Korzár logo Korzár

Vajíčkové dobroty na stole nesmú chýbať

Sú symbolom života, a preto majú vo veľkonočnom menu dôležité miesto.

(Zdroj: fotolia)

Okrem varených vajíčok jedávame aj takzvanú veľkonočnú hrudku. Pripravuje sa z mlieka, v ktorom rozhabarkujeme vajíčka, ochutíme, uvaríme a necháme scediť.

Na to, aby sme si na veľkonočných dobrotách pochutili a neskončili so žalúdočnými problémami, potrebujeme naozaj čerstvé vajíčka.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Viete ako ich máte skladovať a ako rozoznáte, či je naozaj dobré?

Prečítajte si tiež: Na Zemplíne sa vŕta a batikuje, okolo Košíc zdobia kraslice voskom Čítajte 

Ponorte ich

Čerstvé vajíčka od tých starších rozpoznáte ľahkým trikom. Naplňte misku vodou a vložte do nej vajce. Ak vypláva na povrch, už nie je čerstvé. Ak je vajíčko v poriadku, klesne ku dnu a otočí sa nabok.

SkryťVypnúť reklamu

Približne trojtýždňové vajce smeruje špicatým koncom s obsahom tuku nahor, ale stále ho môžete uvariť a skonzumovať.

Pokazené vajíčka sa vôbec nedotýkajú dna misky a plávajú na hladine. Tie už na konzumáciu nie sú vhodné.

Prečítajte si tiež: Dávať ako výslužku šibačom peniaze určite nie je dobré Čítajte 

Zapamätajte si

Raz darmo, vajíčka sú určené na priamu spotrebu, a preto by ste si rozhodne nemali robiť nekonečné zásoby.

Uvarené vajíčka skladujte v škrupinke pri 5 až 10 °C a dajú sa konzumovať asi desať dní.

Uvedomte si však, že škrupina čiastočne prepúšťa rôzne nežiaduce mikroorganizmy, a preto pri nevhodnom uložení strácajú minimálnu trvanlivosť.

Prečítajte si tiež: Dáša Šarközyová si oblievačku vynucuje, Lujza Garajová sa teší na guláš Čítajte  Prečítajte si tiež: Oblievačka a šibačka sú nič oproti kostrám a upaľovaniu Čítajte  Prečítajte si tiež: Aká by to bola Veľká noc bez voňavého údeného? Čítajte  Prečítajte si tiež: Čokoládové vajíčka. Poznáte kvalitu? Čítajte  Prečítajte si tiež: Vpustite jar do svojho domova Čítajte  Prečítajte si tiež: Oslavujeme zmŕtvychvstanie Krista aj pohanské sviatky jari Čítajte  Prečítajte si tiež: Voľné dni sú o pohode, dajte stopku stresu Čítajte 

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. Kam smerujú peniaze bohatých?
  3. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  4. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  5. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  7. Vitamín Cg: Kľúč k žiarivejšej a zjednotenej pleti
  8. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji
  1. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  2. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  3. Kam smerujú peniaze bohatých?
  4. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  5. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  6. Záver vojny bol pre mnohých Slovákov životnou skúškou
  7. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá
  8. LESY SR otvorili Poľanu: Nová cesta pre ľudí aj prírodu
  1. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 15 943
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 6 407
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 081
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 125
  5. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas? 2 600
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 453
  7. NESTO ponúka nadštandardné bývanie na hranici mesta a prírody 2 343
  8. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry 2 330
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu