Korzár logo Korzár

Spod pokrievky starej mamy - Recepty z Pukanca (1.)

Pukanec je malebná obec učupená na juhovýchodných svahoch Štiavnických vrchov, na pol ceste medzi Levicami a Banskou Štiavnicou. V minulosti patril

do zväzku siedmich stredoslovenských banských miest. Po vyťažení zlatonosných žíl Pukanec postupne strácal na význame, až sa v roku 1891 vzdal štatútu mesta a stal sa obcou. Nie však hocijakou. Zruční pukanskí remeselníci, z ktorých vynikali najmä čižmári, kolári, debnári, stolári, hrnčiari, boli a sú známi po celom širokom okolí. Rovnako ako chýrne pukanské víno uchovávané v čarovných pivniciach - ľochoch, slávna pukanská muzika a starodávne recepty.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Časť nakrúcania bola naplánovaná v neďalekej hore, na Rôštati, kam ako prví prišli domáci a pod vedením Petra Klinku, ktorý bol aj hlavným kuchárom, všetko prichystali. V čase príchodu štábu už horel oheň a vo veľkom medenom kotlíku sa varila voda. Na našu otázku: "Čože, vy už varíte?, zaznela odpoveď: "Čoby, ešte len pijeme..." Predsa sme sa však dostali aj k vareniu a štáb sa rozdelil na dve časti - ten zamestnaný (režisér, kameraman, redaktorka, zvukár) a zvyšný, ktorý si urobil voľno (vodiči a pomocné sily). Pri nakrúcaní sa vyžaduje osobitné ticho, máme citlivé mikrofóny, a tak z jednej časti čistinky (tej, kde sa pracovalo) sa čoraz častejšie a ostrejšie ozývali režisérske pokyny: "Ticho! Ideme ostrú!" Až raz - z tej druhej strany sa ozval jeden z vodičov: "Ticho!" Nastala chvíľa prekvapenia, prestali sme točiť, čo sa len mohlo stať? A v tom opätovná replika: "Ticho! Pijeme ostré!" Všetci sa pobavili, veď trocha zábavy ani pri práci neuškodí a Peter Klinko, pri miesení cesta spomínal na to, ako chodieval do hory so starým otcom. "Kedysi pukanskí "drevotári" - kolári a debnári, chodievali na drevo na týždňovky. So sebou si nosili múku, masť, maslo, slaninu, sírenie (tvaroh) a zápražku. Tú im doma prichystali ženy a potom sa už len v hore rozmiešala s vodou a polievka bola hotová. Medzi najobľúbenejšie a veľmi zvláštne jedlá však patrili párance. Keď ich robili chlapi s rukami od živice, mali takú výbornú nenapodobiteľnú chuť."

SkryťVypnúť reklamu

Párance dostali svoj názov podľa spôsobu ich prípravy. Z cesta sa ušúľa valček, ktorý sa roztľapká a keď je dosť dlhý, jeden koniec sa prehodí cez plece a z druhého sa trhajú, čiže párajú, podľa možnosti čo najdlhšie kúsky. Robí sa tak postojačky priamo pri kotly s vriacou vodou a cesto sa hádže rovno tam. Hotové párance sa premiešajú buď s roztlačenými zemiakmi upečenými v šupe v pahrebe, omastia sa masťou a dochutia soľou, alebo sa k nim pridáva tvaroh a maslo.

Párancov sme navarili za plnú misu. Predsa sa však našli aj takí členovia štábu, ktorí ohŕňali nos nad tým, že sú v nich zemiaky a aj s takou... šupkou. Miestni ich však umlčali skvelými materákmi a dokonalou štrúdľou. Recepty týchto lahôdok ponúkame aj čitateľom Víkendu.

Párance

SkryťVypnúť reklamu

Potrebujeme: ˝ kg polohrubej múky, voda, sol, ˝ kg zemiakov, mast, 400 g tvarohu, maslo.

Postup: Z múky, vody, soli urobíme hladké polotuhé cesto. Z neho narobíme asi 25 cm dlhé šúľance. Necháme zovrieť vodu a medzitým si upečieme zemiaky v šupe. Keď voda zovrie šúľance medzi prstami roztľapkáme a párame dlhé párance. Vyvaríme ich vo vode a hotové premiešame s roztlačenými zemiakmi a omastíme masťou. Obmenou sú tvarohové párance s maslom, alebo aj s kyslou kapustou a škvarkami.

Štrúdľa

Potrebujeme: 1 kg hladkej múky špeciál, vlažná voda, olej alebo masť, soľ.

Plnka: 1 kg strúhaných jabĺk, 30 dkg mletých orechov, 30 dkg mletého maku (do makovej plnky sa dávajú aj vylúpané čerešne, škorica), 1 kg kryštálového cukru, 250 g masla, balíček hrozienok.

SkryťVypnúť reklamu

Postup: Zamiesime cesto, rozdelíme na bochníky, prikryjeme ohriatou miskou a necháme postáť. Na plachte vytiahneme, kraje obstrihneme, pokvapkáme maslom, posypeme orechmi, škoricou, jablkami, hrozienkami, riadne veľa cukru, stočíme a dáme na plech.

Materáke

Potrebujeme: 1 kg hladkej múky špeciál, 3 dkg droždia, voda, ˝ kg zomletých škvariek, smetol, soľ, údený syr 15 dkg, 2 vajcia na potretie.

Postup: Urobíme kvások, z múky, soli a vody zamiesime chlebové cesto. Necháme dobre vykysnúť, potom rozvaľkáme, potrieme škvarkami, postrúhaným smetolom a strúhaným syrom. Trikrát cesto prekladáme, vždy necháme postáť asi 20 minút. Potom nahrubo vyvaľkáme a vykrajujeme okrúhle pagáče. Vrch nožom ozdobe nasekáme na mriežku. Pred pečením potierame rozšľahaným vajcom.

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. Aplikácia, čo mamičkám aj študentom šetrí nervy aj peniaze
  2. Iónske či Dodekanské ostrovy? Nie je jedno, kam do Grécka idete
  3. V Maroku sa za pár dní ocitnete v horách, púšti aj pri oceáne
  4. Hirošima (reportáž Johna Herseyho) v denníkoch SME a Korzár
  5. Top dopravné stavby, ktoré menia Bratislavu a okolie
  6. Domáce poistenie v dobe nárastu extrémov počasia a škôd
  7. Čistenie detských zubov ako boj? Rodičia opisujú, čo im pomohlo
  8. Toto je Balkán? Roky prehliadané Albánsko prekvapuje
  1. Iónske či Dodekanské ostrovy? Nie je jedno, kam do Grécka idete
  2. Invázne rastliny ako superpotraviny
  3. Hirošima (reportáž Johna Herseyho) v denníkoch SME a Korzár
  4. Keď tankovaním získate viac než len plnú nádrž
  5. V Maroku sa za pár dní ocitnete v horách, púšti aj pri oceáne
  6. OTS: Stanovisko LESY SR k tvrdeniam politickej strany Demokrati
  7. Tento recept na svieže letné občerstvenie si nenechajte ujsť
  8. Top dopravné stavby, ktoré menia Bratislavu a okolie
  1. Toto je Balkán? Roky prehliadané Albánsko prekvapuje 6 647
  2. Čistenie detských zubov ako boj? Rodičia opisujú, čo im pomohlo 6 169
  3. Ficova vláda extrémne zbrojí, u Kaliňáka kašlú na zákon 4 445
  4. V Maroku sa za pár dní ocitnete v horách, púšti aj pri oceáne 4 304
  5. Top dopravné stavby, ktoré menia Bratislavu a okolie 3 882
  6. Iónske či Dodekanské ostrovy? Nie je jedno, kam do Grécka idete 3 542
  7. Hirošima (reportáž Johna Herseyho) v denníkoch SME a Korzár 2 390
  8. Ako sa vyhnúť cukrovke 2. typu: Prvý krok urobte ešte dnes 1 825
  1. Viliam Dobiáš: Záchranka prežutá ústami politikov
  2. Ján Valchár: Nie až taký stres okolo Pokrovsku
  3. Martin Fronk: Divín: Obec, kde sa sprievodkyne červenajú a umenie visí aj na stenách, nielen vo vzduchu
  4. Martina Bittnerová: Z Frederiky sa stala Mína. A z Míny legenda IV.
  5. Vladimír Hatara: Reálne o Ukrajine
  6. Jozef Foltýn: Izraelskí fašisti a neomylní slovenskí dezoláti
  7. Andrea Bérešová: ME v kosení ručnou kosou v Nemecku
  8. Věra Tepličková: Rýchla chôdza možno už len s evidenčným číslom
  1. Elena Antalová: Takže k tým Rážovcom a nášmu skvelému životu 16 624
  2. Monika Albertiová: Máme po puči 13 966
  3. Ivan Mlynár: Matúš Šutaj Eštok, na konci dňa hlboké ospravedlnenie Hamranovi, Spišiakovi a čurillovcom stačiť nebude 12 668
  4. Ivan Čáni: V Smere seno nežerú. Tomu verím. 9 544
  5. Jozef Foltýn: Podpriemerný Slovan zaujal len arogantným trénerom 7 989
  6. Radko Mačuha: Viete, ako býva Šimečka a ako Fico? 7 749
  7. Ján Valchár: Keď Rusku ide karta, tak ešte jeden blog 6 597
  8. Viktor Pamula: Čurillovci 4 992
  1. Věra Tepličková: Rýchla chôdza možno už len s evidenčným číslom
  2. INESS: Čo priniesla konkurencia zdravotných poisťovní
  3. Radko Mačuha: Ruský Disneyland.
  4. Radko Mačuha: Padák - slovenský vynález.
  5. Radko Mačuha: Za neonacizmus na Ukrajine môže Putin.
  6. Marcel Rebro: Trump a Putin na Aljaške: Rokovanie o Ukrajine bez Ukrajiny
  7. Marcel Rebro: Rusko obkľúčené NATO? Skôr obkľúčené rozprávkami z Kremľa
  8. Věra Tepličková: Prirodzene k prirodzeniu (nevhodné pre deti a slabšie/citlivejšie povahy)
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu