčový tuk im dodával červenkastú kôrku, akú slnečnicový olej nevyčarí.

Nekysnuté šišky s tvarohom

Suroviny na 20 – 30 kusov: 500 g tvarohu, 400 g hladkej múky, 3 vajíčka, 3 PL kryštálového cukru, 2 PL rumu, 1 ČL jedlej sódy, 1/2 balíčka prášku do pečiva, olej

Postup: Celé vajíčka s cukrom vyšľahajte do peny. Do misky nasypte múku, primiešajte jedlú sódu a prášok do pečiva. Na vrch namrvte tvaroh a premiešajte. Vlejte vyšľahané vajíčka, rum a rukami vypracujte cesto. Na pomúčenej doske vyvaľkajte obdĺžnik hrubý približne 4 mm a vykrajujte kolieska. Vyprážajte v rozpálenom oleji z obidvoch strán do zlatista. Servírujte s ríbezľovým alebo čučoriedkovým džemom.

Nesmažené šišky

Suroviny na 30 – 50 kusov: 350 ml mlieka, 300 g polohrubej múky, 300 g hladkej múky, 60 g masla, 50 g kryštálového cukru, 42 g droždia, 2 žĺtky, 2 PL rumu, nastrúhaná citrónová kôra

Postup: Z trochy vlažného mlieka, cukru a celého droždia urobte kvások. Po chvíľke ho zmiešajte z ostatnými surovinami a vypracujte tuhšie cesto. Nechajte ho poriadne vykysnúť na teplom mieste. Hotové cesto vyvaľkajte na jemne pomúčenej doske na hrúbku približne 1 cm a vykrojte väčšie kolieska. Na každom koliesku vykrojte v strede maličkou formičkou alebo štamprlíkom dieru. Hotové šišky naukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie a pečte v rúre pri teplote 170 stupňov približne 20 minút. Hotové šišky namáčajte v cukrovom sirupe alebo polejte farebnými polevami, aby nevyschli.

Tip: Cukrový sirup pripravíte tak, že na najmenšom plameni zahrejete 200 ml mlieka, hrubší plátok masla, 100 g kryštálového cukru a 100 g práškového cukru. Dochutiť môžete citrónovou šťavou, alebo obľúbenou arómou.

Jogurtové šišky

Suroviny na 30 – 50 kusov: 2 biele malé jogurty alebo 1 veľký, 1 pochúťková smotana, 300 g hladkej preosiatej múky, 2 vanilkové cukry, 1 PL kryštálového cukru, 2 vajíčka, prášok do pečiva, 1 KL sódy bikarbóny, olej, práškový cukor, škoricový cukor, džem

Postup: Všetky suroviny premiešame a necháme hodinu odstáť. Potom cesto veľkou lyžicou vyklápame po kúskoch do rozpáleného oleja a tvarujeme tak šišky, ktoré smažíme z oboch strán doružova. Pred servírovaním ich posypeme práškovým a škoricovým cukrom. Ozdobíme džemom.

Konfitovaný bôčik s karamelizovanými jablkami

Suroviny: 500 g bôčika, 200 g červenej kapusty, 1 pomaranč, 2 jablká, olivový olej, soľ, korenie

Postup: Umytý, očistený bôčik nasolíme a nakoreníme. Vložíme do pekáča. Pridáme bobkový list, celé čierne korenie, zakryjeme alobalom a pečieme v rúre na 80 stupňov 8 hodín. Na panvičku nalejeme med a necháme skaramelizovať, pridáme jablká, podlejeme kvapkou vody a dusíme domäkka. Na cibuľovom základe orestujeme červenú kapustu a zasypeme cukrom. Skaramelizujeme a vytlačíme pomarančovú šťavu, nastrúhame kôru, podlejeme kvapkou vody a dusíme domäkka.


Pečené koleno so štuchanými zemiakmi

Suroviny: 1 bravčové koleno, 150 g zemiakov, 50 g slaniny, cibuľa, celé čierne korenie, bobkový list, olivový olej

Postup: Umytý, očistený bôčik nasolíme a nakoreníme. Vložíme do pekáča. Pridáme bobkový list, celé čierne korenie, zakryjeme alobalom a pečieme v rúre na 80 stupňov 8 hodín. Uvarené zemiaky nahrubo nastrúhame a pridáme ich k cibuľovo–slaninovému základu, ktorý sme si pripravili v hrnci. Restujeme ich do zlata, dochutíme soľou a korením.

Jaternice s červenou šošovicou a feniklom

Suroviny: jaternice, 100 g červenej šošovice, 50 g fenikla, cibuľa, olivový olej, soľ, korenie

Postup: Jaternice pečieme cca 20 minút na 200 stupňov. Olivový olej rozpálime na panvičke, pridáme natenko nakrájaný fenikel, dochutíme soľou a korením, pridáme predvarenú šošovicu, premiešame. Podlejeme vývarom, vyredukujeme a zjemníme maslom.

Hrachová polievka s údeným kolenom

Suroviny: 1 údené bravčové koleno, 250 g lúpaného hrachu, 120 g koreňovej zeleniny, 1 cibuľa, 3 strúčiky cesnaku, 2 bobkové listy, soľ, mleté čierne korenie, mletá rasca, petržlenová vňať

Príprava: Koleno umyjeme a dáme variť do studenej vody. Po uvarení ho vyberieme, vykostíme, nakrájame na menšie kúsky a odložíme na teplé miesto. Do vody, v ktorej sa varilo koleno, pridáme opláchnutý hrach, nakrájanú koreňovú zeleninu, cibuľu, cesnak a bobkový list. Varíme, kým sa hrach nerozvarí. Podľa chuti okoreníme mletým čiernym korením, mletou rascou a dosolíme. Uvarenú polievku dáme na tanier, pridáme kúsky kolienka a ozdobíme nasekanou petržlenovou vňaťou. Na varenie hrachu je ideálny tlakový hrniec, hrach v ňom bude uvarený raz-dva.

Pečené rebrá

Suroviny: 2 kg bravčových mäsitých rebier na pečenie, 4 väčšie cibule, 1 hlávka cesnaku, soľ, čierne korenie, mletá červená paprika.

Postup: Rebrá nakrájame pozdĺž kostí, pripravíme si nahrubo nakrájanú cibuľu a cesnak. Na dno hlbokého pekáča rozložíme cibuľu tak, aby pekne pokryla celé dno, pridáme cesnak a navrch poukladáme rebrá tesne vedľa seba. Posolíme, okoreníme, posypeme červenou paprikou, zalejeme studenou vodou (len toľko, aby boli rebrá zaliate) a dáme piecť do rúry cca 1 – 1,5 hodiny na 220 °C. Doba pečenia závisí od množstva mäsa na kosti. Určite poznáte, keď budú hotové. Podávame ich teplé aj na studeno s chlebom, kyslou uhorkou, čalamádou, uvarenou kyslou kapustou, feferónmi.

Tip: Dusenú cibuľu, ktorá ostala na dne pekáča, určite nevyhadzujte. Pokiaľ výpek zlejete do misky a dáte na chladné miesto, na povrchu sa oddelí tuk a ten je vynikajúci na chlebe (čerstvom či opečenom).

Pohárik na zdravie

Slaninovo-cesnakové hriatô

Suroviny: slanina, cesnak, 3 PL kryštálového cukru, voda, slivovica alebo jablkovica.

Postup: Slaninu nadrobno nakrájame a v kastróliku spečieme na oškvarky. Pred dopečením pridáme cesnak a tiež ho opečieme. Oškvarky s cesnakom vyberieme a vo výpeku skaramelizujeme cukor. Pridáme pohár vody a necháme karamel rozpustiť. Nakoniec pridáme slivovicu a už nevaríme. Horúci nápoj nalejeme do pohárikov a posypeme trochou oškvarkov a cesnaku.

Fašiangový punč

Suroviny: 1 l čierneho čaju, šťava z jedného citróna a jedného pomaranča, 1/8 l rumu, 16 kociek cukru, 1 umytý citrón a 1 pomaranč, 10 klinčekov

Postup: Uvaríme čaj, pridáme doň kockový cukor, postrúhanú citrónovú a pomarančovú kôru. Prilejeme rum, pridáme klinčeky a ešte raz dobre prevaríme. Precedíme do pohárov.

Čerešňový punč

Suroviny: 4 žĺtky, balíček vanilkového cukru, škorica, 1 šľahačková smotana, 100 g cukor, 0,5 l mlieka, 1/3 l čerešňového likéru, nastrúhaná kôra z polky citróna

Postup: Žĺtky s cukrom, vanilkovým cukrom a kúskom škorice rozhabarkujeme v hrnci a pri miernej teplote vymiešame do krémova Pridáme smotanu, mlieko a likér a vyšľaháme, kým sa zmes pekne nepení. Nesmieme ju variť! Zmes naplníme do pohárov, posypeme citrónovou kôrou a ihneď podávame.

