Korzár logo Korzár

Skvelá párty sa začína pri stole. Vyberte si silvestrovské recepty

Bez pohostenia to nejde.

Šunkovo-syrové muffiny.Šunkovo-syrové muffiny. (Zdroj: fotolia)

Bez pohostenia to nejde, či sa k vám príde so starým rokom lúčiť rodina, alebo chystáte večierok pre partiu kamarátov.

Plné brucho je základ, už len vymyslieť, čo doň. Inšpirujte sa aj našimi receptmi a myslite na to, že najlepšie silvestrovské jedlá sú „do jednej ruky“, kým druhou budete zvŕtať sympatickú dámu alebo pána.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Sýte chuťovky pre hladošov

Šunkovo-syrové muffiny

Potrebujeme: 150 g šunky, 1 strúčik cesnaku, 1 vajce, 60 ml oleja , 250 g acidofilného mlieka, 100 g strúhaného syra, pol lyžičky soli, pol lyžičky mletej papriky, 200 g hladkej múky, prášok do pečiva

SkryťVypnúť reklamu

Postup: Zo všetkých surovín vymiešame tekuté cesto. Plech na muffiny, prípadne silikónové formičky, vyložíme papierovými košíčkami a do dvoch tretín napĺňame cestom. Povrch ešte môžete posypať syrom. Pečieme vo vyhriatej rúre približne dvadsať minút. Ak si nie sme istí, či sú hotové, zapichneme do stredu špajľu. Ak je suchá, muffiny sú hotové.

Škvarkové pagáče

Potrebujeme: 1,5 kg hladkej múky, štipku soli, 250 g stuženého tuku, polievkovú lyžicu vína, dve vajcia, kocku droždia, 250 ml smotany na šľahanie, mleté škvarky, vajíčko na potretie

Postup: Zo všetkých surovín okrem škvariek vypracujeme vláčne cesto, ktoré hneď vyvaľkáme a potrieme mletými škvarkami. Cesto preložíme zľava doprava a zhora nadol a necháme štvrť hodiny odpočívať pod utierkou. Vyvaľkáme a opäť preložíme, ale tentoraz opačne, teda sprava doľava, zdola nahor a opäť necháme odpočívať. Tento postup zopakujeme ešte dvakrát. Na záver cesto rozvaľkáme a vykrajujeme požadované tvary. Na plechu potrieme rozšľahaným vajíčkom a necháme ešte dvadsať minút podkysnúť. Pečieme vo vyhriatej rúre, kým pagáče rovnomerne nezozlatnú.

SkryťVypnúť reklamu

Zapečené prekvapenie

Potrebujeme: balenie lístkového cesta, 20 mini párkov, 1 vajíčko, oregano, paradajkový pretlak na potieranie

Postup: Rúru predhrejeme na 200 stupňov. Cesto rozvaľkáme a rozkrájame na dvadsať štvorcov. Do stredu každého štvorca nanesieme čajovou lyžičkou tenký pásik pretlaku, posypeme namrveným oreganom, položíme párok a zvinieme. Ak chceme, aby párky vytŕčali, spojíme protiľahlé konce cez seba, akoby sme zavíjali dieťa do perinky. Naopak, ak chceme prekvapenie udržať v tajnosti, zavinieme párky do rúrky cesta tak, aby konce kúsok presahovali. Cesto postláčame prstami, aby sa na koncoch spojilo a pohybom rúk ho skrútime do tvaru cukríka. V obidvoch prípadoch povrch cesta popicháme vidličkou a potrieme rozšľahaným vajíčkom. Upečieme doružova.

SkryťVypnúť reklamu

Dobrota k vínku

Cesnakový posúch

Potrebujeme: 100 g ražnej múky, 100 g ovsených vločiek, 300 g hladkej múky, 20 ml vlažnej vody, pol kocky droždia, čajovú lyžičku soli, na potretie osem strúčikov cesnaku, dve polievkové lyžice oleja a dve polievkové lyžice vody

Postup: Do veľkej misky dáme vodu, droždie a vidličkou rozmiešame. Pridáme ovsené vločky, múky, soľ a vypracujeme cesto, ktoré necháme hodinu kysnúť. Plech potrieme olejom a rukami rozotrieme cesto na tenkú placku. Každý posúch potrieme cesnakovou pastou, ktorú si pripravíme z roztlačeného cesnaku, oleja, vody a soli. Pred pečením ešte necháme podkysnúť. Pečieme pri 230 °C asi 10 minút. Pred podávaním nalámeme na menšie kúsky. Posúch sa výborne hodí k vínu alebo nátierkam.

Sladké drobnosti

Čokoládové guľky s vaječným likérom

Potrebujeme: 100 g čokolády (horká alebo mliečna, podľa chuti), 70 g masla, 50 g piškót, 3 lyžice vaječného likéru, 50 g strúhaného kokosu na obalenie

Postup: Piškóty v mixéri nasekáme na malé kúsky, ale nie úplne na prach. Vysypeme ich do misky, pokvapkáme vaječným likérom a zmiešame so zmäknutým maslom. Čokoládu rozpustíme v miske nad parou a necháme vychladnúť. Primiešame ju do piškótovo-maslovej zmesi a dáme do chladničky stuhnúť na 15 až 20 minút. Ak použijeme horkú čokoládu, môžeme pridať lyžicu práškového cukru. Zo stuhnutej hmoty tvarujeme malé guľky a obaľujeme ich v strúhanom kokose. Rozložíme ich na tácke a opäť ich necháme stuhnúť v chladničke. Pred podávaním ich preložíme do papierových košíčkov.

Crinkles

Potrebujeme: 225 g hladkej múky, čajovú lyžičku prášku do pečiva, štipku soli, práškový cukor na obalenie, kryštálový cukor na obalenie, 225 g horkej čokolády, 60 g masla, 50 g trstinového cukru, dve vajcia

Postup: Maslo s čokoládou rozpustíme vo vodnom kúpeli, necháme vychladnúť. Vajíčka vyšľaháme s cukrom do peny, pridáme čokoládu. Všetko spolu vymiešame do hladka a pridáme múku so štipkou soli a práškom do pečiva. Vznikne nám lepkavé cesto, ktoré uložíme aspoň na tri hodiny do chladničky. Do jedného taniera nasypeme kryštálový cukor, do druhého práškový a z cesta tvarujeme menšie guľôčky, ktoré obaľujeme najprv v kryštálovom cukre a potom v práškovom. Pečieme desať minút, kým nepopraskajú.

Niečo zdravé a ľahké

Domáci hummus

Potrebujeme: konzervu zaváraného cíceru, 1 menší strúčik cesnaku, 1 lyžicu Tahini alebo mletých sezamových semienok, kôru a šťavu z polovice citróna, soľ, korenie, olivový olej

Postup: Konzervovaný cícer zlejeme do sitka, prepláchneme studenou vodou a necháme odkvapkať. Nasypeme ho do mixéra a rozmixujeme na hladkú pastu. Pridáme pretlačený cesnak, kôru a šťavu z polovice citróna, dochutíme soľou, korením a pred podávaním pokvapkáme olivovým olejom. K hummusu hosťom ponúknite čerstvú zeleninu nakrájanú na hrubšie pásiky, ktorá sa bude pohodlne naberať, alebo čerstvé pečivo.

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  8. Vitamín Cg: Kľúč k žiarivejšej a zjednotenej pleti
  1. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  6. Kam smerujú peniaze bohatých?
  7. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 15 677
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 6 499
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 081
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 153
  5. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas? 2 600
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 463
  7. NESTO ponúka nadštandardné bývanie na hranici mesta a prírody 2 322
  8. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry 2 269
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu