Korzár logo Korzár

Spod pokrievky starej mamy - Recepty z Pukanca (1.)

Pukanec je malebná obec učupená na juhovýchodných svahoch Štiavnických vrchov, na pol ceste medzi Levicami a Banskou Štiavnicou. V minulosti patril

do zväzku siedmich stredoslovenských banských miest. Po vyťažení zlatonosných žíl Pukanec postupne strácal na význame, až sa v roku 1891 vzdal štatútu mesta a stal sa obcou. Nie však hocijakou. Zruční pukanskí remeselníci, z ktorých vynikali najmä čižmári, kolári, debnári, stolári, hrnčiari, boli a sú známi po celom širokom okolí. Rovnako ako chýrne pukanské víno uchovávané v čarovných pivniciach - ľochoch, slávna pukanská muzika a starodávne recepty.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Časť nakrúcania bola naplánovaná v neďalekej hore, na Rôštati, kam ako prví prišli domáci a pod vedením Petra Klinku, ktorý bol aj hlavným kuchárom, všetko prichystali. V čase príchodu štábu už horel oheň a vo veľkom medenom kotlíku sa varila voda. Na našu otázku: "Čože, vy už varíte?, zaznela odpoveď: "Čoby, ešte len pijeme..." Predsa sme sa však dostali aj k vareniu a štáb sa rozdelil na dve časti - ten zamestnaný (režisér, kameraman, redaktorka, zvukár) a zvyšný, ktorý si urobil voľno (vodiči a pomocné sily). Pri nakrúcaní sa vyžaduje osobitné ticho, máme citlivé mikrofóny, a tak z jednej časti čistinky (tej, kde sa pracovalo) sa čoraz častejšie a ostrejšie ozývali režisérske pokyny: "Ticho! Ideme ostrú!" Až raz - z tej druhej strany sa ozval jeden z vodičov: "Ticho!" Nastala chvíľa prekvapenia, prestali sme točiť, čo sa len mohlo stať? A v tom opätovná replika: "Ticho! Pijeme ostré!" Všetci sa pobavili, veď trocha zábavy ani pri práci neuškodí a Peter Klinko, pri miesení cesta spomínal na to, ako chodieval do hory so starým otcom. "Kedysi pukanskí "drevotári" - kolári a debnári, chodievali na drevo na týždňovky. So sebou si nosili múku, masť, maslo, slaninu, sírenie (tvaroh) a zápražku. Tú im doma prichystali ženy a potom sa už len v hore rozmiešala s vodou a polievka bola hotová. Medzi najobľúbenejšie a veľmi zvláštne jedlá však patrili párance. Keď ich robili chlapi s rukami od živice, mali takú výbornú nenapodobiteľnú chuť."

SkryťVypnúť reklamu

Párance dostali svoj názov podľa spôsobu ich prípravy. Z cesta sa ušúľa valček, ktorý sa roztľapká a keď je dosť dlhý, jeden koniec sa prehodí cez plece a z druhého sa trhajú, čiže párajú, podľa možnosti čo najdlhšie kúsky. Robí sa tak postojačky priamo pri kotly s vriacou vodou a cesto sa hádže rovno tam. Hotové párance sa premiešajú buď s roztlačenými zemiakmi upečenými v šupe v pahrebe, omastia sa masťou a dochutia soľou, alebo sa k nim pridáva tvaroh a maslo.

Párancov sme navarili za plnú misu. Predsa sa však našli aj takí členovia štábu, ktorí ohŕňali nos nad tým, že sú v nich zemiaky a aj s takou... šupkou. Miestni ich však umlčali skvelými materákmi a dokonalou štrúdľou. Recepty týchto lahôdok ponúkame aj čitateľom Víkendu.

Párance

SkryťVypnúť reklamu

Potrebujeme: ˝ kg polohrubej múky, voda, sol, ˝ kg zemiakov, mast, 400 g tvarohu, maslo.

Postup: Z múky, vody, soli urobíme hladké polotuhé cesto. Z neho narobíme asi 25 cm dlhé šúľance. Necháme zovrieť vodu a medzitým si upečieme zemiaky v šupe. Keď voda zovrie šúľance medzi prstami roztľapkáme a párame dlhé párance. Vyvaríme ich vo vode a hotové premiešame s roztlačenými zemiakmi a omastíme masťou. Obmenou sú tvarohové párance s maslom, alebo aj s kyslou kapustou a škvarkami.

Štrúdľa

Potrebujeme: 1 kg hladkej múky špeciál, vlažná voda, olej alebo masť, soľ.

Plnka: 1 kg strúhaných jabĺk, 30 dkg mletých orechov, 30 dkg mletého maku (do makovej plnky sa dávajú aj vylúpané čerešne, škorica), 1 kg kryštálového cukru, 250 g masla, balíček hrozienok.

SkryťVypnúť reklamu

Postup: Zamiesime cesto, rozdelíme na bochníky, prikryjeme ohriatou miskou a necháme postáť. Na plachte vytiahneme, kraje obstrihneme, pokvapkáme maslom, posypeme orechmi, škoricou, jablkami, hrozienkami, riadne veľa cukru, stočíme a dáme na plech.

Materáke

Potrebujeme: 1 kg hladkej múky špeciál, 3 dkg droždia, voda, ˝ kg zomletých škvariek, smetol, soľ, údený syr 15 dkg, 2 vajcia na potretie.

Postup: Urobíme kvások, z múky, soli a vody zamiesime chlebové cesto. Necháme dobre vykysnúť, potom rozvaľkáme, potrieme škvarkami, postrúhaným smetolom a strúhaným syrom. Trikrát cesto prekladáme, vždy necháme postáť asi 20 minút. Potom nahrubo vyvaľkáme a vykrajujeme okrúhle pagáče. Vrch nožom ozdobe nasekáme na mriežku. Pred pečením potierame rozšľahaným vajcom.

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. Na trhu kúpite datle aj ťavu. Maroko má vlastný púštny Hollywood
  2. Jesenný literárny výber vložený v denníkoch SME a Korzár
  3. Jesenné MUST-TRY dobroty, ktoré potešia vaše chuťové poháriky
  4. Blíži sa dvanásty ročník filmovej prehliadky Be2Can
  5. Spoločnosť EY Slovensko vyhlásila jubilejný 20.ročník súťaže EY
  6. Pridaj sa do komunity, ktorá ťa posunie
  7. Známy operátor opäť prekvapuje: Prináša internet 2500 Mbit/s
  8. Hodnotenie profesionála: Dovolenka v Katare plnom kontrastov
  1. Jesenný literárny výber vložený v denníkoch SME a Korzár
  2. Na trhu kúpite datle aj ťavu. Maroko má vlastný púštny Hollywood
  3. Blíži sa dvanásty ročník filmovej prehliadky Be2Can
  4. Slovensko na nohách. Začína 10. ročník Európskeho týždňa športu
  5. Jesenné MUST-TRY dobroty, ktoré potešia vaše chuťové poháriky
  6. Spoločnosť EY Slovensko vyhlásila jubilejný 20.ročník súťaže EY
  7. Bez nich by elektrina netiekla.
  8. Pridaj sa do komunity, ktorá ťa posunie
  1. J&T GRANT Jeden Team umožní trénovať až 15 000 deťom ročne 7 536
  2. Známy operátor opäť prekvapuje: Prináša internet 2500 Mbit/s 3 874
  3. Na trhu kúpite datle aj ťavu. Maroko má vlastný púštny Hollywood 3 237
  4. Hodnotenie profesionála: Dovolenka v Katare plnom kontrastov 2 761
  5. Slováci vytvorili mlieko, ktoré nemá obdobu v celej Európe 2 567
  6. Vyskúšal som si prácu výčapníka. Toto vám nepovedia 2 461
  7. Čo urobiť, keď sa na stene objaví trhlina? Farba ju nezachráni 2 102
  8. Bez nich by elektrina netiekla. 1 690
  1. Peter Franek: Zlá správa pre Uhríka s Mazurekom.
  2. Julius Kravjar: Slovenské vody liečivé (1)
  3. Ján Roháč: Naozaj nepovažujeme cykloturizmus za dôležitý?
  4. Ernest Klotton: Fico vydáva energetickú závislosť na Rusku za prejav národnej suverenity
  5. Martin Kresák: Ekonomický analfabetizmus košického magistrátu: Zbytočný nákup športového areálu za 1,6 milióna
  6. Martin Zielosko: Jedna bitka za druhou
  7. Štefan Šturdzík: Robo je kráľ a to mu nikto , bohužiaľ nevezme.
  8. Ernest Klotton: Živnostníci sa ocitli na križovatke, kde sa rozhodne o ich prežití po prijatí konsolidačného balíčka
  1. Radko Mačuha: Takto sa to robí, do Šimečkovej matere. 21 186
  2. Ivan Čáni: Súdruh Fico, ďakujem! Vďaka vám nezomriem sprostý ani naivný. 15 059
  3. Rado Surovka: Kto zožral Ficovu návnadu ? 10 654
  4. Daniel Guľaš: Všetko dobré, Ľuboš. 9 867
  5. Ivan Čáni: Kolaborant a vlastizradca Blaha sa už aj strihá kvôli Rusom. 9 740
  6. Jaroslav Liptak: Kto stojí za 708 firmami? Robert Fico? Nie... hádajte znova. Kto je pani Ficová? 9 438
  7. Otilia Horrocks: Keď Monika Beňová moralizuje z miesta pre ZŤP 8 840
  8. Martin Ondráš: Zákon čo legalizuje podvod? Alebo ako Slovensko stratí kontrolu nad pôdou 7 272
  1. Radko Mačuha: Muž, ktorý nehajloval.
  2. Marian Nanias: Problémy na tureckej JE Akkuyu.
  3. Radko Mačuha: Už aj Verejné záchody chráni Ústava Slovenskej Republiky.
  4. Radko Mačuha: Začnú nás stíhať za porušovanie národnej identity?
  5. Tupou Ceruzou: Neotravujte
  6. INESS: Socializmus skončil, ale láska k štátnemu stále žije
  7. Tupou Ceruzou: Iný
  8. Věra Tepličková: Keď zavolá rodina, vycestuje Martina
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu