Tak ako poľnohospodári si časť úrody ponechávajú na jarné zasiatie, alebo zasadenie pre zabezpečenie novej úrody, tak aj rybnikári nepredajú všetky ryby počas roka, alebo v hlavnom jesennom období, ale po výlovoch časť rýb nižších vekových kategórii, alebo matečné (generačné) ryby si odložia nabok, aby ich v marci – apríli nasadili do predom pripravených rybníkov.
Najmä pre dravé druhy rýb musia mať pod ľadom naporúdzi dostatok živej potravy, aby šťuky, sumce alebo zubáče si udržiavali počas niekoľkých zimných mesiacov dobrý kondičný stav.
Jedni z najväčších producentov zubáča veľkoústeho na Slovensku zo spoločnosti Rybárstvo Zemplín Michalovce po výlove Veľkého Hrhovského jazera zazimujú niekoľko stoviek kusov zubáčov, niektorých o hmotnosti do 5 a viac kilogramov a tieto generačné ryby vytvoria základ produkcie rýchleného a jednoročného zubáča v tomto roku, prípadne starších vekových kategórií.
Samica s hmotnosťou okolo 5 kilogramov môže nalepiť na korienky rastlín od 500–tisíc do jedného milióna kusov ikier, ktoré následne stráži samec.
Na snímke generačný zubáč veľkoústy v rukách chovateľa rýb.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.