Korzár logo Korzár

Aká by to bola Veľká noc bez voňavého údeného?

Dobré rady do kuchyne.

(Zdroj: fotolia)

Tí, ktorí zodpovedne dodržiavali štyridsaťdňový pôst a obmedzili konzumáciu mäsa, sa už asi nevedia dočkať dní, kedy kuchyňou zavonia údené mäsko a šunka.

Je však to, čo dostaneme kúpiť v obchodoch, naozaj poctivá dobrota, alebo len bluf plný nezdravých prísad? Ako sa vyznať v ponuke a nakúpiť čo najlepšie?

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Prečítajte si tiež: Oslavujeme zmŕtvychvstanie Krista aj pohanské sviatky jari Čítajte 

Nie je šunka, ako šunka

V podstate všetko, čo dávame na veľkonočný stôl, zvykneme nazývať šunkou. Aj solené údené mäso. No nie je to správne.

Podľa odborníkov je šunka len výrobok zo stehna, ktorý musí spĺňať akostné kritériá, predo-všetkým obsah čistej svalovej bielkoviny.

SkryťVypnúť reklamu

Všetko ostatné je výrobcami upravované údené rolované pliecko, krkovička, karé a stehno.

Ak chcete kúpiť naozaj kvalitný produkt, dajte si pozor najmä pri takzvaných šunkových rolkách. Je to v podstate čistá svalovina nastrieknutá rôznymi aditívami ako sú fosfáty, ktoré majú udržať vodu.

Do takýchto šuniek výrobcovia neraz pridávajú až 50-percent vody.

Pri nákupe si teda všímajte tie časti, kde je tuková vrstva. Na svalovine totiž neuvidíte, či je napumpovaná vodou, no medzi mäsovou a tukovou časťou môžete vidieť rôsol.

A to znamená, že vo výrobku je vody viac než dosť. Tuk totiž neprijíma vodu tak dobre ako svalovina a voda sa v týchto miestach akoby vyzráža v podobe rôsolu.

Prečítajte si tiež: Dávať ako výslužku šibačom peniaze určite nie je dobré Čítajte 

Údená, sušená, či dusená?

Ak si chcete počas Veľkej noci zamaškrtiť, ale radi by ste na stole mali čo najzdravšie mäsko, zrejme zvažujete, či bude dobré kúpiť údenú, sušenú, alebo dusenú verziu.

SkryťVypnúť reklamu

-Údená šunka má priveľa chemických látok, ktoré vznikajú z údenia, takže nepatrí k najzdravším. Raz do roka, na Veľkú noc, to však až tak veľmi neškodí.

-Sušené šunky, ako napríklad prosciutto, či schwarz-waldská sa pripravujú celkom iným technologickým procesom ako údené a ich výhodou je, že výrobcovia ich nemôžu veľmi napumpovať aditívami, len v 10, maximálne v 20 percentách, a preto nemávajú vysoký podiel vody. Zvyčajne však obsahujú viac soli.

-Dusené šunky sú pre ľudí, ktorí chcú jesť zdravo, najvhodnejšie. Podstatné je, aby mali vysoké percento mäsa a čo najmenej „éčok“.

Prečítajte si tiež: Oblievačka a šibačka sú nič oproti kostrám a upaľovaniu Čítajte 

Takto bude šunka chutiť lepšie

-Ak máte radi rolovanú šunku v sieťke, kúpte si takú, ktorá
nie je vákuovo balená. Je predpoklad, že obsahuje menej vody, soli a býva aj krajšie zaúdená.

SkryťVypnúť reklamu

-Aby sa dala sieťka ľahšie stiahnuť, pred varením ju rukou oddeľte po
celej dĺžke od mäsa.

-Chystáte sa údenú šunku pred konzumáciou povariť? Vložte ju do vriacej vody, aby si zachovala šťavnatosť.

-Vodu, v ktorej budete šunku variť, môžete ochutiť celým čiernym korením, novým korením, bobkovým listom a cesnakom. Zvyčajne ju netreba soliť, mäso obsahuje soli viac než dosť.

-Šunku varte kožou dolu, ale na dno hrnca dajte mriežku, príborové nože alebo fóliu na vyprážanie, aby sa nepripiekla.

-Varte ju domäkka na miernom ohni pod bodom varu, teda pri 85 – 90 stupňoch Celzia. Dĺžka varenia závisí od jej veľkosti, zvyčajne je to jedna až dve hodiny.

-Ak budete šunku variť príliš dlho, stratí konzistenciu, bude suchá a rozpadne sa.

-V prípade, že máte šunku už viac preschnutú, nechajte ju vychladnúť priamo vo vode, v ktorej ste ju varili.

Prečítajte si tiež: Vpustite jar do svojho domova Čítajte 

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. Roman Kukumberg ml.: Online hejty vedia bolieť viac ako bodyček
  2. Najlepšie zdroje železa: čo jesť pri jeho nedostatku
  3. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle
  4. NESTO ponúka nadštandardné bývanie na hranici mesta a prírody
  5. Nová možnosť investovania s garantovaným rastom až 6 %
  6. Kúsok Slovenska na tanieri: domáce potraviny sú stávka na istotu
  7. Majiteľka Boxito: Podnikanie zvláda vďaka multifunkčnému vozidlu
  8. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  1. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle
  2. Najlepšie zdroje železa: čo jesť pri jeho nedostatku
  3. NESTO ponúka nadštandardné bývanie na hranici mesta a prírody
  4. Majiteľka Boxito: Podnikanie zvláda vďaka multifunkčnému vozidlu
  5. Nová možnosť investovania s garantovaným rastom až 6 %
  6. Ktoré signály tela predpovedajú mŕtvicu
  7. Kúsok Slovenska na tanieri: domáce potraviny sú stávka na istotu
  8. Jednoduché farebné premeny do bytu aj záhrady
  1. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 11 620
  2. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry 9 482
  3. Pokoj, výhľady a dobrá kuchyňa? Vyberáme desať hotelov na Ischii 4 911
  4. Bankroty a miliardové dlhy. Úspešný Trump je ilúzia 4 721
  5. Koniec nálepkovaniu a predsudkom medzi kolegami u tohto predajcu 2 555
  6. Nová možnosť investovania s garantovaným rastom až 6 % 2 225
  7. Bývajte v centre Košíc – 18 bytov v boutique residence Huštáky 2 151
  8. Roman Kukumberg ml.: Online hejty vedia bolieť viac ako bodyček 2 098
  1. Elena Antalová: T.č. majú nielen šancu prejaviť sa konzervatívni liberáli
  2. Tomas Hlavaty: Zastavme ich, bratia, ved sa ony stratia...
  3. Ján Škerko: Slovenský Cirkus Humberto
  4. Pavel Baláž: V Bologni si vykrútite krky - pohľadom na vysoké veže
  5. Věra Tepličková: Minulý týždeň bradavky, dnes brucho a triesla... postup je celkom jasný
  6. Martin Fronk: Ako sa kedysi mrazničky stavali z kameňov, alebo...
  7. Štefan Šturdzík: Kréta je krásny kvet stredomoria.
  8. Ján Komrska: Mulhacén, Španielsko
  1. Ivan Čáni: 9. máj 2025 – najhanebneší deň v dejinách Slovenska. 31 200
  2. Radko Mačuha: Šimečka má niečo, čo už Fico nikdy nebude mať? 19 751
  3. Teodor Pasternák: NAY už nie je „naj“ 13 607
  4. Michael Achberger: Lepšie ako diéta? O tomto trende hovoria aj lekári aj tréneri! 11 774
  5. Miroslav Galovič: Marečku, mohol si ostať legendou... (Mikroblog No 20) 7 940
  6. Ján Chomík: Tyran, ktorý nemá páru 7 680
  7. Matúš Paculík: Podvodníci na Bazoši majú nový trik, zneužívajú pri tom Alzu 6 173
  8. Rastislav Puchala: Nie, toto nebolo oslobodenie 4 914
  1. Věra Tepličková: Minulý týždeň bradavky, dnes brucho a triesla... postup je celkom jasný
  2. Radko Mačuha: Rozostavali sme Slovensko, hrdo vyhlasuje premiér Fico.
  3. Marcel Rebro: Naozaj prišla sloboda z východu? Prečo sme potom utekali na západ, pán Fico?
  4. Věra Tepličková: Možno príde aj kúzelník...
  5. Tupou Ceruzou: Toaleťák
  6. Monika Nagyova: Ako z Netflixu. Preskakoval mŕtvoly a bežal na skúšku do školy
  7. Věra Tepličková: Cesta slovenského Sizyfa do Moskvy alebo Nie je pre cholerika nič horšie, ako nemať možnosť ísť vyššie
  8. Roman Kebísek: Oslobodzujúci efekt Gauguinovej „lekcie maľovania“ na veko drevenej krabice
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Tibor Gašpar ukazuje fotku jaziev na bruchu Roberta Fica.

Využili, že majú prístup k spisu.


a 2 ďalší 311

Spoluautor tvrdí, že prešla odbornou oponentúrou.


93
Peter Schutz

Do tejto situácie ho dostáva Trumpova podpora „koalície ochotných“.


11
Atentátnik Juraj Cintula na súde.

Rentu pre Fica odmietajú aj voliči Smeru.


26
  1. Elena Antalová: T.č. majú nielen šancu prejaviť sa konzervatívni liberáli
  2. Tomas Hlavaty: Zastavme ich, bratia, ved sa ony stratia...
  3. Ján Škerko: Slovenský Cirkus Humberto
  4. Pavel Baláž: V Bologni si vykrútite krky - pohľadom na vysoké veže
  5. Věra Tepličková: Minulý týždeň bradavky, dnes brucho a triesla... postup je celkom jasný
  6. Martin Fronk: Ako sa kedysi mrazničky stavali z kameňov, alebo...
  7. Štefan Šturdzík: Kréta je krásny kvet stredomoria.
  8. Ján Komrska: Mulhacén, Španielsko
  1. Ivan Čáni: 9. máj 2025 – najhanebneší deň v dejinách Slovenska. 31 200
  2. Radko Mačuha: Šimečka má niečo, čo už Fico nikdy nebude mať? 19 751
  3. Teodor Pasternák: NAY už nie je „naj“ 13 607
  4. Michael Achberger: Lepšie ako diéta? O tomto trende hovoria aj lekári aj tréneri! 11 774
  5. Miroslav Galovič: Marečku, mohol si ostať legendou... (Mikroblog No 20) 7 940
  6. Ján Chomík: Tyran, ktorý nemá páru 7 680
  7. Matúš Paculík: Podvodníci na Bazoši majú nový trik, zneužívajú pri tom Alzu 6 173
  8. Rastislav Puchala: Nie, toto nebolo oslobodenie 4 914
  1. Věra Tepličková: Minulý týždeň bradavky, dnes brucho a triesla... postup je celkom jasný
  2. Radko Mačuha: Rozostavali sme Slovensko, hrdo vyhlasuje premiér Fico.
  3. Marcel Rebro: Naozaj prišla sloboda z východu? Prečo sme potom utekali na západ, pán Fico?
  4. Věra Tepličková: Možno príde aj kúzelník...
  5. Tupou Ceruzou: Toaleťák
  6. Monika Nagyova: Ako z Netflixu. Preskakoval mŕtvoly a bežal na skúšku do školy
  7. Věra Tepličková: Cesta slovenského Sizyfa do Moskvy alebo Nie je pre cholerika nič horšie, ako nemať možnosť ísť vyššie
  8. Roman Kebísek: Oslobodzujúci efekt Gauguinovej „lekcie maľovania“ na veko drevenej krabice

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu