Korzár logo Korzár

Spod pokrievky starej mamy - Recepty z Pukanca (1.)

Pukanec je malebná obec učupená na juhovýchodných svahoch Štiavnických vrchov, na pol ceste medzi Levicami a Banskou Štiavnicou. V minulosti patril

do zväzku siedmich stredoslovenských banských miest. Po vyťažení zlatonosných žíl Pukanec postupne strácal na význame, až sa v roku 1891 vzdal štatútu mesta a stal sa obcou. Nie však hocijakou. Zruční pukanskí remeselníci, z ktorých vynikali najmä čižmári, kolári, debnári, stolári, hrnčiari, boli a sú známi po celom širokom okolí. Rovnako ako chýrne pukanské víno uchovávané v čarovných pivniciach - ľochoch, slávna pukanská muzika a starodávne recepty.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Časť nakrúcania bola naplánovaná v neďalekej hore, na Rôštati, kam ako prví prišli domáci a pod vedením Petra Klinku, ktorý bol aj hlavným kuchárom, všetko prichystali. V čase príchodu štábu už horel oheň a vo veľkom medenom kotlíku sa varila voda. Na našu otázku: "Čože, vy už varíte?, zaznela odpoveď: "Čoby, ešte len pijeme..." Predsa sme sa však dostali aj k vareniu a štáb sa rozdelil na dve časti - ten zamestnaný (režisér, kameraman, redaktorka, zvukár) a zvyšný, ktorý si urobil voľno (vodiči a pomocné sily). Pri nakrúcaní sa vyžaduje osobitné ticho, máme citlivé mikrofóny, a tak z jednej časti čistinky (tej, kde sa pracovalo) sa čoraz častejšie a ostrejšie ozývali režisérske pokyny: "Ticho! Ideme ostrú!" Až raz - z tej druhej strany sa ozval jeden z vodičov: "Ticho!" Nastala chvíľa prekvapenia, prestali sme točiť, čo sa len mohlo stať? A v tom opätovná replika: "Ticho! Pijeme ostré!" Všetci sa pobavili, veď trocha zábavy ani pri práci neuškodí a Peter Klinko, pri miesení cesta spomínal na to, ako chodieval do hory so starým otcom. "Kedysi pukanskí "drevotári" - kolári a debnári, chodievali na drevo na týždňovky. So sebou si nosili múku, masť, maslo, slaninu, sírenie (tvaroh) a zápražku. Tú im doma prichystali ženy a potom sa už len v hore rozmiešala s vodou a polievka bola hotová. Medzi najobľúbenejšie a veľmi zvláštne jedlá však patrili párance. Keď ich robili chlapi s rukami od živice, mali takú výbornú nenapodobiteľnú chuť."

SkryťVypnúť reklamu

Párance dostali svoj názov podľa spôsobu ich prípravy. Z cesta sa ušúľa valček, ktorý sa roztľapká a keď je dosť dlhý, jeden koniec sa prehodí cez plece a z druhého sa trhajú, čiže párajú, podľa možnosti čo najdlhšie kúsky. Robí sa tak postojačky priamo pri kotly s vriacou vodou a cesto sa hádže rovno tam. Hotové párance sa premiešajú buď s roztlačenými zemiakmi upečenými v šupe v pahrebe, omastia sa masťou a dochutia soľou, alebo sa k nim pridáva tvaroh a maslo.

Párancov sme navarili za plnú misu. Predsa sa však našli aj takí členovia štábu, ktorí ohŕňali nos nad tým, že sú v nich zemiaky a aj s takou... šupkou. Miestni ich však umlčali skvelými materákmi a dokonalou štrúdľou. Recepty týchto lahôdok ponúkame aj čitateľom Víkendu.

Párance

SkryťVypnúť reklamu

Potrebujeme: ˝ kg polohrubej múky, voda, sol, ˝ kg zemiakov, mast, 400 g tvarohu, maslo.

Postup: Z múky, vody, soli urobíme hladké polotuhé cesto. Z neho narobíme asi 25 cm dlhé šúľance. Necháme zovrieť vodu a medzitým si upečieme zemiaky v šupe. Keď voda zovrie šúľance medzi prstami roztľapkáme a párame dlhé párance. Vyvaríme ich vo vode a hotové premiešame s roztlačenými zemiakmi a omastíme masťou. Obmenou sú tvarohové párance s maslom, alebo aj s kyslou kapustou a škvarkami.

Štrúdľa

Potrebujeme: 1 kg hladkej múky špeciál, vlažná voda, olej alebo masť, soľ.

Plnka: 1 kg strúhaných jabĺk, 30 dkg mletých orechov, 30 dkg mletého maku (do makovej plnky sa dávajú aj vylúpané čerešne, škorica), 1 kg kryštálového cukru, 250 g masla, balíček hrozienok.

SkryťVypnúť reklamu

Postup: Zamiesime cesto, rozdelíme na bochníky, prikryjeme ohriatou miskou a necháme postáť. Na plachte vytiahneme, kraje obstrihneme, pokvapkáme maslom, posypeme orechmi, škoricou, jablkami, hrozienkami, riadne veľa cukru, stočíme a dáme na plech.

Materáke

Potrebujeme: 1 kg hladkej múky špeciál, 3 dkg droždia, voda, ˝ kg zomletých škvariek, smetol, soľ, údený syr 15 dkg, 2 vajcia na potretie.

Postup: Urobíme kvások, z múky, soli a vody zamiesime chlebové cesto. Necháme dobre vykysnúť, potom rozvaľkáme, potrieme škvarkami, postrúhaným smetolom a strúhaným syrom. Trikrát cesto prekladáme, vždy necháme postáť asi 20 minút. Potom nahrubo vyvaľkáme a vykrajujeme okrúhle pagáče. Vrch nožom ozdobe nasekáme na mriežku. Pred pečením potierame rozšľahaným vajcom.

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. Zober loptu, nie mobil. Cieľom je prepojiť úspešných športovcov
  2. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto?
  3. Slováci investujú viac, vo fondoch majú už 14 miliárd eur.
  4. Otvorili najmodernejšiu kliniku pre neplodné páry na Slovensku
  5. Slovenské dôchodky nemá kto zachrániť
  6. Plátené tašky a opakované použitie
  7. Kupujete si dovolenku? Nezabudnite na poistenie storna!
  8. Národný futbalový štadión prináša do ekonomiky milióny
  1. Zober loptu, nie mobil. Cieľom je prepojiť úspešných športovcov
  2. Čo vám hrozí, keď si neliečite alergiu
  3. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto?
  4. Slováci investujú viac, vo fondoch majú už 14 miliárd eur.
  5. Oslava ako v Hollywoode: Kaufland má narodeniny, pozýva aj vás
  6. Slovenské dôchodky nemá kto zachrániť
  7. Otvorili najmodernejšiu kliniku pre neplodné páry na Slovensku
  8. Sigord – les, kde sa stretáva zodpovedné hospodárenie s turizmom
  1. Otvorili najmodernejšiu kliniku pre neplodné páry na Slovensku 15 291
  2. Národný futbalový štadión prináša do ekonomiky milióny 5 057
  3. Prenájmom bytu môžete zlepšiť životy 4 796
  4. Ženy nepatria za volant? Majiteľ autoškoly má iný názor 4 532
  5. Vírus HPV môže mať až 80% sexuálne aktívnych ľudí 3 863
  6. Slovenské dôchodky nemá kto zachrániť 3 726
  7. Plátené tašky a opakované použitie 3 334
  8. Iónske alebo Dodekanské ostrovy? Grécke leto má stovky tvárí 3 014
  1. Viktor Pamula: Prínosy členstva v NATO- výklad a výťah z knihy
  2. Miroslav Kollár: Prečo nechce pravica stavať premiéra?
  3. Štefan Šturdzík: Špinavosti v PPA a ich bagatelizovanie.
  4. Věra Tepličková: Viete, kto sú Machaláni?
  5. Dagmar Szabó: Čo sa deje po odobratí dieťaťa v zahraničí?
  6. Milan Resutík: NA ZAČIATOK
  7. Marian Filčík: Konečné riešenie kultúrno-etickej otázky
  8. Dušan Piršel: Zdravotníctvo sa má dobre – len zdravie občanov je na tom horšie.
  1. Jozef Varga: Dvoje kruhy pod očami, bledý ako stena, aj takto dnes vyzerá Fico... 25 246
  2. Marcel Rebro: Sexuálne násilie Červenej armády pri oslobodzovaní Európy 12 739
  3. Jozef Černek: Sprevádzal som Putinovcov – keď zistili, že ich kamoši z Maďarska chcú obsadiť aj Slovensko, stíchli 11 921
  4. Ivan Čáni: Tibor Gašpar a oni – učebnicový „vzor“ morálky, čestnosti, spravodlivosti. 11 893
  5. Ján Valchár: Ukrajinský darček na ruský deň detí (alebo ako spáliť ruskú flotilu zo záhradného domčeka) 10 905
  6. Martin Fronk: Zabudnuté kúpele ožili: Ako dobrovoľníci premenili ruinu na lesný raj 7 033
  7. Rado Surovka: Judáš vstal z mŕtvych a podal ruku Ficovi 5 497
  8. Rastislav Puchala: Ficov budapeštiansky pride 4 704
  1. Věra Tepličková: Viete, kto sú Machaláni?
  2. Radko Mačuha: Bože, asi preto, že je to vzácne?
  3. Věra Tepličková: Keď Eštok nevie, čí je, Danko chce mať pokoj na ceste za stolicou a Fico hrá vabank...
  4. Radko Mačuha: Demilitarizácia Ruska cez joystick.
  5. Radko Mačuha: Veď na východe nič nieje.
  6. Yevhen Hessen: Ukrajinská komunita na Slovensku a dejiny kultúrnych väzieb
  7. Marcel Rebro: Deň detí bez otcov a s ruskými dronmi nad hlavou
  8. Věra Tepličková: Šok v Bratislave (voľné pokračovanie Šoku v Levoči)
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Viktor Pamula: Prínosy členstva v NATO- výklad a výťah z knihy
  2. Miroslav Kollár: Prečo nechce pravica stavať premiéra?
  3. Štefan Šturdzík: Špinavosti v PPA a ich bagatelizovanie.
  4. Věra Tepličková: Viete, kto sú Machaláni?
  5. Dagmar Szabó: Čo sa deje po odobratí dieťaťa v zahraničí?
  6. Milan Resutík: NA ZAČIATOK
  7. Marian Filčík: Konečné riešenie kultúrno-etickej otázky
  8. Dušan Piršel: Zdravotníctvo sa má dobre – len zdravie občanov je na tom horšie.
  1. Jozef Varga: Dvoje kruhy pod očami, bledý ako stena, aj takto dnes vyzerá Fico... 25 246
  2. Marcel Rebro: Sexuálne násilie Červenej armády pri oslobodzovaní Európy 12 739
  3. Jozef Černek: Sprevádzal som Putinovcov – keď zistili, že ich kamoši z Maďarska chcú obsadiť aj Slovensko, stíchli 11 921
  4. Ivan Čáni: Tibor Gašpar a oni – učebnicový „vzor“ morálky, čestnosti, spravodlivosti. 11 893
  5. Ján Valchár: Ukrajinský darček na ruský deň detí (alebo ako spáliť ruskú flotilu zo záhradného domčeka) 10 905
  6. Martin Fronk: Zabudnuté kúpele ožili: Ako dobrovoľníci premenili ruinu na lesný raj 7 033
  7. Rado Surovka: Judáš vstal z mŕtvych a podal ruku Ficovi 5 497
  8. Rastislav Puchala: Ficov budapeštiansky pride 4 704
  1. Věra Tepličková: Viete, kto sú Machaláni?
  2. Radko Mačuha: Bože, asi preto, že je to vzácne?
  3. Věra Tepličková: Keď Eštok nevie, čí je, Danko chce mať pokoj na ceste za stolicou a Fico hrá vabank...
  4. Radko Mačuha: Demilitarizácia Ruska cez joystick.
  5. Radko Mačuha: Veď na východe nič nieje.
  6. Yevhen Hessen: Ukrajinská komunita na Slovensku a dejiny kultúrnych väzieb
  7. Marcel Rebro: Deň detí bez otcov a s ruskými dronmi nad hlavou
  8. Věra Tepličková: Šok v Bratislave (voľné pokračovanie Šoku v Levoči)

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu