Sme.sk | Korzár | Spravodajstvo | Vtáčí zob má mnohostranné využitie

Popis: Vtáčí zob (jarabina) je stom, ktorý dorastá do výšky až 12 metrov. Kôra je hladká, svetlo šedá. Kvitne v máji až júni nápadnými bielymi kvetmi Malvice sú guľovité až elipsovité, farba môže byť od oranžovej až po červenú. Plody sa začínajú objavovať v 10 15 roku. Dožíva sa až 100 rokov. Podľa tvaru plodov a a listov sa rozdeľuje na dva poddruhy.

Rastie v celej Európe s výnimkou najjužnejších oblastí, západnej Sibíri a Malej Ázie. U nás rastie hojne na celom území republiky. Nájdeme ho vo svetlých lesoch, na skalách a pasekách. Je to nenáročná drevina, často vysadzovaná ako alejový strom pozdĺž ciest aj ako okrasná drevina v parkoch a záhradách.

V minulosti bol vtáčí zob známy a používal sa už v stredoveku. Už od nepamäte sa používal ako lákadlo pri love vtákov. Skôr ľudia jarabinu sušili pre ďalšiu potrebu priamo na slnku alebo ju nakladali. V starogermánskej mytológii bola jarabina zasvätená bohu hromu Donarovi a je o nej zmienka v mnohých mýtoch a legendách. Jarabina slúžila predovšetkým na výrobu pálenky a vyrábal sa z nej ocot. Silná pálenka sa tradične užívala na Slovensku pri črevných chorobách. V ľudovom liečiteľstve sa dodnes používa ako prostriedok pri pľúcnych chorobách.

Zber: Zrelé a nepoškodené plody zbierame v októbri a novembri. Plody sa sušia rýchlo, aby si zachovali pôvodnú farbu. Majú vôňu jabĺk, chutnajú horko a trpko. Niekedy sa zbierajú aj listy a kvety.

Jarabina obsahuje organické kyseliny cukry, triesloviny, pektín, karotenoidy, anthokyany, vitamín C (asi dvakrát viac ako citrón) silicu, flavonidy a 10 percent alkoholu. Semená obsahujú olej a amygdalín. Ten je obsiahnutý aj v listoch. Kvety obsahujú trimetylamin.

Účinky na organizmus: Plody sa používajú ako regulátor čriev, spôsobujú výdatnejšie vylučovanie žlče a zrýchľujú prácu čriev. Droga má močopudný účinok, pôsobí na vylučovanie piesku a drobných kamienkov. Ďalej sa používa pri ochoreniach súvisiacich s nedostatkom vitamínu C.

Použitie: Jednu lyžičku drogy za studena zalejeme dvoma pohármi vody, po 8 10 hodinách jarabinu scedíme a pijeme každý druhý deň po dúškoch. Zápar pripravíme z 1 lyžice drogy na jeden pohár vody a po jednej lyžici užívame 2 až 4-krát denne.

Toxicita a vedľajšie účinky: Jarabina je často napádaná plesňou. Nesmie sa konzumovať vo veľkom množstve. Zo sladkých jarabín sa dá pripraviť víno, likéry, dajú sa zavárať ako brusnice, kandizovať...

Vtáčí zob dobre znáša znečistené ovzdušie a je s úspechom vysádzaný na holinách po zdecimovaných smrekových monokultúrach. Plody, ktoré sú po premrznutí jedlé, sú potravou pre vtáctvo aj lesnú zver. Drevo sa využíva na výrobu dýh, násad i hudobných nástrojov.

sobota 28. 4. 2001 | (ji)
© 2001 Petit Press. Autorské práva sú vyhradené a vykonáva ich vydavateľ. Spravodajská licencia vyhradená.

najčítanejšie
  • 4 hodiny
  • 24h
  • 3dni
  • 7dní
ANKETA