Korzár logo Korzár

Pôst je súčasťou našich tradícií

Pravidlám pôstu sa zvykol prispôsobiť jedálny lístok aj každodenný život v rodine.

Pôst počas piatich dní v mesiaci môže znížiť prejavy starnutia.Pôst počas piatich dní v mesiaci môže znížiť prejavy starnutia. (Zdroj: FOTO - FOTOLIA)

Veriaci kresťania v súčasnosti prežívajú najdlhšie pôstne obdobie v roku. Začalo sa Popolcovou stredou a trvá 40 dní až do Veľkonočnej nedele.

Pravidlám pôstu sa zvykol prispôsobiť domáci jedálny lístok a každodenný život v rodine.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Úplnou samozrejmosťou bola výmena riadu. Hrnce, v ktorých varievali mäsité jedlá, vydrhli a na celý čas pôstu odložili mimo kuchyne, zvyčajne v tom čase používali jednoduchšie, hlinené hrnce.

Hoci bola strava našich predkov veľmi jednoduchá, pôstny jedálny lístok ju ešte viac obmedzil a zjednodušil. Znamenal prirodzený odpočinok od mäsitej stravy, čo ľuďom len prospelo.

SkryťVypnúť reklamu

Jediné „mäso“, ktoré bolo dovolené, bolo z takzvaných chladnokrvných živočíchov, teda ryby, raky a žaby.

Kaše nesmeli chýbať

Gazdiné zvyčajne piekli chlieb a placky, varili najmä polievky z obilnín, kyslej kapusty a strukovín, pripravovali rôzne prívarky a často kaše – pohánkovú, krupičnú, jačmennú kukuričnú, cícerovú či hrachovú.

Proso a krúpy boli bežnou súčasťou pôstneho jedálnička. Varili aj jedlá z divo rastúcich rastlín, ako je mladá žihľava a medvedí cesnak.

Využívali v peci usušené hrušky, slivky alebo jablká, na prípravu a dochucovanie jedál sa namiesto bravčovej slaniny a masti používali predovšetkým rastlinné oleje z ľanu, konope, slnečnice alebo pretopené maslo.

Prečítajte si tiež: Dobré rady: Jarný detox je o zdravých potravinách Čítajte 

Nemusí to byť len o jedle

Jedni sa postia preto, aby sa utvrdili vo svojej viere, iní preto, aby si dokázali, že sa vedia ovládať.

SkryťVypnúť reklamu

Pôst už ani pre mnohých kresťanov nie je len o jedle, alebo o absencii mäsa, ale pre niekoho môže znamenať menšie porcie jedla, alebo začiatok pravidelného cvičenia, pohybu, alebo obmedzenia alkoholu a cigariet.

Pod pojmom pôst tak môžeme zahrnúť všetko, čo nám pomôže žiť lepším a zdravším životným štýlom.

Pôst očisťuje telo aj dušu a komu sa podarí splniť svoje pôstne predsavzatia, bude hrdý na svoju pevnú vôľu.

Ochutnajte jedlá starých materí

Pohánkové placky

Veľmi jednoduchý recept pripravíte rýchlo a môžete z neho urobiť sladké i slané jedlo. Na pečenie nepotrebujete žiaden tuk, pretože cesto sa nelepí.

Potrebujete: Pohánkovú múku, vodu, soľ, bylinky, škoricu, prípadne bryndzu

Postup: Pohánkovú múku zmiešajte s vodou, pracovať musíte rýchlo, zmes dosť rýchlo zhustne. Dobre premiešajte a prípadne ešte dolejte vodu. Cesto musí byť o čosi hustejšie ako palacinkové. Pridajte doň soľ, korenie, alebo bylinky podľa chuti, ak chcete slané jedlo, škoricu a trochu cukru, ak máte chuť na sladké. Pečte z oboch strán na panvici bez tuku.

SkryťVypnúť reklamu

V prípade, že si chcete jedlo starých mám zmodernizovať, môžete k plackám servírovať bryndzu, zeleninu, alebo tofu syr.

Kalkýš

Myslíte si, že konzumácia klíčkov je len modernou záležitosťou? Omyl. Už naše staré mamy ich používali, napríklad na prípravu sladkej, pôstnej, no zároveň výživnej pochúťky.

Postup: Zrno pšenice, jačmeňa alebo raže zalievali niekoľko dní vodou, aby začalo klíčiť. Keď boli klíčky asi jeden až dvojcentimetrové, podrvili ich valčekom na drevenej doske alebo v mažiari. Takúto zmes zaliali vodou, premyli a precedili, aby ostala len čistá, mliečnobiela tekutina. Tú zahustili múkou alebo šrotom a vyliali na pekáč. Sladkastú kašu piekli aj dve hodiny, pokým sa na povrchu utvorila chrumkavá kôrka. Vnútri zostala šťavnatá a sladká skoro ako med. Niekde sa kalkýš robil tak, že sa piekla priamo kaša z rozdrvených klíčkov.

Diéty

Súvisiace témy: Veľká noc 2025

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. Kam smerujú peniaze bohatých?
  3. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  4. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  5. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  7. Vitamín Cg: Kľúč k žiarivejšej a zjednotenej pleti
  8. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji
  1. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  2. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  3. Kam smerujú peniaze bohatých?
  4. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  5. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  6. Záver vojny bol pre mnohých Slovákov životnou skúškou
  7. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá
  8. LESY SR otvorili Poľanu: Nová cesta pre ľudí aj prírodu
  1. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 15 937
  2. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 068
  3. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 5 521
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 069
  5. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry 3 193
  6. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas? 2 593
  7. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 390
  8. NESTO ponúka nadštandardné bývanie na hranici mesta a prírody 2 341
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu