Pečené zemiaky so slaninou a pestom z medvedieho cesnaku
Potrebujeme: 1 stredne veľký zemiak, 3 plátky údenej slaniny, 1 PL pesta z medvedieho cesnaku, 1 vajíčko, štipka čili, 2 PL olivového oleja
Na pesto: 150 g lístkov medvedieho cesnaku, 35 g vlašských orechov, 150 ml olivového oleja, 1 ČL soli,
Postup: Ak sú listy medvedieho cesnaku veľké alebo boli zbierané už počas kvitnutia, musíme ich minútu blanšírovať v horúcej vode, potom ich rýchlo ponoríme do ľadovej vody a vytlačíme z nich všetku prebytočnú vodu. Ak sú lístky mladé, len ich umyjeme a dobre osušíme. Orechy nasekáme v kuchynskom robote nahrubo, potom pridáme medvedí cesnak a spoločne rozmixujeme. Pridáme ešte olej a soľ a krátko premiešame.
Zemiak ošúpeme, nakrájame na menšie kocky a dáme ich variť do horúcej vody, kým nezačnú mäknúť. Na panvici opečieme slaninu na jej vlastnom tuku. Potom pridáme lyžicu oleja a predvarené zemiaky. Za občasného miešania opekáme, kým nebude všetko chrumkavé. Potom zmes presunieme na okraj panvice, do jej stredu rozbijeme vajíčko, osolíme ho a urobíme volské oko. V malej miske rozriedime lyžicu pesta lyžicou oleja, pridáme štipku čili na chuť a pokvapkáme tým hotové zemiaky.
Rizoto s medvedím cesnakom a špargľou
Potrebujeme na cesnakové pyré: 50 g medvedieho cesnaku, 2 PL olivového oleja
Na rizoto: 1 PL olivového oleja, 1 cibuľa, 200 g ryže, 1 dl bieleho vína, 9 dl zeleninového vývaru, 500 g tenkej zelenej špargle, 60 g strúhaného parmezánu, 2 PL masla
Postup: Medvedí cesnak s olivovým olejom rozmixujeme v kuchynskom robote dohladka a dáme bokom. Špargľu umyjeme a nakrájame na asi štvorcentimetrové kúsky. Špičky dáme bokom a zvyšok pečieme na oleji po dobu asi dvoch minút. Keď špargľa zmäkne, vyberieme ju z panvice a dáme bokom. Následne v panvici krátko opečieme nakrájanú cibuľu, prisypeme k nej ryžu a pražíme ju dosklovita. Potom vlejeme víno a necháme ho úplne zredukovať. Za častého miešania podlievame ryžu po častiach vývarom tak, aby bola vždy tekutinou zakrytá. Pridáme odložené špičky šparglí a po 10 minútach aj zvyšné zmäknuté kúsky. Ružu necháme variť dokrémova ešte asi 10 minút. Potom vmiešame cesnakové pyré, maslo a syr a dochutíme soľou.
Kuracie s medvedím cesnakom a citrónom
Potrebujeme: 2 kuracie prsia, 2 celé kuracie stehná rozdelené na polovicu, 1 citrón, päťcentimetrový kúsok zázvoru, 2 cibule, 1 šálku medvedieho cesnaku, 3 PL oleja, 1 ČL pálivej papriky, 1 pohár bieleho alebo ružového vína, 1 ČL morskej soli, mleté čierne korenie
Postup: Zázvor pokrájame na malé kúsky a cibuľu a citrón rozkrojíme na 6 mesiačikov. Rúru zahrejeme na 190 stupňov. Kuracie mäso rozložíme rovnomerne na plech, poriadne ho pokvapkáme citrónovou šťavou a posypeme kúskami zázvoru.
V tesnej blízkosti mäsa poukladáme zvyšky z citróna, mesiačiky cibule a natrhané lístky cesnaku (zopár si môžeme odložiť na ozdobu). Celý plech polejeme olivovým olejom, posypeme paprikou, osolíme, okoreníme a podlejeme vínom.
Pečieme v rozohriatej rúre 10 minút, potom plech vyberieme, mäso polejeme šťavami, stiahneme teplotu na 160 a pečieme ďalších 15 minút. Ak mäso stále nie je dobre upečené, dvihneme teplotu ešte na maximálne päť minút na 190 stupňov, kým vrch nebude hnedý a chrumkavý.
Zdroj: eatlikeagirl.com, fooby.ch, lizzieloveshealthy.com
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.