Vek: 43 rokov. Pochádza z Košíc a v súčasnosti je šéfkuchárom v DoubleTree by Hilton Košice. Pracoval v Holandsku a svoju kariéru odštartoval už v roku 1990, ešte za čias hotela Slovan.
Jablková tarta so škoricou a karamelovou omáčkou
Pre cca 12 osôb:
185 g hladkej múky, 110 g masla, 2-3 jablká, 200 g kryštálového cukru, 250 g kyslej smotany, 1 vajce, štipka soli, 2 polievkové lyžice vody, Mletá škorica, 0,12 l smotany 33 %, čokoláda na zdobenie, sušené jablká.
Postup:
Z múky, časti masla a vody zamiesime hladké cesto, kde počas miešania pridáme štipku soli.
Vymiesený bochník cesta zabalíme do fólie a odložíme na cca 3 hod. do chladničky.
Medzitým si pripravíme karamelovú omáčku a jablká. Na omáčku použijeme skaramelizovaný cukor a smotanu. Spolu varíme do požadovanej hustoty. Necháme vychladiť. Jablká ošúpeme a nakrájame na tenké plátky.
Vychladené cesto rozvaľkáme na tenký okrúhly plát a položíme do maslom vymastenej formy na tarty.
Cesto perforujeme na celej ploche vidličkou. Poukladáme pripravené plátky jabĺk a posypeme časťou kryštálového cukru a mletou škoricou.
Pečieme 15 min. pri teplote cca 160 °C. Počas pečenia vymiešame kyslú smotanu s vajíčkom a lyžicou cukru. Predpečené cesto po 15 min vyberieme a rovnomerne rozotrieme polevu z kyslej smotany. Pečieme ďalších 20 min pri rovnakej teplote. Po upečení má mať povrch zlatistý nádych. Vychladíme na izbovú teplotu.
Nakrájame na dvanásť porcií a podávame s karamelovou omáčkou. Ozdobíme čokoládou a sušeným jablkom a podávame.
Tento zákusok môžete u nás ochutnať ako dezert v servírovanom menu na konferenciách, plesoch či svadbách. Prajeme dobrú chuť.
Autor: Róbert Ragan
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.