Do pohraničia prichádzajú poľskí obchodníci s dodávkami. Ponúkajú zemiaky. Niektorí sa ich pre platné karanténne opatrenia boja čo i len ochutnať, iní nakupujú vo veľkom. Nepáči sa to našim predajcom, Poliaci im vraj nekalo berú kšeft. Je konzumácia poľských zemiakov bezpečná? Je dodávkový predaj z Poľska legálny?
POPRAD. Poliaci chodia najmä do malých dediniek, kde je málo alebo žiadne obchody. "Ľudia oceňujú, že im zemiaky prinesiete až do domu," vysvetľuje poľský obchodník, že to nie je cena, čo Slovákov láka. "Tie sú možno len o niečo nižšie. Druhým lákadlom je, že u nás dopestujeme zemiaky o mesiac skôr. Práve tento mesiac sú preto predajným hitom." Poľský obchodník nechcel prezradiť meno, ani sa odfotografovať.
Slovenský a poľský Spiš majú takmer rovnakú klímu. Ako je možné, že majú zemiaky o mesiac skôr? Poliak vysvetlil, že je to vďaka špeciálnej metóde, keď sa zemiaky prikrývajú.
Niektorí sa boja nakupovať
"Je to výborná služba, keď zemiaky i inú zeleninu dostanete k dverám. Nemusím cestovať kilometre do hypermarketu. A v našom obchode je zásobovanie chabé," vysvetlila Lucia Závadová z Mlynčekov.
Jej susedka Magdaléna by si ich nekúpila: "Je známe, že poľské zemiaky majú choroby. Bála by som sa ich jesť." Nekupuje ich ani jej známa Eva Sulanovská.
Ján, Eva a Magdaléna patria k tým obyvateľom Mlynčekov, ktorí si poľské zemiaky nekupujú. Foto: Tomáš Tišťan
Zdraviu neškodia
Faktom je, že Ústredný kontrolný a skúšobný ústav poľnohospodársky (ÚKSUP) vyhlásil ochranné opatrenia proti zavlečeniu a rozširovaniu karanténnych škodlivých organizmov pre konzumné zemiaky dovážané z Poľska.
"Dôvodom je výskyt háďatka a rakovinovca zemiakového, baktériovej krúžkovitosti a hnedej hniloby zemiakov v Poľsku a zabránenie ich šíreniu u nás," vysvetlil Stanislav Barok z kontrolného ústavu.
Preto všetky zemiaky dovážané na Slovensko za účelom predaja podliehajú sprísneným požiadavkám na doklady o pôvode. Podľa Baroka sa však karantény tí, ktorí chcú poľské zemiaky konzumovať, báť nemusia: "Spomínané choroby ľudskému zdraviu neškodia. Snahou je zabrániť výsadbe takýchto zemiakov, teda opatrenie smeruje skôr ku obchodníkom a pestovateľom."
Daniari sa obrátili na obce
Inými slovami, kým turista nesúci zemiaky z Poľska dokladmi navyše disponovať nemusí, dodávkový predajca v pohraničnej dedine už áno. Skúsenosti však hovoria, že dodávkari potrebné doklady väčšinou nemajú. "Kontroly, či sa opatrenia dodržiavajú, robíme," dodal Barok.
Poliaci zemiaky u nás v dodávkach predávať môžu, musia sa však zaregistrovať na daňovom úrade v Bratislave ako platcovia DPH a mať registračnú pokladnicu. Pred začiatkom predaja musia odviesť preddavok DPH, čo je približne polovica sumy z predpokladaného obratu. A potom podať daňové priznanie a vyrovnať sa so štátom.
Podľa Beáty Uhrinovej z Daňového riaditeľstva SR je ťažké presne odhadnúť, aká časť "dodávkarov" DPH takto platí. Predpokladá sa, že výrazná časť sa plateniu vyhýba. "Spolupracujeme s obcami, ktorých informujeme, aké sú postupy," povedala Uhrinová. Podľa nej však obce často kvôli spokojnosti ľudí a popularite predaja nie sú aktívne v pomoci odhaľovať neplatičov.
Spišiakom novoty nevoňajú
Prítomnosť poľských predajcov v našom pohraničí otvára ďalšie otázky. Ak je dodávkový predaj taký populárny, nevedeli by sa ho chopiť aj našinci? Čo si myslia naši farmári o poľskej metóde, ktorou zemiaky dopestujú skôr?
REGIÓN. Riaditeľ Skúšobnej stanice Ústredného kontrolného a skúšobného ústavu poľnohospodárskeho v Spišskej Belej Marián Tokár potvrdzuje, že metóda prikrývania rastúcich zemiakov na urýchlenie ich dopestovania existuje: "Používa sa netkaná biela textília, ktorá prepúšťa svetlo. Zemiaky tak môžu dorásť o 7 až 10 dní skôr."
Používajú plynové zmesi
Predseda Regionálnej poľnohospodárskej a potravinárskej komory v Poprade Ľudovít Dorko povedal, že pre obchod so zemiakmi z teplejších oblastí sa podtatranským farmárom používať prikrývanie neoplatí. Po svojich pracovných cestách v Poľsku je skeptický voči tomu, že Poliaci práve takto dosahujú skoršie dopestovanie zemiakov: "Máme postrehy, že staré zemiaky hermeticky uzavrú do plynových zmesí. Tie potom aj po roku vyzerajú ako nové, rozdiel však rozoznať."
Prikrývanie sa nepáči ani bežným záhradkárom. "My Spišiaci sme konzervatívni, takéto novoty nám nevoňajú," povedal Ondrej Šimšaj z Novej Lesnej, ktorého sme zachytili pri okopávaní záhonu.
Ondrej Šimšaj hovorí, že Spišiaci sú konzervatívni pestovatelia a zemiaky zakrývať nebudú. Foto: Tomáš Tišťan
Dorko: Máme iné normy
Podľa Dorka by pre spišských farmárov nebolo efektívne predávať zemiaky v dodávkach: "Poľskí súkromne hospodáriaci roľníci, ktorí to robia, majú oproti nám veľa výhod, tak si to môžu dovoliť." Podľa Dorka pri vstupe do EÚ si Poliaci v poľnohospodárstve vyrokovali množstvo výnimiek, kým my sme prijali veľmi prísnu legislatívu. "Boli také politické podmienky, že sme museli byť pápežskejší ako pápež."
Podľa Dorka je dôsledkom toho nižšia kvalita poľskej zeleniny. "Kým my vďaka prísnym normám máme hodnoty dusíka podľa zdravotných noriem, v zelenine týchto drobných roľníkov býva niekoľkonásobne prekročená," dodal Dorko. Zvýšený obsah dusíka môže podľa neho priniesť vážne zdravotné ťažkosti, ako je napríklad methemoglobinémia, aj s následkom smrti.
Veľkoobchod: Nie je to cesta
Predávať zemiaky v dodávkach po dedinách sa nechystajú ani slovenskí veľkoobchodníci. "Tovar rozvážame do predajní. Podomový predaj by bol technicky náročný. V dodávke by musela byť váha a iné veci. Hygienici by nám to tak ľahko nepovolili, Poliaci sa ich na povolenie nepýtajú," povedala Emília Zembová z veľkoskladu ovocia a zeleniny Ovozel Slovakia v Poprade.
toti
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z celého spišského regiónu nájdete na Korzári Spiš