Korzár logo Korzár
Sobota, 19. jún, 2021 | Meniny má AlfrédKrížovkyKrížovky

Pôst je súčasťou našich tradícií

Pravidlám pôstu sa zvykol prispôsobiť jedálny lístok aj každodenný život v rodine.

Pôst počas piatich dní v mesiaci môže znížiť prejavy starnutia.Pôst počas piatich dní v mesiaci môže znížiť prejavy starnutia. (Zdroj: FOTO - FOTOLIA)

Veriaci kresťania v súčasnosti prežívajú najdlhšie pôstne obdobie v roku. Začalo sa Popolcovou stredou a trvá 40 dní až do Veľkonočnej nedele.

Pravidlám pôstu sa zvykol prispôsobiť domáci jedálny lístok a každodenný život v rodine.

Úplnou samozrejmosťou bola výmena riadu. Hrnce, v ktorých varievali mäsité jedlá, vydrhli a na celý čas pôstu odložili mimo kuchyne, zvyčajne v tom čase používali jednoduchšie, hlinené hrnce.

Hoci bola strava našich predkov veľmi jednoduchá, pôstny jedálny lístok ju ešte viac obmedzil a zjednodušil. Znamenal prirodzený odpočinok od mäsitej stravy, čo ľuďom len prospelo.

Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Skryť Vypnúť reklamu

Jediné „mäso“, ktoré bolo dovolené, bolo z takzvaných chladnokrvných živočíchov, teda ryby, raky a žaby.

Kaše nesmeli chýbať

Gazdiné zvyčajne piekli chlieb a placky, varili najmä polievky z obilnín, kyslej kapusty a strukovín, pripravovali rôzne prívarky a často kaše – pohánkovú, krupičnú, jačmennú kukuričnú, cícerovú či hrachovú.

Proso a krúpy boli bežnou súčasťou pôstneho jedálnička. Varili aj jedlá z divo rastúcich rastlín, ako je mladá žihľava a medvedí cesnak.

Využívali v peci usušené hrušky, slivky alebo jablká, na prípravu a dochucovanie jedál sa namiesto bravčovej slaniny a masti používali predovšetkým rastlinné oleje z ľanu, konope, slnečnice alebo pretopené maslo.

Prečítajte si tiež: Dobré rady: Jarný detox je o zdravých potravinách Čítajte 

Nemusí to byť len o jedle

Jedni sa postia preto, aby sa utvrdili vo svojej viere, iní preto, aby si dokázali, že sa vedia ovládať.

Skryť Vypnúť reklamu

Pôst už ani pre mnohých kresťanov nie je len o jedle, alebo o absencii mäsa, ale pre niekoho môže znamenať menšie porcie jedla, alebo začiatok pravidelného cvičenia, pohybu, alebo obmedzenia alkoholu a cigariet.

Pod pojmom pôst tak môžeme zahrnúť všetko, čo nám pomôže žiť lepším a zdravším životným štýlom.

Pôst očisťuje telo aj dušu a komu sa podarí splniť svoje pôstne predsavzatia, bude hrdý na svoju pevnú vôľu.

Ochutnajte jedlá starých materí

Pohánkové placky

Veľmi jednoduchý recept pripravíte rýchlo a môžete z neho urobiť sladké i slané jedlo. Na pečenie nepotrebujete žiaden tuk, pretože cesto sa nelepí.

Potrebujete: Pohánkovú múku, vodu, soľ, bylinky, škoricu, prípadne bryndzu

Postup: Pohánkovú múku zmiešajte s vodou, pracovať musíte rýchlo, zmes dosť rýchlo zhustne. Dobre premiešajte a prípadne ešte dolejte vodu. Cesto musí byť o čosi hustejšie ako palacinkové. Pridajte doň soľ, korenie, alebo bylinky podľa chuti, ak chcete slané jedlo, škoricu a trochu cukru, ak máte chuť na sladké. Pečte z oboch strán na panvici bez tuku.

Skryť Vypnúť reklamu

V prípade, že si chcete jedlo starých mám zmodernizovať, môžete k plackám servírovať bryndzu, zeleninu, alebo tofu syr.

Kalkýš

Myslíte si, že konzumácia klíčkov je len modernou záležitosťou? Omyl. Už naše staré mamy ich používali, napríklad na prípravu sladkej, pôstnej, no zároveň výživnej pochúťky.

Postup: Zrno pšenice, jačmeňa alebo raže zalievali niekoľko dní vodou, aby začalo klíčiť. Keď boli klíčky asi jeden až dvojcentimetrové, podrvili ich valčekom na drevenej doske alebo v mažiari. Takúto zmes zaliali vodou, premyli a precedili, aby ostala len čistá, mliečnobiela tekutina. Tú zahustili múkou alebo šrotom a vyliali na pekáč. Sladkastú kašu piekli aj dve hodiny, pokým sa na povrchu utvorila chrumkavá kôrka. Vnútri zostala šťavnatá a sladká skoro ako med. Niekde sa kalkýš robil tak, že sa piekla priamo kaša z rozdrvených klíčkov.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Blíži sa leto a s ním aj zvýšené utrácanie peňazí našimi deťmi
  2. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku
  3. Ako sa v lete správne starať o citlivú detskú pokožku?
  4. Crème de la crème po slovensky
  5. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový?
  6. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  7. Po Slovensku na motorke
  8. Jablone prinesú ovocie v podobe komfortného bývania
  9. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom
  10. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni?
  1. Posledné dni nešťastnej Anny Boleynovej
  2. Čo všetko je potrebné vedieť o ochrane očí počas leta
  3. Granátové jablko prekvapí vás chuťou i aktívnymi látkami
  4. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku
  5. Ako sa v lete správne starať o citlivú detskú pokožku?
  6. Driverama má strategické partnerstvo s nemeckým Stop + Go
  7. Správna strava po tréningu: Siahnite po 100 % smoothie a šťavách
  8. Zázračná škola so zelenou strechou
  9. Čučoriedky - dokážu ochrániť váš zrak?
  10. Crème de la crème po slovensky
  1. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni? 27 707
  2. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom 11 739
  3. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi 9 092
  4. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový? 7 586
  5. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame 7 146
  6. Po Slovensku na motorke 6 283
  7. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom 5 288
  8. Ako sa z nenásytných Bödörovcov stal symbol oligarchie 4 964
  9. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020? 4 872
  10. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku 4 102
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Irena Matová počas pojednávania.

V kauze ostala jedna obžalovaná obeť.


4 h
Premiér Eduard Heger.

Najvyšší súd roztrhal verdikt Sabovej senátu na márne franforce.


17. jún
Víkendový výber SME

Pravidelná dávka víkendového čítania.


4 h
Znížiť regionálne rozdiely v očkovaní môže aj otvorenie čakárne pre deti nad 12 rokov. Čaká ich v nej už vyše desaťtisíc.

Rozdiely spôsobuje dostupnosť vakcín.


16. jún

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop