Korzár logo Korzár
Štvrtok, 18. apríl, 2019 | Meniny má Valér
Nájdete nás na webe

Tekvicová sezóna odštartovala

Rôzne farby a veľkosti lákajú experimentovať.

(Zdroj: FOTOLIA)

Všade samé tekvice. Z obchodov sa pomaly vytrácajú letné druhy ovocia a zeleniny a nastupujú tie jesenné. Okrem jabĺk a hrušiek z regálov vykúkajú aj tekvice. Rôzne farby a veľkosti lákajú experimentovať.

Tekvica obsahuje približne 90 % vody, čím je vhodnou surovinou na prípravu diétnych jedál. Obsahuje veľké množstvo vlákniny a pre svoju schopnosť absorbovať jedovaté látky v črevách je veľmi dobrá na detoxikáciu organizmu.

Plody tekvice sú ľahko stráviteľné, hoci aj za surova. Tekvice obsahujú prospešné cukry, bielkoviny, škrob, pektín, vitamíny skupiny A, C, B1, B2, E, nenasýtené kyseliny, draslík, horčík, vápnik, železo a zinok.

Chutné jadierka

Dužinu môžete zužitkovať na prívarok alebo polievku a jadierka upraviť pražením. Vďaka ich zvláštnej, takmer orieškovej chuti sa stali neodmysliteľnou súčasťou polievok a celozrnného pečiva. Sú oveľa chutnejšie a podstatne zdravšie ako chrumky či čipsy.

Jadierka obsahujú stopové prvky, zinok, dôležitý selén, vitamíny, minerály a zdravé oleje. Napomáhajú látkovú premenu a regulujú hladinu cholesterolu. Sú vhodnou pochutinou k vínu alebo pivu.

Na slano aj sladko

Netreba zabúdať na tekutú časť tekvíc. Odšťavená tekvicová šťava je výborný prostriedok na odvodnenie organizmu. Ďalším tekutým zlatom je tekvicový olej, ktorý sa získava lisovaním jadier podobne, ako je to pri olivách.

Používa sa na výrobu liečiv, ale vynikajúci je i v gastronómii. T

ekvica je mimoriadne vďačnou surovinou v kuchyni. Dá sa pripraviť v slanej, ale aj sladkej verzii. V koláčoch ju ani nespoznáte, a ak kúsky tekvice zasypete cukrom a zalejete ananásovou šťavou, vznikne nevídaná pochúťka.

 

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Až vďaka chorobe objavila svoj talent
  2. Čerpačky OMV na Slovensku majú dvere otvorené aj počas sviatkov
  3. Čo upiecť na Veľkú noc? 5 skvelých dezertov Adriany Polákovej
  4. Čerpáte úver? Na toto by ste určite mali myslieť
  5. Pre učiteľov je dôležité, aby sa navzájom inšpirovali
  6. Kaufland začal s predajom slovenských uhoriek bez fólie
  7. Vie sa vaša pokladnica spojiť s finančnou správou?
  8. Jozef Miloslav Hurban sa dostal do vesmíru
  9. Bulharsko: Najlepšie miesta na dovolenku pri mori
  10. Čo robí dobrého zamestnávateľa dobrým?
  1. Bim Challenge 2019
  2. Čerpacie stanice OMV Slovensko budú otvorené aj počas sviatkov
  3. Z Fondu malých projektov je možné získať až 50-tisíc eur
  4. Grilovacia sezóna je zahájená!
  5. Moderné bývanie v Žiline v 30-tych rokoch 20. storočia
  6. Čerpačky OMV na Slovensku majú dvere otvorené aj počas sviatkov
  7. Funkce pro Slovensko: navigace na čísla popisná i bez ulic! Mio
  8. Projekt CEC spojil študentov ekonomických univerzít troch štátov
  9. Kúzlo pravidelného investovania
  10. Prieskum: Chceme kupovať čerstvé a kvalitné vajcia zo Slovenska
  1. Bulharsko: Najlepšie miesta na dovolenku pri mori 34 437
  2. 7 kritických situácií na cestách. Ohrozujú každého vodiča 12 763
  3. Idete stavať dom? Päť vecí, ktoré potrebujete vedieť 8 253
  4. Čo upiecť na Veľkú noc? 5 skvelých dezertov Adriany Polákovej 5 824
  5. Čerpáte úver? Na toto by ste určite mali myslieť 5 737
  6. Jozef Miloslav Hurban sa dostal do vesmíru 4 342
  7. Volkswagen Touareg ALL INCLUSIVE je ešte príťažlivejší 4 261
  8. Čo robí dobrého zamestnávateľa dobrým? 4 016
  9. Vie sa vaša pokladnica spojiť s finančnou správou? 3 849
  10. Kaufland začal s predajom slovenských uhoriek bez fólie 3 636

Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop