Korzár logo Korzár

Na Zemplíne sa vŕta a batikuje, okolo Košíc zdobia kraslice voskom

Čo oblasť, to iné zdobenie vajíčok.

Oľga Arvaiová. Zdobeniu vajíčok sa venuje od roku 2000.Oľga Arvaiová. Zdobeniu vajíčok sa venuje od roku 2000. (Zdroj: VKJB)

Viete si predstaviť Veľkú noc bez vajíčok? Počas nasledujúcich dní sa s nimi budeme stretávať v desiatkach podôb. Kým sa gurmáni tešia najmä z vajíčok v tradičných veľkonočných receptoch a deti z tých čokoládových, ešte stále sú tu aj kraslice.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Zdobené voskom, farbami, varené v cibuľových šupkách či dierované, to sú všetko techniky typické pre Košice a Zemplín.

Oživte tradície aj vy a vyzdobte si domov vlastnoručne vyrobenými kraslicami. Majstri ich výroby vám poslúžia ako skvelá inšpirácia.

Maľovanie vajíčok je pohanský zvyk, symbolizuje prichádzajúcu jar a zrod nového života.

SkryťVypnúť reklamu

„Kedysi sa tradovalo, že to najkrajšie vyzdobené vajíčko dala dievčina mládencovi, s ktorým si chcela založiť rodinu,“ hovorí kurátorka výstavy kraslíc vo Verejnej knižnici Jána Bocatia Erika Švedová.

Dnes, keď si šibači odnášajú plné vrecká peňazí a čokoládových vajíčok, ich symbolika zaniká.

Našťastie, stále máme na Slovensku dosť ľudí, ktorí krásu maľovaného vajíčka vedia oceniť.

Na východe máme dokonca niekoľko špičkových umelcov a tí si popri svojej práci denne sadajú k vyfúknutým vajíčkam, aby z nich urobili krehké umelecké diela.

Prečítajte si tiež: Oslavujeme zmŕtvychvstanie Krista aj pohanské sviatky jari Čítajte 

Na Zemplíne sa vŕta a batikuje

Tí najlepší východniari, ktorí sa venujú zdobeniu vajíčok, až do konca apríla vystavujú vo Verejnej knižnici Jána Bocatia v Košiciach.

„Ich práca je skutočne precízna a unikátna. Zamerali sme sa na región Zemplín,“ vysvetľuje Švedová.

SkryťVypnúť reklamu

Kraslice, ktoré nájdete vo vitrínach, sú zdobené technikami typickými pre Zemplín. Sú medzi nimi madeirové, teda také, do ktorých sa vŕtajú dierky, batikované, ale aj tie varené v cibuľových šupkách, do ktorých sa vzor vyškrabáva.

Prečítajte si tiež: Vajíčkové dobroty na stole nesmú chýbať Čítajte 

Sedemnásť rokov s kraslicami

Práve krasliciam zdobeným vyškrabávaním sa venuje Oľga Arvaiová z Vojčíc neďaleko Trebišova.

Ekonómka na základnej škole pri krasliciach relaxuje už sedemnásť rokov.

„Je to moja celoročná činnosť. Počas sezóny predám alebo rozdám aj päťsto vajíčok a keďže len vyškrabávanie jedného trvá aj tri hodiny, musím začať v predstihu,“ vysvetľuje umelkyňa.

Aj keď skúsila množstvo techník, jej doména sú vajíčka farbené cibuľovými šupkami, do ktorých sa následne vyryje vzor. „Najradšej ich zdobím kvetinovými vzormi.“

SkryťVypnúť reklamu
Prečítajte si tiež: Dávať ako výslužku šibačom peniaze určite nie je dobré Čítajte 

Ako u zubára

Tak ako väčšina profesionálnych výrobcov kraslíc, aj ona už má svojich dodávateľov vajíčok.

„Vajíčka z obchodu majú príliš krehkú škrupinu, tie domáce sú oveľa pevnejšie. Vajíčko si vyfúknem, umyjem, odmastím a dám ho variť k cibuľovým šupkám. Dĺžka varenia závisí od toho, akú tmavú farbu chcem mať. Po vychladnutí vajíčka vyberiem, dôkladne vysuším a začnem tvoriť,“ opisuje pani Arvaiová.

Do škrupinky vyškrabáva vzory najhrubšou injekčnou ihlou a ak potrebuje zoškrabať viac, na pomoc si berie brúsku na nechty:

„Dcéry mi často hovoria, že majú pocit ako u zubára,“ smeje sa.

Prečítajte si tiež: Voľné dni sú o pohode, dajte stopku stresu Čítajte 

Veľká noc bez výzdoby

Aby na vajíčku vynikol vyškrabaný vzor, musí sa vyleštiť bravčovou masťou, až potom je hotové.

„Ešte sa mi nestalo, že by mi pri výrobe prasklo. Rozbijú sa len, keď nedám pozor pri prenášaní.“

Už máte účet? Prihláste sa.
Dočítajte tento článok s predplatným Korzar.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 5 € každý mesiac.
Pošlite SMS s textom C4VW4 na číslo 8787.
Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Najobľúbenejšie
Prémium bez reklamy
2 ,00 / týždenne
Prémium
1 ,50 / týždenne
Štandard
1 ,00 / týždenne
Ak nebudete s predplatným SME.sk spokojný, môžete ho kedykoľvek zrušiť.

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  8. Vitamín Cg: Kľúč k žiarivejšej a zjednotenej pleti
  1. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  6. Kam smerujú peniaze bohatých?
  7. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 15 817
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 6 458
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 081
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 142
  5. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas? 2 600
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 460
  7. NESTO ponúka nadštandardné bývanie na hranici mesta a prírody 2 330
  8. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry 2 281
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu