Korzár logo Korzár
Štvrtok, 21. január, 2021 | Meniny má VincentKrížovkyKrížovky

Aká by to bola Veľká noc bez voňavého údeného?

Dobré rady do kuchyne.

(Zdroj: fotolia)

Tí, ktorí zodpovedne dodržiavali štyridsaťdňový pôst a obmedzili konzumáciu mäsa, sa už asi nevedia dočkať dní, kedy kuchyňou zavonia údené mäsko a šunka.

Je však to, čo dostaneme kúpiť v obchodoch, naozaj poctivá dobrota, alebo len bluf plný nezdravých prísad? Ako sa vyznať v ponuke a nakúpiť čo najlepšie?

Prečítajte si tiež: Oslavujeme zmŕtvychvstanie Krista aj pohanské sviatky jari Čítajte 
Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Nie je šunka, ako šunka

V podstate všetko, čo dávame na veľkonočný stôl, zvykneme nazývať šunkou. Aj solené údené mäso. No nie je to správne.

Podľa odborníkov je šunka len výrobok zo stehna, ktorý musí spĺňať akostné kritériá, predo-všetkým obsah čistej svalovej bielkoviny.

Skryť Vypnúť reklamu

Všetko ostatné je výrobcami upravované údené rolované pliecko, krkovička, karé a stehno.

Ak chcete kúpiť naozaj kvalitný produkt, dajte si pozor najmä pri takzvaných šunkových rolkách. Je to v podstate čistá svalovina nastrieknutá rôznymi aditívami ako sú fosfáty, ktoré majú udržať vodu.

Do takýchto šuniek výrobcovia neraz pridávajú až 50-percent vody.

Pri nákupe si teda všímajte tie časti, kde je tuková vrstva. Na svalovine totiž neuvidíte, či je napumpovaná vodou, no medzi mäsovou a tukovou časťou môžete vidieť rôsol.

A to znamená, že vo výrobku je vody viac než dosť. Tuk totiž neprijíma vodu tak dobre ako svalovina a voda sa v týchto miestach akoby vyzráža v podobe rôsolu.

Prečítajte si tiež: Dávať ako výslužku šibačom peniaze určite nie je dobré Čítajte 

Údená, sušená, či dusená?

Ak si chcete počas Veľkej noci zamaškrtiť, ale radi by ste na stole mali čo najzdravšie mäsko, zrejme zvažujete, či bude dobré kúpiť údenú, sušenú, alebo dusenú verziu.

Skryť Vypnúť reklamu

-Údená šunka má priveľa chemických látok, ktoré vznikajú z údenia, takže nepatrí k najzdravším. Raz do roka, na Veľkú noc, to však až tak veľmi neškodí.

-Sušené šunky, ako napríklad prosciutto, či schwarz-waldská sa pripravujú celkom iným technologickým procesom ako údené a ich výhodou je, že výrobcovia ich nemôžu veľmi napumpovať aditívami, len v 10, maximálne v 20 percentách, a preto nemávajú vysoký podiel vody. Zvyčajne však obsahujú viac soli.

-Dusené šunky sú pre ľudí, ktorí chcú jesť zdravo, najvhodnejšie. Podstatné je, aby mali vysoké percento mäsa a čo najmenej „éčok“.

Prečítajte si tiež: Oblievačka a šibačka sú nič oproti kostrám a upaľovaniu Čítajte 

Takto bude šunka chutiť lepšie

-Ak máte radi rolovanú šunku v sieťke, kúpte si takú, ktorá
nie je vákuovo balená. Je predpoklad, že obsahuje menej vody, soli a býva aj krajšie zaúdená.

Skryť Vypnúť reklamu

-Aby sa dala sieťka ľahšie stiahnuť, pred varením ju rukou oddeľte po
celej dĺžke od mäsa.

-Chystáte sa údenú šunku pred konzumáciou povariť? Vložte ju do vriacej vody, aby si zachovala šťavnatosť.

-Vodu, v ktorej budete šunku variť, môžete ochutiť celým čiernym korením, novým korením, bobkovým listom a cesnakom. Zvyčajne ju netreba soliť, mäso obsahuje soli viac než dosť.

-Šunku varte kožou dolu, ale na dno hrnca dajte mriežku, príborové nože alebo fóliu na vyprážanie, aby sa nepripiekla.

-Varte ju domäkka na miernom ohni pod bodom varu, teda pri 85 – 90 stupňoch Celzia. Dĺžka varenia závisí od jej veľkosti, zvyčajne je to jedna až dve hodiny.

-Ak budete šunku variť príliš dlho, stratí konzistenciu, bude suchá a rozpadne sa.

-V prípade, že máte šunku už viac preschnutú, nechajte ju vychladnúť priamo vo vode, v ktorej ste ju varili.

Prečítajte si tiež: Vpustite jar do svojho domova Čítajte 

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  2. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  3. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  4. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  5. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  6. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  7. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  8. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  9. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  10. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku
  1. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  2. Prokrastinujete? 5 overených tipov, ako nestratiť radosť z práce
  3. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  4. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  5. Pandémia presúva zákazníkov do online priestoru
  6. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  7. Najobľúbenejšie auto Slovákov je opäť ŠKODA
  8. PLANEO Elektro funguje aj počas lockdownu - má akčný výpredaj
  9. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  10. MATADOR Group mení vizuálnu identitu značky
  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 30 694
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 28 147
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 12 501
  4. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 10 102
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 8 931
  6. Ohlúpli sme počas Covid roka? 8 282
  7. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 479
  8. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 569
  9. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 6 282
  10. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom? 4 994
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Takto by mohlo po rekonštrukcii vyzerať okolie Angels arény.
Pľúcny lekár Pavol Pobeha má v súčasnosti najviac práce s pacientmi s koronavírusom.

V Sheffielde sa objavujú plagáty s negatívnym obsahom voči Slovákom

Rodená Krompašanka Bibiana: Sme posudzovaní podľa neprispôsobivých.

Plagát nalepený v časti  Tinsley pripomína novoročné želanie namierené proti Slovkom.

Na výtlky a kanál osadili značky. Vodiči ich zbadajú na poslednú chvíľu

Mesto Košice čaká na lepšie počasie a výrobu teplých asfaltových zmesí.

Prekážka na ceste niektorých vodičov prekvapí.
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Ako prvý dostal vakcínu proti covidu profesor Krčméry.
Dobré ráno

Dobré ráno: Kotleba je navždy vodca, fašisti sa hádajú

Prečo nastal rozkol v ĽSNS.

NADÁCIA ZASTAVME KORUPCIU

Holý o výnimke nehovoril pravdu, papalášizmus dokazuje úspešný vedec

Pracuje v Anglicku, žiadosť mu zamietli.

Podpredseda vlády pre legislatívu a strategické plánovanie Štefan Holý (Sme rodina)
KOMENTÁR PETRA TKAČENKA

Kotlebovci sa bijú o peniaze

Milióny od štátu už zamávali aj inou čeliadkou.

Peter Tkačenko

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop