Sme.sk | Korzár | Spravodajstvo | Dnes varí Božidara Turzonovová

Prvá dáma slovenského divadelníctva Božidara Turzonovová patrí k najvyhranenejším osobnostiam našej strednej hereckej generácie. Pochádza zo srbsko-macedónskej rodiny a narodila sa v Bulharsku. Odmalička však žije na Slovensku a hneď po štúdiách na VŠMU v Bratislave nastúpila do činohry Slovenského národného divadla.

Už ako študentka si dvakrát zahrala vo filme, ale potom sa dlhšiu dobu vo filmových ateliéroch neobjavila. Až 70-te roky boli v znamení jej návratu pred kameru, kedy sa zúročila nielen jej ušľachtilá krása, ale predovšetkým herecká zrelosť a dar vdýchnuť postave skutočný život. K jej najslávnejším postavám patrí Ema Destinová vo filme J. Krejčíka Božská Ema. Medzi ďalšie známe filmy patria - Senzi mama, Hry lásky šálivé, Akce Bororo, Rusalka a iné. Všetky úlohy, ktoré pani Turzonovová stvárnila, či už v divadle, televízii alebo v rozhlase, zaberajú tri stĺpce v encyklopédii dramatických umení a napriek tejto svojej vyťaženosti sa pani Božidara venuje aj pedagogickej práci. Svoje bohaté herecké skúsenosti odovzdáva nádejným mladým talentom. A nakoniec je tu ešte aj úloha matky, manželky a dnes už aj starej mamy. K týmto posledným patrí aj každodenná starostlivosť o domácnosť a varenie.

Pani Dača, ako ju familiárne volajú jej priatelia a dobrí známi, sa považuje za inšpiratívnu kuchárku, rada experimentuje, prevažne však na zeleninovú tému. Mäso sa u nich jedáva zriedkavo, ak už, tak ryby. Vo sviatky a ak sa ohlási návšteva, však pani domáca vie vyčariť aj slávnostnú tabuľu s mäsitými pochúťkami. V jej kulinárskom repertoári figurujú aj zaujímavé, u nás netradičné jedlá, recepty ktorých sa naučila od mamičky. Vynikajúci je napríklad koláč - baklava, ktorý u nich doma nesmie chýbať pri žiadnej rodinnej oslave. Pre tých čitateľov Korzára, ktorí majú radi mäsko, pripravila pani Turzonovová pochúťku z jahňaciny.

Baklava

300 g hladkej múky, 1 polievková lyžica octu, soľ, 1 a pol lyžice oleja, 200 g jemne posekaných orechov, 1 lyžičku škorice, 125 g masla, za hrsť krupicovej múky, 2 poháre kryštálového cukru, 3 dl vody.

Z múky, vody, octu, soli a oleja vypracujeme štrúdľové cesto. Hotové cesto je hladké, lesklé a nelepí sa. Necháme ho odležať asi tak 25 minút. Na pomúčený obrus rozvaľkáme cesto, potrieme ho rozpusteným maslom a vyťahujeme na celý stôl. Okraje obstriháme a cesto necháme obschnúť.

Plnka: orechy zmiešame so škoricou a s roztopeným maslom. Cesto pokropíme maslom, poprášime krupicovou múkou a rozmrvíme naň plnku. Cesto zrolujeme, dáme na pekáč, našikmo pokrájame, potrieme vajcom a pečieme do zlatista. Keď je koláč upečený, vylejeme na plech sirup uvarený z kryštálového cukru a 3 dl vody. Koláč necháme vychladnúť a podávame ho jemne posypaný práškovým cukrom.

Pečené jahňacie stehno

600 g jahňacieho stehna, 20 g cesnaku, 80 g mrkvy, 50 g zeleru, 40 g cibule, soľ, provensálske korenie, 80 g masla, sójová omáčka.

Stehno umyjeme, odblaníme a prešpikujeme cesnakom. Mrkvu, zeler a cibuľu nakrájame na kocky, dáme do pekáča spolu so stehnom a pečieme 20 - 25 minút v rúre pri teplote 200 stupňov. Potom mäsko osolíme, okoreníme provensálskym korením, obložíme ho plátkami masla, podlejeme vodou a pečieme pri teplote 100 stupňov dve a pol hodiny. Potom ho vyberieme, zabalíme do alobalu, aby nevychladlo. Do výpeku dáme 4 dl vody a necháme zovrieť. Zeleninu s výpekom prepasírujeme, zahustíme maizenou a opäť necháme prevrieť. Podávame so zemiakovým pyré a zeleninovou oblohou.

Dobrú chuť vám želajú Božidara Turzonovová a redaktorka relácie Varím, varíš, varíme Jarmila Uhríková.

piatok 28. 7. 2000 | Jarmila UHRÍKOVÁ
© 2000 Petit Press. Autorské práva sú vyhradené a vykonáva ich vydavateľ. Spravodajská licencia vyhradená.

najčítanejšie
  • 4 hodiny
  • 24h
  • 3dni
  • 7dní
ANKETA