Marcel Tabačko - šéfkuchár reštaurácie Olive Tree. Študoval na Hotelovej akadémii v Košiciach. Svoje kuchárske zručnosti a skúsenosti začal zbierať v Prahe v reštaurácii Flambée, kde pripravoval jedlá pre mnohé známe svetové osobnosti. Neskôr sa jeho kroky uberali do Anglicka a následne aj do Írska, kde pôsobil v luxusných 4* hoteloch ako Trim Castle hotel či Castelnock hotel.
Pečené plnené kuracie stehno na masle s kapustovým čatní a zemiakovou plackou
Suroviny na kura:
4 kuracie stehná
200 g kuracích drobkov
100 g domácej slaniny
1 cibuľa
1 rožok
2 vajcia
soľ, korenie na dochutenie
Suroviny na kapustové čatní:
1 menšia hlávka bielej kapusty
3 jablká
1 cibuľa
50 g sušených hrozienok
1 celá škorica
40 g cukru
biele víno na podliatie
2 lyžice rastlinného oleja
soľ a korenie na dochutenie
Suroviny na zemiakovú placku:
6 väčších zemiakov
3 strúčiky cesnaku
100 g domácej slaniny
1 cibuľa
3 vajcia
soľ, korenie, rasca a majoránka na dochutenie
Z kuracích drobkov, pečiva, cibuľky, vajec a slaniny urobíme plnku. Z kuracích stehien vyberieme zadnú kosť, osolíme ich, okoreníme, naplníme plnkou a vyformujeme. Pečieme buď zabalené v alobale alebo úplne ponorené do kačacej masti /konfitujeme/ v rúre asi 6 hodín pri teplote 60 °C.
Kapustové čatní
Kapustu nakrájame na tenké rezance. Jablká očistíme a nakrájame na menšie kocky. Nadrobno nakrájanú cibuľku orestujeme v hrnci na oleji, pridáme cukor, hrozienka, škoricu a podlejeme vínom. Na miernom ohni varíme a miešame 45 minút. Napokon pridáme zvyšné jablká a dusíme ďalších 15 minút. Ak treba, dochutíme soľou a čerstvo zomletým korením.
Zemiaková placka
Očistené zemiaky potrieme na strúhadle. Cibuľku a slaninku nakrájame nadrobno, opražíme na panvičke a dáme do zemiakov. Pridáme všetky ostatné ingrediencie. Zmes si vylejeme na vymastený plech a upečieme v rúre.
Aj takéto jedinečné jedlá pre vás pripravujeme v rámci obedového menu v Olive Tree.
Dobrú chuť.
Autor: Marcel Tabačko
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.