Korzár logo Korzár

Ján Zbojek zostavil Zlaté pravidlá stravovania

Diéty ovplyvňujú náš život. Skúšame sa stravovať podľa toho, čo nám poradí kamarátka, alebo čo odporúča známa hviezda. A možno práve to je príčina toho, že naše zažívanie nie je v poriadku, že si nevieme udržať postavu. Košický autor Ján Zbojek vo svojej novej knihe tvrdí, že každý človek by mal mať vlastný spôsob stravovania.

Ján Zbojek.Ján Zbojek. (Zdroj: archív autora)

KOŠICE. „Od detstva si vytvárame základné stravovacie návyky bez toho, aby sme o nich rozhodovali. Automaticky ich preberáme od našich rodičov, blízkeho okolia a spoločnosti. Keď sa začíname viac zaujímať o kvalitu a zloženie našej stravy, stretávame sa s množstvom diét a protichodných názorov na zdravú výživu,“ vysvetľuje autor s tým, že naša nevedomosť pri výbere a spôsobe prípravy stravy nám spôsobuje čoraz vážnejšie zdravotné problémy.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Preto pripravil knihu, kde zostavil pravidlá stravovania, ktoré tvoria ucelený systém stravovacích návykov zameraných na dosiahnutie a udržiavanie zdravia a vitality. Zlaté pravidlá vychádzajú zo systému zdravia, ktorý dôkladne rozobral vo svojej predchádzajúcej knihe Šlabikár zdravia.

SkryťVypnúť reklamu

Čitateľ sa v knihe dozvie, informácie o tom, aký je metabolický typ a spozná hlavné druhy potravín a ich zloženie a aj to, ako ich má správne kombinovať. Zaujímavé sú aj informácie o biologických stravovacích cykloch, o energii na trávenie jedál a o najvhodnejšom pomere surovej a varenej stravy a spôsobe ich prípravy.

A aby si čitateľ mohol pokrmy aj doma pripravovať, k tomu mu pomôže vyše 165 návrhov konkrétnych receptov, ktoré sú rozdelené podľa hlavných druhov jedál a tiež podľa použitých druhov potravín. Tak si môže každý na tanier naservírovať jedlá prispôsobené špeciálne pre jeho metabolický typ, pričom si do nich môže pridávať tie suroviny, ktoré mu najviac chutia. „Každý človek by mal mať vlastný jedálny lístok a svoju diétu,“ dodáva na záver Ján Zbojek.

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. Kam smerujú peniaze bohatých?
  3. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  4. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  5. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  7. Vitamín Cg: Kľúč k žiarivejšej a zjednotenej pleti
  8. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji
  1. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  2. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  3. Kam smerujú peniaze bohatých?
  4. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  5. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  6. Záver vojny bol pre mnohých Slovákov životnou skúškou
  7. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá
  8. LESY SR otvorili Poľanu: Nová cesta pre ľudí aj prírodu
  1. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 15 937
  2. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 068
  3. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 5 521
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 069
  5. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry 3 193
  6. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas? 2 593
  7. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 390
  8. NESTO ponúka nadštandardné bývanie na hranici mesta a prírody 2 341
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu