Korzár logo Korzár
Nedeľa, 3. júl, 2022 | Meniny má Miloslav

Skvelá párty sa začína pri stole. Vyberte si silvestrovské recepty

Bez pohostenia to nejde.

Šunkovo-syrové muffiny.Šunkovo-syrové muffiny. (Zdroj: fotolia)

Bez pohostenia to nejde, či sa k vám príde so starým rokom lúčiť rodina, alebo chystáte večierok pre partiu kamarátov.

Plné brucho je základ, už len vymyslieť, čo doň. Inšpirujte sa aj našimi receptmi a myslite na to, že najlepšie silvestrovské jedlá sú „do jednej ruky“, kým druhou budete zvŕtať sympatickú dámu alebo pána.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Sýte chuťovky pre hladošov

Šunkovo-syrové muffiny

Potrebujeme: 150 g šunky, 1 strúčik cesnaku, 1 vajce, 60 ml oleja , 250 g acidofilného mlieka, 100 g strúhaného syra, pol lyžičky soli, pol lyžičky mletej papriky, 200 g hladkej múky, prášok do pečiva

SkryťVypnúť reklamu

Postup: Zo všetkých surovín vymiešame tekuté cesto. Plech na muffiny, prípadne silikónové formičky, vyložíme papierovými košíčkami a do dvoch tretín napĺňame cestom. Povrch ešte môžete posypať syrom. Pečieme vo vyhriatej rúre približne dvadsať minút. Ak si nie sme istí, či sú hotové, zapichneme do stredu špajľu. Ak je suchá, muffiny sú hotové.

Škvarkové pagáče

Potrebujeme: 1,5 kg hladkej múky, štipku soli, 250 g stuženého tuku, polievkovú lyžicu vína, dve vajcia, kocku droždia, 250 ml smotany na šľahanie, mleté škvarky, vajíčko na potretie

Postup: Zo všetkých surovín okrem škvariek vypracujeme vláčne cesto, ktoré hneď vyvaľkáme a potrieme mletými škvarkami. Cesto preložíme zľava doprava a zhora nadol a necháme štvrť hodiny odpočívať pod utierkou. Vyvaľkáme a opäť preložíme, ale tentoraz opačne, teda sprava doľava, zdola nahor a opäť necháme odpočívať. Tento postup zopakujeme ešte dvakrát. Na záver cesto rozvaľkáme a vykrajujeme požadované tvary. Na plechu potrieme rozšľahaným vajíčkom a necháme ešte dvadsať minút podkysnúť. Pečieme vo vyhriatej rúre, kým pagáče rovnomerne nezozlatnú.

SkryťVypnúť reklamu

Zapečené prekvapenie

Potrebujeme: balenie lístkového cesta, 20 mini párkov, 1 vajíčko, oregano, paradajkový pretlak na potieranie

Postup: Rúru predhrejeme na 200 stupňov. Cesto rozvaľkáme a rozkrájame na dvadsať štvorcov. Do stredu každého štvorca nanesieme čajovou lyžičkou tenký pásik pretlaku, posypeme namrveným oreganom, položíme párok a zvinieme. Ak chceme, aby párky vytŕčali, spojíme protiľahlé konce cez seba, akoby sme zavíjali dieťa do perinky. Naopak, ak chceme prekvapenie udržať v tajnosti, zavinieme párky do rúrky cesta tak, aby konce kúsok presahovali. Cesto postláčame prstami, aby sa na koncoch spojilo a pohybom rúk ho skrútime do tvaru cukríka. V obidvoch prípadoch povrch cesta popicháme vidličkou a potrieme rozšľahaným vajíčkom. Upečieme doružova.

SkryťVypnúť reklamu

Dobrota k vínku

Cesnakový posúch

Potrebujeme: 100 g ražnej múky, 100 g ovsených vločiek, 300 g hladkej múky, 20 ml vlažnej vody, pol kocky droždia, čajovú lyžičku soli, na potretie osem strúčikov cesnaku, dve polievkové lyžice oleja a dve polievkové lyžice vody

Postup: Do veľkej misky dáme vodu, droždie a vidličkou rozmiešame. Pridáme ovsené vločky, múky, soľ a vypracujeme cesto, ktoré necháme hodinu kysnúť. Plech potrieme olejom a rukami rozotrieme cesto na tenkú placku. Každý posúch potrieme cesnakovou pastou, ktorú si pripravíme z roztlačeného cesnaku, oleja, vody a soli. Pred pečením ešte necháme podkysnúť. Pečieme pri 230 °C asi 10 minút. Pred podávaním nalámeme na menšie kúsky. Posúch sa výborne hodí k vínu alebo nátierkam.

Sladké drobnosti

Čokoládové guľky s vaječným likérom

Potrebujeme: 100 g čokolády (horká alebo mliečna, podľa chuti), 70 g masla, 50 g piškót, 3 lyžice vaječného likéru, 50 g strúhaného kokosu na obalenie

Postup: Piškóty v mixéri nasekáme na malé kúsky, ale nie úplne na prach. Vysypeme ich do misky, pokvapkáme vaječným likérom a zmiešame so zmäknutým maslom. Čokoládu rozpustíme v miske nad parou a necháme vychladnúť. Primiešame ju do piškótovo-maslovej zmesi a dáme do chladničky stuhnúť na 15 až 20 minút. Ak použijeme horkú čokoládu, môžeme pridať lyžicu práškového cukru. Zo stuhnutej hmoty tvarujeme malé guľky a obaľujeme ich v strúhanom kokose. Rozložíme ich na tácke a opäť ich necháme stuhnúť v chladničke. Pred podávaním ich preložíme do papierových košíčkov.

Crinkles

Potrebujeme: 225 g hladkej múky, čajovú lyžičku prášku do pečiva, štipku soli, práškový cukor na obalenie, kryštálový cukor na obalenie, 225 g horkej čokolády, 60 g masla, 50 g trstinového cukru, dve vajcia

Postup: Maslo s čokoládou rozpustíme vo vodnom kúpeli, necháme vychladnúť. Vajíčka vyšľaháme s cukrom do peny, pridáme čokoládu. Všetko spolu vymiešame do hladka a pridáme múku so štipkou soli a práškom do pečiva. Vznikne nám lepkavé cesto, ktoré uložíme aspoň na tri hodiny do chladničky. Do jedného taniera nasypeme kryštálový cukor, do druhého práškový a z cesta tvarujeme menšie guľôčky, ktoré obaľujeme najprv v kryštálovom cukre a potom v práškovom. Pečieme desať minút, kým nepopraskajú.

Niečo zdravé a ľahké

Domáci hummus

Potrebujeme: konzervu zaváraného cíceru, 1 menší strúčik cesnaku, 1 lyžicu Tahini alebo mletých sezamových semienok, kôru a šťavu z polovice citróna, soľ, korenie, olivový olej

Postup: Konzervovaný cícer zlejeme do sitka, prepláchneme studenou vodou a necháme odkvapkať. Nasypeme ho do mixéra a rozmixujeme na hladkú pastu. Pridáme pretlačený cesnak, kôru a šťavu z polovice citróna, dochutíme soľou, korením a pred podávaním pokvapkáme olivovým olejom. K hummusu hosťom ponúknite čerstvú zeleninu nakrájanú na hrubšie pásiky, ktorá sa bude pohodlne naberať, alebo čerstvé pečivo.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Na čo nezabudnúť, ak plánujete na leto malé i väčšie výlety
  2. Vodiči, pozor na drahé tankovanie v zahraničí!
  3. Vyhrajte letnú dovolenku s víkendovým vydaním denníka SME
  4. Je pre vás oddych synonymom spoznávania? Vycestujte za zážitkami
  5. Na pošte si s Fumbi kúpite kryptomeny už aj za hotovosť
  6. 30 rokov kvality spojenej so svetovými značkami automobilov
  7. Mladá nádej Slovenska. Pracoval aj pre americkú armádu
  8. Vychádza nový časopis pre šikovné ruky a útulný domov
  1. Kamery do auta: Čo dokážu a akú by ste si mali vybrať?
  2. Meranie rýchlosti v úsekoch už nebude pre vodičov problémom
  3. Ocenená 4K autokamera Mio má aj 2K so 60 snímkami a FHD so 120!
  4. Vodiči, pozor na drahé tankovanie v zahraničí!
  5. Je pre vás oddych synonymom spoznávania? Vycestujte za zážitkami
  6. Vyhrajte letnú dovolenku s víkendovým vydaním denníka SME
  7. Na pošte si s Fumbi kúpite kryptomeny už aj za hotovosť
  8. V uliciach Košíc vyzbierali dobrovoľníci 26 ton odpadu
  1. Vodiči, pozor na drahé tankovanie v zahraničí! 15 493
  2. Slovenské oplátky ocenil aj svet. Receptúru pozná jeden človek 12 811
  3. Leto v Čechách a na Morave: Tipy na výlety v susednej krajine 9 409
  4. Mladá nádej Slovenska. Pracoval aj pre americkú armádu 8 792
  5. Vychádza nový časopis pre šikovné ruky a útulný domov 4 541
  6. Je pre vás oddych synonymom spoznávania? Vycestujte za zážitkami 4 402
  7. Čítajte odomknuté články na mobile, počítači a aj v tablete 3 822
  8. Analytik Horňák: Niektorí výrobcovia budú musieť znížiť ceny 3 150

Blogy SME

  1. Martin Plesch: Dobrovoľníkom nedobrovoľne
  2. Anna Miľanová: Moja tvorba dotváraním škvŕn... 2022
  3. Ján Slosiarik: Čo nové vedenie ministerstva školstva, to nová reforma
  4. Ľubomír Maretta: Trauer
  5. Anna Miľanová: Matrioška a zmätok... 2022
  6. Rastislav Puchala: Viktorova zakáľačka
  7. Vladimír Hrach: Uvidieť a precítiť
  8. Věra Tepličková: Cieľom novej reformy je, aby sme uvideli, čo sme zatiaľ nevideli
  1. Ján Šeďo: Mám 46 rokov, 4 deti a veľa skúseností - bránil sa dnes E. Heger u B. Závodského.(Oprava mena). 19 347
  2. Vanda Tuchyňová: Svedectvo bývalého krajského predsedu OĽANO v Žiline 12 081
  3. Juraj Kumičák: Ako Rusi veľkú vojnu vyhrali... (časť IVa) 10 952
  4. Martina Hilbertová: Utečenci spali na lehátkach a platili za nich ako v luxusnom hoteli. 8 999
  5. Tomáš Jacko: Keď upratovačka zarába viac než univerzitný profesor 3 902
  6. Andrej Kiska: Pomôžme Cigánom dostať sa tam, kam tak mnohí chcú. 3 198
  7. Andrej Šverha: Pohodovo Okolo Balatonu 3 161
  8. Monika Kusendová: Bežky-pešky po Chorvátsku: Od Cresu, cez Krk, Rab až do Národného parku Velebit 2 871
  1. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 42. - Arktída - Príbeh havárie vzducholode Italia podľa priameho účastníka Běhounka
  2. Lívia Hlavačková: Týždenne zjete jednu kreditku v podobe mikroplastov
  3. Jiří Ščobák: Ruské straty budú o 20 000 mŕtvych vyššie, než uvádza Ukrajina (analýza situácie na bojisku)
  4. Jiří Ščobák: Bude Ukrajina po vojne prosperovať? A my s ňou?
  5. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 41. - Arktída - Roald Amundsen, Umberto Nobile a Expedícia Norge - 1926
  6. Monika Nagyova: Nebyť matkou je úžasné
  7. Jiří Ščobák: Skepsia okolo kryptomien: Ktoré kryptomeny naozaj nie sú pre začiatočníkov?
  8. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 40. - Arktída - Expedícia MacMillan s účasťou amerického letectva z roku 1925
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

V charkovskom kryte žijú stovky ľudí. Mnohí sa nemajú kam vrátiť.

Reportáž z ukrajinského Charkova.


1. júl
Do gulagov odvliekli vyše 7-tisíc obyvateľov Slovenska.

Išlo o tisíce nevinných ľudí, ktorým na príkaz z Moskvy prišili vymyslené obvinenia.


1. júl
Onkologička Zuzana Pribulová.

Problémové sú aj u žien populárne slimky.


29. jún
Zničený dom v Lysyčansku.

Vojna na Ukrajine pokračuje.


a 4 ďalší 5 h

Blogy SME

  1. Martin Plesch: Dobrovoľníkom nedobrovoľne
  2. Anna Miľanová: Moja tvorba dotváraním škvŕn... 2022
  3. Ján Slosiarik: Čo nové vedenie ministerstva školstva, to nová reforma
  4. Ľubomír Maretta: Trauer
  5. Anna Miľanová: Matrioška a zmätok... 2022
  6. Rastislav Puchala: Viktorova zakáľačka
  7. Vladimír Hrach: Uvidieť a precítiť
  8. Věra Tepličková: Cieľom novej reformy je, aby sme uvideli, čo sme zatiaľ nevideli
  1. Ján Šeďo: Mám 46 rokov, 4 deti a veľa skúseností - bránil sa dnes E. Heger u B. Závodského.(Oprava mena). 19 347
  2. Vanda Tuchyňová: Svedectvo bývalého krajského predsedu OĽANO v Žiline 12 081
  3. Juraj Kumičák: Ako Rusi veľkú vojnu vyhrali... (časť IVa) 10 952
  4. Martina Hilbertová: Utečenci spali na lehátkach a platili za nich ako v luxusnom hoteli. 8 999
  5. Tomáš Jacko: Keď upratovačka zarába viac než univerzitný profesor 3 902
  6. Andrej Kiska: Pomôžme Cigánom dostať sa tam, kam tak mnohí chcú. 3 198
  7. Andrej Šverha: Pohodovo Okolo Balatonu 3 161
  8. Monika Kusendová: Bežky-pešky po Chorvátsku: Od Cresu, cez Krk, Rab až do Národného parku Velebit 2 871
  1. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 42. - Arktída - Príbeh havárie vzducholode Italia podľa priameho účastníka Běhounka
  2. Lívia Hlavačková: Týždenne zjete jednu kreditku v podobe mikroplastov
  3. Jiří Ščobák: Ruské straty budú o 20 000 mŕtvych vyššie, než uvádza Ukrajina (analýza situácie na bojisku)
  4. Jiří Ščobák: Bude Ukrajina po vojne prosperovať? A my s ňou?
  5. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 41. - Arktída - Roald Amundsen, Umberto Nobile a Expedícia Norge - 1926
  6. Monika Nagyova: Nebyť matkou je úžasné
  7. Jiří Ščobák: Skepsia okolo kryptomien: Ktoré kryptomeny naozaj nie sú pre začiatočníkov?
  8. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 40. - Arktída - Expedícia MacMillan s účasťou amerického letectva z roku 1925

Už ste čítali?

SME.sk Minúta Najčítanejšie
SkryťZatvoriť reklamu