Korzár logo Korzár
Sobota, 21. júl, 2018 | Meniny má Daniel
Nájdete nás na webe

Skvelá párty sa začína pri stole. Vyberte si silvestrovské recepty

Bez pohostenia to nejde.

Šunkovo-syrové muffiny.(Zdroj: fotolia)

Bez pohostenia to nejde, či sa k vám príde so starým rokom lúčiť rodina, alebo chystáte večierok pre partiu kamarátov.

Plné brucho je základ, už len vymyslieť, čo doň. Inšpirujte sa aj našimi receptmi a myslite na to, že najlepšie silvestrovské jedlá sú „do jednej ruky“, kým druhou budete zvŕtať sympatickú dámu alebo pána.

Článok pokračuje pod video reklamou

Sýte chuťovky pre hladošov

Šunkovo-syrové muffiny

Potrebujeme: 150 g šunky, 1 strúčik cesnaku, 1 vajce, 60 ml oleja , 250 g acidofilného mlieka, 100 g strúhaného syra, pol lyžičky soli, pol lyžičky mletej papriky, 200 g hladkej múky, prášok do pečiva

Postup: Zo všetkých surovín vymiešame tekuté cesto. Plech na muffiny, prípadne silikónové formičky, vyložíme papierovými košíčkami a do dvoch tretín napĺňame cestom. Povrch ešte môžete posypať syrom. Pečieme vo vyhriatej rúre približne dvadsať minút. Ak si nie sme istí, či sú hotové, zapichneme do stredu špajľu. Ak je suchá, muffiny sú hotové.

Škvarkové pagáče

Potrebujeme: 1,5 kg hladkej múky, štipku soli, 250 g stuženého tuku, polievkovú lyžicu vína, dve vajcia, kocku droždia, 250 ml smotany na šľahanie, mleté škvarky, vajíčko na potretie

Postup: Zo všetkých surovín okrem škvariek vypracujeme vláčne cesto, ktoré hneď vyvaľkáme a potrieme mletými škvarkami. Cesto preložíme zľava doprava a zhora nadol a necháme štvrť hodiny odpočívať pod utierkou. Vyvaľkáme a opäť preložíme, ale tentoraz opačne, teda sprava doľava, zdola nahor a opäť necháme odpočívať. Tento postup zopakujeme ešte dvakrát. Na záver cesto rozvaľkáme a vykrajujeme požadované tvary. Na plechu potrieme rozšľahaným vajíčkom a necháme ešte dvadsať minút podkysnúť. Pečieme vo vyhriatej rúre, kým pagáče rovnomerne nezozlatnú.

Zapečené prekvapenie

Potrebujeme: balenie lístkového cesta, 20 mini párkov, 1 vajíčko, oregano, paradajkový pretlak na potieranie

Postup: Rúru predhrejeme na 200 stupňov. Cesto rozvaľkáme a rozkrájame na dvadsať štvorcov. Do stredu každého štvorca nanesieme čajovou lyžičkou tenký pásik pretlaku, posypeme namrveným oreganom, položíme párok a zvinieme. Ak chceme, aby párky vytŕčali, spojíme protiľahlé konce cez seba, akoby sme zavíjali dieťa do perinky. Naopak, ak chceme prekvapenie udržať v tajnosti, zavinieme párky do rúrky cesta tak, aby konce kúsok presahovali. Cesto postláčame prstami, aby sa na koncoch spojilo a pohybom rúk ho skrútime do tvaru cukríka. V obidvoch prípadoch povrch cesta popicháme vidličkou a potrieme rozšľahaným vajíčkom. Upečieme doružova.

Dobrota k vínku

Cesnakový posúch

Potrebujeme: 100 g ražnej múky, 100 g ovsených vločiek, 300 g hladkej múky, 20 ml vlažnej vody, pol kocky droždia, čajovú lyžičku soli, na potretie osem strúčikov cesnaku, dve polievkové lyžice oleja a dve polievkové lyžice vody

Postup: Do veľkej misky dáme vodu, droždie a vidličkou rozmiešame. Pridáme ovsené vločky, múky, soľ a vypracujeme cesto, ktoré necháme hodinu kysnúť. Plech potrieme olejom a rukami rozotrieme cesto na tenkú placku. Každý posúch potrieme cesnakovou pastou, ktorú si pripravíme z roztlačeného cesnaku, oleja, vody a soli. Pred pečením ešte necháme podkysnúť. Pečieme pri 230 °C asi 10 minút. Pred podávaním nalámeme na menšie kúsky. Posúch sa výborne hodí k vínu alebo nátierkam.

Sladké drobnosti

Čokoládové guľky s vaječným likérom

Potrebujeme: 100 g čokolády (horká alebo mliečna, podľa chuti), 70 g masla, 50 g piškót, 3 lyžice vaječného likéru, 50 g strúhaného kokosu na obalenie

Postup: Piškóty v mixéri nasekáme na malé kúsky, ale nie úplne na prach. Vysypeme ich do misky, pokvapkáme vaječným likérom a zmiešame so zmäknutým maslom. Čokoládu rozpustíme v miske nad parou a necháme vychladnúť. Primiešame ju do piškótovo-maslovej zmesi a dáme do chladničky stuhnúť na 15 až 20 minút. Ak použijeme horkú čokoládu, môžeme pridať lyžicu práškového cukru. Zo stuhnutej hmoty tvarujeme malé guľky a obaľujeme ich v strúhanom kokose. Rozložíme ich na tácke a opäť ich necháme stuhnúť v chladničke. Pred podávaním ich preložíme do papierových košíčkov.

Crinkles

Potrebujeme: 225 g hladkej múky, čajovú lyžičku prášku do pečiva, štipku soli, práškový cukor na obalenie, kryštálový cukor na obalenie, 225 g horkej čokolády, 60 g masla, 50 g trstinového cukru, dve vajcia

Postup: Maslo s čokoládou rozpustíme vo vodnom kúpeli, necháme vychladnúť. Vajíčka vyšľaháme s cukrom do peny, pridáme čokoládu. Všetko spolu vymiešame do hladka a pridáme múku so štipkou soli a práškom do pečiva. Vznikne nám lepkavé cesto, ktoré uložíme aspoň na tri hodiny do chladničky. Do jedného taniera nasypeme kryštálový cukor, do druhého práškový a z cesta tvarujeme menšie guľôčky, ktoré obaľujeme najprv v kryštálovom cukre a potom v práškovom. Pečieme desať minút, kým nepopraskajú.

Niečo zdravé a ľahké

Domáci hummus

Potrebujeme: konzervu zaváraného cíceru, 1 menší strúčik cesnaku, 1 lyžicu Tahini alebo mletých sezamových semienok, kôru a šťavu z polovice citróna, soľ, korenie, olivový olej

Postup: Konzervovaný cícer zlejeme do sitka, prepláchneme studenou vodou a necháme odkvapkať. Nasypeme ho do mixéra a rozmixujeme na hladkú pastu. Pridáme pretlačený cesnak, kôru a šťavu z polovice citróna, dochutíme soľou, korením a pred podávaním pokvapkáme olivovým olejom. K hummusu hosťom ponúknite čerstvú zeleninu nakrájanú na hrubšie pásiky, ktorá sa bude pohodlne naberať, alebo čerstvé pečivo.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  2. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  3. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  4. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  5. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  6. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  7. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  8. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  9. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  10. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  1. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  2. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  3. Najpredávanejšou jazdenkou v tuzemsku bola Škoda Octavia
  4. Gopass-dovolenka, ktorá sa oplatí
  5. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  6. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  7. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  8. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  9. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  10. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 34 343
  2. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 22 835
  3. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 17 633
  4. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska 13 797
  5. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 9 906
  6. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 5 351
  7. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť 5 189
  8. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 3 536
  9. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 2 712
  10. Špeciálna príloha: Krížovky na leto 2 569

Neprehliadnite tiež

Na slovensko-ukrajinskom hraničnom priechode prerušia prevádzku

Cez priechod Vyšné Nemecké - Užhorod v stredu dopoludnia neprejdete.

Na Domaši si zmeralo sily takmer sto zlatokopov

V obci Kvakovce sa konal 19.ročník súťaže v ryžovaní zlata.

Košická župa zriadila kontaktný bod pre program cezhraničnej spolupráce

Otvárajú sa možnosti spolupráce s Maďarskom, Rumunskom a Ukrajinou.

Tragédia. Pod oknami košického domova seniorov našli telo ženy

Znepokojení obyvatelia si myslia, že šlo o samovraždu.

Oceliari a internacionáli VSS zabávali na exhibícii

Z hry padlo desať gólov, čerešničkou boli penalty.

Hlavné správy zo Sme.sk

ŠPORT

Sagan skončil v štrnástej etape štvrtý, po skvelom závere vyhral Fraile

Slovenský cyklista opäť zvýšil svoj náskok v bodovacej súťaži.

SVET

Únia zatvára hranice. Opúšťa tým myšlienky Schengenu

Z núdzových opatrení sa stávajú dlhodobé.

Dnes píše Jaroslav Rumpli

Trump je tým najhorším spojením Danka s Gašparovičom

Metafory zlyhávajú.

Už ste čítali?

Domov Najnovšie Najčítanejšie Desktop