Sme.sk | Korzár | Hobby | Vietnamské prasiatka

Ako už názov tohoto druhu prasiatka napovedá, tieto zvieratká pochádzajú z Vietnamu. Chovajú sa však nielen vo Vietname, ale vo všetkých častiach juhovýchodnej Ázie. K nám bolo dovezené v čase, kedy sme mali s Vietnamom blízke vzťahy, najprv do zoologických záhrad a odtiaľ sa postupne rozšírilo aj do súkromných chovov.

Toto prasiatka je najčastejšie čierne, môže však byť aj sivé, strakaté a niekedy aj biele. Typický je prehnutý chrbát a visiace brucho, ktoré vďaka krátkym nohám ťahá skoro po zemi. Dosahuje váhu 60 - 80 kg. Povahu má pokojnú a veľmi jednoducho sa dá vychovať. Je tiež učenlivé. Pribehne na zavolanie alebo zapískanie a je schopné vás sprevádzať ako pes.

Už od začiatku rozšírenia v drobných chovoch bolo vietnamské prasiatko krížené s inými druhmi doma chovaných prasiat a tiež s prasatami divými. Konečná váha takých krížencov je vyššia, majú iné nároky na kŕmenie a hlavne tieto krížence dospievajú neskôr. Všetky plemená prasiat ázijského pôvodu dospievajú skôr, než prasiatka pôvodu európskeho.

Kŕmenie týchto prasiat je veľmi nenáročné. Prasiatka sú všežravce a ozaj žerú všetko. Ideálna je možnosť pastvy, zarastená záhrada a v nej voľnosť pohybu, to je pre ne raj. Potom i náklady na chov sú minimálne, nutné je len zaisťovať vodu na pitie. Každý túto možnosť však nemá, a tak prasiatko alebo prasiatka musíme ustajniť v chlieve alebo v ohrade. V ohrade môžu byť od jari do neskorej jesene, ale tento čas nám na výkrm stačí. Je zbytočné vypisovať jednotlivé druhy potravy, žerú ozaj všetko, napr. zeleninu, popadané ovocie, repu, zemiaky, trávu, seno, ďatelinu i opadané lístie, tiež aj zvyšky z kuchyne a podobne. Obľubujú aj živočíšnu potravu, ako je odpad po porážke kačíc, sliepok alebo králikov, zožerú aj kožu, ktorú je potrebné nakrájať na menšie kúsky. Nesmieme však zabudnúť na vodu, zvlášť, ak kŕmime suchou potravou. S jadrovými krmivami musíme pri kŕmení týchto prasiatok šetriť. Nemusia ho vôbec dostávať, ak nie ste milovníci tukov. Pri kŕmení jadrovými krmivami sa pomerne skoro začne u týchto prasiat ukladať tuk, ktorý prejde aj do svaloviny. Pri zabíjačke máte potom viac tuku. Aj pri bežnom kŕmení, po dosiahnutí váhy asi 60 - 70 kg, by sa malo prasa zabiť. Po dokončení rastu sa väčšina kŕmenia u všetkých druhov prasiat premení na tuk.

Chováme mladé

Pre samozásobiteľskú produkciu mäsa je vietnamské prasiatko výhodné. Jeho nenáročnosť, odolnosť a nízke náklady na chov úplne vyhovujú drobným chovom. Je možné, že po prvej, druhej zabíjačke poviete, prečo mám prasiatka kupovať, ja si ich odchovám sám a ešte nejaké predám. Tak pre vás sú určené ďalšie riadky. Kúpte si svinku a čakajte, kedy sa u nej prejaví ruje. U mladej svinky môžeme pozorovať ruju už v treťom mesiaci života. Toto obdobie poznáme veľmi jednoducho, zníži sa príjem potravy a nadmerne sa jej zdurí pohlavie. Pravá chvíľa k zapusteniu nastane, keď svinka pod tlakom ruky na kríže neuhne, ale naopak ustrnie. Je to tzv. obdobie ochoty. Prasiatka majú trojtýždenný pohlavný cyklus a v týchto intervaloch sa ruja pravidelne opakuje. Trvá 2 až 3 dni, u starších prasiat dlhšie. Po prvý raz pripúšťame až keď má svinka 5 alebo 6 mesiacov. Ak sme zistili ruju, dátum si zapíšeme, tak jednoducho zrátame, kedy nastane ďalšia ruja. Na tento termín sa dohovoríme s majiteľom kanca na pripustenie. Pohlavný akt trvá u prasiat až 40 minút a je dobre ho asi po 15 hodinách opakovať. Ak všetko prebehlo dobre, tak sa ruja za tri týždne nebude opakovať a vy môžete za 3 mesiace, 3 týždne a 3 dni čakať radostnú udalosť. Alebo tiež za 113 až 116 dní, to je doba tehotenstva prasiat. Počas tohto času môžete potravu svinke prilepšovať aj jadrovými krmivami.

Ak ste nikdy pri pôrode prasiatok neboli, je lepšie si niekoho skúseného pozvať na pomoc. Nemusí to byť práve veterinár, stačí napríklad zamestnanec bývalého JRD. Blížiaci sa pôrod poznáme podľa zväčšených strukov, nepokoja, svinka si často ľahá a vstáva, prenáša podstielku. Pôrod prebieha väčšinou bez komplikácií a trvá 2 až 8 hodín. Ak sme pri pôrode prítomní, tak prasiatkam pomôžeme zbaviť sa plodových obalov a hlienov. K matke ich zatiaľ nevraciame, ale dávame ich do pripraveného a vykúreného priestoru pre prasiatka. Po pôrodu uštipneme prasiatkam špicaté zuby (sú štyri), aby nimi nezraňovali matke struky. Najlepšie bočnými štípacími kliešťami. Prasiatkam je nutné po narodení vykúriť priestor na 30 až 36 °C. Je lepšie chlievik rozdeliť dostatočne dlho pred pôrodom na dve časti tak, aby prasiatka mohli k matke prichádzať a byť kojené. V ich časti im kúrime a tam ich aj prikrmujeme. Po desiatich dňoch ich už musíme začať prikrmovať.

U prasiat je termoregulácia málo účinná. Termoregulácia prasiat po narodení je nulová, preto musíme vykurovať až na 36 °C, do desiatich dní života je nepatrná a až od dvadsiateho dňa začína fungovať. Toto je tiež odpoveď na otázku, prečo je najväčší úhyn prasiatok do veku desiatich dní. Je to spôsobené podchladením, prasiatka sú málo pohyblivé, ich metabolizmus je pomalý a rýchlo hynú. Keď sú prasiatka malé, tak u matky šetríme podstielkou, malé prasiatko by sa do nej mohlo zapliesť a nebolo by schopné včas uhnúť ľahajúcej si matke.

Prasiatka odstavujeme od matky keď majú 6 až 8 týždňov. V 6 až 7 týždňoch sa musí mladé kance nechať veterinárom vykastrovať, tím sa zlepší kvalita ich mäsa. Keď má prasiatko 2 mesiace, malo by vážiť asi 5 kg, v troch mesiacoch asi 10 kg.

piatok 26. 8. 2005 | (jv)
© 2005 Petit Press. Autorské práva sú vyhradené a vykonáva ich vydavateľ. Spravodajská licencia vyhradená.

najčítanejšie
  • 4 hodiny
  • 24h
  • 3dni
  • 7dní
ANKETA