Korzár logo Korzár

Dušan Zajaroš prezradil recept na medovinu

Medovinu, typický slovenský nápoj, možno s čistým svedomím zaradiť medzi elixíry zdravia. Jej hlavnou zložkou je totiž med, ktorý je známy svojimi liečivými účinkami.

Medovina. Láka už na pohľad...Medovina. Láka už na pohľad... (Zdroj: Ilustračné foto: Michal Frank)



NIŽNÁ OLŠAVA. Dušan Zajaroš z Nižnej Olšavy sa výrobe tohto lahodného zlatistého moku venuje už 25 rokov.

"Pri výrobe medoviny je veľmi dôležitý postup. Na výslednú kvalitu má vplyv hneď niekoľko vecí. Napríklad to, aký med sa použije, či kvetový, lesný, alebo iný druh. Ďalším komponentom sú kvalitné kvasinky. Ja si ich objednávam cez Výskumný ústav včelársky v Čechách," vysvetlil dlhoročný včelár.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Základom je medový roztok

Na výrobu medoviny sú potrebné vhodné nádoby, ale aj podmienky optimálne na kvasenie. "Ja mám tepelné boxy, v ktorých je stabilná teplota. Medovina totiž najlepšie kvasí pri teplote 25-28 stupňov. Dĺžka kvasenia závisí od toho, koľko cukru obsahuje zákvas a z akých kvasiniek bol urobený," hovorí D. Zajaroš a dodáva, že najskôr je potrebné urobiť malé množstvo zákvasu, kde sa rozmnožia kvasinky.

SkryťVypnúť reklamu

"Základom je medový roztok. Med sa rozpustí vo vode v pomere jedna ku dvom. Na 50-litrový sud treba 30 litrov vody a 15 litrov medu. Roztok sa varí asi hodinu, aby sa z neho vylúhovali bielkoviny. Tie vyplávajú vo forme peny na povrch, potom sa pena pozbiera a ostane číry roztok. Ten sa nechá vychladnúť na zhruba 25 stupňov, naleje sa do čistých nádob, pridajú sa kvasinky a fosforečnan amónny. Do medoviny môžeme pridať aj aromatické látky, napríklad vhodné byliny a podobne, alebo ju chuťovo upravujeme až po vykvasení," prezrádza svoj recept na výrobu kvalitnej medoviny a pokračuje: "Sud sa zapečatí, osadí sa doň vínna pípa, cez ktorú vidíme, ako nám zákvas pracuje. Medovina sa kvasí 4 až 7 týždňov v závislosti od zákvasu a obsahu cukru. Roztok s nižším obsahom cukru vykvasí rýchlejšie, naopak, roztok s vyšším obsahom cukru, v našom prípade medu, pomalšie. Konečný výsledok závisí od pomerov, druhu medu, dôležité je dostatočné vykvasenie. Čím vyšší obsahu medu, tým väčšie grády má medovina."

Zlatistý mok sa prvýkrát stáča približne po šiestich týždňoch kvasenia. Vtedy sa oddelí číra tekutina od kalu obsahujúceho prevažne odumreté kvasinky, znovu sa zapečatí, osadí sa pípa a 3 až 4 mesiace dozrieva. Až potom sa konečný produkt stáča do fliaš, podľa odborníka na výrobu medoviny je ideálne nechať ju dozrievať ešte ďalší rok.

Kvalitná medovina by sa mala vyznačovať čírosťou, vôňou, trošku sladšou chuťou, niektorí fajnšmekri preferujú rôzne bylinné prísady. Môže sa upravovať zohrievaním, dokonca ešte prisladiť medom. "U medoviny by mal byť obsah alkoholu približne 15 percent. Niektorí ľudia si cenia určitú horkosť. Tá sa dá dosiahnuť prísadami rôznych bylín, ale aj dozrievaním. Čím je medovina staršia, tým má väčšiu horkosť," dodal Dušan Zajaroš.

SkryťVypnúť reklamu

Autor: ada

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. Elektrické autá v zahraničí: poplatky za nabíjanie a diaľnice
  2. Môže hudba pomôcť neurologickým pacientom lepšie chodiť?
  3. Veterné parky: vizuálny smog alebo nová estetika energetiky?
  4. Muži, nepodceňujte návštevu kardiológa. Srdce máte len jedno
  5. AI o nej píše, že je symbolom odvahy. Kvôli jedinému protestu
  6. eFleet Day 2025: Poznáme program a prezentujúcich
  7. S Kauflandom môže pomôcť každý, štartuje zbierka potravín
  8. Slovenskí milionári minulý rok bohatli rekordným tempom
  1. Spoločnosti BILLA záleží na zdravých očiach detí
  2. BENU otvorila v Košiciach lekáreň aj v Auparku
  3. Jedinečný koncert EURYTHMICS v Bratislave
  4. LOVESTREAM Festival oznamuje prvú vlnu interpretov
  5. Knižnice získavajú novú príležitosť
  6. Môže hudba pomôcť neurologickým pacientom lepšie chodiť?
  7. Muži, nepodceňujte návštevu kardiológa. Srdce máte len jedno
  8. Veterné parky: vizuálny smog alebo nová estetika energetiky?
  1. AI o nej píše, že je symbolom odvahy. Kvôli jedinému protestu 8 175
  2. Slováci oddnes nakupujú exotiku s BUBO za 50%. 6 778
  3. Slovenskí milionári minulý rok bohatli rekordným tempom 5 870
  4. Muži, nepodceňujte návštevu kardiológa. Srdce máte len jedno 5 295
  5. Ísť do kúpeľov je IN 4 790
  6. Za 2 dni si vybralo dovolenku viac než 2000 Slovákov 4 565
  7. Vypite bar s ministrom, teraz za polovičnú cenu 4 431
  8. Elektrické autá v zahraničí: poplatky za nabíjanie a diaľnice 4 191
  1. Štefan Šturdzík: Šialenstvo menom zbrojenie.
  2. Tomáš Mikloško: 7 výziev vo vzťahu, ktoré vás viac zblížia alebo odcudzia
  3. Miroslav Pollák: Marec 2025 a Slovensko 2.
  4. Juraj Tušš: Výzva 21. storočia
  5. Anna Miľanová: Moja ilustrácia súčasnosti...
  6. Milan Buno: Muž pribitý na kríži na poľskej strane Tatier! | 7 knižných tipov
  7. Alex Lupták: Maďarská otázka v rokoch 1990 až 1993 Časť I.
  8. Vladimír Krátky: Kartel ?
  1. Ján Šeďo: Stalo sa to včera na "urgente". 37 755
  2. Janka Bittó Cigániková: Pán Fico, nemajte strach! My na vašu úroveň neklesneme 19 304
  3. Jakub Konečný: Našli sme dvoch Slovákov, ktorí sa majú vďaka Ficovej vláde lepšie! 14 342
  4. Michal Dolňan: Covid vypustili z laboratórií a SLAK na nás vrhli Nemci a Francúzi... 13 081
  5. Rado Surovka: Liečba Ficom na demenciu národa nezaberá. 9 783
  6. Ján Valchár: Domáca sviňa za milión Eur a ako nesexovať päťkrát denne 7 735
  7. Radko Mačuha: "Žiadna pandémia krívačky a slintačky neexistuje". ( fikcia) 7 362
  8. Ján Šeďo: Opozícia sa "pridáva aj nepridáva" k protestom, v zákulisí niečo "buble". 6 629
  1. Radko Mačuha: Premiér Fico v Amerike nevybavil nič.
  2. Tupou Ceruzou: Doživotná renta
  3. Karol Galek: Fico odovzdal Slovenské elektrárne českým finančným žralokom
  4. Radko Mačuha: J&T postavte planetárium M.R. Štefánika.
  5. Radko Mačuha: Ficovi zdochla koza a preto Slovensku zdochne celé stádo.
  6. Tupou Ceruzou: Žandári
  7. Tupou Ceruzou: Mimoriadna situácia
  8. Radko Mačuha: Fico už nieje antivaxer.
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Štefan Šturdzík: Šialenstvo menom zbrojenie.
  2. Tomáš Mikloško: 7 výziev vo vzťahu, ktoré vás viac zblížia alebo odcudzia
  3. Miroslav Pollák: Marec 2025 a Slovensko 2.
  4. Juraj Tušš: Výzva 21. storočia
  5. Anna Miľanová: Moja ilustrácia súčasnosti...
  6. Milan Buno: Muž pribitý na kríži na poľskej strane Tatier! | 7 knižných tipov
  7. Alex Lupták: Maďarská otázka v rokoch 1990 až 1993 Časť I.
  8. Vladimír Krátky: Kartel ?
  1. Ján Šeďo: Stalo sa to včera na "urgente". 37 755
  2. Janka Bittó Cigániková: Pán Fico, nemajte strach! My na vašu úroveň neklesneme 19 304
  3. Jakub Konečný: Našli sme dvoch Slovákov, ktorí sa majú vďaka Ficovej vláde lepšie! 14 342
  4. Michal Dolňan: Covid vypustili z laboratórií a SLAK na nás vrhli Nemci a Francúzi... 13 081
  5. Rado Surovka: Liečba Ficom na demenciu národa nezaberá. 9 783
  6. Ján Valchár: Domáca sviňa za milión Eur a ako nesexovať päťkrát denne 7 735
  7. Radko Mačuha: "Žiadna pandémia krívačky a slintačky neexistuje". ( fikcia) 7 362
  8. Ján Šeďo: Opozícia sa "pridáva aj nepridáva" k protestom, v zákulisí niečo "buble". 6 629
  1. Radko Mačuha: Premiér Fico v Amerike nevybavil nič.
  2. Tupou Ceruzou: Doživotná renta
  3. Karol Galek: Fico odovzdal Slovenské elektrárne českým finančným žralokom
  4. Radko Mačuha: J&T postavte planetárium M.R. Štefánika.
  5. Radko Mačuha: Ficovi zdochla koza a preto Slovensku zdochne celé stádo.
  6. Tupou Ceruzou: Žandári
  7. Tupou Ceruzou: Mimoriadna situácia
  8. Radko Mačuha: Fico už nieje antivaxer.

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu