Korzár logo Korzár
Nedeľa, 25. júl, 2021 | Meniny má JakubKrížovkyKrížovky

Pôst je súčasťou našich tradícií

Pravidlám pôstu sa zvykol prispôsobiť jedálny lístok aj každodenný život v rodine.

Pôst počas piatich dní v mesiaci môže znížiť prejavy starnutia.Pôst počas piatich dní v mesiaci môže znížiť prejavy starnutia. (Zdroj: FOTO - FOTOLIA)

Veriaci kresťania v súčasnosti prežívajú najdlhšie pôstne obdobie v roku. Začalo sa Popolcovou stredou a trvá 40 dní až do Veľkonočnej nedele.

Pravidlám pôstu sa zvykol prispôsobiť domáci jedálny lístok a každodenný život v rodine.

Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Úplnou samozrejmosťou bola výmena riadu. Hrnce, v ktorých varievali mäsité jedlá, vydrhli a na celý čas pôstu odložili mimo kuchyne, zvyčajne v tom čase používali jednoduchšie, hlinené hrnce.

Hoci bola strava našich predkov veľmi jednoduchá, pôstny jedálny lístok ju ešte viac obmedzil a zjednodušil. Znamenal prirodzený odpočinok od mäsitej stravy, čo ľuďom len prospelo.

Skryť Vypnúť reklamu

Jediné „mäso“, ktoré bolo dovolené, bolo z takzvaných chladnokrvných živočíchov, teda ryby, raky a žaby.

Kaše nesmeli chýbať

Gazdiné zvyčajne piekli chlieb a placky, varili najmä polievky z obilnín, kyslej kapusty a strukovín, pripravovali rôzne prívarky a často kaše – pohánkovú, krupičnú, jačmennú kukuričnú, cícerovú či hrachovú.

Proso a krúpy boli bežnou súčasťou pôstneho jedálnička. Varili aj jedlá z divo rastúcich rastlín, ako je mladá žihľava a medvedí cesnak.

Využívali v peci usušené hrušky, slivky alebo jablká, na prípravu a dochucovanie jedál sa namiesto bravčovej slaniny a masti používali predovšetkým rastlinné oleje z ľanu, konope, slnečnice alebo pretopené maslo.

Prečítajte si tiež: Dobré rady: Jarný detox je o zdravých potravinách Čítajte 

Nemusí to byť len o jedle

Jedni sa postia preto, aby sa utvrdili vo svojej viere, iní preto, aby si dokázali, že sa vedia ovládať.

Skryť Vypnúť reklamu

Pôst už ani pre mnohých kresťanov nie je len o jedle, alebo o absencii mäsa, ale pre niekoho môže znamenať menšie porcie jedla, alebo začiatok pravidelného cvičenia, pohybu, alebo obmedzenia alkoholu a cigariet.

Pod pojmom pôst tak môžeme zahrnúť všetko, čo nám pomôže žiť lepším a zdravším životným štýlom.

Pôst očisťuje telo aj dušu a komu sa podarí splniť svoje pôstne predsavzatia, bude hrdý na svoju pevnú vôľu.

Ochutnajte jedlá starých materí

Pohánkové placky

Veľmi jednoduchý recept pripravíte rýchlo a môžete z neho urobiť sladké i slané jedlo. Na pečenie nepotrebujete žiaden tuk, pretože cesto sa nelepí.

Potrebujete: Pohánkovú múku, vodu, soľ, bylinky, škoricu, prípadne bryndzu

Postup: Pohánkovú múku zmiešajte s vodou, pracovať musíte rýchlo, zmes dosť rýchlo zhustne. Dobre premiešajte a prípadne ešte dolejte vodu. Cesto musí byť o čosi hustejšie ako palacinkové. Pridajte doň soľ, korenie, alebo bylinky podľa chuti, ak chcete slané jedlo, škoricu a trochu cukru, ak máte chuť na sladké. Pečte z oboch strán na panvici bez tuku.

Skryť Vypnúť reklamu

V prípade, že si chcete jedlo starých mám zmodernizovať, môžete k plackám servírovať bryndzu, zeleninu, alebo tofu syr.

Kalkýš

Myslíte si, že konzumácia klíčkov je len modernou záležitosťou? Omyl. Už naše staré mamy ich používali, napríklad na prípravu sladkej, pôstnej, no zároveň výživnej pochúťky.

Postup: Zrno pšenice, jačmeňa alebo raže zalievali niekoľko dní vodou, aby začalo klíčiť. Keď boli klíčky asi jeden až dvojcentimetrové, podrvili ich valčekom na drevenej doske alebo v mažiari. Takúto zmes zaliali vodou, premyli a precedili, aby ostala len čistá, mliečnobiela tekutina. Tú zahustili múkou alebo šrotom a vyliali na pekáč. Sladkastú kašu piekli aj dve hodiny, pokým sa na povrchu utvorila chrumkavá kôrka. Vnútri zostala šťavnatá a sladká skoro ako med. Niekde sa kalkýš robil tak, že sa piekla priamo kaša z rozdrvených klíčkov.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Ako sa nepripraviť o zákazníkov bez hotovosti
  2. Úchvatná Petra: Stovky rokov zabudnutá v jordánskej púšti
  3. VÚB banka ešte viac posilní leasingové služby
  4. Od Česka až po Jadran
  5. Sudoku na leto: Nenechajte sivé bunky zaháľať ani cez prázdniny
  6. Investovať do akcií a ETF v malom sa teraz dá výhodnejšie
  7. Nikto im nezatlieska. Koľko medailí získajú Slováci v Tokiu?
  8. Slovenské čučoriedky? Nemusíte ísť do lesa, kúpite ich v reťazci
  9. Deti často nie sú na letnú škôlku alebo tábor vhodne pobalené
  10. Pätnásť miest v Rakúsku na letné potulky
  1. Nová sála i námestie. Trnavské Mýto sa stane novým centrom
  2. Ako uľahčiť opatrovanie seniorov doma
  3. 100% ovocné šťavy pod lupou – Prečo sa ich oplatí konzumovať?
  4. Riziko úrazov je počas letných prázdnin vyššie
  5. Prvé bezbariérové fitko vo Zvolene otvára ZŤP cestu k športu
  6. Úchvatná Petra: Stovky rokov zabudnutá v jordánskej púšti
  7. Tatravagónka Poprad ponúka stabilnú prácu a kariérny rast
  8. Schodolez pre imobilných - Viete ako sa testuje?
  9. Brusnica – lahodná i účinná zároveň
  10. Svet bude fungovať na dátach a tie sú pre Slovensko priorita
  1. Ako nájsť dobrý jogurt? Ak neobsahuje toto, ani ho nekupujte 9 095
  2. Úchvatná Petra: Stovky rokov zabudnutá v jordánskej púšti 8 930
  3. Vedci skúmali slovenskú magnéziovú minerálku. Výsledok prekvapí. 6 200
  4. Prečo by ste si nemali odoprieť balenú bagetu? 5 891
  5. Investovať do akcií a ETF v malom sa teraz dá výhodnejšie 4 164
  6. Slovenské čučoriedky? Nemusíte ísť do lesa, kúpite ich v reťazci 4 063
  7. Od Česka až po Jadran 3 581
  8. Pätnásť miest v Rakúsku na letné potulky 3 090
  9. Nikto im nezatlieska. Koľko medailí získajú Slováci v Tokiu? 2 892
  10. Ako sa nepripraviť o zákazníkov bez hotovosti 2 447
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Medveď hnedý.

Ich populácia nepresiahla dostupné zdroje ani priestor.


SITA 19m
Ilustračné foto.

Obchádzková trasa povedie cez Svit.


TASR 1 h
Ilustračné foto

Výstrahy platia pre južné okresy.


TASR 2 h
Ilustračné foto.

Pomohli mu horskí záchranári a vrtuľník.


3 h
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Pestovanie paradajok na farme Oremus.

Pestovatelia sa púšťajú do nových projektov.


23. júl
Nataša Holinová

Ste tu doma. No nie ste tu sami.


4 h
Opatrenia na Slovensku sa opäť uvoľňujú.

V reštaurácii sa treba preukázať.


9 h
Michaela Brchnelová

Michaela Brchnelová skúma Slnko a ako ochrániť misie pri návrate na Zem.


22. júl

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop