Korzár logo Korzár
Štvrtok, 17. jún, 2021 | Meniny má AdolfKrížovkyKrížovky

Skvelá párty sa začína pri stole. Vyberte si silvestrovské recepty

Bez pohostenia to nejde.

Šunkovo-syrové muffiny.Šunkovo-syrové muffiny. (Zdroj: fotolia)

Bez pohostenia to nejde, či sa k vám príde so starým rokom lúčiť rodina, alebo chystáte večierok pre partiu kamarátov.

Plné brucho je základ, už len vymyslieť, čo doň. Inšpirujte sa aj našimi receptmi a myslite na to, že najlepšie silvestrovské jedlá sú „do jednej ruky“, kým druhou budete zvŕtať sympatickú dámu alebo pána.

Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Sýte chuťovky pre hladošov

Šunkovo-syrové muffiny

Potrebujeme: 150 g šunky, 1 strúčik cesnaku, 1 vajce, 60 ml oleja , 250 g acidofilného mlieka, 100 g strúhaného syra, pol lyžičky soli, pol lyžičky mletej papriky, 200 g hladkej múky, prášok do pečiva

Skryť Vypnúť reklamu

Postup: Zo všetkých surovín vymiešame tekuté cesto. Plech na muffiny, prípadne silikónové formičky, vyložíme papierovými košíčkami a do dvoch tretín napĺňame cestom. Povrch ešte môžete posypať syrom. Pečieme vo vyhriatej rúre približne dvadsať minút. Ak si nie sme istí, či sú hotové, zapichneme do stredu špajľu. Ak je suchá, muffiny sú hotové.

Škvarkové pagáče

Potrebujeme: 1,5 kg hladkej múky, štipku soli, 250 g stuženého tuku, polievkovú lyžicu vína, dve vajcia, kocku droždia, 250 ml smotany na šľahanie, mleté škvarky, vajíčko na potretie

Postup: Zo všetkých surovín okrem škvariek vypracujeme vláčne cesto, ktoré hneď vyvaľkáme a potrieme mletými škvarkami. Cesto preložíme zľava doprava a zhora nadol a necháme štvrť hodiny odpočívať pod utierkou. Vyvaľkáme a opäť preložíme, ale tentoraz opačne, teda sprava doľava, zdola nahor a opäť necháme odpočívať. Tento postup zopakujeme ešte dvakrát. Na záver cesto rozvaľkáme a vykrajujeme požadované tvary. Na plechu potrieme rozšľahaným vajíčkom a necháme ešte dvadsať minút podkysnúť. Pečieme vo vyhriatej rúre, kým pagáče rovnomerne nezozlatnú.

Skryť Vypnúť reklamu

Zapečené prekvapenie

Potrebujeme: balenie lístkového cesta, 20 mini párkov, 1 vajíčko, oregano, paradajkový pretlak na potieranie

Postup: Rúru predhrejeme na 200 stupňov. Cesto rozvaľkáme a rozkrájame na dvadsať štvorcov. Do stredu každého štvorca nanesieme čajovou lyžičkou tenký pásik pretlaku, posypeme namrveným oreganom, položíme párok a zvinieme. Ak chceme, aby párky vytŕčali, spojíme protiľahlé konce cez seba, akoby sme zavíjali dieťa do perinky. Naopak, ak chceme prekvapenie udržať v tajnosti, zavinieme párky do rúrky cesta tak, aby konce kúsok presahovali. Cesto postláčame prstami, aby sa na koncoch spojilo a pohybom rúk ho skrútime do tvaru cukríka. V obidvoch prípadoch povrch cesta popicháme vidličkou a potrieme rozšľahaným vajíčkom. Upečieme doružova.

Skryť Vypnúť reklamu

Dobrota k vínku

Cesnakový posúch

Potrebujeme: 100 g ražnej múky, 100 g ovsených vločiek, 300 g hladkej múky, 20 ml vlažnej vody, pol kocky droždia, čajovú lyžičku soli, na potretie osem strúčikov cesnaku, dve polievkové lyžice oleja a dve polievkové lyžice vody

Postup: Do veľkej misky dáme vodu, droždie a vidličkou rozmiešame. Pridáme ovsené vločky, múky, soľ a vypracujeme cesto, ktoré necháme hodinu kysnúť. Plech potrieme olejom a rukami rozotrieme cesto na tenkú placku. Každý posúch potrieme cesnakovou pastou, ktorú si pripravíme z roztlačeného cesnaku, oleja, vody a soli. Pred pečením ešte necháme podkysnúť. Pečieme pri 230 °C asi 10 minút. Pred podávaním nalámeme na menšie kúsky. Posúch sa výborne hodí k vínu alebo nátierkam.

Sladké drobnosti

Čokoládové guľky s vaječným likérom

Potrebujeme: 100 g čokolády (horká alebo mliečna, podľa chuti), 70 g masla, 50 g piškót, 3 lyžice vaječného likéru, 50 g strúhaného kokosu na obalenie

Postup: Piškóty v mixéri nasekáme na malé kúsky, ale nie úplne na prach. Vysypeme ich do misky, pokvapkáme vaječným likérom a zmiešame so zmäknutým maslom. Čokoládu rozpustíme v miske nad parou a necháme vychladnúť. Primiešame ju do piškótovo-maslovej zmesi a dáme do chladničky stuhnúť na 15 až 20 minút. Ak použijeme horkú čokoládu, môžeme pridať lyžicu práškového cukru. Zo stuhnutej hmoty tvarujeme malé guľky a obaľujeme ich v strúhanom kokose. Rozložíme ich na tácke a opäť ich necháme stuhnúť v chladničke. Pred podávaním ich preložíme do papierových košíčkov.

Crinkles

Potrebujeme: 225 g hladkej múky, čajovú lyžičku prášku do pečiva, štipku soli, práškový cukor na obalenie, kryštálový cukor na obalenie, 225 g horkej čokolády, 60 g masla, 50 g trstinového cukru, dve vajcia

Postup: Maslo s čokoládou rozpustíme vo vodnom kúpeli, necháme vychladnúť. Vajíčka vyšľaháme s cukrom do peny, pridáme čokoládu. Všetko spolu vymiešame do hladka a pridáme múku so štipkou soli a práškom do pečiva. Vznikne nám lepkavé cesto, ktoré uložíme aspoň na tri hodiny do chladničky. Do jedného taniera nasypeme kryštálový cukor, do druhého práškový a z cesta tvarujeme menšie guľôčky, ktoré obaľujeme najprv v kryštálovom cukre a potom v práškovom. Pečieme desať minút, kým nepopraskajú.

Niečo zdravé a ľahké

Domáci hummus

Potrebujeme: konzervu zaváraného cíceru, 1 menší strúčik cesnaku, 1 lyžicu Tahini alebo mletých sezamových semienok, kôru a šťavu z polovice citróna, soľ, korenie, olivový olej

Postup: Konzervovaný cícer zlejeme do sitka, prepláchneme studenou vodou a necháme odkvapkať. Nasypeme ho do mixéra a rozmixujeme na hladkú pastu. Pridáme pretlačený cesnak, kôru a šťavu z polovice citróna, dochutíme soľou, korením a pred podávaním pokvapkáme olivovým olejom. K hummusu hosťom ponúknite čerstvú zeleninu nakrájanú na hrubšie pásiky, ktorá sa bude pohodlne naberať, alebo čerstvé pečivo.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Rady nad zlato: Naučte sa pripraviť dezerty ako z cukrárne
  2. Blíži sa leto a s ním aj zvýšené utrácanie peňazí našimi deťmi
  3. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový?
  4. Crème de la crème po slovensky
  5. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  6. Po Slovensku na motorke
  7. Jablone prinesú ovocie v podobe komfortného bývania
  8. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom
  9. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni?
  10. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi
  1. Driverama má strategické partnerstvo s nemeckým Stop + Go
  2. Správna strava po tréningu: Siahnite po 100 % smoothie a šťavách
  3. Zázračná škola so zelenou strechou
  4. Čučoriedky - dokážu ochrániť váš zrak?
  5. Crème de la crème po slovensky
  6. Rady nad zlato: Naučte sa pripraviť dezerty ako z cukrárne
  7. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový?
  8. Blíži sa leto a s ním aj zvýšené utrácanie peňazí našimi deťmi
  9. 100% ovocné šťavy pod lupou – Prečo sa ich oplatí konzumovať?
  10. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  1. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni? 27 521
  2. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi 13 692
  3. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom 11 687
  4. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020? 11 611
  5. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame 7 866
  6. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový? 7 209
  7. Ako sa z nenásytných Bödörovcov stal symbol oligarchie 6 362
  8. Po Slovensku na motorke 5 863
  9. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom 5 249
  10. P. Lednický: Koronavírus tu už zostane, musíme si na to zvyknúť 4 538
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Vo Veľkej Británii sa stal delta variant dominantnou formou koronavírusu a spôsobil aj odloženie plánovaného uvoľňovania opatrení. Do londýnskych ulíc vyšli ľudia protestovať proti tomuto kroku.

Delta variant sa šíri rýchlejšie.


6 h
Na zápase Maďarsko - Portugalsko v Budapešti boli desaťtisíce fanúšikov.

Vláda sprísni podmienky návratu na Slovensko. Ako, rozhodne o týždeň.


5 h
Publicista Matúš Ritomský.

Z odstupu má Slovensko výsledky, ale uspokojiť by nás to nemalo.


11 h
Jozef Brhel

Obvinenie rozšírili aj Imreczemu a Suchobovi.


SITA 5 h

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop