Korzár logo Korzár

Dnes varí Božidara Turzonovová

Prvá dáma slovenského divadelníctva Božidara Turzonovová patrí k najvyhranenejším osobnostiam našej strednej hereckej generácie. Pochádza zo

srbsko-macedónskej rodiny a narodila sa v Bulharsku. Odmalička však žije na Slovensku a hneď po štúdiách na VŠMU v Bratislave nastúpila do činohry Slovenského národného divadla.

Už ako študentka si dvakrát zahrala vo filme, ale potom sa dlhšiu dobu vo filmových ateliéroch neobjavila. Až 70-te roky boli v znamení jej návratu pred kameru, kedy sa zúročila nielen jej ušľachtilá krása, ale predovšetkým herecká zrelosť a dar vdýchnuť postave skutočný život. K jej najslávnejším postavám patrí Ema Destinová vo filme J. Krejčíka Božská Ema. Medzi ďalšie známe filmy patria - Senzi mama, Hry lásky šálivé, Akce Bororo, Rusalka a iné. Všetky úlohy, ktoré pani Turzonovová stvárnila, či už v divadle, televízii alebo v rozhlase, zaberajú tri stĺpce v encyklopédii dramatických umení a napriek tejto svojej vyťaženosti sa pani Božidara venuje aj pedagogickej práci. Svoje bohaté herecké skúsenosti odovzdáva nádejným mladým talentom. A nakoniec je tu ešte aj úloha matky, manželky a dnes už aj starej mamy. K týmto posledným patrí aj každodenná starostlivosť o domácnosť a varenie.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Pani Dača, ako ju familiárne volajú jej priatelia a dobrí známi, sa považuje za inšpiratívnu kuchárku, rada experimentuje, prevažne však na zeleninovú tému. Mäso sa u nich jedáva zriedkavo, ak už, tak ryby. Vo sviatky a ak sa ohlási návšteva, však pani domáca vie vyčariť aj slávnostnú tabuľu s mäsitými pochúťkami. V jej kulinárskom repertoári figurujú aj zaujímavé, u nás netradičné jedlá, recepty ktorých sa naučila od mamičky. Vynikajúci je napríklad koláč - baklava, ktorý u nich doma nesmie chýbať pri žiadnej rodinnej oslave. Pre tých čitateľov Korzára, ktorí majú radi mäsko, pripravila pani Turzonovová pochúťku z jahňaciny.

Baklava

300 g hladkej múky, 1 polievková lyžica octu, soľ, 1 a pol lyžice oleja, 200 g jemne posekaných orechov, 1 lyžičku škorice, 125 g masla, za hrsť krupicovej múky, 2 poháre kryštálového cukru, 3 dl vody.

SkryťVypnúť reklamu

Z múky, vody, octu, soli a oleja vypracujeme štrúdľové cesto. Hotové cesto je hladké, lesklé a nelepí sa. Necháme ho odležať asi tak 25 minút. Na pomúčený obrus rozvaľkáme cesto, potrieme ho rozpusteným maslom a vyťahujeme na celý stôl. Okraje obstriháme a cesto necháme obschnúť.

Plnka: orechy zmiešame so škoricou a s roztopeným maslom. Cesto pokropíme maslom, poprášime krupicovou múkou a rozmrvíme naň plnku. Cesto zrolujeme, dáme na pekáč, našikmo pokrájame, potrieme vajcom a pečieme do zlatista. Keď je koláč upečený, vylejeme na plech sirup uvarený z kryštálového cukru a 3 dl vody. Koláč necháme vychladnúť a podávame ho jemne posypaný práškovým cukrom.

Pečené jahňacie stehno

600 g jahňacieho stehna, 20 g cesnaku, 80 g mrkvy, 50 g zeleru, 40 g cibule, soľ, provensálske korenie, 80 g masla, sójová omáčka.

SkryťVypnúť reklamu

Stehno umyjeme, odblaníme a prešpikujeme cesnakom. Mrkvu, zeler a cibuľu nakrájame na kocky, dáme do pekáča spolu so stehnom a pečieme 20 - 25 minút v rúre pri teplote 200 stupňov. Potom mäsko osolíme, okoreníme provensálskym korením, obložíme ho plátkami masla, podlejeme vodou a pečieme pri teplote 100 stupňov dve a pol hodiny. Potom ho vyberieme, zabalíme do alobalu, aby nevychladlo. Do výpeku dáme 4 dl vody a necháme zovrieť. Zeleninu s výpekom prepasírujeme, zahustíme maizenou a opäť necháme prevrieť. Podávame so zemiakovým pyré a zeleninovou oblohou.

Dobrú chuť vám želajú Božidara Turzonovová a redaktorka relácie Varím, varíš, varíme Jarmila Uhríková.

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. Roman Kukumberg ml.: Online hejty vedia bolieť viac ako bodyček
  2. Najlepšie zdroje železa: čo jesť pri jeho nedostatku
  3. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle
  4. NESTO ponúka nadštandardné bývanie na hranici mesta a prírody
  5. Nová možnosť investovania s garantovaným rastom až 6 %
  6. Kúsok Slovenska na tanieri: domáce potraviny sú stávka na istotu
  7. Majiteľka Boxito: Podnikanie zvláda vďaka multifunkčnému vozidlu
  8. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  1. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle
  2. Najlepšie zdroje železa: čo jesť pri jeho nedostatku
  3. NESTO ponúka nadštandardné bývanie na hranici mesta a prírody
  4. Majiteľka Boxito: Podnikanie zvláda vďaka multifunkčnému vozidlu
  5. Nová možnosť investovania s garantovaným rastom až 6 %
  6. Ktoré signály tela predpovedajú mŕtvicu
  7. Kúsok Slovenska na tanieri: domáce potraviny sú stávka na istotu
  8. Jednoduché farebné premeny do bytu aj záhrady
  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry 9 315
  2. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 6 937
  3. Pokoj, výhľady a dobrá kuchyňa? Vyberáme desať hotelov na Ischii 4 881
  4. Ako sa z firmy na výrobu krbov stal líder v robotike? 4 488
  5. Bankroty a miliardové dlhy. Úspešný Trump je ilúzia 3 881
  6. Roman Kukumberg ml.: Online hejty vedia bolieť viac ako bodyček 3 291
  7. Koniec nálepkovaniu a predsudkom medzi kolegami u tohto predajcu 2 515
  8. Bývajte v centre Košíc – 18 bytov v boutique residence Huštáky 2 483
  1. Miroslav Lisinovič: Z mojej papierovej dielne: Chrám sv. Vladimíra v Sevastopole
  2. Ondřej Havelka: Magické amulety a tradiční léčitelství v černém islámu
  3. Martin Škopec Antal: Zbytočná rétorická nadpráca Michala Šimečku
  4. Radko Mačuha: Rozostavali sme Slovensko, hrdo vyhlasuje premiér Fico.
  5. Vladimír Čuchran: Digi za milióny - parodický, satirický pohľad
  6. Marcel Rebro: Naozaj prišla sloboda z východu? Prečo sme potom utekali na západ, pán Fico?
  7. Matúš Grznár: Ako rozoznať matovičovinu od spravodajského článku?
  8. Aleksander Prętnicki: Posledná kvapka - Bratislavský expres
  1. Ivan Čáni: 9. máj 2025 – najhanebneší deň v dejinách Slovenska. 37 737
  2. Radko Mačuha: Šimečka má niečo, čo už Fico nikdy nebude mať? 20 644
  3. Teodor Pasternák: NAY už nie je „naj“ 13 492
  4. Michael Achberger: Lepšie ako diéta? O tomto trende hovoria aj lekári aj tréneri! 10 439
  5. Miroslav Galovič: Marečku, mohol si ostať legendou... (Mikroblog No 20) 7 900
  6. Rastislav Puchala: Výzva od Ficina prijatá 7 351
  7. Ján Chomík: Tyran, ktorý nemá páru 6 584
  8. Radko Mačuha: Hanba, uniklo ďalšie video Šimečkovej ženy. 5 668
  1. Radko Mačuha: Rozostavali sme Slovensko, hrdo vyhlasuje premiér Fico.
  2. Marcel Rebro: Naozaj prišla sloboda z východu? Prečo sme potom utekali na západ, pán Fico?
  3. Věra Tepličková: Možno príde aj kúzelník...
  4. Tupou Ceruzou: Toaleťák
  5. Monika Nagyova: Ako z Netflixu. Preskakoval mŕtvoly a bežal na skúšku do školy
  6. Věra Tepličková: Cesta slovenského Sizyfa do Moskvy alebo Nie je pre cholerika nič horšie, ako nemať možnosť ísť vyššie
  7. Roman Kebísek: Oslobodzujúci efekt Gauguinovej „lekcie maľovania“ na veko drevenej krabice
  8. Anna Brawne: Pridrahý Robert, najlepšia trasa z "Matičky Rusi" by bola cez Bermudy
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Miroslav Lisinovič: Z mojej papierovej dielne: Chrám sv. Vladimíra v Sevastopole
  2. Ondřej Havelka: Magické amulety a tradiční léčitelství v černém islámu
  3. Martin Škopec Antal: Zbytočná rétorická nadpráca Michala Šimečku
  4. Radko Mačuha: Rozostavali sme Slovensko, hrdo vyhlasuje premiér Fico.
  5. Vladimír Čuchran: Digi za milióny - parodický, satirický pohľad
  6. Marcel Rebro: Naozaj prišla sloboda z východu? Prečo sme potom utekali na západ, pán Fico?
  7. Matúš Grznár: Ako rozoznať matovičovinu od spravodajského článku?
  8. Aleksander Prętnicki: Posledná kvapka - Bratislavský expres
  1. Ivan Čáni: 9. máj 2025 – najhanebneší deň v dejinách Slovenska. 37 737
  2. Radko Mačuha: Šimečka má niečo, čo už Fico nikdy nebude mať? 20 644
  3. Teodor Pasternák: NAY už nie je „naj“ 13 492
  4. Michael Achberger: Lepšie ako diéta? O tomto trende hovoria aj lekári aj tréneri! 10 439
  5. Miroslav Galovič: Marečku, mohol si ostať legendou... (Mikroblog No 20) 7 900
  6. Rastislav Puchala: Výzva od Ficina prijatá 7 351
  7. Ján Chomík: Tyran, ktorý nemá páru 6 584
  8. Radko Mačuha: Hanba, uniklo ďalšie video Šimečkovej ženy. 5 668
  1. Radko Mačuha: Rozostavali sme Slovensko, hrdo vyhlasuje premiér Fico.
  2. Marcel Rebro: Naozaj prišla sloboda z východu? Prečo sme potom utekali na západ, pán Fico?
  3. Věra Tepličková: Možno príde aj kúzelník...
  4. Tupou Ceruzou: Toaleťák
  5. Monika Nagyova: Ako z Netflixu. Preskakoval mŕtvoly a bežal na skúšku do školy
  6. Věra Tepličková: Cesta slovenského Sizyfa do Moskvy alebo Nie je pre cholerika nič horšie, ako nemať možnosť ísť vyššie
  7. Roman Kebísek: Oslobodzujúci efekt Gauguinovej „lekcie maľovania“ na veko drevenej krabice
  8. Anna Brawne: Pridrahý Robert, najlepšia trasa z "Matičky Rusi" by bola cez Bermudy

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu