Sme.sk | Korzár | Spravodajstvo | Dnes varí Božidara Turzonovová

Dnes varí Božidara Turzonovová

Vydané 28. 7. 2000 o 0:00 Autor: Jarmila UHRÍKOVÁ

Prvá dáma slovenského divadelníctva Božidara Turzonovová patrí k najvyhranenejším osobnostiam našej strednej hereckej generácie. Pochádza zo srbsko-macedónskej rodiny a narodila sa v Bulharsku. Odmalička však žije na Slovensku a hneď po štúdiách na VŠMU v Bratislave nastúpila do činohry Slovenského národného divadla.

Už ako študentka si dvakrát zahrala vo filme, ale potom sa dlhšiu dobu vo filmových ateliéroch neobjavila. Až 70-te roky boli v znamení jej návratu pred kameru, kedy sa zúročila nielen jej ušľachtilá krása, ale predovšetkým herecká zrelosť a dar vdýchnuť postave skutočný život. K jej najslávnejším postavám patrí Ema Destinová vo filme J. Krejčíka Božská Ema. Medzi ďalšie známe filmy patria - Senzi mama, Hry lásky šálivé, Akce Bororo, Rusalka a iné. Všetky úlohy, ktoré pani Turzonovová stvárnila, či už v divadle, televízii alebo v rozhlase, zaberajú tri stĺpce v encyklopédii dramatických umení a napriek tejto svojej vyťaženosti sa pani Božidara venuje aj pedagogickej práci. Svoje bohaté herecké skúsenosti odovzdáva nádejným mladým talentom. A nakoniec je tu ešte aj úloha matky, manželky a dnes už aj starej mamy. K týmto posledným patrí aj každodenná starostlivosť o domácnosť a varenie.

Pani Dača, ako ju familiárne volajú jej priatelia a dobrí známi, sa považuje za inšpiratívnu kuchárku, rada experimentuje, prevažne však na zeleninovú tému. Mäso sa u nich jedáva zriedkavo, ak už, tak ryby. Vo sviatky a ak sa ohlási návšteva, však pani domáca vie vyčariť aj slávnostnú tabuľu s mäsitými pochúťkami. V jej kulinárskom repertoári figurujú aj zaujímavé, u nás netradičné jedlá, recepty ktorých sa naučila od mamičky. Vynikajúci je napríklad koláč - baklava, ktorý u nich doma nesmie chýbať pri žiadnej rodinnej oslave. Pre tých čitateľov Korzára, ktorí majú radi mäsko, pripravila pani Turzonovová pochúťku z jahňaciny.

Baklava

300 g hladkej múky, 1 polievková lyžica octu, soľ, 1 a pol lyžice oleja, 200 g jemne posekaných orechov, 1 lyžičku škorice, 125 g masla, za hrsť krupicovej múky, 2 poháre kryštálového cukru, 3 dl vody.

Z múky, vody, octu, soli a oleja vypracujeme štrúdľové cesto. Hotové cesto je hladké, lesklé a nelepí sa. Necháme ho odležať asi tak 25 minút. Na pomúčený obrus rozvaľkáme cesto, potrieme ho rozpusteným maslom a vyťahujeme na celý stôl. Okraje obstriháme a cesto necháme obschnúť.

Plnka: orechy zmiešame so škoricou a s roztopeným maslom. Cesto pokropíme maslom, poprášime krupicovou múkou a rozmrvíme naň plnku. Cesto zrolujeme, dáme na pekáč, našikmo pokrájame, potrieme vajcom a pečieme do zlatista. Keď je koláč upečený, vylejeme na plech sirup uvarený z kryštálového cukru a 3 dl vody. Koláč necháme vychladnúť a podávame ho jemne posypaný práškovým cukrom.

Pečené jahňacie stehno

600 g jahňacieho stehna, 20 g cesnaku, 80 g mrkvy, 50 g zeleru, 40 g cibule, soľ, provensálske korenie, 80 g masla, sójová omáčka.

Stehno umyjeme, odblaníme a prešpikujeme cesnakom. Mrkvu, zeler a cibuľu nakrájame na kocky, dáme do pekáča spolu so stehnom a pečieme 20 - 25 minút v rúre pri teplote 200 stupňov. Potom mäsko osolíme, okoreníme provensálskym korením, obložíme ho plátkami masla, podlejeme vodou a pečieme pri teplote 100 stupňov dve a pol hodiny. Potom ho vyberieme, zabalíme do alobalu, aby nevychladlo. Do výpeku dáme 4 dl vody a necháme zovrieť. Zeleninu s výpekom prepasírujeme, zahustíme maizenou a opäť necháme prevrieť. Podávame so zemiakovým pyré a zeleninovou oblohou.

Dobrú chuť vám želajú Božidara Turzonovová a redaktorka relácie Varím, varíš, varíme Jarmila Uhríková.

Hlavné správy

Z DOMOVA

Gabčíkovčania nechcú utečenecký tábor, referendum bolo úspešné

Takmer 97 percent zúčastnených oprávnených voličov bolo proti zriadeniu tábora.

PÍŠE ROBERT MIKOLÁŠ

Spoplatnený obsahAko zastaviť radikálny islam?

Islamský štát i ďalšie teroristické organizácie predstavujú pre svet smrteľné nebezpečenstvo. Postaviť na odpor sa im musia aj samotní moslimovia.

EKONOMIKA.SME.SK

Šéf BMW: V automobilovom sektore dochádza k zásadným zmenám

Giganty sektora IT sa môžu stať novými konkurentmi automobiliek.

SPORT.SME.SK

Dávali si vlastné góly, aby postúpili. Športovci urobia pre úspech čokoľvek

Prinášame vám štyri úspechy, ktoré sa zrodili naozaj bizarným spôsobom.

najčítanejšie
  • 4 hodiny
  • 24h
  • 3dni
  • 7dní
ANKETA