Medové hriatô

Suroviny: 500 g medu, 600 ml alkoholu, 100 ml vody, 100 g kryštálového cukru, 1 balíček vanilkového cukru, 5 ks nového korenia, celá škorica, 5 ks klinčekov

Postup: Kryštálový cukor dáme na oheň a miešame, kým neskaramelizuje. Potom ho zalejeme 100 ml vody. Pridáme klinčeky, škoricu, nové korenie a vanilínový cukor. Varíme 15 minút. Pridáme med, necháme zovrieť a potom vypneme. Keď tekutina vychladne, vylejeme do nej alkohol, premiešame a lyžicou zoberieme penu. Podávame v štamperlíkoch buď nezohriate, alebo v nahriatych pohároch ako teplý nápoj.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Platbami kartou míňame viac. Čo by obchodníci mali vedieť o zákazníkoch
  2. Čo majú študovať naše deti, aby si v budúcnosti našli prácu?
  3. Hovoriaci prekladač reči do vrecka Langie - až 52 jazykov!
  4. Slovenské ovocie a zelenina - máme ich v obchodoch dostatok?
  5. Pracoval som v mekáči a vydržal tri dni. Hranolky sú prekliatie
  6. Tip na výlet: Prechádzka tokajskými vinicami a biele tigre
  7. Mobil banking VÚB opäť bližšie k najlepšej bankovej aplikácii
  8. Objavte novinku s duálnym účinkom proti starnutiu pleti
  9. Na čo dbať pri výbere nehnuteľnosti? Tu je niekoľko rád
  10. First moment za skvelú cenu: Neapol, Capri, Pompeje, Ischia
  1. Slovenské ovocie a zelenina - máme ich v obchodoch dostatok?
  2. Pracoval som v mekáči a vydržal tri dni. Hranolky sú prekliatie
  3. Kartou míňame viac. Čo by obchodníci mali vedieť o zákazníkoch
  4. Autokamery Mio a navigace teď s 3letou záruční dobou
  5. Move in immediately, if you feel like it
  6. Predaj poistenia motorových vozidiel cez web rastie a bude rásť
  7. Slováci sa pripravujú o stovky až tisícky eur
  8. Mobil banking VÚB opäť bližšie k najlepšej bankovej aplikácii
  9. Tip na výlet: Prechádzka tokajskými vinicami a biele tigre
  10. Na čo dbať pri výbere nehnuteľnosti? Tu je niekoľko rád
  1. Nový cestovný poriadok ŽSR z vášho regiónu v denníku SME 20 329
  2. First moment za skvelú cenu: Neapol, Capri, Pompeje, Ischia 14 938
  3. Takto vyzerá miesto, odkiaľ k nám putuje slovenské hovädzie 10 282
  4. Prehrieva sa vám mobil? Môžete prísť o peniaze 7 908
  5. Na školách potrebujeme kontroverznejšie témy. Byť ticho nepomáha 7 847
  6. Tip na výlet: Prechádzka tokajskými vinicami a biele tigre 7 213
  7. Liek na obezitu v reklamách nenájdete 6 505
  8. Geológ: recykláciu umelého kopca v Slnečniciach sledujeme denne 5 833
  9. Slováci sa pripravujú o stovky až tisícky eur 5 707
  10. Volkswagen radí: ako svietiť a čo s hmlovkami? 5 474

Téma: Recepty


Článok je zaradený aj do ďalších tém Fašiangy, recepty, Jedlo

Neprehliadnite tiež

Hlinka nedosadí syna za vicestarostu košického Juhu

Starostovho potomka nepustili do komisie, v ktorej si želal pôsobiť.

Mestskí policajti zachránili stratenému mužovi život

Záchrana prišla v hodine dvanástej.

Sebastiano Vadala priznal vinu, za prečiny z lásky má zaplatiť

Voči rozsudku trebišovského súdu sa prokurátor odvolal. Chce väzenie.

Starosta Sídliska Ťahanovce sa pri preberaní úradu neubránil slzám

Poslanci sa chystajú na Ihnátovu premiéru vo funkcii dozrieť.

Michalovce už mnohí odpisovali. V závere jesene chytili skvelú formu

Štyria hráči končia, na posilách sa pracuje.

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Kľúčová postava Gorily reportérom SME: Nemôžete sa pýtať

Malchárek je v jednej z akcioviek s finančníkom Siekelom, ktorý je považovaný za sponzora SNS.

SVET

Na trhoch v Štrasburgu zahynuli štyria ľudia, strelec uniká

Prokuratúra vyšetruje streľbu ako teroristický čin.

Dobré ráno

Dobré ráno: V Británii je chaos, brexit sa zasekol

Ako vládni poslanci prestali odporovať vládu.

Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop