Korzár logo Korzár

Dnes varí Božidara Turzonovová

Prvá dáma slovenského divadelníctva Božidara Turzonovová patrí k najvyhranenejším osobnostiam našej strednej hereckej generácie. Pochádza zo

srbsko-macedónskej rodiny a narodila sa v Bulharsku. Odmalička však žije na Slovensku a hneď po štúdiách na VŠMU v Bratislave nastúpila do činohry Slovenského národného divadla.

Už ako študentka si dvakrát zahrala vo filme, ale potom sa dlhšiu dobu vo filmových ateliéroch neobjavila. Až 70-te roky boli v znamení jej návratu pred kameru, kedy sa zúročila nielen jej ušľachtilá krása, ale predovšetkým herecká zrelosť a dar vdýchnuť postave skutočný život. K jej najslávnejším postavám patrí Ema Destinová vo filme J. Krejčíka Božská Ema. Medzi ďalšie známe filmy patria - Senzi mama, Hry lásky šálivé, Akce Bororo, Rusalka a iné. Všetky úlohy, ktoré pani Turzonovová stvárnila, či už v divadle, televízii alebo v rozhlase, zaberajú tri stĺpce v encyklopédii dramatických umení a napriek tejto svojej vyťaženosti sa pani Božidara venuje aj pedagogickej práci. Svoje bohaté herecké skúsenosti odovzdáva nádejným mladým talentom. A nakoniec je tu ešte aj úloha matky, manželky a dnes už aj starej mamy. K týmto posledným patrí aj každodenná starostlivosť o domácnosť a varenie.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Pani Dača, ako ju familiárne volajú jej priatelia a dobrí známi, sa považuje za inšpiratívnu kuchárku, rada experimentuje, prevažne však na zeleninovú tému. Mäso sa u nich jedáva zriedkavo, ak už, tak ryby. Vo sviatky a ak sa ohlási návšteva, však pani domáca vie vyčariť aj slávnostnú tabuľu s mäsitými pochúťkami. V jej kulinárskom repertoári figurujú aj zaujímavé, u nás netradičné jedlá, recepty ktorých sa naučila od mamičky. Vynikajúci je napríklad koláč - baklava, ktorý u nich doma nesmie chýbať pri žiadnej rodinnej oslave. Pre tých čitateľov Korzára, ktorí majú radi mäsko, pripravila pani Turzonovová pochúťku z jahňaciny.

Baklava

300 g hladkej múky, 1 polievková lyžica octu, soľ, 1 a pol lyžice oleja, 200 g jemne posekaných orechov, 1 lyžičku škorice, 125 g masla, za hrsť krupicovej múky, 2 poháre kryštálového cukru, 3 dl vody.

SkryťVypnúť reklamu

Z múky, vody, octu, soli a oleja vypracujeme štrúdľové cesto. Hotové cesto je hladké, lesklé a nelepí sa. Necháme ho odležať asi tak 25 minút. Na pomúčený obrus rozvaľkáme cesto, potrieme ho rozpusteným maslom a vyťahujeme na celý stôl. Okraje obstriháme a cesto necháme obschnúť.

Plnka: orechy zmiešame so škoricou a s roztopeným maslom. Cesto pokropíme maslom, poprášime krupicovou múkou a rozmrvíme naň plnku. Cesto zrolujeme, dáme na pekáč, našikmo pokrájame, potrieme vajcom a pečieme do zlatista. Keď je koláč upečený, vylejeme na plech sirup uvarený z kryštálového cukru a 3 dl vody. Koláč necháme vychladnúť a podávame ho jemne posypaný práškovým cukrom.

Pečené jahňacie stehno

600 g jahňacieho stehna, 20 g cesnaku, 80 g mrkvy, 50 g zeleru, 40 g cibule, soľ, provensálske korenie, 80 g masla, sójová omáčka.

SkryťVypnúť reklamu

Stehno umyjeme, odblaníme a prešpikujeme cesnakom. Mrkvu, zeler a cibuľu nakrájame na kocky, dáme do pekáča spolu so stehnom a pečieme 20 - 25 minút v rúre pri teplote 200 stupňov. Potom mäsko osolíme, okoreníme provensálskym korením, obložíme ho plátkami masla, podlejeme vodou a pečieme pri teplote 100 stupňov dve a pol hodiny. Potom ho vyberieme, zabalíme do alobalu, aby nevychladlo. Do výpeku dáme 4 dl vody a necháme zovrieť. Zeleninu s výpekom prepasírujeme, zahustíme maizenou a opäť necháme prevrieť. Podávame so zemiakovým pyré a zeleninovou oblohou.

Dobrú chuť vám želajú Božidara Turzonovová a redaktorka relácie Varím, varíš, varíme Jarmila Uhríková.

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. Hanba bokom, je čas tancovať. Tieto karnevaly Európy treba zažiť
  2. Technológiám z Nitry dôveruje Tesla aj TikTok.
  3. Máš jedno euro navyše? Pripoj sa do potravinovej zbierky
  4. S appkou Fumbi zvládneš do krypta investovať do pol hodiny
  5. Ako zohnať lístok na biznis event roka s Waynom Gretzkym
  6. Hudba, ktorá rozžiari váš event: Stavte na Abba show
  7. Slovenská značka získala Obal roka 2025
  8. Rýchla právna pomoc šetrí čas, nervy aj peniaze
  1. Hanba bokom, je čas tancovať. Tieto karnevaly Európy treba zažiť
  2. Technológiám z Nitry dôveruje Tesla aj TikTok.
  3. Máš jedno euro navyše? Pripoj sa do potravinovej zbierky
  4. Ako zohnať lístok na biznis event roka s Waynom Gretzkym
  5. S appkou Fumbi zvládneš do krypta investovať do pol hodiny
  6. Rýchla právna pomoc šetrí čas, nervy aj peniaze
  7. Slovenská značka získala Obal roka 2025
  8. Hudba, ktorá rozžiari váš event: Stavte na Abba show
  1. Ak máte ťažkosti s trávením, aj toto môže byť príčina 8 649
  2. Ako zohnať lístok na biznis event roka s Waynom Gretzkym 4 409
  3. Prečo sa Kallo opäť rozhodol pre franšízu Kinekusu 4 016
  4. Bratislava sa rozlietala. Karibik aj Ázia sú ešte dostupnejšie 3 924
  5. Technológiám z Nitry dôveruje Tesla aj TikTok. 3 410
  6. Hanba bokom, je čas tancovať. Tieto karnevaly Európy treba zažiť 3 174
  7. Je rozhodnuté. Ceny FéliX brali džemy, hoteliéri aj technológie 2 937
  8. Slovenská značka získala Obal roka 2025 2 477
  1. Ján Komrska: Štít Handies, Colorado
  2. Juraj Sališ: "Elektro" versus ropa
  3. Judita Vargová: Priateľské posedenie s Vagovičom - kresťan na papieri
  4. Štefan Šturdzík: Igor tvoje ego je väčšie ako tvoje schopnosti.
  5. Radko Mačuha: Viete čo má spoločné Róbert Fico a Benito Mussolini?
  6. Anton Kovalčík: Kresťania v strednej Európe v boji proti fašizmu. Tretia časť - Čechy.
  7. Juraj Sališ: A ja hlupák naivný som mu ešte dával šancu …
  8. Martin Zielosko: Tron: Ares
  1. Rastislav Puchala: Konečne dobrá správa o slovenskej ekonomike a spoločnosti vôbec 34 400
  2. Ivan Čáni: „Matovič, Lipšic a Naď už dávno mali sedieť v base.“ 19 561
  3. Jozef Černek: André Rieu – muž, umelec, megaloman, otec. Kráľ gýču. Alebo človek, ktorý spravil vážnu hudbu zábavnou. 14 683
  4. Martin Fronk: Slovenský "Mordor": Podzemný labyrint plný vína, bosoriek a atómových krytov, o ktorom vedel len málokto 11 375
  5. Anna Brawne: Drahý Peter, v každej normálnej krajine, by ste vy, tým vedcom, nemohli robiť ani vrátnika! 11 155
  6. Jozef Maťaše: Toto si Martin Benka nezaslúži! 8 123
  7. Ivan Čáni: Súdruh Blaha nie je rozhodne žiadne neviniatko, ale toto si ani on nezaslúži. 6 740
  8. Ján Valchár: Niet dňa bez rafinérie (alebo Pray for Hatatitla!) 6 308
  1. Radko Mačuha: Viete čo má spoločné Róbert Fico a Benito Mussolini?
  2. Věra Tepličková: Podobnosť čisto náhodná alebo Čo sa ti to deje, národ slovenský?
  3. Anna Brawne: Drahý Peter, v každej normálnej krajine, by ste vy, tým vedcom, nemohli robiť ani vrátnika!
  4. Věra Tepličková: Otvárajte kasíno, Huliak nie je diliiino
  5. Radko Mačuha: Ficove vlastenectvo je ako riedené mlieko.
  6. Karol Galek: Kto nič nerobí nič nepokazí - heslo ministerky Sakovej nás stálo miliardy
  7. Monika Nagyova: V lete som ešte nevedela, či som feministka
  8. Radko Mačuha: "Najväčšia hrozba pre EU nieje Rusko".
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu