Korzár logo Korzár
Utorok, 25. júl, 2017 | Meniny má Jakub

Aká by to bola Veľká noc bez voňavého údeného?

Dobré rady do kuchyne.

(Zdroj: fotolia)

Tí, ktorí zodpovedne dodržiavali štyridsaťdňový pôst a obmedzili konzumáciu mäsa, sa už asi nevedia dočkať dní, kedy kuchyňou zavonia údené mäsko a šunka.

Je však to, čo dostaneme kúpiť v obchodoch, naozaj poctivá dobrota, alebo len bluf plný nezdravých prísad? Ako sa vyznať v ponuke a nakúpiť čo najlepšie?

Prečítajte si tiež: Prečítajte si tiež: Oslavujeme zmŕtvychvstanie Krista aj pohanské sviatky jari

Nie je šunka, ako šunka

V podstate všetko, čo dávame na veľkonočný stôl, zvykneme nazývať šunkou. Aj solené údené mäso. No nie je to správne.

Podľa odborníkov je šunka len výrobok zo stehna, ktorý musí spĺňať akostné kritériá, predo-všetkým obsah čistej svalovej bielkoviny.

Všetko ostatné je výrobcami upravované údené rolované pliecko, krkovička, karé a stehno.

Ak chcete kúpiť naozaj kvalitný produkt, dajte si pozor najmä pri takzvaných šunkových rolkách. Je to v podstate čistá svalovina nastrieknutá rôznymi aditívami ako sú fosfáty, ktoré majú udržať vodu.

Do takýchto šuniek výrobcovia neraz pridávajú až 50-percent vody.

Pri nákupe si teda všímajte tie časti, kde je tuková vrstva. Na svalovine totiž neuvidíte, či je napumpovaná vodou, no medzi mäsovou a tukovou časťou môžete vidieť rôsol.

A to znamená, že vo výrobku je vody viac než dosť. Tuk totiž neprijíma vodu tak dobre ako svalovina a voda sa v týchto miestach akoby vyzráža v podobe rôsolu.

Prečítajte si tiež: Prečítajte si tiež: Dávať ako výslužku šibačom peniaze určite nie je dobré

Údená, sušená, či dusená?

Ak si chcete počas Veľkej noci zamaškrtiť, ale radi by ste na stole mali čo najzdravšie mäsko, zrejme zvažujete, či bude dobré kúpiť údenú, sušenú, alebo dusenú verziu.

-Údená šunka má priveľa chemických látok, ktoré vznikajú z údenia, takže nepatrí k najzdravším. Raz do roka, na Veľkú noc, to však až tak veľmi neškodí.

-Sušené šunky, ako napríklad prosciutto, či schwarz-waldská sa pripravujú celkom iným technologickým procesom ako údené a ich výhodou je, že výrobcovia ich nemôžu veľmi napumpovať aditívami, len v 10, maximálne v 20 percentách, a preto nemávajú vysoký podiel vody. Zvyčajne však obsahujú viac soli.

-Dusené šunky sú pre ľudí, ktorí chcú jesť zdravo, najvhodnejšie. Podstatné je, aby mali vysoké percento mäsa a čo najmenej „éčok“.

Prečítajte si tiež: Prečítajte si tiež: Oblievačka a šibačka sú nič oproti kostrám a upaľovaniu

Takto bude šunka chutiť lepšie

-Ak máte radi rolovanú šunku v sieťke, kúpte si takú, ktorá
nie je vákuovo balená. Je predpoklad, že obsahuje menej vody, soli a býva aj krajšie zaúdená.

-Aby sa dala sieťka ľahšie stiahnuť, pred varením ju rukou oddeľte po
celej dĺžke od mäsa.

-Chystáte sa údenú šunku pred konzumáciou povariť? Vložte ju do vriacej vody, aby si zachovala šťavnatosť.

-Vodu, v ktorej budete šunku variť, môžete ochutiť celým čiernym korením, novým korením, bobkovým listom a cesnakom. Zvyčajne ju netreba soliť, mäso obsahuje soli viac než dosť.

-Šunku varte kožou dolu, ale na dno hrnca dajte mriežku, príborové nože alebo fóliu na vyprážanie, aby sa nepripiekla.

-Varte ju domäkka na miernom ohni pod bodom varu, teda pri 85 – 90 stupňoch Celzia. Dĺžka varenia závisí od jej veľkosti, zvyčajne je to jedna až dve hodiny.

-Ak budete šunku variť príliš dlho, stratí konzistenciu, bude suchá a rozpadne sa.

-V prípade, že máte šunku už viac preschnutú, nechajte ju vychladnúť priamo vo vode, v ktorej ste ju varili.

Prečítajte si tiež: Prečítajte si tiež: Vpustite jar do svojho domova

Neprehliadnite tiež

Výstavbu obchodného centra riešia dva protichodné dopravné posudky

V Prešove má vyrásť Forum, objavili sa obavy z problémov v doprave.

Lesniak: Aj my iba čakáme na rozhodnutie majiteľov

Situácia vo futbalovom VSS Košice je viac ako nepriehľadná.

V košickej zoo sa vyliahli mláďatá sovy laponskej

Až teraz ich môžu obdivovať návštevníci, doteraz boli v úkryte.

Kapitán Vancák i ďalší hráči podali výpoveď

Futbalový klub VSS Košice opúšťajú ďalší hráči.

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Koho odfotili s Kollárom či Lipšicom? Politici a mafiáni na fotkách

Súd na kauciu prepustil z väzby Ľubomíra Kudličku, považovaného za šéfa gangu takáčovcov. Bol na prvej fotke spájajúcej mafiu a politika.

KOMENTÁRE

Dalík pootvoril pohľad do biznisu. Čo prezradia ostatní, napríklad Fico?

Topolánek nakoniec Dalíka na svoj pád nepotreboval.

Najčítanejšie na Korzár


Inzercia - Tlačové správy


  1. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť
  2. Návod, ako získať maximum pri nákupoch s kreditkou
  3. Mexická Oaxaca: Vonia čokoládou a jedinečnými pyramídami
  4. Dobrý internet v meste i na vidieku. Dostupný je takmer všade
  5. Na tieto veci sa oplatí myslieť pred odchodom na dovolenku
  6. Volkswagen Golf: Odpoveď na takmer všetky otázky
  7. Vietnam: Krajina, ktorá rozmazná jedlom a uchváti históriou
  8. Investícia do dlhopisov s fixným výnosom 6,25 - 7,25 % p.a.
  9. I cez prázdniny testujte elektrobicykle
  10. 5 dôvodov, prečo sa prihlásiť na konferenciu ENERGOFÓRUM®
  1. Nenaleťte pochybným predajcom jazdeniek
  2. Cíťte sa v priestore príjemne
  3. Ktorý odšťavovač má najvyššiu výťažnosť?
  4. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť
  5. Ako si vybrať wc a umývadlo?
  6. Poslanec M. Borguľa bojuje proti netransparentnému tendru
  7. Grantová výzva na vykonávanie činností informačných centier
  8. Návod, ako získať maximum pri nákupoch s kreditkou
  9. Mexická Oaxaca: Vonia čokoládou a jedinečnými pyramídami
  10. Funguje predaj realít aj bez maklérov?
  1. Dobrý internet v meste i na vidieku. Dostupný je takmer všade 5 794
  2. Volkswagen Golf: Odpoveď na takmer všetky otázky 4 884
  3. Mexická Oaxaca: Vonia čokoládou a jedinečnými pyramídami 3 513
  4. Na tieto veci sa oplatí myslieť pred odchodom na dovolenku 3 394
  5. Vietnam: Krajina, ktorá rozmazná jedlom a uchváti históriou 3 069
  6. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť 2 876
  7. Návod, ako získať maximum pri nákupoch s kreditkou 2 652
  8. I cez prázdniny testujte elektrobicykle 2 013
  9. Máte už vybranú dovolenku na júl? 1 079
  10. V meste či mimo mesta, stále s kvalitným internetom 908

Blogy SME


  1. Ján Zavacký: Dlhová brzda: Keď dávajú, treba brať.
  2. Ján Kukulský: Svadobné auto, veterán – aké sú možnosti?
  3. Martin Remeň: Rusinowa poľana
  4. Tatiana Repková: Existuje bezpodmienečná láska?
  5. Dominika Michaličová: Ľudský svet
  6. Miroslav Lajčák: Len si tak trochu kopnúť
  7. Paľo Zajac: Ficove trafiky za naše peniaze.
  8. Elena Antalová: Žehlička
  1. Eduard Heger: Čo sa skrýva za klesajúcou nezamestnanosťou? 11 557
  2. Jana Petkaničová: Otvorený list Barbore Hulinovej. 10 226
  3. Stanislav Martinčko: Dobrú chuť Slovensko II. ! 9 584
  4. Petra Nagyová: Môj otecko môj kráľ 9 376
  5. Stanislav Martinčko: Dobrú chuť Slovensko! 8 605
  6. Michal Drotován: Fiktívny park Rudolfa Kusého 8 298
  7. Jozef Chadim: Kto zastaví súdruha precedu? 7 567
  8. Mária Diamantová: 21. Hľadám pomoc – srdcia pre Ingu 7 382

    Už ste čítali?

    Domov Najnovšie Najčítanejšie Desktop