Obsahujú približne o polovicu menej kalórií a vitamínu C ako klasické zemiaky. Takisto obsahujú až 4x väčšiu dávku vitamínu A, ktorý posilňuje imunitu a podporuje zdravie pleti, kostí a zraku.
Nechýbajú ani dôležité antioxidanty, mangán, draslík, B6 a B12, zeaxantín - karotenoid, vápnik, horčík, železo.
Z tohto dôvodu sú považované za jeden z najviac výživných druhov zeleniny.
Veľa vlákniny, vhodné i pri cukrovke
V priemerne veľkom batáte (v šupke) sa nachádzajú až štyri gramy vlákniny. Potraviny s vysokým obsahom vlákniny podporujú chudnutie znižovaním apetítu a pokušenia sa prejedať. Vláknina navyše zlepšuje aj zažívanie.
Azda neprekvapí, že majú nízky glykemický index, takže nezvyšujú nárazovo hladinu cukru v krvi - naopak ju stabilizujú a pomáhajú udržať na zdravých hodnotách.
Ak máte možnosť, naučte sa preto využívať radšej sladké zemiaky než obyčajné. Nevýhodou môže byť len vyššia cena a menšia variabilita pri spracovaní.
Vďaka nízkemu glykemickému indexu sú batáty vhodné aj pre diabetikov. Okrem iného majú tiež pozitívny vplyv na znižovanie vysokého krvného tlaku vďaka vysokému obsahu draslíka.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.