Korzár logo Korzár

V Culinariu sa čerstvosť a sezónnosť ponúka s fantáziou

Obľúbená tatranská reštaurácia je v samom srdci Starého Smokovca.

Príjemné prostredie v reštaurácii Culinarium.Príjemné prostredie v reštaurácii Culinarium. (Zdroj: archív)

Jedinečný gastronomický zážitok po prechádzke, či túre vo Vysokých Tatrách na vás čaká v reštaurácii Culinarium v samom srdci Starého Smokovca.

Či sa už rozhodnete pre kompletný obed, či večeru alebo si dáte len kávu s niektorým z vynikajúcich dezertov rozhodne neoľutujete.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Už od vstupu má hosť pocit, že je výnimočný. Zohratá obsluha vie poradiť, zisťuje chute a želania a podľa toho odporúča a vysvetľuje, čím sú jednotlivé špeciality výnimočné, akým spôsobom sú pripravené.

Rozhoduje prvý dojem

Majiteľka Nikola Kocáková má pri vedení reštaurácie jasné priority.

SkryťVypnúť reklamu

„Rozhodujúci je prvý dojem. Hosť nikdy nesmie mať pocit, že ho tu niekto ignoruje. S mojim personálom pracujeme tak, aby vedel, že sa z jeho príchodu tešíme a chceme mu vyjsť maximálne v ústrety. Nie som ten typ majiteľa, ktorý si chodí večer po tržbu. S reštauráciou zaspávam i vstávam, som každý deň v práci buď ako manažér, alebo zásobovač, či čašník a pomocník v kuchyni. Teší má, ak sa s hosťami rozprávam a môžeme spolu vybrať jedlo i s vínom tak, aby bol spokojný,“ usmieva sa Nikola Kocáková, ktorej Tatry pred pár rokmi učarovali natoľko, že dnes ich považuje za svoj domov.

„Tatry som si jednoducho zamilovala. Keď mám chvíľku voľného času, okamžite mierim do hôr. Ako turistka i lyžiarka, milujem ten pokoj a majestátnosť, ktoré Tatry vyžarujú. Nabíjajú ma energiou a aj keď reštaurácia nie je ľahký džob, jedlo patrí medzi moje hobby aj v súkromí a Culinarium je môj splnený sen o niečom vlastnom, zmysluplnom, čím môžem urobiť radosť aj návštevníkom Tatier. Najväčšou odmenou pre mňa je vždy pozitívna spätná väzba, ak mi hosť povie, že sa výborne cítil, pochváli jedlo i obsluhu, chce sa mi tancovať.“

SkryťVypnúť reklamu

Kávička na terase

V Culinariu môžete odštartovať deň skvelými raňajkami, ktoré vám pripravia presne podľa želania.

Vajíčka na mnoho spôsobov, obložené taniere, marinovaná zelenina, čerstvé lievance, či fantastická ovsená kaša, ktorú obľubujú hlavne zahraniční hostia to všetko tu nájdete od skorého rána.

Rannú kávičku si môžete vychutnať na azda najkrajšej terase Starého Smokovca, interiér v príjemných pastelových farbách a dreva vyniká cez presklené steny, ktoré poskytujú výhľad i dostatok svetla a slnka.

„Našou filozofiou je ponúkať hosťom gastronomický zážitok z čerstvých produktov z lokálnych zdrojov a jedálny lístok vždy prispôsobiť prírode. Stále tak prekvapujeme hostí niečím novým a ponúkame kombinácie chutí, ktoré inde nezažili. Nepracujeme s polotovarmi, kuchár každý deň pripraví čerstvé suroviny potrené na kompletnú ponuku, dve polievky, predjedlá a približne deväť hlavných jedál. V ponuke sú rôzne druhy mäsa od bravčového, kuracieho až po teľacie, či jahňacie, ale aj vegetariánske jedlá, či chutné dezerty,“ vysvetľuje majiteľka.

SkryťVypnúť reklamu

Aj jednoduchá surovina môže byť lahôdkou

Veľkým zážitkom pre nás boli fantasticky upravené bravčové líčka, ktoré sa doslova rozpadávali na jazyku s polentou a nakladanou repou.

„Polentu, teda kukuričnú kašu, varíme so smotanou, troškou cesnaku a rozmarínu. Je dôkazom, že aj jednoduchá surovina ako kukuričná múka sa môže stať na tanieri jedinečnou lahôdkou, ak ju dobre pripravíte. Bryndzové halušky, ktoré pripravujeme ručne z kvalitných zemiakov a „štikáme“ ich priamo z dosky sú spolu s ovčou bryndzou od poctivých farmárov, jedinečnou špecialitou. Aj náš kurací paprikáš, či sladký dezert gaštanové sufflé patrí medzi obľúbené pochúťky,“ teší sa zo spokojných zákazníkov Nikola Kocáková.

Sezónne a čerstvé

S príchodom jari už s kuchármi chystajú zmeny v jedálnom lístku, aby sa doň dostala špargľa, medvedí cesnak, či čerstvé smrže.

Servírovať sa bude aj jahňacina, pripravovaná metódou sous vide, pri ktorej sa mäso varí vo vákuu pri nízkej teplote dlhší čas. Zachová si tak štavnatosť, typickú chuť i všetky živiny.

Dôležité je, aby všetko bolo čerstvé, chute k sebe ladili a hosť odchádzal s pocitom, že aj večera, či obed môže byť jedinečným zážitkom.

Dodáva, že Culinarium patrí k tým drahším reštauráciam, ale ak má hosť dostať jedlo pripravené z kvalitných a čerstvých surovín, inej cesty niet.

„Mojim najväčším želaním je, aby sa Culinarium stalo pre návštevníkov Tatier synonymom kvalitného jedla, obsluhy, aby hostia cítili, že sme kolektív, ktorý práca baví a chceme tu radosť priniesť aj im.“

Autor: ren

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 8 046
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 7 684
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 158
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 291
  5. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 3 213
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 3 179
  7. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 027
  8. Kam smerujú peniaze bohatých? 2 902
  1. Martin Fronk: Park svätej Anny: Tam, kde spí čas a duša ticho dýcha
  2. Soňa Kallová: Slovenská železničná spoločnosť zvýšila cestovné v Tatrách o 400%. Pri kúpe v pokladni o 500%.
  3. Viktor Pamula: Stojím za Viktorom Vinczem.
  4. INESS: Energetická pomoc – adresnosť v nedohľadne
  5. Adriana Kerestešová: Bol raz jeden bohatý človek, ktorý pred chudobou zatváral oči
  6. Jozef Varga: Poklony Fica diktátorom platíme z nášho spoločného...
  7. Mária Romaňáková: Prestáva sa čítať malým deťom?
  8. Anna Miľanová: Nestačí len vyžadovať lepšiu spoločnosť, ale aj pre ňu niečo dobré robiť...
  1. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 28 773
  2. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 16 868
  3. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 9 612
  4. Radko Mačuha: Štyri otázky pre súťažiaceho poslanca Glücka. 8 163
  5. Vlado Jakubkovič: Ukážte rozstrieľané brucho. 7 828
  6. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť? 7 611
  7. Věra Tepličková: Keď sa bojíš valašky 7 153
  8. Ivan Čáni: Pobavený Fico ako nevinné batoľa. 6 794
  1. INESS: Energetická pomoc – adresnosť v nedohľadne
  2. Věra Tepličková: "I napriek tomu, že ste žena, buďte slušná."
  3. Radko Mačuha: Šmejdi" sa menia. Predražené hrnce nahradili politikou.
  4. Tupou Ceruzou: Pandemická
  5. Radko Mačuha: "Rež a rúbaj do krve po Šimečkovej kotrbe" dokial Fico na Slovensku, pánom nebude.
  6. Věra Tepličková: Keď sa Lojza Hlinu bojí už aj generál
  7. Marcel Rebro: Aká krajina, taký hokej
  8. Tupou Ceruzou: Krížovka
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Peter Pellegrini

Strana, ktorá vznikla ako alternatíva k Smeru a sľubovala slušnosť, dnes legitimizuje vládu extrémistov a dezinformátorov.


43
Viktor Vincze

Vincze viedol v televízii spravodajské odbory.


a 1 ďalší 52
Donald Trump telefonoval v pondelok s Vladimirom Putinom.

Trump a Putin volali zhruba dve hodiny.


75
Starosta mestskej časti Bratislava - Petržalka Ján Hrčka (uprostred) a prvá zástupkyňa starostu Iveta Jančoková (vpravo).

Končiaci starosta sa kontrolám nebráni.


a 1 ďalší 19
  1. Martin Fronk: Park svätej Anny: Tam, kde spí čas a duša ticho dýcha
  2. Soňa Kallová: Slovenská železničná spoločnosť zvýšila cestovné v Tatrách o 400%. Pri kúpe v pokladni o 500%.
  3. Viktor Pamula: Stojím za Viktorom Vinczem.
  4. INESS: Energetická pomoc – adresnosť v nedohľadne
  5. Adriana Kerestešová: Bol raz jeden bohatý človek, ktorý pred chudobou zatváral oči
  6. Jozef Varga: Poklony Fica diktátorom platíme z nášho spoločného...
  7. Mária Romaňáková: Prestáva sa čítať malým deťom?
  8. Anna Miľanová: Nestačí len vyžadovať lepšiu spoločnosť, ale aj pre ňu niečo dobré robiť...
  1. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 28 773
  2. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 16 868
  3. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 9 612
  4. Radko Mačuha: Štyri otázky pre súťažiaceho poslanca Glücka. 8 163
  5. Vlado Jakubkovič: Ukážte rozstrieľané brucho. 7 828
  6. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť? 7 611
  7. Věra Tepličková: Keď sa bojíš valašky 7 153
  8. Ivan Čáni: Pobavený Fico ako nevinné batoľa. 6 794
  1. INESS: Energetická pomoc – adresnosť v nedohľadne
  2. Věra Tepličková: "I napriek tomu, že ste žena, buďte slušná."
  3. Radko Mačuha: Šmejdi" sa menia. Predražené hrnce nahradili politikou.
  4. Tupou Ceruzou: Pandemická
  5. Radko Mačuha: "Rež a rúbaj do krve po Šimečkovej kotrbe" dokial Fico na Slovensku, pánom nebude.
  6. Věra Tepličková: Keď sa Lojza Hlinu bojí už aj generál
  7. Marcel Rebro: Aká krajina, taký hokej
  8. Tupou Ceruzou: Krížovka

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu