Korzár logo Korzár
Nedeľa, 7. august, 2022 | Meniny má Štefánia

Pôst je súčasťou našich tradícií

Pravidlám pôstu sa zvykol prispôsobiť jedálny lístok aj každodenný život v rodine.

Pôst počas piatich dní v mesiaci môže znížiť prejavy starnutia.Pôst počas piatich dní v mesiaci môže znížiť prejavy starnutia. (Zdroj: FOTO - FOTOLIA)

Veriaci kresťania v súčasnosti prežívajú najdlhšie pôstne obdobie v roku. Začalo sa Popolcovou stredou a trvá 40 dní až do Veľkonočnej nedele.

Pravidlám pôstu sa zvykol prispôsobiť domáci jedálny lístok a každodenný život v rodine.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Úplnou samozrejmosťou bola výmena riadu. Hrnce, v ktorých varievali mäsité jedlá, vydrhli a na celý čas pôstu odložili mimo kuchyne, zvyčajne v tom čase používali jednoduchšie, hlinené hrnce.

Hoci bola strava našich predkov veľmi jednoduchá, pôstny jedálny lístok ju ešte viac obmedzil a zjednodušil. Znamenal prirodzený odpočinok od mäsitej stravy, čo ľuďom len prospelo.

SkryťVypnúť reklamu

Jediné „mäso“, ktoré bolo dovolené, bolo z takzvaných chladnokrvných živočíchov, teda ryby, raky a žaby.

Kaše nesmeli chýbať

Gazdiné zvyčajne piekli chlieb a placky, varili najmä polievky z obilnín, kyslej kapusty a strukovín, pripravovali rôzne prívarky a často kaše – pohánkovú, krupičnú, jačmennú kukuričnú, cícerovú či hrachovú.

Proso a krúpy boli bežnou súčasťou pôstneho jedálnička. Varili aj jedlá z divo rastúcich rastlín, ako je mladá žihľava a medvedí cesnak.

Využívali v peci usušené hrušky, slivky alebo jablká, na prípravu a dochucovanie jedál sa namiesto bravčovej slaniny a masti používali predovšetkým rastlinné oleje z ľanu, konope, slnečnice alebo pretopené maslo.

Prečítajte si tiež: Dobré rady: Jarný detox je o zdravých potravinách Čítajte 

Nemusí to byť len o jedle

Jedni sa postia preto, aby sa utvrdili vo svojej viere, iní preto, aby si dokázali, že sa vedia ovládať.

SkryťVypnúť reklamu

Pôst už ani pre mnohých kresťanov nie je len o jedle, alebo o absencii mäsa, ale pre niekoho môže znamenať menšie porcie jedla, alebo začiatok pravidelného cvičenia, pohybu, alebo obmedzenia alkoholu a cigariet.

Pod pojmom pôst tak môžeme zahrnúť všetko, čo nám pomôže žiť lepším a zdravším životným štýlom.

Pôst očisťuje telo aj dušu a komu sa podarí splniť svoje pôstne predsavzatia, bude hrdý na svoju pevnú vôľu.

Ochutnajte jedlá starých materí

Pohánkové placky

Veľmi jednoduchý recept pripravíte rýchlo a môžete z neho urobiť sladké i slané jedlo. Na pečenie nepotrebujete žiaden tuk, pretože cesto sa nelepí.

Potrebujete: Pohánkovú múku, vodu, soľ, bylinky, škoricu, prípadne bryndzu

Postup: Pohánkovú múku zmiešajte s vodou, pracovať musíte rýchlo, zmes dosť rýchlo zhustne. Dobre premiešajte a prípadne ešte dolejte vodu. Cesto musí byť o čosi hustejšie ako palacinkové. Pridajte doň soľ, korenie, alebo bylinky podľa chuti, ak chcete slané jedlo, škoricu a trochu cukru, ak máte chuť na sladké. Pečte z oboch strán na panvici bez tuku.

SkryťVypnúť reklamu

V prípade, že si chcete jedlo starých mám zmodernizovať, môžete k plackám servírovať bryndzu, zeleninu, alebo tofu syr.

Kalkýš

Myslíte si, že konzumácia klíčkov je len modernou záležitosťou? Omyl. Už naše staré mamy ich používali, napríklad na prípravu sladkej, pôstnej, no zároveň výživnej pochúťky.

Postup: Zrno pšenice, jačmeňa alebo raže zalievali niekoľko dní vodou, aby začalo klíčiť. Keď boli klíčky asi jeden až dvojcentimetrové, podrvili ich valčekom na drevenej doske alebo v mažiari. Takúto zmes zaliali vodou, premyli a precedili, aby ostala len čistá, mliečnobiela tekutina. Tú zahustili múkou alebo šrotom a vyliali na pekáč. Sladkastú kašu piekli aj dve hodiny, pokým sa na povrchu utvorila chrumkavá kôrka. Vnútri zostala šťavnatá a sladká skoro ako med. Niekde sa kalkýš robil tak, že sa piekla priamo kaša z rozdrvených klíčkov.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Kde vybavíte žiadosť o hypotéku bez návštevy pobočky?
  2. Kde u nás kúpite domácke potraviny
  3. Na Oravskej priehrade s Kalim aj Spievankovom. Vidíme sa naživo
  4. Pláže Dominikánskej republiky kraľujú medzi najlepšími na svete
  5. 100 ovocných druhov, ktoré u nás dokážeme pestovať
  6. Dráčik nepúta príbehom, ale perlami ducha
  7. Miliónová autorka Táňa K. Vasilková: Po úspechu som netúžila
  8. Pozrite si, kedy hrá futbalové zápasy vaše mesto či dedina
  1. Za vysokou spotrebou sa často skrýva zlá kondícia motora
  2. Ktoré regionálne projekty podporí Nadácia COOP Jednota?
  3. Pláže Dominikánskej republiky kraľujú medzi najlepšími na svete
  4. Kde u nás kúpite domácke potraviny
  5. Na Oravskej priehrade s Kalim aj Spievankovom. Vidíme sa naživo
  6. Tetovanie a piercing - aké zdravotné riziká môžu spôsobiť?
  7. Aké sú vízie slovenských vodičov a architektov?
  8. Toto sú vízie slovenských vodičov a architektov
  1. Pláže Dominikánskej republiky kraľujú medzi najlepšími na svete 9 287
  2. 100 ovocných druhov, ktoré u nás dokážeme pestovať 6 860
  3. Pozrite si, kedy hrá futbalové zápasy vaše mesto či dedina 6 237
  4. Miliónová autorka Táňa K. Vasilková: Po úspechu som netúžila 5 330
  5. Dráčik nepúta príbehom, ale perlami ducha 5 229
  6. Vypnite si reklamu na SME.sk a odomknite všetky články 3 987
  7. Dobrá správa pre pacientov s cukrovkou 2 488
  8. Kde u nás kúpite domácke potraviny 2 463

Blogy SME

  1. Věra Tepličková: Chcete osviežiť váš imunitný systém? Prihláste sa na 4. dávku
  2. Viera Spišáková: Trapas technický
  3. Ľudmila Rábelyová : Prečo tá nenávisť?
  4. Dominika Kislíková: Gazdoráň - nová turistická trasa v NP Poloniny
  5. Ján Škerko: Kolibríky a ruskí orkovia
  6. Otilia Horrocks: Voliči si zaslúžia viac...
  7. Matúš Grznár: Výzva Igorovi Matovičovi k sebareflexii a odstúpeniu.
  8. Marián Kozák: Festival "Európskeho ľudového remesla" v Kežmarku 2022
  1. Věra Tepličková: A to je koniec, vážení! Čaká nás už len zima, hlad a beznádej... Ak nezasiahne Matovič... 60 600
  2. Martin Sústrik: Korupcia v ruskej armáde 25 275
  3. Tomáš Harustiak: Kto šetrí ma za tri / Ako vyžiť z minimálnej mzdy ? / Dá sa vyžiť z minimálnej mzdy ? / Prečo Slováci nemajú peniaze / Ako vyžiť z dôchodku / 9 855
  4. Ján Šeďo: Očovčania majú do zajtra hladovku, obchod "stráži" medveď ! 6 210
  5. Jana Melišová: Svet sa zmenil... 6 129
  6. Jana Žilková: Výchova detí v Mongolsku 4 485
  7. Post Bellum SK: Hromady mŕtvych a nočné mory o Varšavskom povstaní 4 192
  8. Vladimir Skala: Padá bankový sektor v Číne? 3 926
  1. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 45. - Arktída - Posledná plavba lode Karluk 3/3 - Návrat do civilizácie, 1914
  2. Jiří Ščobák: Kde dnes môžeme ušetriť? Znížiť spotrebu a náklady?
  3. Jiří Ščobák: Proč bychom si měli zapamatovat jméno Anna Chadimová? Co nám po ní zůstalo?
  4. Jiří Ščobák: Krásne a zaujímavé historické poistné zmluvy: Existovala aj čisto slovenská poisťovňa? A čo bola „zmluva odvážna“?
  5. Martina Hilbertová: Márnivé dcéry z Bratislavy: Ružinovská televízia - pod kontrolou politikov
  6. Monika Nagyova: O žene, ktorá milovala rúško
  7. Martina Hilbertová: Márnivé dcéry z Bratislavy: Novomestská parkovacia: Firma bez kontroly, ktorá nepodnikala, iba míňala
  8. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 44. - Arktída - Posledná plavba lode Karluk 2/3 - Skaza lode Karluk, 1913 - 1914
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Roman Kříž je právnik a tvorca českého start-upu Bene Meat Technologies, v ktorom pestujú kultivované mäso. V roku 2016 založil Libertariánsky inštitút. V roku 2019 kandidoval za stranu Svobodní do Európskeho parlamentu.

V Českom start-upe pestujú hovädzinu.


2. aug
Peter Schutz.

Žiadnu opozičnú zmluvu netreba.


9 h
Rusko neútočí len na školy, v ktorých prespávajú ukrajinskí vojaci.

Správa mala byť ťažšie zneužiteľná ruskou propagandou.


4 h
Jadrová elektráreň v Záporoží.

K úniku radiácie po útoku nedošlo.


7 h

Blogy SME

  1. Věra Tepličková: Chcete osviežiť váš imunitný systém? Prihláste sa na 4. dávku
  2. Viera Spišáková: Trapas technický
  3. Ľudmila Rábelyová : Prečo tá nenávisť?
  4. Dominika Kislíková: Gazdoráň - nová turistická trasa v NP Poloniny
  5. Ján Škerko: Kolibríky a ruskí orkovia
  6. Otilia Horrocks: Voliči si zaslúžia viac...
  7. Matúš Grznár: Výzva Igorovi Matovičovi k sebareflexii a odstúpeniu.
  8. Marián Kozák: Festival "Európskeho ľudového remesla" v Kežmarku 2022
  1. Věra Tepličková: A to je koniec, vážení! Čaká nás už len zima, hlad a beznádej... Ak nezasiahne Matovič... 60 600
  2. Martin Sústrik: Korupcia v ruskej armáde 25 275
  3. Tomáš Harustiak: Kto šetrí ma za tri / Ako vyžiť z minimálnej mzdy ? / Dá sa vyžiť z minimálnej mzdy ? / Prečo Slováci nemajú peniaze / Ako vyžiť z dôchodku / 9 855
  4. Ján Šeďo: Očovčania majú do zajtra hladovku, obchod "stráži" medveď ! 6 210
  5. Jana Melišová: Svet sa zmenil... 6 129
  6. Jana Žilková: Výchova detí v Mongolsku 4 485
  7. Post Bellum SK: Hromady mŕtvych a nočné mory o Varšavskom povstaní 4 192
  8. Vladimir Skala: Padá bankový sektor v Číne? 3 926
  1. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 45. - Arktída - Posledná plavba lode Karluk 3/3 - Návrat do civilizácie, 1914
  2. Jiří Ščobák: Kde dnes môžeme ušetriť? Znížiť spotrebu a náklady?
  3. Jiří Ščobák: Proč bychom si měli zapamatovat jméno Anna Chadimová? Co nám po ní zůstalo?
  4. Jiří Ščobák: Krásne a zaujímavé historické poistné zmluvy: Existovala aj čisto slovenská poisťovňa? A čo bola „zmluva odvážna“?
  5. Martina Hilbertová: Márnivé dcéry z Bratislavy: Ružinovská televízia - pod kontrolou politikov
  6. Monika Nagyova: O žene, ktorá milovala rúško
  7. Martina Hilbertová: Márnivé dcéry z Bratislavy: Novomestská parkovacia: Firma bez kontroly, ktorá nepodnikala, iba míňala
  8. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 44. - Arktída - Posledná plavba lode Karluk 2/3 - Skaza lode Karluk, 1913 - 1914

Už ste čítali?

SME.sk Minúta Najčítanejšie
SkryťZatvoriť reklamu