Korzár logo Korzár
Pondelok, 18. jún, 2018 | Meniny má Vratislav
Nájdete nás na webe

Aká by to bola Veľká noc bez voňavého údeného?

Dobré rady do kuchyne.

(Zdroj: fotolia)

Tí, ktorí zodpovedne dodržiavali štyridsaťdňový pôst a obmedzili konzumáciu mäsa, sa už asi nevedia dočkať dní, kedy kuchyňou zavonia údené mäsko a šunka.

Je však to, čo dostaneme kúpiť v obchodoch, naozaj poctivá dobrota, alebo len bluf plný nezdravých prísad? Ako sa vyznať v ponuke a nakúpiť čo najlepšie?

Prečítajte si tiež: Prečítajte si tiež: Oslavujeme zmŕtvychvstanie Krista aj pohanské sviatky jari
Článok pokračuje pod video reklamou

Nie je šunka, ako šunka

V podstate všetko, čo dávame na veľkonočný stôl, zvykneme nazývať šunkou. Aj solené údené mäso. No nie je to správne.

Podľa odborníkov je šunka len výrobok zo stehna, ktorý musí spĺňať akostné kritériá, predo-všetkým obsah čistej svalovej bielkoviny.

Všetko ostatné je výrobcami upravované údené rolované pliecko, krkovička, karé a stehno.

Ak chcete kúpiť naozaj kvalitný produkt, dajte si pozor najmä pri takzvaných šunkových rolkách. Je to v podstate čistá svalovina nastrieknutá rôznymi aditívami ako sú fosfáty, ktoré majú udržať vodu.

Do takýchto šuniek výrobcovia neraz pridávajú až 50-percent vody.

Pri nákupe si teda všímajte tie časti, kde je tuková vrstva. Na svalovine totiž neuvidíte, či je napumpovaná vodou, no medzi mäsovou a tukovou časťou môžete vidieť rôsol.

A to znamená, že vo výrobku je vody viac než dosť. Tuk totiž neprijíma vodu tak dobre ako svalovina a voda sa v týchto miestach akoby vyzráža v podobe rôsolu.

Prečítajte si tiež: Prečítajte si tiež: Dávať ako výslužku šibačom peniaze určite nie je dobré

Údená, sušená, či dusená?

Ak si chcete počas Veľkej noci zamaškrtiť, ale radi by ste na stole mali čo najzdravšie mäsko, zrejme zvažujete, či bude dobré kúpiť údenú, sušenú, alebo dusenú verziu.

-Údená šunka má priveľa chemických látok, ktoré vznikajú z údenia, takže nepatrí k najzdravším. Raz do roka, na Veľkú noc, to však až tak veľmi neškodí.

-Sušené šunky, ako napríklad prosciutto, či schwarz-waldská sa pripravujú celkom iným technologickým procesom ako údené a ich výhodou je, že výrobcovia ich nemôžu veľmi napumpovať aditívami, len v 10, maximálne v 20 percentách, a preto nemávajú vysoký podiel vody. Zvyčajne však obsahujú viac soli.

-Dusené šunky sú pre ľudí, ktorí chcú jesť zdravo, najvhodnejšie. Podstatné je, aby mali vysoké percento mäsa a čo najmenej „éčok“.

Prečítajte si tiež: Prečítajte si tiež: Oblievačka a šibačka sú nič oproti kostrám a upaľovaniu

Takto bude šunka chutiť lepšie

-Ak máte radi rolovanú šunku v sieťke, kúpte si takú, ktorá
nie je vákuovo balená. Je predpoklad, že obsahuje menej vody, soli a býva aj krajšie zaúdená.

-Aby sa dala sieťka ľahšie stiahnuť, pred varením ju rukou oddeľte po
celej dĺžke od mäsa.

-Chystáte sa údenú šunku pred konzumáciou povariť? Vložte ju do vriacej vody, aby si zachovala šťavnatosť.

-Vodu, v ktorej budete šunku variť, môžete ochutiť celým čiernym korením, novým korením, bobkovým listom a cesnakom. Zvyčajne ju netreba soliť, mäso obsahuje soli viac než dosť.

-Šunku varte kožou dolu, ale na dno hrnca dajte mriežku, príborové nože alebo fóliu na vyprážanie, aby sa nepripiekla.

-Varte ju domäkka na miernom ohni pod bodom varu, teda pri 85 – 90 stupňoch Celzia. Dĺžka varenia závisí od jej veľkosti, zvyčajne je to jedna až dve hodiny.

-Ak budete šunku variť príliš dlho, stratí konzistenciu, bude suchá a rozpadne sa.

-V prípade, že máte šunku už viac preschnutú, nechajte ju vychladnúť priamo vo vode, v ktorej ste ju varili.

Prečítajte si tiež: Prečítajte si tiež: Vpustite jar do svojho domova

Najčítanejšie na Korzár


Inzercia - Tlačové správy


  1. Čerešne dozreli: Aj po zmenách na hypotekárnom trhu chutia!
  2. Edite sa podarilo schudnúť 30 kilogramov vďaka 3D Chili
  3. Anketa: Čo je pre Slovákov dôležité pri nákupoch?
  4. Úspešní Slováci radia: Presadiť sa dá vždy, snívať nestačí
  5. Váš otec má dnes sviatok. Máme pre vás tip na darček
  6. Mesto ukryté v jordánskych skalách. Spoznajte Petru
  7. Koľko stojí zdravé bývanie? Lacná rekonštrukcia môže vyjsť draho
  8. Tento týždeň je Deň otcov. 5 skvelých nápadov na darčeky
  9. Od výplaty k výplate? Ale kdeže, sporíme s 2% úrokom
  10. Arca Brokerage House s výrazným nárastom aktív pod správou
  1. Intenzívne sa rozvíjajúca spolupráca s čínskymi univerzitami
  2. Šariš obliekol svoje pivá do unikátneho šatu
  3. Chcete zažiť skvelú dovolenku 2018? Na toto netreba zabudnúť!
  4. Events you should not miss during your visit in Bratislava
  5. Modernizácia rozvodov tepla v Medzeve, Slavošovciach a Plešivci
  6. Úspešní Slováci radia: Presadiť sa dá vždy, snívať nestačí
  7. Čerešne dozreli: Aj po zmenách na hypotekárnom trhu chutia!
  8. Anketa: Čo je pre Slovákov dôležité pri nákupoch?
  9. Edite sa podarilo schudnúť 30 kilogramov vďaka 3D Chili
  10. Váš otec má dnes sviatok. Máme pre vás tip na darček
  1. Tento týždeň je Deň otcov. 5 skvelých nápadov na darčeky 49 239
  2. Úspešní Slováci radia: Presadiť sa dá vždy, snívať nestačí 20 838
  3. Koľko stojí zdravé bývanie? Lacná rekonštrukcia môže vyjsť draho 16 127
  4. Mesto ukryté v jordánskych skalách. Spoznajte Petru 16 014
  5. Váš otec má dnes sviatok. Máme pre vás tip na darček 10 711
  6. Nepodceňujte bolesť chrbta, môže ísť o zápalové ochorenie 8 114
  7. Od výplaty k výplate? Ale kdeže, sporíme s 2% úrokom 6 560
  8. Máte nad 40? Skontrolujte si, či je Vaše srdce skutočne zdravé 6 208
  9. Anketa: Čo je pre Slovákov dôležité pri nákupoch? 5 098
  10. Ostrov Ischia sa stáva top európskou letnou destináciou 5 045

Už ste čítali?

Domov Najnovšie Najčítanejšie Desktop