Korzár logo Korzár
Sobota, 31. júl, 2021 | Meniny má IgnácKrížovkyKrížovky

Aká by to bola Veľká noc bez voňavého údeného?

Dobré rady do kuchyne.

(Zdroj: fotolia)

Tí, ktorí zodpovedne dodržiavali štyridsaťdňový pôst a obmedzili konzumáciu mäsa, sa už asi nevedia dočkať dní, kedy kuchyňou zavonia údené mäsko a šunka.

Je však to, čo dostaneme kúpiť v obchodoch, naozaj poctivá dobrota, alebo len bluf plný nezdravých prísad? Ako sa vyznať v ponuke a nakúpiť čo najlepšie?

Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Prečítajte si tiež: Oslavujeme zmŕtvychvstanie Krista aj pohanské sviatky jari Čítajte 

Nie je šunka, ako šunka

V podstate všetko, čo dávame na veľkonočný stôl, zvykneme nazývať šunkou. Aj solené údené mäso. No nie je to správne.

Podľa odborníkov je šunka len výrobok zo stehna, ktorý musí spĺňať akostné kritériá, predo-všetkým obsah čistej svalovej bielkoviny.

Skryť Vypnúť reklamu

Všetko ostatné je výrobcami upravované údené rolované pliecko, krkovička, karé a stehno.

Ak chcete kúpiť naozaj kvalitný produkt, dajte si pozor najmä pri takzvaných šunkových rolkách. Je to v podstate čistá svalovina nastrieknutá rôznymi aditívami ako sú fosfáty, ktoré majú udržať vodu.

Do takýchto šuniek výrobcovia neraz pridávajú až 50-percent vody.

Pri nákupe si teda všímajte tie časti, kde je tuková vrstva. Na svalovine totiž neuvidíte, či je napumpovaná vodou, no medzi mäsovou a tukovou časťou môžete vidieť rôsol.

A to znamená, že vo výrobku je vody viac než dosť. Tuk totiž neprijíma vodu tak dobre ako svalovina a voda sa v týchto miestach akoby vyzráža v podobe rôsolu.

Prečítajte si tiež: Dávať ako výslužku šibačom peniaze určite nie je dobré Čítajte 

Údená, sušená, či dusená?

Ak si chcete počas Veľkej noci zamaškrtiť, ale radi by ste na stole mali čo najzdravšie mäsko, zrejme zvažujete, či bude dobré kúpiť údenú, sušenú, alebo dusenú verziu.

Skryť Vypnúť reklamu

-Údená šunka má priveľa chemických látok, ktoré vznikajú z údenia, takže nepatrí k najzdravším. Raz do roka, na Veľkú noc, to však až tak veľmi neškodí.

-Sušené šunky, ako napríklad prosciutto, či schwarz-waldská sa pripravujú celkom iným technologickým procesom ako údené a ich výhodou je, že výrobcovia ich nemôžu veľmi napumpovať aditívami, len v 10, maximálne v 20 percentách, a preto nemávajú vysoký podiel vody. Zvyčajne však obsahujú viac soli.

-Dusené šunky sú pre ľudí, ktorí chcú jesť zdravo, najvhodnejšie. Podstatné je, aby mali vysoké percento mäsa a čo najmenej „éčok“.

Prečítajte si tiež: Oblievačka a šibačka sú nič oproti kostrám a upaľovaniu Čítajte 

Takto bude šunka chutiť lepšie

-Ak máte radi rolovanú šunku v sieťke, kúpte si takú, ktorá
nie je vákuovo balená. Je predpoklad, že obsahuje menej vody, soli a býva aj krajšie zaúdená.

Skryť Vypnúť reklamu

-Aby sa dala sieťka ľahšie stiahnuť, pred varením ju rukou oddeľte po
celej dĺžke od mäsa.

-Chystáte sa údenú šunku pred konzumáciou povariť? Vložte ju do vriacej vody, aby si zachovala šťavnatosť.

-Vodu, v ktorej budete šunku variť, môžete ochutiť celým čiernym korením, novým korením, bobkovým listom a cesnakom. Zvyčajne ju netreba soliť, mäso obsahuje soli viac než dosť.

-Šunku varte kožou dolu, ale na dno hrnca dajte mriežku, príborové nože alebo fóliu na vyprážanie, aby sa nepripiekla.

-Varte ju domäkka na miernom ohni pod bodom varu, teda pri 85 – 90 stupňoch Celzia. Dĺžka varenia závisí od jej veľkosti, zvyčajne je to jedna až dve hodiny.

-Ak budete šunku variť príliš dlho, stratí konzistenciu, bude suchá a rozpadne sa.

-V prípade, že máte šunku už viac preschnutú, nechajte ju vychladnúť priamo vo vode, v ktorej ste ju varili.

Prečítajte si tiež: Vpustite jar do svojho domova Čítajte 

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Jeden deň na Bratislavu nestačí
  2. Motorkárska výstroj v lete: ako jazdiť aj v horúčavách?
  3. Dovolenka v Turecku: Skvelé hotely na leto 2021
  4. Vyberte sa na výlet s cyklobusom
  5. Work-life balance: Technológie pre život v rovnováhe
  6. Ako dlho skladovať kukuricu a hrach, aby ostali sladké?
  7. Čítajte SME.sk odomknuté a bez reklamy
  8. Osviežujúci skúter legendárnej talianskej značky
  9. Túžite sa konečne zbaviť dioptrií, ale bráni vám v tom strach?
  10. Lenivý brunch s Muchom
  1. Motorkárska výstroj v lete: ako jazdiť aj v horúčavách?
  2. Košická štvrť je súčasťou odpadového experimentu.
  3. Kúpa vozidla cez inzerát či od malého predajcu je rizikovejšia
  4. Dovolenka v Turecku: Skvelé hotely na leto 2021
  5. Vyberte sa na výlet s cyklobusom
  6. Nepodceňujte rozmiestnenie zásuviek a vypínačov
  7. Hrotka: Sporiteľne ťahajú za kratší koniec. Musíme reagovať
  8. Slováci čoraz viac nakupujú pivo vo vratných fľašiach
  9. Čučoriedky - dokážu ochrániť váš zrak?
  10. Work-life balance: Technológie pre život v rovnováhe
  1. Úchvatná Petra: Stovky rokov zabudnutá v jordánskej púšti 5 373
  2. Osviežujúci skúter legendárnej talianskej značky 4 712
  3. Túžite sa konečne zbaviť dioptrií, ale bráni vám v tom strach? 3 905
  4. Nová sála i námestie. Trnavské Mýto sa stane novým centrom 3 442
  5. Dovolenka v Turecku: Skvelé hotely na leto 2021 3 376
  6. Ako nájsť dobrý jogurt? Ak neobsahuje toto, ani ho nekupujte 3 336
  7. Najzelenšie nákupné centrum na Slovensku otvorí druhú etapu 3 254
  8. Prečo by ste si nemali odoprieť balenú bagetu? 3 166
  9. Jeden deň na Bratislavu nestačí 2 989
  10. Ako dlho skladovať kukuricu a hrach, aby ostali sladké? 2 928
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Historik a autor výstavy Americký men Martin Javor.

Východniarov si pomýlili s Indiánmi.


19 h
Na mieste nehody zasahujú hasiči.

Došlo k zrážke dvoch osobných áut.


TASR 2 h
Z tejto húštiny by mala viesť úniková cesta.

Svätému Otcovi hľadajú únikovú cestu. V hre je chodník vyšliapaný miestnymi.


a 1 ďalší 18 h
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Rodiaci sa štát mal veľa verzí na mapách, táto je z roku 1919.

Na vytvorenie štátu neexistuje žiadny manuál, hovorí historik Roman Holec.


23. júl
Ilustračná fotografia.

Uznesenie Ústavného súdu vyšlo v zbierke zákonov a vstúpilo tak do platnosti.


a 1 ďalší 5 h
Zuzana Rehák Štefečeková a Erik Varga na OH v Tokiu 2020.

Varga nezískal medailu ani na štvrtej olympiáde.


Sportnet a 1 ďalší 7 h
Prevádzkovatelia zatvárajú svoje bary na Mykonose. Vláda totiž zakázala nočnú prevádzku reštaurácií a barov v niektorých najvyhľadávanejších dovolenkových destináciách.

Mykonos si užil týždeň voľnosti, môže sa to zmeniť.


20 h

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop