pôsobí mierne antisepticky.
- Borievky používame pri úprave diviny a pri výrobe liehovín.
- Ďumbier je sušený podzemok tropického ďumbierovníka pravekého. Pridávame ho do mäsa a pečiva.
- Fenikel sa uplatní pri nakladaní uhoriek a cvikly. Striedmo ním dochucujeme aj niektoré pečivá.
- Jalovec je nepostrádateľný pri príprave zveriny, ale môžeme ho upotrebiť aj pri príprave hovädzieho mäsa.
- Kapari sú púčiky kapary tŕnistej nakladané do octu alebo soli. Používame ich na prípravu studenej misy alebo tatárskej omáčky.
- Kardamón používame do pečiva, údením, na nakladanie zeleniny a výrobu likérov.
- Muškátový oriešok sú usušené semená z tropického stromu muškátovníka voňavého. Používame ho na korenenie kysnutého pečiva, plniek, bielych polievok a omáčok.
Majorán sú konáriky a lístky rovnomennej rastliny. Pridávame ho zásadne až do hotových pokrmov, pretože dlhým varením stráca vôňu a dostáva horkastú chuť.
- Rozmarín, myrta a muškát sú výborným korením na marinovanie a na dochucovanie omáčok.
- Mletú červenú papriku nedávajme do polievok alebo omáčok priamo, ale najprv ju rozpustíte v malom množstve tuku. Ale pozor, aby ste ju nepripálili.
Autor: Ko
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.