Korzár logo Korzár

Fašiangy sú tu: Je čas dobrého jedla a sladkých dobrôt

Vyskúšajte fánky, šišky aj šťavnaté mäská.

(Zdroj: FOTOLIA)
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

FÁNKY

Tvarohové fánky

Suroviny na 20 – 40 kusov: 250 g hladkej múky, 250 g tvarohu, 70 g masla, 2 vajíčka, 2 PL rumu, 1/2 ČL jedlej sódy, balíček vanilínového cukru, práškový cukor, olej

Postup: Vidličkou zmiešajte tvaroh s vajíčkami, rumom a maslom. Prisypte múku zmiešanú s jedlou sódou a vypracujte rukami hladké cesto. Cesto nechajte v chladničke odpočinúť približne jednu hodinu. Na pomúčenej doske vyvaľkajte cesto na štvorec približne 4 mm hrubý a radielkom rozkrájajte na požadované tvary. Rozohrejte olej a fánky vysmažte na miernom ohni jemne z obidvoch strán do zlatista, kým sa nenafúknu. Hotové nechajte odkvapkať na papierových utierkach a obaľte v zmesi práškového a vanilínového cukru.

SkryťVypnúť reklamu

Fašiangové fánky

Suroviny na 30 – 40 kusov: 350 g polohrubej múky, 200 g práškového cukru, 120 g masla, 4 PL kyslej smotany, 4 žĺtky, 2 PL rumu, štipka soli, práškový cukor, olej

Postup: Do múky postupne primiešajte zmäknuté maslo, žĺtky, kyslú smotanu, práškový cukor, štipku soli a rum. Cesto dobre premieste a potom ho na pomúčenej doske na tenko vyvaľkajte. Rozkrájajte na obdĺžniky a radielkom narežte stred jednou alebo dvoma čiarami. Rozohrejte olej a opražte z obidvoch strán. Vysmažené fánky zbavte prebytočného tuku a posypte ich práškovým cukrom.

Pečené fánky

Suroviny na 20 – 40 kusov: 400 g hladkej múky, 250 g tuku na pečenie, 230 ml šľahačkovej, smotany, žĺtok, štipka soli, práškový cukor

Postup: Smotanu zmiešajte so žĺtkom, štipkou soli a zmäknutým tukom na pečenie. Pridajte múku a vypracujte cesto. Vyvaľkajte ho na hrúbku približne 5 mm a rozkrájajte na požadované tvary. Dajte upiecť na plech vystlaný papierom na pečenie do rúry pri 180 stupňoch. Dozlatista upečené fánky poriadne obaľte v práškovom cukre.
Tip: Keďže pri tomto recepte sme sa vyhli tuku pri smažení, neskúšajte nahradiť tučnú šľahačkovú smotanu odtučneným mliekom, inak budú fánky po upečení suché a tvrdé.

SkryťVypnúť reklamu

Vínové fánky

Suroviny na 40-50 kusov: 500 g polohrubej múky, 80 g práškového cukru, 20 g tuku na pečenie, 3 žĺtky, 8 PL kyslej smotany, 6 PL sladkého bieleho vína, 1 ČL prášku do pečiva, štipka soli, práškový cukor, olej

Postup: Zmiešajte žĺtky, zmäknuté maslo, cukor, škoricový cukor, rum, kyslú smotanu, pridajte múku zmiešanú s práškom do pečiva a vypracujte cesto. Nechajte odstáť približne pol hodiny na chladnom mieste. Cesto vyvaľkajte na obdĺžnik s hrúbkou približne 4 mm a narežte na požadované tvary. V rozpálenom oleji smažte fánky do zlatista z obidvoch strán, nechajte do papierových utierok vsiaknuť prebytočný olej a obaľujte v zmesi práškového cukru s mletou škoricou.

Bezlepkové fánky

Suroviny na 30-40 kusov: 1/2 kg bezlepkovej múky, 1/4 KL sódy bikarbóny, 2 žĺtky, 1 pochúťková smotana (14 %), štipka soli, olej na vyprážanie

SkryťVypnúť reklamu

Postup: Všetky prísady zmiešame a vypracované cesto odložíme do chladničky približne na pol hodiny. Potom ho na pomúčenej doske rozvaľkáme, vykrojíme fánky a vyprážame v oleji. Obalíme v zmesi práškového a škoricového cukru.

ŠIŠKY

Zemiakové šišky

Suroviny na 40 – 60 kusov: 400 g polohrubej múky, 4 stredne veľké zemiaky, 200 ml mlieka, 30 g droždia, vajíčko, 2 PL kryštálového cukru, olej

Postup: Zemiaky uvarte v šupke, nechajte vychladnúť a ošúpte. Z trochy teplého mlieka, droždia a cukru urobte kvások. Kým vykysne, postrúhajte na jemnom strúhadle zemiaky a pridajte ich do múky, zalejte kváskom a začnite miesiť. Pridajte vajíčko a postupne dolievajte mlieko, kým sa vám nepodarí vymiesiť cesto. Zemiaky spôsobia, že sa vám môže zdať lepkavejšie. Cesto nechajte hodinu kysnúť na teplom mieste pod utierkou. Vyvaľkajte hrubší plát a vykrajujte šišky.

Tip: Z cesta môžete vykrajovať a tvarovať menšie guľky, ktoré servírujte ako sladké zemiakové krokety s ovocnými alebo čokoládovými omáčkami.

Fašiangové šišky

Suroviny na 20 – 30 kusov: 500 g polohrubej múky, 200 ml mlieka, 50 g masla, 40 g práškového cukru, 20 g droždia, 2 žĺtky, 2 PL rumu, 1 PL kryštálového cukru, štipka soli, nastrúhaná citrónová kôra, džem, bravčová masť na vyprážanie

Postup: Do vlažného mlieka namrvte droždie, kryštálový cukor, štipku soli a nechajte nakysnúť kvások na teplom mieste aspoň pol hodiny. Do múky nastrúhajte kôru z citróna, vlejte kvások, rozpustené maslo, rum a práškový cukor. Vypracujte cesto a nechajte na teplom mieste kysnúť minimálne 1 hodinu. Vykysnuté cesto zľahka vyvaľkajte na pomúčenej doske a vykrajujte kruhy podľa formičky alebo pohára. Nechajte ich na doske podkysnúť, prstom spravte v strede šišky dierku a vypražte v horúcej masti z obidvoch strán. Servírujte s marhuľovým alebo jahodovým džemom uprostred.

Tip: To, že sa šišky pražili v bravčovej masti, nebolo v minulosti ničím výnimočné. Bravčový tuk im dodával červenkastú kôrku, akú slnečnicový olej nevyčarí.

Nekysnuté šišky s tvarohom

Suroviny na 20 – 30 kusov: 500 g tvarohu, 400 g hladkej múky, 3 vajíčka, 3 PL kryštálového cukru, 2 PL rumu, 1 ČL jedlej sódy, 1/2 balíčka prášku do pečiva, olej

Postup: Celé vajíčka s cukrom vyšľahajte do peny. Do misky nasypte múku, primiešajte jedlú sódu a prášok do pečiva. Na vrch namrvte tvaroh a premiešajte. Vlejte vyšľahané vajíčka, rum a rukami vypracujte cesto. Na pomúčenej doske vyvaľkajte obdĺžnik hrubý približne 4 mm a vykrajujte kolieska. Vyprážajte v rozpálenom oleji z obidvoch strán do zlatista. Servírujte s ríbezľovým alebo čučoriedkovým džemom.

Nesmažené šišky

Suroviny na 30 – 50 kusov: 350 ml mlieka, 300 g polohrubej múky, 300 g hladkej múky, 60 g masla, 50 g kryštálového cukru, 42 g droždia, 2 žĺtky, 2 PL rumu, nastrúhaná citrónová kôra

Postup: Z trochy vlažného mlieka, cukru a celého droždia urobte kvások. Po chvíľke ho zmiešajte z ostatnými surovinami a vypracujte tuhšie cesto. Nechajte ho poriadne vykysnúť na teplom mieste. Hotové cesto vyvaľkajte na jemne pomúčenej doske na hrúbku približne 1 cm a vykrojte väčšie kolieska. Na každom koliesku vykrojte v strede maličkou formičkou alebo štamprlíkom dieru. Hotové šišky naukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie a pečte v rúre pri teplote 170 stupňov približne 20 minút. Hotové šišky namáčajte v cukrovom sirupe alebo polejte farebnými polevami, aby nevyschli.

Tip: Cukrový sirup pripravíte tak, že na najmenšom plameni zahrejete 200 ml mlieka, hrubší plátok masla, 100 g kryštálového cukru a 100 g práškového cukru. Dochutiť môžete citrónovou šťavou, alebo obľúbenou arómou.

Jogurtové šišky

Suroviny na 30 – 50 kusov: 2 biele malé jogurty alebo 1 veľký, 1 pochúťková smotana, 300 g hladkej preosiatej múky, 2 vanilkové cukry, 1 PL kryštálového cukru, 2 vajíčka, prášok do pečiva, 1 KL sódy bikarbóny, olej, práškový cukor, škoricový cukor, džem

Postup: Všetky suroviny premiešame a necháme hodinu odstáť. Potom cesto veľkou lyžicou vyklápame po kúskoch do rozpáleného oleja a tvarujeme tak šišky, ktoré smažíme z oboch strán doružova. Pred servírovaním ich posypeme práškovým a škoricovým cukrom. Ozdobíme džemom.

Konfitovaný bôčik s karamelizovanými jablkami

Suroviny: 500 g bôčika, 200 g červenej kapusty, 1 pomaranč, 2 jablká, olivový olej, soľ, korenie

Postup: Umytý, očistený bôčik nasolíme a nakoreníme. Vložíme do pekáča. Pridáme bobkový list, celé čierne korenie, zakryjeme alobalom a pečieme v rúre na 80 stupňov 8 hodín. Na panvičku nalejeme med a necháme skaramelizovať, pridáme jablká, podlejeme kvapkou vody a dusíme domäkka. Na cibuľovom základe orestujeme červenú kapustu a zasypeme cukrom. Skaramelizujeme a vytlačíme pomarančovú šťavu, nastrúhame kôru, podlejeme kvapkou vody a dusíme domäkka.


Pečené koleno so štuchanými zemiakmi

Suroviny: 1 bravčové koleno, 150 g zemiakov, 50 g slaniny, cibuľa, celé čierne korenie, bobkový list, olivový olej

Postup: Umytý, očistený bôčik nasolíme a nakoreníme. Vložíme do pekáča. Pridáme bobkový list, celé čierne korenie, zakryjeme alobalom a pečieme v rúre na 80 stupňov 8 hodín. Uvarené zemiaky nahrubo nastrúhame a pridáme ich k cibuľovo–slaninovému základu, ktorý sme si pripravili v hrnci. Restujeme ich do zlata, dochutíme soľou a korením.

Jaternice s červenou šošovicou a feniklom

Suroviny: jaternice, 100 g červenej šošovice, 50 g fenikla, cibuľa, olivový olej, soľ, korenie

Postup: Jaternice pečieme cca 20 minút na 200 stupňov. Olivový olej rozpálime na panvičke, pridáme natenko nakrájaný fenikel, dochutíme soľou a korením, pridáme predvarenú šošovicu, premiešame. Podlejeme vývarom, vyredukujeme a zjemníme maslom.

Hrachová polievka s údeným kolenom

Suroviny: 1 údené bravčové koleno, 250 g lúpaného hrachu, 120 g koreňovej zeleniny, 1 cibuľa, 3 strúčiky cesnaku, 2 bobkové listy, soľ, mleté čierne korenie, mletá rasca, petržlenová vňať

Príprava: Koleno umyjeme a dáme variť do studenej vody. Po uvarení ho vyberieme, vykostíme, nakrájame na menšie kúsky a odložíme na teplé miesto. Do vody, v ktorej sa varilo koleno, pridáme opláchnutý hrach, nakrájanú koreňovú zeleninu, cibuľu, cesnak a bobkový list. Varíme, kým sa hrach nerozvarí. Podľa chuti okoreníme mletým čiernym korením, mletou rascou a dosolíme. Uvarenú polievku dáme na tanier, pridáme kúsky kolienka a ozdobíme nasekanou petržlenovou vňaťou. Na varenie hrachu je ideálny tlakový hrniec, hrach v ňom bude uvarený raz-dva.

Pečené rebrá

Suroviny: 2 kg bravčových mäsitých rebier na pečenie, 4 väčšie cibule, 1 hlávka cesnaku, soľ, čierne korenie, mletá červená paprika.

Postup: Rebrá nakrájame pozdĺž kostí, pripravíme si nahrubo nakrájanú cibuľu a cesnak. Na dno hlbokého pekáča rozložíme cibuľu tak, aby pekne pokryla celé dno, pridáme cesnak a navrch poukladáme rebrá tesne vedľa seba. Posolíme, okoreníme, posypeme červenou paprikou, zalejeme studenou vodou (len toľko, aby boli rebrá zaliate) a dáme piecť do rúry cca 1 – 1,5 hodiny na 220 °C. Doba pečenia závisí od množstva mäsa na kosti. Určite poznáte, keď budú hotové. Podávame ich teplé aj na studeno s chlebom, kyslou uhorkou, čalamádou, uvarenou kyslou kapustou, feferónmi.

Tip: Dusenú cibuľu, ktorá ostala na dne pekáča, určite nevyhadzujte. Pokiaľ výpek zlejete do misky a dáte na chladné miesto, na povrchu sa oddelí tuk a ten je vynikajúci na chlebe (čerstvom či opečenom).

Pohárik na zdravie

Slaninovo-cesnakové hriatô

Suroviny: slanina, cesnak, 3 PL kryštálového cukru, voda, slivovica alebo jablkovica.

Postup: Slaninu nadrobno nakrájame a v kastróliku spečieme na oškvarky. Pred dopečením pridáme cesnak a tiež ho opečieme. Oškvarky s cesnakom vyberieme a vo výpeku skaramelizujeme cukor. Pridáme pohár vody a necháme karamel rozpustiť. Nakoniec pridáme slivovicu a už nevaríme. Horúci nápoj nalejeme do pohárikov a posypeme trochou oškvarkov a cesnaku.

Fašiangový punč

Suroviny: 1 l čierneho čaju, šťava z jedného citróna a jedného pomaranča, 1/8 l rumu, 16 kociek cukru, 1 umytý citrón a 1 pomaranč, 10 klinčekov

Postup: Uvaríme čaj, pridáme doň kockový cukor, postrúhanú citrónovú a pomarančovú kôru. Prilejeme rum, pridáme klinčeky a ešte raz dobre prevaríme. Precedíme do pohárov.

Čerešňový punč

Suroviny: 4 žĺtky, balíček vanilkového cukru, škorica, 1 šľahačková smotana, 100 g cukor, 0,5 l mlieka, 1/3 l čerešňového likéru, nastrúhaná kôra z polky citróna

Postup: Žĺtky s cukrom, vanilkovým cukrom a kúskom škorice rozhabarkujeme v hrnci a pri miernej teplote vymiešame do krémova Pridáme smotanu, mlieko a likér a vyšľaháme, kým sa zmes pekne nepení. Nesmieme ju variť! Zmes naplníme do pohárov, posypeme citrónovou kôrou a ihneď podávame.

Medové hriatô

Suroviny: 500 g medu, 600 ml alkoholu, 100 ml vody, 100 g kryštálového cukru, 1 balíček vanilkového cukru, 5 ks nového korenia, celá škorica, 5 ks klinčekov

Postup: Kryštálový cukor dáme na oheň a miešame, kým neskaramelizuje. Potom ho zalejeme 100 ml vody. Pridáme klinčeky, škoricu, nové korenie a vanilínový cukor. Varíme 15 minút. Pridáme med, necháme zovrieť a potom vypneme. Keď tekutina vychladne, vylejeme do nej alkohol, premiešame a lyžicou zoberieme penu. Podávame v štamperlíkoch buď nezohriate, alebo v nahriatych pohároch ako teplý nápoj.

Fašiangy

Organizátori veria, že sa stane tradíciou.


Branislav Jakab
Rozlúčka s fašiangami v Oravskej Porube.

Fotoriport z obcí a miest.


a 2 ďalší
Súvisiace témy: Jedlo

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. Anna Macaláková: Výnos je len časť príbehu investície
  2. Ako sa vyhnúť cukrovke 2. typu: Prvý krok urobte ešte dnes
  3. Čistenie detských zubov ako boj? Rodičia opisujú, čo im pomohlo
  4. Tankovanie, ktoré sa vám vráti: káva, zľavy aj pohodlie
  5. V Maroku sa za pár dní ocitnete v horách, púšti aj pri oceáne
  6. Hirošima (reportáž Johna Herseyho) v denníkoch SME a Korzár
  7. Top dopravné stavby, ktoré menia Bratislavu a okolie
  8. Domáce poistenie v dobe nárastu extrémov počasia a škôd
  1. Invázne rastliny ako superpotraviny
  2. Hirošima (reportáž Johna Herseyho) v denníkoch SME a Korzár
  3. Keď tankovaním získate viac než len plnú nádrž
  4. V Maroku sa za pár dní ocitnete v horách, púšti aj pri oceáne
  5. OTS: Stanovisko LESY SR k tvrdeniam politickej strany Demokrati
  6. Tento recept na svieže letné občerstvenie si nenechajte ujsť
  7. Top dopravné stavby, ktoré menia Bratislavu a okolie
  8. LESY SR si držia drevo doma: 99 % produkcie zostáva na Slovensku
  1. Toto je Balkán? Roky prehliadané Albánsko prekvapuje 10 844
  2. Čistenie detských zubov ako boj? Rodičia opisujú, čo im pomohlo 7 993
  3. Ficova vláda extrémne zbrojí, u Kaliňáka kašlú na zákon 7 906
  4. V Maroku sa za pár dní ocitnete v horách, púšti aj pri oceáne 3 849
  5. Top dopravné stavby, ktoré menia Bratislavu a okolie 3 220
  6. Kam v auguste k moru? 4 tipy na last minute dovolenku 2 562
  7. Ako sa vyhnúť cukrovke 2. typu: Prvý krok urobte ešte dnes 2 353
  8. Hirošima (reportáž Johna Herseyho) v denníkoch SME a Korzár 2 039
  1. Adam Ustupsky : Jezuiti a korelácia s KDH
  2. Radko Mačuha: Padák - slovenský vynález.
  3. Branislav Hláčik: Komando Tiger - Kapitola 3
  4. Martin Bača: Šachové ťah(olam)y (4)
  5. Marián Gunár: Generačná chudoba? Kdeže! Zmrazený potenciál.
  6. Milan Buno: Rúca sa ti svet? Toto sú dobré rady na zlé časy | 7 knižných tipov
  7. Michael Achberger: Myslíte, že priberáte? Pozrite sa, či to nie je voda
  8. Ernest Klotton: Fico, ako bezpečnostné riziko
  1. Martin Fronk: Igelitka z roku 1990 a obchod, ktorý zabudol na rok 2025 22 272
  2. Elena Antalová: Takže k tým Rážovcom a nášmu skvelému životu 15 590
  3. Monika Albertiová: Máme po puči 10 385
  4. Jozef Foltýn: Podpriemerný Slovan zaujal len arogantným trénerom 7 721
  5. Radko Mačuha: Viete, ako býva Šimečka a ako Fico? 7 297
  6. Ivan Čáni: V Smere seno nežerú. Tomu verím. 6 767
  7. Rado Surovka: Ficove supy už krúžia nad Slovenskom 6 257
  8. Ivan Mlynár: Matúš Šutaj Eštok, na konci dňa hlboké ospravedlnenie Hamranovi, Spišiakovi a čurillovcom stačiť nebude 5 564
  1. Radko Mačuha: Padák - slovenský vynález.
  2. Radko Mačuha: Za neonacizmus na Ukrajine môže Putin.
  3. Marcel Rebro: Trump a Putin na Aljaške: Rokovanie o Ukrajine bez Ukrajiny
  4. Marcel Rebro: Rusko obkľúčené NATO? Skôr obkľúčené rozprávkami z Kremľa
  5. Věra Tepličková: Prirodzene k prirodzeniu (nevhodné pre deti a slabšie/citlivejšie povahy)
  6. Věra Tepličková: Od buka do buka a máme tu Mamuka
  7. Radko Mačuha: Organizátor majdanu bol na káve pred úradom vlády.
  8. Radko Mačuha: Viete, ako býva Šimečka a ako Fico?
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu