Korzár logo Korzár
Štvrtok, 17. august, 2017 | Meniny má Milica

Aká by to bola Veľká noc bez voňavého údeného?

Dobré rady do kuchyne.

(Zdroj: fotolia)

Tí, ktorí zodpovedne dodržiavali štyridsaťdňový pôst a obmedzili konzumáciu mäsa, sa už asi nevedia dočkať dní, kedy kuchyňou zavonia údené mäsko a šunka.

Je však to, čo dostaneme kúpiť v obchodoch, naozaj poctivá dobrota, alebo len bluf plný nezdravých prísad? Ako sa vyznať v ponuke a nakúpiť čo najlepšie?

Prečítajte si tiež: Prečítajte si tiež: Oslavujeme zmŕtvychvstanie Krista aj pohanské sviatky jari

Nie je šunka, ako šunka

V podstate všetko, čo dávame na veľkonočný stôl, zvykneme nazývať šunkou. Aj solené údené mäso. No nie je to správne.

Podľa odborníkov je šunka len výrobok zo stehna, ktorý musí spĺňať akostné kritériá, predo-všetkým obsah čistej svalovej bielkoviny.

Všetko ostatné je výrobcami upravované údené rolované pliecko, krkovička, karé a stehno.

Ak chcete kúpiť naozaj kvalitný produkt, dajte si pozor najmä pri takzvaných šunkových rolkách. Je to v podstate čistá svalovina nastrieknutá rôznymi aditívami ako sú fosfáty, ktoré majú udržať vodu.

Do takýchto šuniek výrobcovia neraz pridávajú až 50-percent vody.

Pri nákupe si teda všímajte tie časti, kde je tuková vrstva. Na svalovine totiž neuvidíte, či je napumpovaná vodou, no medzi mäsovou a tukovou časťou môžete vidieť rôsol.

A to znamená, že vo výrobku je vody viac než dosť. Tuk totiž neprijíma vodu tak dobre ako svalovina a voda sa v týchto miestach akoby vyzráža v podobe rôsolu.

Prečítajte si tiež: Prečítajte si tiež: Dávať ako výslužku šibačom peniaze určite nie je dobré

Údená, sušená, či dusená?

Ak si chcete počas Veľkej noci zamaškrtiť, ale radi by ste na stole mali čo najzdravšie mäsko, zrejme zvažujete, či bude dobré kúpiť údenú, sušenú, alebo dusenú verziu.

-Údená šunka má priveľa chemických látok, ktoré vznikajú z údenia, takže nepatrí k najzdravším. Raz do roka, na Veľkú noc, to však až tak veľmi neškodí.

-Sušené šunky, ako napríklad prosciutto, či schwarz-waldská sa pripravujú celkom iným technologickým procesom ako údené a ich výhodou je, že výrobcovia ich nemôžu veľmi napumpovať aditívami, len v 10, maximálne v 20 percentách, a preto nemávajú vysoký podiel vody. Zvyčajne však obsahujú viac soli.

-Dusené šunky sú pre ľudí, ktorí chcú jesť zdravo, najvhodnejšie. Podstatné je, aby mali vysoké percento mäsa a čo najmenej „éčok“.

Prečítajte si tiež: Prečítajte si tiež: Oblievačka a šibačka sú nič oproti kostrám a upaľovaniu

Takto bude šunka chutiť lepšie

-Ak máte radi rolovanú šunku v sieťke, kúpte si takú, ktorá
nie je vákuovo balená. Je predpoklad, že obsahuje menej vody, soli a býva aj krajšie zaúdená.

-Aby sa dala sieťka ľahšie stiahnuť, pred varením ju rukou oddeľte po
celej dĺžke od mäsa.

-Chystáte sa údenú šunku pred konzumáciou povariť? Vložte ju do vriacej vody, aby si zachovala šťavnatosť.

-Vodu, v ktorej budete šunku variť, môžete ochutiť celým čiernym korením, novým korením, bobkovým listom a cesnakom. Zvyčajne ju netreba soliť, mäso obsahuje soli viac než dosť.

-Šunku varte kožou dolu, ale na dno hrnca dajte mriežku, príborové nože alebo fóliu na vyprážanie, aby sa nepripiekla.

-Varte ju domäkka na miernom ohni pod bodom varu, teda pri 85 – 90 stupňoch Celzia. Dĺžka varenia závisí od jej veľkosti, zvyčajne je to jedna až dve hodiny.

-Ak budete šunku variť príliš dlho, stratí konzistenciu, bude suchá a rozpadne sa.

-V prípade, že máte šunku už viac preschnutú, nechajte ju vychladnúť priamo vo vode, v ktorej ste ju varili.

Prečítajte si tiež: Prečítajte si tiež: Vpustite jar do svojho domova

Neprehliadnite tiež

Košická schránka siahala na 29 miliónov od Plavčana. Zrazu ich už nechce

Profesor po otázkach cúvol. Vo firme je svokra hodnotiteľa, minule išlo o švagrinú.

Firma EEI robí parkovisko. Košičania zbierajú podpisy proti

Novým parkovacím miestam padne za obeť zeleň i skoro nový chodník.

Parkovné vyberajú protizákonne. Starosta nemieni prestať

Pri vodnej nádrži prekvitá parkovacia partizánčina. Bez opory v zákonoch.

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Súboj v koalícii Danko rozpútal a aj naň doplatil

Šéf SNS zváži odchod z politiky. Politológ hovorí, že predvídateľnosť jeho krokov sa stále znižuje.

KOMENTÁRE

Politika ako Danko nikto nechce, demokrati ani oligarchovia

Definitívny politický pád Danka sme sledovali v priamom prenose.

EKONOMIKA

Štát otočil, vyššie dôchodky zaručí len na štyri roky

Prečo novinka bude trvať len istý čas, nie je jasné.

KOMENTÁRE

Ficov perfektný deň a Dankova estráda ega

Novinári sa museli prehrabávať v úlomkoch Dankovho poníženia.

Najčítanejšie na Korzár


Inzercia - Tlačové správy


  1. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  2. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho
  3. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  4. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho
  5. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  6. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  7. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  8. Daikin predĺžil záruku na klimatizácie so službou Stand By Me
  9. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami
  10. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť
  1. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  2. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho
  3. Už aj seniori presadajú do SUV
  4. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  5. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  6. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  7. Daikin predĺžil záruku na klimatizácie so službou Stand By Me
  8. Stavebný úrad neoprávnene predĺžil americkej ambasáde lehotu
  9. Grantová výzva na vykonávanie činností centier Europe Direct
  10. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami
  1. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov 24 912
  2. Ako sme jazdili v socializme 2 621
  3. Lety do exotiky už aj z Bratislavy 1 547
  4. Daikin predĺžil záruku na klimatizácie so službou Stand By Me 1 518
  5. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami 1 133
  6. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov 1 025
  7. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť 899
  8. Zo stredomorskej stravy sa nepriberá 851
  9. Túžite po práci z pláže? 7 rád, ako sa stať digitálnym nomádom 687
  10. Prísne kontroly a veľa tepla. Takto sa vyrába mlieko 676

Už ste čítali?

Domov Najnovšie Najčítanejšie Desktop