Korzár logo Korzár
Štvrtok, 18. október, 2018 | Meniny má Lukáš
Nájdete nás na webe

Skvelá párty sa začína pri stole. Vyberte si silvestrovské recepty

Bez pohostenia to nejde.

Šunkovo-syrové muffiny.(Zdroj: fotolia)

Bez pohostenia to nejde, či sa k vám príde so starým rokom lúčiť rodina, alebo chystáte večierok pre partiu kamarátov.

Plné brucho je základ, už len vymyslieť, čo doň. Inšpirujte sa aj našimi receptmi a myslite na to, že najlepšie silvestrovské jedlá sú „do jednej ruky“, kým druhou budete zvŕtať sympatickú dámu alebo pána.

Článok pokračuje pod video reklamou

Sýte chuťovky pre hladošov

Šunkovo-syrové muffiny

Potrebujeme: 150 g šunky, 1 strúčik cesnaku, 1 vajce, 60 ml oleja , 250 g acidofilného mlieka, 100 g strúhaného syra, pol lyžičky soli, pol lyžičky mletej papriky, 200 g hladkej múky, prášok do pečiva

Postup: Zo všetkých surovín vymiešame tekuté cesto. Plech na muffiny, prípadne silikónové formičky, vyložíme papierovými košíčkami a do dvoch tretín napĺňame cestom. Povrch ešte môžete posypať syrom. Pečieme vo vyhriatej rúre približne dvadsať minút. Ak si nie sme istí, či sú hotové, zapichneme do stredu špajľu. Ak je suchá, muffiny sú hotové.

Škvarkové pagáče

Potrebujeme: 1,5 kg hladkej múky, štipku soli, 250 g stuženého tuku, polievkovú lyžicu vína, dve vajcia, kocku droždia, 250 ml smotany na šľahanie, mleté škvarky, vajíčko na potretie

Postup: Zo všetkých surovín okrem škvariek vypracujeme vláčne cesto, ktoré hneď vyvaľkáme a potrieme mletými škvarkami. Cesto preložíme zľava doprava a zhora nadol a necháme štvrť hodiny odpočívať pod utierkou. Vyvaľkáme a opäť preložíme, ale tentoraz opačne, teda sprava doľava, zdola nahor a opäť necháme odpočívať. Tento postup zopakujeme ešte dvakrát. Na záver cesto rozvaľkáme a vykrajujeme požadované tvary. Na plechu potrieme rozšľahaným vajíčkom a necháme ešte dvadsať minút podkysnúť. Pečieme vo vyhriatej rúre, kým pagáče rovnomerne nezozlatnú.

Zapečené prekvapenie

Potrebujeme: balenie lístkového cesta, 20 mini párkov, 1 vajíčko, oregano, paradajkový pretlak na potieranie

Postup: Rúru predhrejeme na 200 stupňov. Cesto rozvaľkáme a rozkrájame na dvadsať štvorcov. Do stredu každého štvorca nanesieme čajovou lyžičkou tenký pásik pretlaku, posypeme namrveným oreganom, položíme párok a zvinieme. Ak chceme, aby párky vytŕčali, spojíme protiľahlé konce cez seba, akoby sme zavíjali dieťa do perinky. Naopak, ak chceme prekvapenie udržať v tajnosti, zavinieme párky do rúrky cesta tak, aby konce kúsok presahovali. Cesto postláčame prstami, aby sa na koncoch spojilo a pohybom rúk ho skrútime do tvaru cukríka. V obidvoch prípadoch povrch cesta popicháme vidličkou a potrieme rozšľahaným vajíčkom. Upečieme doružova.

Dobrota k vínku

Cesnakový posúch

Potrebujeme: 100 g ražnej múky, 100 g ovsených vločiek, 300 g hladkej múky, 20 ml vlažnej vody, pol kocky droždia, čajovú lyžičku soli, na potretie osem strúčikov cesnaku, dve polievkové lyžice oleja a dve polievkové lyžice vody

Postup: Do veľkej misky dáme vodu, droždie a vidličkou rozmiešame. Pridáme ovsené vločky, múky, soľ a vypracujeme cesto, ktoré necháme hodinu kysnúť. Plech potrieme olejom a rukami rozotrieme cesto na tenkú placku. Každý posúch potrieme cesnakovou pastou, ktorú si pripravíme z roztlačeného cesnaku, oleja, vody a soli. Pred pečením ešte necháme podkysnúť. Pečieme pri 230 °C asi 10 minút. Pred podávaním nalámeme na menšie kúsky. Posúch sa výborne hodí k vínu alebo nátierkam.

Sladké drobnosti

Čokoládové guľky s vaječným likérom

Potrebujeme: 100 g čokolády (horká alebo mliečna, podľa chuti), 70 g masla, 50 g piškót, 3 lyžice vaječného likéru, 50 g strúhaného kokosu na obalenie

Postup: Piškóty v mixéri nasekáme na malé kúsky, ale nie úplne na prach. Vysypeme ich do misky, pokvapkáme vaječným likérom a zmiešame so zmäknutým maslom. Čokoládu rozpustíme v miske nad parou a necháme vychladnúť. Primiešame ju do piškótovo-maslovej zmesi a dáme do chladničky stuhnúť na 15 až 20 minút. Ak použijeme horkú čokoládu, môžeme pridať lyžicu práškového cukru. Zo stuhnutej hmoty tvarujeme malé guľky a obaľujeme ich v strúhanom kokose. Rozložíme ich na tácke a opäť ich necháme stuhnúť v chladničke. Pred podávaním ich preložíme do papierových košíčkov.

Crinkles

Potrebujeme: 225 g hladkej múky, čajovú lyžičku prášku do pečiva, štipku soli, práškový cukor na obalenie, kryštálový cukor na obalenie, 225 g horkej čokolády, 60 g masla, 50 g trstinového cukru, dve vajcia

Postup: Maslo s čokoládou rozpustíme vo vodnom kúpeli, necháme vychladnúť. Vajíčka vyšľaháme s cukrom do peny, pridáme čokoládu. Všetko spolu vymiešame do hladka a pridáme múku so štipkou soli a práškom do pečiva. Vznikne nám lepkavé cesto, ktoré uložíme aspoň na tri hodiny do chladničky. Do jedného taniera nasypeme kryštálový cukor, do druhého práškový a z cesta tvarujeme menšie guľôčky, ktoré obaľujeme najprv v kryštálovom cukre a potom v práškovom. Pečieme desať minút, kým nepopraskajú.

Niečo zdravé a ľahké

Domáci hummus

Potrebujeme: konzervu zaváraného cíceru, 1 menší strúčik cesnaku, 1 lyžicu Tahini alebo mletých sezamových semienok, kôru a šťavu z polovice citróna, soľ, korenie, olivový olej

Postup: Konzervovaný cícer zlejeme do sitka, prepláchneme studenou vodou a necháme odkvapkať. Nasypeme ho do mixéra a rozmixujeme na hladkú pastu. Pridáme pretlačený cesnak, kôru a šťavu z polovice citróna, dochutíme soľou, korením a pred podávaním pokvapkáme olivovým olejom. K hummusu hosťom ponúknite čerstvú zeleninu nakrájanú na hrubšie pásiky, ktorá sa bude pohodlne naberať, alebo čerstvé pečivo.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Koľko minút pracujeme na jednu kávu či novú kuchyňu?
  2. Umenie investovať: Nemusíte byť znalec, aby ste zhodnotili krásu
  3. Rozprávkové tankovanie
  4. Netrestajme tých, čo mestu šetria čas a peniaze
  5. Zaúča výčapníkov vo svete: Odfláknuté pivo zákazník vycíti
  6. OLED televízory sú ohrozené vypálením obrazu
  7. Z lesa si našla cestu do útulku, na nový domov ale stále čaká
  8. Dana Kleinert sa vzdáva v prospech zmeny v Starom Meste
  9. Union ponúka množstvo výhod pre deti aj matky
  10. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno
  1. Netrestajme tých, čo mestu šetria čas a peniaze
  2. OLED televízory sú ohrozené vypálením obrazu
  3. Z lesa si našla cestu do útulku, na nový domov ale stále čaká
  4. Zaúča výčapníkov vo svete: Odfláknuté pivo zákazník vycíti
  5. Rozprávkové tankovanie
  6. AAA Auto zorganizovalo autogramiádu
  7. Union ponúka množstvo výhod pre deti aj matky
  8. Umenie investovať: Nemusíte byť znalec, aby ste zhodnotili krásu
  9. Dana Kleinert sa vzdáva v prospech zmeny v Starom Meste
  10. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno
  1. Odborníčka na výživu: Večera maximálne 4 hodiny pred spánkom 20 787
  2. Stíhame napredovať s technológiami? Môže už byť neskoro 12 918
  3. Kvíz o zatepľovaní zvládne iba odborník. Trúfate si? 12 425
  4. Poznáte zaujímavosti Malty? Tieto lákajú turistov najviac 11 391
  5. Koho výrobky naozaj kupujete v McDonald's? 9 313
  6. Bezpečné bývanie pre rodiny s deťmi? Na toto nezabudnite 8 551
  7. Vodič dostal jasný odkaz: Na cyklotrase sa neparkuje 6 913
  8. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno 6 733
  9. Pokazila sa Vám práčka či chladnička? Nevolajte opravára! 4 900
  10. Koľko minút pracujeme na jednu kávu či novú kuchyňu? 4 539

Neprehliadnite tiež

Vodohospodári si stavajú obslužné cesty. Podľa Košíc vlastne budujú cyklotrasy

Cyklisti sa dostanú popri Hornáde až na prah Aničky.

Nové pohotovosti fungujú tri mesiace, očakávané zmeny nepriniesli

Situáciu na centrálnych príjmoch preverí až chrípka a zimné úrazy.

Kauza Sečovce: Grátis advokát školy od nej dostal výpoveď

Nízky: Na súde ďalej zastupujem 122 zamestnancov a žiakov.

Tipy na dnes - štvrtok 18. októbra

Naše tipy na zaujímavé kultúrne podujatia a spoločenské akcie.

Hlavné správy zo Sme.sk

EKONOMIKA

Privatbanka bola pre Kočnera kľúčová, bola pri Bonaparte aj pri Technopole

Obchodoval aj s ďalšími, od Tatra banky kúpil pohľadávky.

Podcast Dobré ráno

Dobré ráno: Kočnerova minulosť nenecháva veľa pochybností

Čo majú spoločné Kočnerove kauzy?

Komentár Zuzany Kepplovej

Bez základnej spravodlivosti politický život len predstierame

Zažívame nebezpečné časy, keď sa priam objedáme prísľubmi spravodlivosti.

Už ste čítali?

Domov Najnovšie Najčítanejšie Desktop